Olkaniveltä ympäröivän kiertäjäkalvosimen repeämä on työikäisten ihmisten tavallinen ongelma. Kiertäjäkalvosin on nimitys neljälle olkapäätä ympäröivälle ja sitä liikuttavalle jänteelle, jotka yhdessä muodostavat yhtenäisen pallomaisen rakenteen olkapään ympärille. Tämä pallomainen rakenne toimii olkanivelen ympärillä ja sen katon muodostaa lapaluun olkalisäke, joiden hankaamaksi kiertäjäkalvosin voi joutua olkapäätä kohotettaessa tai työskenneltäessä kädet kohoasennossa.

Kiertäjäkalvosinjänteen repeämä voi syntyä vamman pohjalta olkapäähän kohdistuvan ulkoisen voiman vaikutuksesta tai olkapään sairauteen liittyen. Tavallisimmat sairausperäiset olkapään kiertäjäkalvosimen repeämään vaikuttavat syyt ovat ahtaan olkapään kiertäjäkalvosinta kuluttava ja hankaava vaikutus sekä yleinen jänteen haurastuminen ja rappeutumisilmiö tulehduksineen, jonka seurauksena jännekudos menettää kimmoisuuttansa, ohenee ja syntyy repeämiä.

Alkuvaiheessa oireena voi esiintyä kipua,rasituskipua, olkavarren liikutteluarkuutta varsinkin yläasennoissa sekä yösärkyä. Tavallisesta rtg-tutkimuksesta ei ole hyötyä pehmytkudoksien tarkastelussa. Olkanivelen ultraäänitutkimus sekä varsinkin varjoaineelle tehtävä varjoainetutkimus paljastaa usein repeämät. Myös magneettitutkimuksella saadaan viitettä olkanivelen ja sitä ympäröivän nivelkapselin terveydestä. Lopullinen varmuus nivelkapselin tilasta saadaan vasta olkapään leikkauksessa, jossa vaurion laajuus voidaan todeta omin silmin. Lieväasteiset olkanivelkapselin vauriomuutokset sekä osittaiset repeämät voidaan hoitaa ilman kapselikudoksen toimenpiteitä, mutta laajemmat, usein tulehtuneet repeämät pitää leikkauksessa sulkea tilanteen parantamiseksi. Usein kiertäjäkalvosinleikkaukseen liitetään ahtaan olkapään avarrusleikkaus, joka tapahtuu poistamalla luuta olkanivelen luisesta katto-osasta. Ajoissa hoidettuna olkanivelen normaali toiminta ja liike voidaan palauttaa toipumisajan ollessa viikkoja-kuukausia vaurion laajuudesta riippuen.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät olkapään kiertäjäkalvosimen repeämässä kokemat oireet ovat olleet kipeä olkapää, nivelen ympärillä oleva kipu sekä heijastekipu. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin kahta muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet kipulääkkeet, lepo, kylmähoidot ja olkapään kiertäjäkalvosimen leikkaus. Myös yhtä muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Olkapään kiertäjäkalvosimen repeämä oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Kipeä olkapää 5
Stub Nivelen ympärillä oleva kipu 5
Stub Heijastekipu 4
Stub Nivelen liikearkuus 2
Stub Pitkittynyt kipu 2

Olkapään kiertäjäkalvosimen repeämä hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Kipulääkkeet 4
12_rs Lepo 3
682_rs Kylmähoidot 3
Stub Olkapään kiertäjäkalvosimen leikkaus 3
Stub Itsehoitokipulääkkeet 1

Keskustelu

9_s

reporanka
22. huhtikuuta

No niin, nyt on sitten olka taasen leikattu ja olo sen mukainen. Enää ei ole revennyttä kiertäjäkalvosinta; se näet poistettiin, kun sitä ei enää saanut korjattua. Samalla siistittiin olkaniveltä muutoinkn.

11_s

mereeja
29. huhtikuuta

hei, miltäs nyt tuntuu? Mulla kohta leikkaus päivä ei vielä sovittu mutta kahden viikon sisällä. Kipuja on ja käyn nyt fysioterapiassa että saataisiin liikkuvuutta olkapään niveliin.

9_s

reporanka
18. toukokuuta

Outs! Onpa jäänyt huomaamatta tämä viesti. Nyt tuntuu paljon paremmalta; leposärky on jäänyt lähes kokonaan pois. Liikerajoitteita on melkoisesti ja kipua tulee jos yritän nostaa kättä liikaa. Leikkuusta on siis nyt 4 viikkoa. Voimat on aikahyvät käden ollessa alhaalla, mutta ylös en kättä pysty edes nostamaan.

