Penikkatauti liittyy sääriluun etuosan lihasaition sisäisten rakenteiden ärsyyntymiseen ja tulehdustilaan. Sille on tyypillistä säären sisäosan kipu, joka syntyy varsinkin rasituksen jälkeen mutta voi vähitellen myös kroonistua. Penikkatautiin myötävaikuttavia tekijöitä ovat kovalla alustalla (asfaltti) juoksu sekä alaraajojen lisääntynyt rasittaminen huonoilla juoksukengillä.

Tyypillistä penikkataudin oireista kärsivälle ihmiselle on hiljattain alkanut kunto/juoksuharjoittelu, jossa rasitustaso on melko äkillisesti noussut aiemmasta totutusta liikunnasta. Lepo yleensä helpottaa tilannetta, mutta harjoittelun jatkamisen jälkeen kipu voi palata. Tilanteen kehittymistä edesauttaa usein todettavat jalkojen virheasennot, joita voidaan korjata mm. tukipohjallisilla. Ensimmäisiä penikkataudin pahenemisen estäviä toimia ovat juoksuharjoittelun ja rasituksen tauottaminen.

Syynä säären sisäosan kipuun on säärtä ympäröivän kalvon kiristyminen jolloin lihasaition paine nousee. Usein penikkataudissa on havaittavissa sääriluun reunassa pieniä kyhmyjä, jotka ovat usein kipeitä ja saattavat reagoida varovaiselle hieronnalle. Tilanteeseen auttaa yleensä lepo ja erilaiset fysikaaliset hoidot, mutta hankalissa tapauksissa voidaan joutua turvautumaan leikkaushoitoon. Siinä lihasaitiopainetta ylläpitänyt ahdas kalvon ja luun välinen tila avataan, jolloin lihasaitiopaine vähenee ja kivut helpottavat.

Warning

Hoitonetin käyttäjien useimmiten penikkataudissa kokema oire on ollut säärikipu. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin kolmea muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet kipulääkkeet, hieronta, erikoisjalkineet, kylmähoidot ja pintalämpöhoito. Myös kymmentä muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Ville 25
15. lokakuuta

Minulla on penikat vaivannut tuon lenkkeilyn takia jo pitemmän aikaa. Itselle on ainakin auttanut kun lenkin jälkeen esim. suihkussa kevyesti kuljettaa sormet/hieroo sitä luunsyrjää vähän aikaa ja sitten suihkuttaa ensin kylmällä, sitten lämpimällä ja toistaa tuon pari kertaa. Tuntuu toimivan myös ehkäisevänä.

13_s

TriDoc
22. lokakuuta

Penikkataudin hoidossa kylmähoidolla voi olla oireita lievittävää vaikutusta, samoin kevyellä hieronnalla. Vaikka lenkkeily on hyvää liikuntaa, voisi tämäntyyppisten oireiden yllättäessä lajin keventäminen tai muuntaminen vaikkapa uinniksi muutamaksi viikoksi toimia. Jos tilanne jatkuu kuukausia, saattaa asia pahentua niin, että ratkeaa vasta leikkauspöydällä. Sitä ennen on mahdollisuus kuitenkin kokeilla monia hoitoja.

1_s

Anonyymi
21. marraskuuta

Olen tänä syksynä aloittanut Irlantilaisen kansantanssin harrastamisen ja nyt on alkanut penikat vaivaamaan. Lajissahan ollaan koko ajan varpaillaan ja erilaisia hyppyjä on paljon. Kipu on vielä aika lievää, mutta miten sitä olisi tässä vaiheessa parasta hoitaa ettei mene pahemmaksi. Tunteja en haluaisi jättää väliin, etten tipu kyydistä.

1_s

Anonyymi
25. marraskuuta

Itsellä tuo penikkataudiksi epäilemäni kipu sijoittuu tibian etupintaan, ja kipu yltyy mitä enemmän juoksen. Myös sopimattomilla kengillä juostessa esim. spurtti bussiin riittää saamaan ainakin toisen jalan kivuliaaksi koko päivän ajaksi. Ajoin luussa voi myös levossa olla pieniä "kipusykäyksiä"
Olenkin nyt alkanut miettiä, voisiko kyse olla ennemmin marssimurtumista? Minulla on ylipainoa, ja treenaan noin pari kertaa viikossa lenkkiä tai joukkuesisäpeliä, jossa on runsaasti hyppyjä ja näin kovia maahantuloja, näissä jalat eivät kuitenkaan heti ala kipuilemaan.

