Pogostan tauti on Itä-Suomessa Ilomantsissa 1974 löydetty Sindbis-viruksen aiheuttama kuumeinen nivelsairaus, joka tarttuu eritoten syyskesällä hyttysenpiston välityksellä Savon ja Pohjois-Karjalan seuduilla. On arvioitu, että Pohjois-Karjalan väestöstä jopa kymmenellä prosentilla olisi Pogostan taudin vasta-aineita veressään. Nimi Pogostan tauti juontaa nimenomaan juurensa ensimmäisestä löydöstä Pogostan kylässä Pohjois-Karjalassa. On arvioitu, että sairauden on sairastanut noin 4-5% Suomalaisista ja sille ominaisia veren virus-vasta-aineita on eristettävissä ainakin 2% suomalaisista sairastetun taudin merkkinä.

Pogostan taudille ominaisia oireita ovat kuumeilu, väsymys, lihas-ja nivelkivut sekä päänsärkyoireet. samantyyppiset oireet vallitsevat myös muissa virustaudeissa ja sairauden erottelu voi toisinaan olla hankalaa. Virus aktivoituu seitsemän vuoden välein puhjeten tuhansia ihmisiä vaativaksi epidemiaksi. Viimeksi näin kävi syyskesällä 2002. Tyypillisintä pogostan taudille ovat intensiiviset ja vuosikausia jatkuvat nivelkivut polvissa, lonkissa, nilkoissa sekä ranteissa. Valitettavasti muutamalla prosentilla todetaan myöhemmin kroonistuneita niveloireita sairauden puhkeamisen pohjalta, mutta yleensä oireet rauhoittuvat ilman aktiivista hoitoa. Sairauden ensioireena koko kehoa peittää punoittava näppyläinen ihottuma, mutta kasvoilta ihottuma puuttuu. Sairauden diagnoosi voidaan varmentaa Pogostan taudille ominaisista virusvasta-aineista.

Pogostan tauti kuuluu sairauksiin, joka tarttuu eläimestä ihmiseen. Tällaisia sairauksia kutsutaan zoonooseiksi. Virusten varastoina toimivat linnut, joista ne tarttuvat hyttysten välityksellä ihmiseen. Toiselta puolen maapalloa on eristetty hyvin samankaltaisia viruslajeja, joten yhteys muuttolintujen kautta varmentaa virusten kantajat. Ruotsissa ja Venäjällä on todettu samankaltaisia virusepidemioita, kuin Itä-suomen alueella.

Pogostan tauti oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
13_rs Ihottuma 1
Stub Nivelkipu 1
96_rs Kuume 1
139_rs Lihasjäykkyys- jähmeys 1

Pogostan tauti hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
13_rs Vuodelepo 1
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

1_s

Hoitonetti.fi
2. heinäkuuta

Pogostan taudilla on tapana ilmaantua epidemioina 7 vuoden välein. Välivuosina tapuksia on todetytu parikymmentä, mutta epidemiavuosina tartunnan saaneita voi olla tuhansia. tauti ilmenee elo-syyskuun aikana tyypillisin oirein.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella asiaa on seurattu joka vuosi ja heillä on myös tarkat tilastot sairaustapauksista. heidän mukaansa viimeisten viikkojen aikana uusia nivelrokkotapauksia on syntynyt eritoten hämeessä, Tampereen seudulla, Keski-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla sekä Savossa. Syyskesällä ennakoidaan tautitapausten lisääntyvän runsaasti.

1_s

Hoitonetti.fi
22. elokuuta

Helsingin sanomat uutisoi tänään 21.8.09 pogostan tautia esiintyneen toistaiseksi vasta vähän kesän 2009 aikana.Terveyden-ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan vasta 9 tautitapausta on raportoitu laitokselle. Tapausten määrän ennakoidaan kuitenkin vielä kasvavan ja kuluvan syyskesän on ennakoitu kuuluvan Pogostan taudin suhteen runsaslukuiseksi.

1_s

Anonyymi
2. syyskuuta

Minulla alkoi ihottuma lähinna sormien nivelistä, jalkapohjista ja varpaista, levisi koko iholle paitsi kasvoihin. parvin päivän päästä turposi nilkka ja kädet, ranteet ja polvet kipeät.

1_s

Anonyymi
9. lokakuuta

Oletin ihottumaa aluksi saamani antibiootin aiheuttamaksi. Muutaman päivän kuluttua alkoivat nivelkivut, jotka jatkuvat edelleen (5.viikko) ja ovat välillä erittäin voimakkaita varsinkin nilkoissa ja jalkaterissä. Polvien sivuttaisliike saa silmissä säkenöimään. Viruksen paljastanut verikoe otettiin n.3viikkoa oireiden akamisesta.

Aiheen terveysarvot

9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...

Aiheen kysymykset