Terve iho muodostaa tehokkaan suojan kehoon suuntaavia taudinaiheuttajia vastaan. Ongelmalliseksi tilanne muodostuu ihon rakenteen pettäessä ihotulehduksen tai haavan johdosta. Paise syntyy usein tämäntyyppisellä mekanismilla, jossa lopulta muodostuu ihonalainen märkäontelo. Stafylokokki on yleinen paiseen aiheuttava bakteeri.

Koska paise helposti kehittää kehon sisäisesti syntyessään painetta, joka edistää sen leviämistä kehonsisäisesti, on tärkeätä pyrkiä purkamaan paiseen paine ihon pinnalle. Pienten kehon sisäisten paiseiden hoidossa ensisijaista on paiseen avaus ja riittävä tyhjennys. Antibioottihoito voi helpottaa tukihoitona, jos tilaan liittyy korkea kuume tai paiseen laajenemisen uhka.

Paiseelle altistavia tekijöitä ovat kehon immuunipuolustuksen alentuminen, kortisonihoidot, diabetes, tekonivel ja likaiset, hoitamattomat haavat.

Paise hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Bakteerilääkkeet 1
Stub Paiseen kirurginen hoito 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
28. maaliskuuta

Olen 47-vuotias kaarinalainen nainen. Minulla meni loppusyksystä 2008 puutarhatöitä tehdessä tikku oikean peukalon kynnen alle. Aluksi en edes muistanut sitä ja ihmettelin kun peukalossa tuntui kummaa tykytystä ja arkuutta. Peukalo tuntui jotenkin aralta ja tykytys kynnen alla paheni. Menin sitten terveyskeskukseen omalle lääkärille, joka totesi kynnen alla jo viikkoja muhineen paiseen ja teki reiän kynnen alle, jolloin sieltä purskahti valtavasti märkää. Myös kynsi lähti samalla. Vaikka tilanne oli silloin kauhean näköinen, ennusti lääkäri tilanteen paranevan. Nyt minulle on kasvamassa uusi kaunis kynsi. Olen kiitollinen omalle lääkärilleni, josta minulla on vain hyviä kokemuksia.

Aiheen terveysarvot

9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...

Aiheen kysymykset