13_s

TriDoc
26. marraskuuta

Sääriluun rasitusmurtumat vaativat usean kuukauden rasituksen kehittyäkseen ja alkuvaiheessa rasitusmurtuma näkyy huonosti rtg-kuvissakaan. Selvästi se näkyy rtg-kuvissa vasta kun luun uudismuodostus pääsee kunnolla vauhtiin. Tällöin viimeistään myös tunnustellen on todettavissa sääriluussa kipeä patti. Yleisenä periaatteena jos rasitusoireisto kestää kuukausikaupalla, on rasitusmurtuma periaatteeessa mahdollinen. Alle 6 viikkoa kestäneen rasituskivun takaa ei yleensä löydy rasitusmurtumaa.

2_s

f50-1989
11. helmikuuta

Hei! Olen juossut aika paljon (mm 3 maratonia) ja jalkani ovat kestäneet sen hyvin, samoin hiihdon etc. Mutta retkiluistelusta saan sääreni kipeytymään heti kerrasta tai kahdesta. Tänätalvena olin kaksi kertaa pidemmällä retkellä ja sen jälkeen minulla on ollut nilkka edestä turvoksissa useita viikkoja. Perhelääkärimme määrää vain lepoa, mutta luistelemaan pitäisi päästä (edes ensitalvena, jos tämä talvi taas menee toipuessa). Mutta mikä tähän auttaisi?

13_s

TriDoc
11. helmikuuta

Hei! Monilla luistelua harrastavilla nilkat ja sääret tahtovat kipeytyä luisteluharrastuksesta. Sille on selkeä selitys. Luuhun ja säären pehmytosiin kohdistuva rasituskulma on esimerkiksi kävelystä poikkeava ja pienikin kulman muutos voi aiheuttaa kuormituksellista rasituskipua, mihin kyllä harjoittelemalla tottuu, mutta se vie joka talvi hieman aikaa. Nilkkoja kannattaa kotioloissa vahvistaa nousemalla suorassa seisoen päkiöille ja takaisin tehden näitä nilkan lihaksia vahvistavia toistoja niin kauan kuin jaksaa, useita kymmeniä kertoja ainakin. Liike vahvistaa jalkaholveja sekä sitä kautta myös nilkkoja ja ehkäisee kokemaasi nilkan turpoamista. Jos nilkkan turvotus on asettunut, aloita päkiäharjoittelu. Se on terveellistä myös matalista jalkaholveista ja jalkaterän kivuista kärsiville! Hyviä luisteluilmoja!

1_s

Anonyymi
12. helmikuuta

Hei, aloitin salibandyn pelaamisen jo ala-asteaikoina ja aikaisemmin jalkani kestivät sen hyvin. Yläasteen jälkeen minulla oli siitä noin parin vuoden tauko, jolloin kyllä lenkkeilin jonkin verran, mutta en kovin säännöllisesti. Puoli vuotta sitten aloin taas pelata sekä käydä kuntosalilla, ja viimeisen parin kuukauden aikana olen harjoitellut pelaamista erittäin kovasti. Nyt pohkeita alkaa heti alkulämmittelyjen jälkeen särkeä niin paljon, että juokseminenkin on tuskaa, ellei ole ottanut särkylääkettä. Kipu tuntuu koko pohkeessa, eniten ehkä jossain luun seudulla, ei mitään yhtä tiettyä kipupistettä. Treenejä en oikein voisi/haluaisi jättää väliin, mikää muu auttaisi?

13_s

TriDoc
12. helmikuuta

Yrittäisin itse keskittyä alkulämmittelyyn ja etenkin pohkeiden venyttelyyn. Jalkaterän vääntäminen seinää vasten tai seisoen päkiän varassa porrasaskelman reunalla venyttää hyvin pohkeiden yläosia ja polvitaipeen seutua. Myös kädet seinää vasten venyttely toinen jalka takana on hyvä liike. Pohkeen venytykseen kannattaisi yrittää uhrata päivittäin aikaa säännöllinen hetki. Pehmytosien venymiseen voi mennä jonkin aikaa, jos lihakset ovat kipeytyneet. Usein kivun taustalla voivat olla jäykät lihakset. Voimistelemme liian vähän ja luontainen verryttelevän liikunnan taito on vähentynyt. Jos säännölliset pohjevenytykset eivät auta, ja kipu haittta liikuntaa, kävisin asiaa vielä selvittelemässä. Jos kipu ei tunnu juuri levossa vaan rasituksessa, sopisi se kuitenkin ensisijaisesti lihas/rasitusperäiseksi, ja voimistelu sen ensisijainen hoito.

