Paksusuolen divertikkelit syntyvät paksusuolen suolen seinämän supistuessa voimakkaasti ja aiheuttaen myöhemmin suolen seinämän pysyviä poimuisia pussimaisia muodostumia, joiden poimuihin ulostekokkareet voivat jäädä kiinni (ks. kohta paksunsuolen divertikkelit). Yksipuolinen, raskas ravinto ja ummetustaipumus voi aikaansaada divertikkeleiden eli paksunsuolen umpipussien muodostumisen. Divertikkeleiden synnyttyä hankaus saattaa aiheuttaa suolen seinämän ärtymystä aikaansaaden lopulta seinämän limakalvon tulehtumisen (divertikuliitti, umpipussitauti). Ummetus, kovat ulosteet voivat koitua divertikkeleistä kärsivälle ongelmalliseksi. Sairaudesta kärsivän tulisi välttää raskaita ruokia ja suosia kasvisvoittoista, kevyttä ruokavaliota, joka auttaa suolen peristaltiikkaa pitämään suolen limakalvon kunnossa.

Jos kevyestä ruokavaliosta huolimatta paksusuolen limakalvon pinta tulehtuu, voi seurauksena olla suolen seinämän vaikea-asteinen tulehdus (divertikuliitti), jonka merkkinä nousee äkillinen korkea kuume ja tulehdusarvot nousevat. Usein infektio hoidetaan sairaalassa suonen sisäisen antibiootin avulla, jotta tulehduksen hoitovaste saadaan mahdollisimman pian vaikuttamaan. Tulehduksen alkuvaiheessa on mahdollisuus hoitaa sitä myös avohoidossa, jos hoito pystytään aloittamaan riittävän ajoissa.

Paksusuolen divertikkelit ja niiden tulehdustaipumus (divertikuliitti) ovat vakava-asteinen sairaus, jonka hoitoon on syytä suhtautua kaikella huolellisuudella, jotta tulehduksia pystytään välttämään. Paksusuolen divertikkelit ovat hyvin yleinen sairaus vanhemmilla ihmisillä. Erityisesti joulun ja pääsiäisen - juhlapyhien jälkeen siitä kärsiviä ihmisiä hoidetaan usein terveydenhuollon vastaanotoilla. Kroonistuneissa tilanteissa voidaan joutua harkitsemaan kirurgista hoitoa, jossa sairas suolen osa poistetaan.

Paksunsuolen divertikuliitti eli umpipussitauti oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
96_rs Kuume 1
Stub Alavatsakipu miehellä 1
Stub Alavatsakipu naisella 1
Stub Painon tunne alavatsalla 1

Paksunsuolen divertikuliitti eli umpipussitauti hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
13_rs Vuodelepo 1
Stub Bakteerilääkkeet 1

Keskustelu

4_s

Helena
1. maaliskuuta

Toinen divertikuliitti alkaa olla takana. Hakeuduin lääkärille, kun voimakkaampi mahakipu ei alkanut kolmessa päivässä helpottamaan Minulla on kyllä kokoajan pientä kipua, koska ärtyisä suoli, leikkauskiinnikkeet ja divertikkelit ärsyttävät kokoajan. Aloitin antibioottihoidon suun kautta, otettiin tulehdusarvot ja lääkäri soitti siitä seuraavana aamuna. Oli nimittäin sitä mieltä, että taitaa olla vain ilmaa. Kerron, ettei asia ole niin ja ab-hoito aloitettiin. Lääkäri kehoitti hakeutumaan heti sairaalaan, jos olo vaikeutuu. Vaikeeta oli, mutta entisestään tiesin, että hoidon aloituksesta 3vrk alkaa helpottamaan. Nyt on kohta lääkitys loppu, saa nähdä onko tulehdus nujerrettu.

4_s

Helena
23. maaliskuuta

Ja taas saman asian takia antibioottikuuri. Nyt sain lähetteen (jono 6kk) kolonoscopiaan. Pelottaa, kun tiedän, että koskee niin p...... se tähystys. Rauhoittavat ei poista kipuja, vain estävät huutamisen... enkä usko, että kipulääke auttaa. Maha aukaistu 4x ja tähystetty navan kautta 2x, joten kiinnikkeitä löytyy. Voi, kun voisi tuon tutkimuksen tehdä jotenkin toisin :,(

Aiheen terveysarvot

9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...