9_s

reporanka
12. heinäkuuta

Olan suhteen on taas menty huonompaa suuntaan. Kivut on syystä tai toisesta palanneet. Mielestäni en ole mitään erilaista tai väärää tehnyt; trenaan säännöllisesti olkaa. Fysitoterapeutin kanssa sovittiin, mitä voin kuntosalilla tehdä ja liikkeitä on paljon. Siis kokoajan sen mukaan, miltä olassa tuntuu. En siis väkisin väännä mitään.

Nyt on vain muutama päivä ollut todella kivuliaita. Kättä ei juuri saa nostettua ylös, kun tässäoli jo mutama viikko, että sain sen melkein ylös asti nostettua. Jos nukkuessa käännyn käden päälle, herään ja tuntuu, että niskakin on ihan puutunut.

Vielä muutama viikko vasemman olan tutkimukseen.

2_s

f50-2853
9. syyskuuta

Heippa!Uutena täällä kirjoittelen..olkapään loukkasin muutama vko sitten ja nyt todettiin kiertäjäkalvosimessa repeämä,supraspinatusjänteessä.Onko teillä kokemusta..miten on parantunut?Oliko repeämä iso ja pitikö leikata?

4_s

Eva
9. syyskuuta

Mulla on todettu osittainen repeämä, ei ole leikattu. Söin kovasti särkylääkkeitä ja olin sairauslomallakin. Sitten vaan "parani" huomaamatta...nyt pari päivää sitten rupesi taas oireilemaan, saas nähdä miten käy. Ei vissiin heti aina leikata automaattisesti. Mulla tosin oli liitännäisenä tenniskyynärpää ja rannekanavan ahtaumaa...

2_s

f50-2853
10. syyskuuta

Mulla myöskin osittainen repeämä(8mm)ja ensin yritetään "kotilomalla",ellei parane niin sitten katsotaan tilanne uudestaan.Itse olen jo niin kyllästynyt tähän kipuiluun.Mulla on tehty myös se acromioplastica..jos sen nyt oikein kirjoitin,tähän samaan olkapäähän.Tästä olkapäästä on jänne ohentunut,kalkkeutumaa löytyi ja nesteilyä myöskin.Että mietityttää että pitäiskö sitä lähteä jo yksityispuolelle,jos siellä asia menisi eteenpäin.Jostain kyllä luin että repeytymä pitäisi olla 4 cm ennenkuin leikataan!Automaattisesti ei aleta tosiaan leikkaamaan..Onko sulla annettu kortisonipiikkejä tuohon olkapää-vaivaan?

4_s

Eva
10. syyskuuta

Kerran annettiin olkapäähän, kerran kyynärpäähän.

9_s

reporanka
10. syyskuuta

Tuonne yhteisöpuolelle juuri kirjoitin, mutta voinhan tännekin laittaa.

Minulla todettiin talvella 07 reikä kiertäjäkalvosimessa. Olka oli kipuillut ja oireillut jostain v 1975 saakka. Sitä "hoidettiin" koritsonipiikeillä ja välillä se rauhoittuikin jonkin verran, mutta v 2000 alkaen se oli jatkuvasti kipeä. Taas alkoi kortisonipiikitys, kunnes fysiatri kielsi piikit.

Lopulta olka leikattiin elokuussa 07 ja siinä vaiheessa siinä oli laaja repeämä, joka saatiin korjatuksi. Tosin oli niin iso, että piti tehdä avoleikkaus.

Olka ei parantunut kunnolla ja lopulta se leikattiin uudelleen keväällä 09. Silloin poistettiin edelisessä leikkauksessa laitettu ankkuri, koska kiertäjäkalvosin oli revennyt uudelleen. Sitä ei enää saatu korjattua.

Nyt sitten repesi koko "toosa". Itse olen ajatellut, että kaikki olan rakenteet on jo niin haurastuneet siitä kortisonimäärästä, mitä siihen on pumpattu, ettei ne kestä.

Vasemman olan aion kyllä korjuuttaa, koska siinä nyt pitäisi olla "vain repeämä" eikä sitä ole koskaan piikitetty. Enkä antaisi piikittää, vaikka joku haluaisi piikittää.

Mutta pitää nyt tosiaan saada toinen käsi käyttökuntoon, ennenkuin voidaan tuota toista leikata. Kädettömänä ei oikein hyvin varmaan pärjää.

2_s

f50-2853
10. syyskuuta

Vastasin sulle tonne yhteisöpuolelle :)

11_s

Ft-Marko
16. syyskuuta

Olkapään vammat ovat yleisesti ottaen tosi viheliäisiä, sillä ne ovat tosi kipeitä, haittaavat voimakkaasti useimpia töitä ja kotiaskareita sekä kroonistuvat helposti.