1_s

Anonyymi
23. maaliskuuta

Hei, Aloitin viikonloppuna kuntoilukävelyn, ja eilen sain penikkataudin oireita ensimmäistä kertaa elämässäni. Aion kokeilla hierontaa ja vesihoitoa. Minulla on lättäjalat ja hieman löysän lonkan oireita silloin tällöin. Välillä on ollut myös selkäkipuja. Olen istumatyötä tekevä lievästi ylipainoinen 168cm/73kg, ja haluan jatkaa kuntoilua päästäkseni normaalipainoisten joukkoon lopullisesti. Onko olemassa esimerkiksi tietynlaiset kengät, jotka voisivat lieventää rasitusta?

1_s

Anonyymi
25. maaliskuuta

Alotin lenkkeilyn taas pitkästä aikaan ja viime kerran jälkeen huomasin että minulla oli toisesta jalasta lähtenyt tunto, sääriluun etupuolelta. Voiko tämä johtua penikkataudista? Penikat tahtoo aina välillä kipeytyä..

1_s

Anonyymi
25. maaliskuuta

Moi! Minulla on ollut samanlaisia oireita. Kävin lääkärillä, joka totesi vaivan saattavan olla alkavan penikkataudin oireita. Olen hieronut itse kevyesti lenkin jälkeen jalkoja sekä näin talvella hautonut saunan jälkeen kylmällä lumella. Lunta pussiin ja saunan pesuhuoneessa jalkoihin. Vaikutus on ollut todella hyvä. Löytyyhän tietysti kylmägeelipakkauksia, joita voi laittaa pakastimeen ja käyttää sieltä aina uudelleen. Suosittelen!

1_s

Anonyymi
25. maaliskuuta

Laadukkaat tossut ovat hyvä vakuutus penikkataudin varalta. olisi hyvä olla tossuissa vaimennusta ja joustavuutta sekä hyvä jalkapöydän tuki. Itse ostin sellaiset intersportin alennusmyynnistä. eivät maksaneet paljon ja auttavat hyvin.

1_s

Anonyymi
15. huhtikuuta

Hei, olen potenut nyt penikkavaivoista pian kahdeksan kuukautta. Opiskelen liikuntaneuvojaksi ja liikuntaa on lukukausien aikana ollut kiitettävästi. Viime jaksossa erilaista liikuntaa saattoi olla kahdeksankin tuntia päivässä. Olen käynyt fysioterapiahoidossa, jossa niitä hierottiin auki, annettiin ultraa ja akunpunktiota. Jalkani ovat saaneet muutamissa viikon jaksoissa lepoa, mutteivat kertaakaan täyslepoa, vaikka fysioterapeuttini mukaan jalkani sitä tarvitsisivat. En ole kuitenkaan pystynyt tähän, sillä tippuisin koulukursseilta, jos en osallistuisi käytäntöön. Annan penikoilleni kylmähoitoa ja hieroskelen itse auki. Jalkani ovat toisinaan tosi kipeät, ja tällä hetkellä jatkuvassa turvotustilassa. Juoksemisen ja hyppelyt olen joutunut jättämään kokonaan pois, sillä silloin paine käy aika sietämättömäksi säärissä. Voiko tästä jatkuneesta penikkavaivasta olla pysyvää haittaa? Miten minun tulisi jatkossa menetellä? Jääkö leikkauksesta isot arvet ja kauanko siitä toipuminen kestää? Tehdäänkö leikkauksia kesän alussa, jolloin minulla olisi parin viikon loma ennen kesätöiden alkua?

