Olkaluun sijoiltaanmeno on yleisimpiä kehon nivelten sijoiltaanmenotapauksista. Miltei kaikki yleislääkärit hoitavat tällaisia tapauksia päivystäessään terveyskeskuksissa tai sairaalassa. Taustalla voi joskus olla vamman aiheuttama ulkopuolinen energia (liikenneonnettomuus, kaatuminen). Usein tapaturmamekanismi on vähäisempi ja pääsyy johtuu olkapään rakenteellisesta heikkoudesta ja väljyydestä, mikä altistaa olkanivelen sijoiltaanmenolle.

Oireena olkapäässä syntyy liikkeen tai onnettomuuden seurauksena kova kiputila, eikä vahingoittunut pysty kohottamaan kättänsä. Diagnoosi selviää usein ulkoisen tutkimuksen perusteella ja olkapään palauttaminen nivelkuoppaan tapahtuu lääkärin johdolla tekemällä veto-loitonnusliikkeellä, jonka aikana on varottava vahingoittamasta olkapäätä enää lisää liian rajuilla tai epätarkoituksenmukaisilla riuhtaisuilla. Joskus sijoiltaanmeno vaatii kevyen nukutuksen olkapään tilan palauttamiseksi.

Olkanivelen jatkohoito vaatii yleensä kolmen viikon pituisen levon kantositeessä. Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että sijoiltaanmenossa olkanivelkapseli melkein aina repeää tai vaurioituu, joten jatkohoito olisi arvioitava lääkärin toimesta. Toistuvassa olkanivelen sijoiltaanmenossa olkanivelkapseli altistuu toistuville vammoille, mikä saattaa aikaa myöten aiheuttaa toiminnallisia muutoksia olkaniveleen. Hoitona on käytetty erilaisia olkanivelen nivelreunoja tukevia leikkauksia.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät olkanivelen sijoiltaanmenossa kokemat oireet ovat olleet kipeä olkapää sekä nivelkipu. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin yhtä muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet kylmähoidot, kipulääkkeet, lepo, itsehoitokipulääkkeet ja olkapään kiertäjäkalvosimen leikkaus. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Olkanivelen sijoiltaanmeno oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Kipeä olkapää 3
Stub Nivelkipu 2
Stub Nivelen ympärillä oleva kipu ja turvotus 1

Olkanivelen sijoiltaanmeno hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
682_rs Kylmähoidot 3
Stub Kipulääkkeet 2
12_rs Lepo 2
Stub Itsehoitokipulääkkeet 1
Stub Olkapään kiertäjäkalvosimen leikkaus 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
6. helmikuuta

Minulta meni lapsena olkapää sijoiltaan leikkiessämme. Nyt aikuisena sama olkapää kipeä ja leikkaukseen menoss. Olisiko tuo olkapää jäänyt heikommaksi kun on jo kerran vaurioitunut?

13_s

TriDoc
8. helmikuuta

On totta, että olkapään mennessä sijoiltaan vaurioituu todennäköisesti myös olkapäätä ympäröivä nivelkapseli, joka sijoiltaanmenon vuoksi todennäköisesti ainakin lievästi vaurioituu. Useilla ihmisillä on rakenteellinen nivelen löysyys-ominaisuus, joka sitten muodostaa perussyyn sijoiltaanmenotaipumukseen. Näin käy esimerkiksi usein polvilumpion ja olkapään sijoiltaanmenon yhteydessä. Kun nivel menee kerran "sijoiltaan", lisääntyy nivelen ei-toivottu löysyys entiestään ja mukana on todennäköisesti ympäröivien tukirakenteiden repeämisiä ensimmäisen sijiltaanmenon johdosta. Näin taipumus saattaa lisääntyä ja sijoiltaanmenotaipumus jatkossa lisääntyä.

1_s

Anonyymi
26. helmikuuta

Minulla on yliliikkuvat nivelet ja molemmissa olkapäissä rakentteellisesti todella löysät nivelkapselit.

Satutin oikean olkapääni kaatuessani 02/2008. Kivun seurauksena lihastuki heikkeni ja olkapää alkoi toistuvasti mennä osittain pois paikoiltaan ihan arjen toimissa.

Lopulta tilanne oli niin paha, että seistessä kädet sivuilla riippuen olka/hartiaseudun lihasten rentouttaminen sai oikean olkapään "tippumaan" pois paikoiltaan.

Nivelkapselin kiritys tehtiin TAYSissa 09/2009 ja sairasloma loppui vuoden 2009 loppuun. 2 vuotta on aikaa tuosta pahemman oireilun alkamisesta ja nyt leikkauksen jälkeen tilanne on melko hyvä. Yläasennoissa olkanivel on jäykkä, mutta muuten toimii hyvin. Niin ja pysyy paikoillaan. :o)

Jännityksellä odottelen, koska alkaa myös tuo vasen olkapää oireilla. Sen saa pois sijoiltaan muutaman kilon käsipainoa sivulla roikottaen. Mutta menee kyllä aina takasin sijoilleen, kun jännittää lihakset.

Aiheen kysymykset