Kun vaiva kroonistuu = pitkittyy, alkaa olkapään alueelle syntyä lihastasapainohäiriöitä, mitkä alkavat yleisesti tuntua niskan ja rintakehän alueella.

Paras kuntoutustulos saadaan asiansa osaavan lääkärin ja kokeneen fysioterapeutin yhteistyöllä. Yleensä leikkaus on viimeinen vaihtoehto, koska siihen liittyy riskejä ja leikkauksen jälkeen kuntoutus on yhtä rankkaa kuin ennen leikkausta tehtävät treenit. Tietysti, jos olkapään vauriot vaativat leikkausta, jotta toimintakyvyn palautuminen on lainkaan mahdollista, niin silloinhan leikkaus on ainoa vaihtoehto, jotta pästän eteenpäin.

Joka tapauksessa leikattiin tai ei, niin kuntoon saattaminen vaatii itsepäistä harjoittelijaa. Kipua piisaa ja varsinkin alkuvaiheessa kipulääkkeitä kannattaa syödä ohjeiden mukaan. Porkkanana on kuitenkin se, että uusimman tiedon mukaan jopa riispaantuneet jänteet vahvistuvat voimaharjoittelun avulla, joten treenaamalla kuntoutuu pahastakin vammasta.

Oma aktiivisuus, hyvä fysioterapeutti ja ammattitaitoinen lääkäri johtamassa toimintaa antaa siis parhaat tulokset.

Vielä viimeisenä asiana - kuntoutujan on oltava kärsivällinen. Vakavinta näkemääni olkapäävammaa olen kuntouttanut nyt jo yli vuoden ja edelleen tapahtuu edistymistä. Alussa ajattelin, että ehkä saamme olkapään joskus 45 asteen kulmaan. Tällä hetkellä kuntoutuja nostaa 145kg penkkipunnertamalla:)

9_s

reporanka
16. syyskuuta

Kiitos kommentista, se oli varmaan minulle.

Toisiaan on se yksi rispaanutnut jänne, hauisjänteen pitkä pää ja joku toinen jänne tuossa taaempana. Muut jänteet on mennyttä kalua eikä niitä takaisin saa.

Olisihan se huimaa nostaa edes pelkkä käsi ihan ilman tankoa.:)

Mutta en aio jäädä tuleen makaamaan vaan kyllä treenaan jatkuvasti.

Kunnolla toimivaahan tästä ei koskaan tule, mutta jos edes vähän siihen liikettä saan, olen tyytyväinen.

1_s

Anonyymi
18. syyskuuta

Mulla on se kiertäjäkalvosimen ohentuma. Aika kipeä ja pelkään milloin se rapsahtaa poikki.

9_s

reporanka
18. syyskuuta

Eikö sitä voida avartaa sitä olkaa niin, ettei se hankautuisi enempää?

1_s

m76-3104
24. marraskuuta

Olkapääni leikattiin 21.10. tähystyksellä, 7 reikää. Jänne oli osittain irti ja rispaantunut ja se kiinnitettiin luuhun. Luiden ahdasta koloa avarrettiin samalla. Käsi oli kantositeessä 2 viikkoa, jonka jälkeen alkoi fysioterapia. Nyt säännöllisen ohjelman, 3 kertaa päivässä muutamia liikkeitä, jälkeen käsi alkaa nousta n. 45 astetta eteen ja sivulle ja kepillä avustaen jopa hieman yli olkapään tason.
Aluksi kipu oli aikamoinen ja söin Burana 600 3 kpl/vrk ja tarvittaessa Panacodia lisäksi. 2 vrk kannoin mukana kipupumppua, joka syötti lääkettä suoraan olkapäähän.
Olen tyytyväinen, sillä kipu on nyt lähes ohi, joskus yöllä voin tarvita lääkettä, varsinkin näiden matalapaineilmojen aikana. Ikää on jo 67, joten on aikaa sairastella ja toipua.
Tsemppiä vaan kanssaveljille, ja sisarille, kyllä se siitä helpottaa. Muistakaa säännöllinen kuntoutus, se on tärkeää tässä tilanteessa.

4_s

f57-3815
27. tammikuuta

huh hurjaa... odottelen ortopedin aikaa ja kipuilen, valvon, syön särkylääkkeitä urakalla. Repeämä todettu, ilm kaatumisen seurausta viime keväältä. Mutta kuinka tässä näin kävi, että nyt vasta, melkein vuosi kaatumisesta, olkapää ei enää anna hetken rauhaa? Tosin, jouluruuhkassa kaaduin uudelleen. Olisiko silloin tullut lisää vaurioita.

Aiheen kysymykset