1_s

Anonyymi
17. huhtikuuta

Moi! Mulla tuli eilen kesken jalkapalloreenien sairaan kova kipu jalkaan, en osannut aluksi kohdistaa mihin sattuu, kun se säteili polvesta nilkkaan asti. Lopulta oli pakko lopettaa reenaus kun juoksemisesta ei tullut yhtään mitään. Huoltaja tutki jalan ja saatiin selville että sääreen sattuu, siihen luuhun. Sisemmälle puolelle. Se sano heti että joo-o... rasitusvammaa tai penikkatautia. En edes tiennyt aluksi mitä se penikkatauti on ja kotiin päästyäni aloin selvittämään sitä. Huomasin että omasin suurimmanosan oireista mistä luin. Ja tajusin että venyttely on jäänyt aivan liian vähälle. Tajusin samalla että mulla on ollut aiemmin pohkeitten puolella samanlaista kipua, mutten ole vain pannut niin hyvin merkille. Jos siis penikkatautia sairastan niin tahtoisin sen pian pois.. Täytyisikö mun hakeutua lääkäriin tai johkin jalan kuvauksii, jopa leikkaukseen? Vai riittääkö ihan kylmä- ja kipugeelit kyseiseen hoitoon? Tahtoisin pian enemmän vastauksia, kausi alkaa viikonloppuna ja muut tärkeät pelit..

1_s

Anonyymi
17. huhtikuuta

En ole lääkäri, mutta ajattelin silti vastata omasta kokemuksesta sekä oman lääkärini ja fysioterapeutin sanojen pohjalta. Jos siis on kyse penikkataudista, niin ei vielä aihetta huoleen. Vaiva on melko yleinen ja monet saavat hoidettua sen itsehoidolla. 1. Anna jaloille kylmää! Hyväksi todettu konsti on täyttää kertakäyttömuovimuki vedellä ja laittaa se pakastimeen. Sen jäädyttyä, voit käyttää muovimukin kylkiä lämpimän kraanaveden alla, jolloin jääpala irtoaa mukavasti mukin reunoista. Tällä konstilla saat levitettyä paikallisesti kylmää juuri kipeään kohtaan. Turha jäädyttää koko jalkaa kylmäpusseilla tms. Joku pyyhe siihen jalan alle ottamaan sulaveden vastaan... Mukin voi laittaa uudestaan pakastimeen seuraavaa käyttökertaa varten. 2. Hiero itse auki! Asetu tuolille istumaan ja nosta toinen nilkka vastakkaisen jalan polvelle. Näin sääri on suoraan edessäsi. Käännä käsiesi peukalot itseäsi kohti ja etsi niillä sääriluun ja pohjelihaksen "reuna". Työnnä peukaloilla lihasta irti sääriluusta. Voit myös tehdä pitkittäissuuntaisia hieromisliikkeitä. 3. Muista venytellä! 4. Lepokin auttaa! (vaikkei tainnut olla siihen mahdollisuuksia) Leikkauksiin ei tartuta kuin viimeisenä hoitokeinona. Jos et pääse penikkavaivoistasi tai ne uusivat aina vain uudestaan ja uudestaan, niin hakeudu ammattilaisen vastaanotolle. Voi olla kyse askellusviasta tms. Urheiluhierojat myös "repivät penikat auki".. Sanon repivät, sillä se on äärimmäisen kivuliasta, ainakin tulehtuneilla säärillä. Eikä siltikään takaa paranemista.

1_s

Anonyymi
17. huhtikuuta

....ja muovimuki siis siksi, ettei tarvi jäädyttää näppejään eikä jääpala sula suoraan sormiisi.

1_s

Anonyymi
23. huhtikuuta

Olen pelannut jalkapallloa 3 vuotta, ja viime kesänä sain pallon polven alle. Siitä asti pohkeet ja sääret ovat olleet kipee´t. Nykyään jalat särkevät istuessa ja maatessa. Mikä neuvoksi?

11_s

SOBA
3. maaliskuuta

Jos penikkatauti on edennyt siihen vaiheeseen että se on jo krooninen, auttaako enää mikään muu kuin leikkaushoito? :S Itselläni on ollut kesästä 2011 lähtien ollut tuo vaiva ja olen pitänyt pitkään taukoa urheilusta ym. ja olen käynyt myös hierojalla syksyllä (2011) urheiluhierojalla ja nyt uudestaan 2012 vuonna eri hierojalla. On kyllä niin kipeet kun kävin hiihtämässäkin ettei luistetullakaan voinut pitkää matkaa hiihtää... Olen myös pitänyt futiksesta taukoa about kuukauden... alkaa harmittaa kun ei pääse/pysty reenaan!!!

Aiheen kysymykset