Polven eturistisiteen repeämä on nivelkierukan repeämää hieman harvinaisempi, mutta voi syntyä usein samassa yhteydessä, kun polvi joutuu erilaisille vääntövammoille alttiiksi. Yleisimmin polven ristisiteen repeämät syntyvät erilaisissa liikunta- ja urheilutilanteissa, kun polvi vääntyy luonnottomaan asentoon aiheuttaen äkillisen vammautumisen. Talviurheilulajeissa tyypillinen vammautumispaikka on laskettelurinne ja kesällä jalkapallo. Polven takaristiside vaurioituu huomattavasti eturistisidettä harvemmin, mutta joskus molemmat nivelsiteet voivat mennä poikki vamman seurauksena.

Oireena eturistisiteen repeämässä syntyy yleensä kova paikallinen kipu, johon saattaa liittyä nivelensisäistä verenvuotoa ja turvotusta. Yleensä liikuntakyky on merkittävästi alentunut ja tilanne vaatii päivystysluontoista tarkastusta. Polven eturistisiteen repeämä ei näy tavallisessa rtg-tutkimuksessa ja yleensä tila voidaan todeta polven poikkeavan liikkuvuuden sekä magneettitutkimuksen perusteella. Lopullisesti tila paljastuu usein vasta polven tähystystutkimuksessa. Eturistiside voi olla vain puolittain poikki, jolloin kliininen tilanne ratkaisee, riittääkö jäljellä oleva nivelside tukevoittamaan polvea vai tarvitaanko uudelleen operointia siirteen istuttamista varten.

Polven eturistisiteen repeämä oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Veripolvi 1
69_rs Polvikipu 1
70_rs Polven turvotus 1
Stub Nivelkipu 1
Stub Nivelen liikearkuus 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
24. maaliskuuta

Minulla meni eturistiside poikki laskettelutapaturman johdosta. Onneksi minulla oli vakuutus ja sen avulla minulle tehtiin korjausleikkaus yksityisesti, jossa sain eturistisiteen kuntoon. Polvi on kuntoutunut kohtuullisesti 6 kuukaudessa. Onko kellään kokemuksia, miten hyvin eturistisidesiirre kestää kuormitusta? Voiko pelata jalkapalloa?

13_s

TriDoc
24. maaliskuuta

Eturististisideleikkauksen jälkeen polvi on todennäköisesti usean kuukauden ajan jäykempi ja usein vaaditaan säännöllinen ja pidempiaikainen polven liikelaajuuden harjoittelu, jotta saavutetaan paras hoitotulos. Hoitotekniikat ovat kehittyneet ja polven pitäisi kestää periaatteessa kaikkea liikuntaa. Pallopeleissä ongelmana ovat tietysti uusien vammojen syntyminen leikatun polven alueelle (vääntyminen). Pidemmällä aikavälillä 10-15 vuoden periodilla eturistisiteen poikkimeno voi altistaa myös polvinivelen kulumalle.

Aiheen kysymykset