Pakko-oireinen häiriö on osa ahdistuneisuushäiriöitä. Sille ovat tyypillisiä toistuvat kiusalliseksi koetut pakkoajatukset sekä rituaalinomaiset toistuvat pakkotoiminnot, jotka oireileva kokee itsekin sairaalloisiksi ja yrittää niitä vastustaa. Niitä noudattamalla henkilö usein saa lievitettyä pahinta ahdistuneisuutta. Näin pikkuhiljaa syntyy ahdistuksen kestäessä sitä purkava käyttäytymisen keino.

Pakko-oireiseen häiriöön liittyy ahdistusta lievittäviä sovittelevia käyttäytymisen piirteitä, joita noudattamalla pyritään suojelemaan ihmisiä kuvitelluilta uhkilta. Tähän käyttäytymisen malliin kuuluvat ulko-oven lukitsemisen tarkistelu, hellan katkaisijoiden pois päältä varmistus tai autolla ajaessa tuloreitin tarkistaminen ettei varmasti ole ajanut kenenkään päälle. Tällä henkilö pyrkii varmistamaan, ettei aiheuta kanssaihmisilleen vahinkoa.

Pakko-oireiseksi ihminen voidaan määritellä, kun ajatuksiin ja suunnitteluihin kuluu yli 2 tuntia päivässä tai ajatukset invalidisoivat elämää muutoin merkittävästi.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät pakko-oireisessa häiriössä kokemat oireet ovat olleet ahdistuneisuus, suorittamisen pakko, muistihäiriöt, uupumus, väsymys sekä syyllisyys-ja alemmuuden tunteet. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin yhdeksää muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet liikunta, henkisen hyvinvoinnin parantaminen, keskusteluterapia, ssri-masennuslääkkeet ja bentsodiatsepiinin johdokset. Myös viittä muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

m40-3453
22. heinäkuuta

Moi,minulla on todettu pakko-oireinen häiriö.

Olen ollut jonkin aikaa sairaslomalla, toinen lääke on käytössä, kun ensimmäinen ei paljoa auttanuPäivät menevät ylä-/alamäkeä. Välillä tuntuu, ettei tätä jaksa enää ollenkaan. Koitan täyttää päivänä tekemällä paljon, mutta välillä tuntuu, että olisi parempi vain olla paikallaan ja rauhoittua.

Jaksamista kaikille!

4_s

Hypermobiili
22. heinäkuuta

Heippa!

Tervetuloa tänne ja kertomaan omia tuntemuksia. Itselläni on myös pakko-oireinen häiriö ja käytän siihen serotoniini pohjaista lääkettä ja se on auttanut annoksen noston myötä. Tietyt pakonomaiset tarkistusrituaalit on tehtävä, mutta se että tarkistaa hellanlevyt kolme kertaa on parempi kuin se että ei tee sitä ollenkaan. Välttyy ikävältä yllätykseltä kun palaa asiointireissulta kotiin. Välillä positiivisten asioiden etsiminen on vaikeaa, mutta kun miettii niiden hyötyä ja ottaa sen ajankäytössä huomioon, ei myöhästy. Tsemppiä :)

1_s

m40-3453
22. heinäkuuta

Moikka,kiitos viestistäsi.Olen kanssa serotoniinilääkityksellä. Ensimmäistä lääkettä käytin 3x annoksella suositukseen nähden, mutta ei auttanut ainakaan omasta mielestäni. Nyt kokeillaan toista lääkettä.Mulla on aika monessa asiassa rituaaleja. Mm. käsienpesu, suihkussa käynti, vesihanojen sulkeminen, valokatkaisimien käyttäminen, likaisuus, ajatukset, tietyt numerot, keskusteleminen niin, että varmasti ymmärrän ja muut ymmärtävät oikein mitä tarkoitin. Ja ylipäätään kaikki asiat, missä pitäisi itse päättää/tehdä jotain esim. veitsen laittaminen kaappiin (laitoinko sen varmasti niin, ettei kaappia avatessa kukaan loukkaa itseään siihen) tai neuvon jotain tekemään jotain tai mielipidettäni kysytään, esim. vastaan "kyllä sinä suljit autonovet".Mutta yritetään jaksella.

1_s

Anonyymi
9. elokuuta

Hei,

kysyisin sellaista, että onko teitä hoidettu kognitiivisella käyttäytymisterapialla?

1_s

Anonyymi
28. syyskuuta

Ei oo helppo juttu

Aiheen terveysarvot

7_m

Leposyke

Sydämen työvaiheen aiheuttama valtimonsisäisen verenpaineen kohoaminen voidaan mitata eri puolilta kehoa kulkevista valtimohaaroista tunnustelemalla niitä sormin. Tällöin aistitaan suonensisäisen v...
6_m

Mieliala

Ihmisen mieliala kuvastaa hänen senhetkisiä tunnetilojaan. Normaaliin mielialan vaihteluun kuuluvat iloisuus, hilpeys, aurinkoisuus, tyytyväisyys yhtä yleisesti kuin apeus, alakuloisuus, masentunei...

Aiheen kysymykset