Paksusuolen divertikkelit syntyvät paksusuolen seinämän kroonisesta jännityksestä ja supistumisista johtaen myöhemmin suolen seinämän pysyviin poimuisiin pussimaisiin limakalvomuodostumiin, joiden poimuihin kovat ulostekokkareet voivat jäädä kiinni. Yksipuolinen, raskas ja huonosti sulava ravinto ja ummetustaipumus voivat aikaansaada tällaisten divertikkeleiden eli paksunsuolen umpipussien muodostumisen. Divertikkeleiden synnyttyä hankaus saattaa aiheuttaa suolen seinämän ärtymystä aikaansaaden lopulta seinämän limakalvon tulehtumisen (katso myös kohta divertikuliitti eli umpipussitauti).

Ummetus, kovat ulosteet voivat koitua divertikkeleistä kärsivälle ongelmalliseksi. Sairaudesta kärsivän tulisi välttää raskaita ruokia ja suosia kasvisvoittoista, kevyttä ruokavaliota, joka auttaa suolen peristaltiikkaa pitämään suolen limakalvon kunnossa ja ehkäisevän sen tulehdukselta. Jos kevyestä ruokavaliosta huolimatta paksusuolen limakalvon pinta tulehtuu, voi seurauksena olla suolen seinämän vaikea-asteinen tulehdus (Ks. umpipussitauti), jonka merkkinä nousee äkillinen korkea kuume ja tulehdusarvot nousevat.

Paksunsuolen divertikkelit eli umpipussit voivat olla vuosia oireettomia, eikä potilas välttämättä tiedä omaavansa paksunsuolen umpipussimuutosta, joka on siten valikoitumattoman ruokavalion ulostekokkareista syntyvälle hankaukselle alttiina. Ulostekokkareiden aiheuttama hankaus voidaan aistia joskus epämääräisenä alavatsakipuna/-tuntemuksena, ummetuksena tai muuna epämääräisenä alavatsaoireena. Usein divertikkelit diagnosoidaan vasta ensimmäisen paksunsuolen tulehdusjakson aikana, koska divertikkelit ovat sitä ennen täysin oireettomia.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät paksusuolen divertikkelissä kokemat oireet ovat olleet alavatsakipu naisella sekä painon tunne alavatsalla. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin yhtä muuta oiretta.

Paksusuolen divertikkelit oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Alavatsakipu naisella 4
Stub Painon tunne alavatsalla 3
Stub Alavatsakipu miehellä 1

Paksusuolen divertikkelit hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
73_rs Vähärasvainen ruokavalio 2
74_rs Kasvisruokavalio 2
Stub Suolen toimintaa lisäävät lääkkeet 2
Stub Liikunta 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
17. maaliskuuta

Saatanalliset tuskat alavatsan alueella painetta ja tuntuu että on 9 kk raskaana kun ulostemassa painaa suolta jo parin toimimattoman pvn jälkeen huh...