Oksennustauti eli vatsatauti alkaa oksentelun lisäksi usein äkillisellä pahoinvoinnilla, vatsavaivoilla ja siihen liittyvällä ripulilla. Alkuvaiheessa tilaan voi liittyä pyörrytystä ja kuumeilua. Oksennustaudin aiheuttaja on yleisimmin virus, mutta sitä voi olla vaikea erottaa esimerkiksi ruokamyrkytyksestä, joka syntyy pilaantuneen ruoan aiheuttamista toksiineista ja pilaantumistuotteista.

Oksennustaudin tunnistaminen on yleensä helppoa kotioloissa tyypillisten oireiden takia varsinkin perusterveillä ihmisillä. Oksentaminen voi kuitenkin olla merkki muusta vakavammasta vatsan sairaudesta, kuten sappirakon tulehduksesta tai jopa sydämen hapenpuutteesta (sydäninfarkti), joten varsinkin perussairauksia omaavalla ja vanhemmalla ihmisellä oksennuksen oireeseen tulee suhtautua varovaisuudella ja huomioida aina vakavan sairauden mahdollisuus. Oksennustaudissa vuodelepo ja tilasta huolimatta riittävä nesteytys suun kautta on suotavaa yleistilan kannalta. Syömisellä ei ole sairauden ollessa päällä kiirettä. Virustaudin aiheuttama oksennustauti on tarttuvaa, mutta ei vaarallista ja paraneminen tapahtuu usein muutamassa päivässä. Antibioottihoidosta ei ole apua sairauden hoidossa.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät oksennustaudissa kokemat oireet ovat olleet ripuli, huonokuntoisuus, kuume, vatsakipu sekä pahoinvointi ja oksentelu. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin yhtä muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet lepo, riittävä nesteen nauttiminen ja oksentaminen. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Oksennustauti oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
163_rs Pahoinvointi ja oksentelu 3
91_rs Ripuli 3
Stub Huonokuntoisuus 3
96_rs Kuume 3
Stub Vatsakipu 3
Näytä kaikki

Oksennustauti hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
12_rs Lepo 4
4_rs Riittävä nesteen nauttiminen 3
16_rs Oksentaminen 3

Keskustelu

1_s

Anonyymi
12. helmikuuta

Mua pelottaa, kun mun pikkusisko oksensi kahden aikoihin yöllä ja en odota tarttumista ja haluaisin tietää kuinka se tarttuu ja koska alkaa oireilut (oksentelu) Mua pelottaa jos se alkaa nyt yöllä tai illalla!

1_s

Anonyymi
22. helmikuuta

ei sitä tiedä...se on voinut tarttua jo päivällä mutta ei välttämättä.nyt ei voi muuta kuin odottaa!toivottavasti et saanut tartuntaa ja paranemisia siskollesi!

13_s

TriDoc
25. helmikuuta

Oksennustauti perhepiirissä riehuessaan tarttuu yleensä herkästi. Tavallisimpia oksennustaudin aiheuttajia ovat mm. noro-ja rotavirukset, joiden aiheuttamia sairastumisia on todettu tänäkin talvena eri puolilla Suomea. Tauti tartuu yleensä käsien välityksellä, vaatteista ja kaikesta henkilökohtaisesta varustuksesta yleisten kosketuspintojen välityksellä. Samassa tilassa asuvien on vaikea välttää tautia, jos se on iskeäkseen. Itämisaika kyseisillä viruksilla on 12-24 tuntia, eli oireet alkavat tartunnoista aika nopeasti vuorokauden kuluessa. Oireet ovat oksennustaudille tyypilliset, huonoa oloa, vatsa kouristeluja, oksentelua ja ripulointia. Varmasti juuri oksentelu on taudin oireena epämiellyttävä. Olo kuitenkin yleensä helpottuu, kun vatsansisältö tulee kerralla ulos. varmaankin kaikilla on omakohtaista kokemusta tästä sairaudesta, joka kuitenkin on aika nopeastikin ohi menevä!

1_s

Anonyymi
13. huhtikuuta

Miten alle vuoden ikäisen lapsen oksennustautia voi hoitaa? Onko ainut keino tarjota juotavaa?

1_s

Hoitonetti.fi
13. huhtikuuta

Hei! Onko muilla vanhemmilla kokemuksia, miten vastaavassa tilanteessa lasta on hoidettu?

13_s

TriDoc
13. huhtikuuta

Alle vuoden ikäisen lapsen kaikessa hoidossa on hyvä muistaa kaikkien vanhempien perussääntö. Jos on vähänkin epävarma lapsen tilasta ja hoidosta, on mahdollisuus viedä lapsi avovastaanotolle arvioitavaksi tai hoitoon sairaalaan, jos tuntee, ettei pärjää tai on epävarma hoidosta. Alle vuoden ikäisen lapsen oksennustaudin hoidon periaatteet (riittävä nesteytys) ovat samat kuin vanhemmallakin, mutta nestehukan kehittyminen on nopeampaa. Siksi ei ole väärin käyttää lasta lääkärillä tarkistuttamassa tilanne, jos oireet vähänkin pitkittyvät. Vanhempien on hyvä tukeutua avoterveydenhuoltoon tällaisessa tilanteessa ja näin paljon tehdäänkin ihan varmuuden vuoksi. Meillä on Suomessa hyvä avohoitojärjestelmä.

1_s

Anonyymi
7. toukokuuta

onko nytten mitään vatsatautii liikkeellä joka olisi erittäin paha ?

1_s

Hoitonetti.fi
7. toukokuuta

Kansanterveyslaitokset tilastojen mukaan kevään 2009 aikana noroviruksen aiheuttamia infektioita on ollut enemmän kuin keskimäärin. Norovirukset ovat jo muutaman vuoden aikana aiheuttaneet laaja-alaisia vatsatauti-infektioita myös Suomessa, varsinkin vanhainkodeissa, mutta myös lapsilla. Yleensähän nämä virustauudit ovat sairastamalla ohi meneviä, mutta voivat luonnollisesti altistaa elimistön kuivumistiloille kestäessään pitkään.

1_s

m33-2384
8. toukokuuta

Mulla on ollut nyt 2 päivää todella outo olo. Eilen tuntui siltä että välillä pyörryn ja ihan kuin olisin humalassa, vaikka olo oli erilainen kuin humalatila, tuo tila on lähinnä sitä miten sen voin selittää. eilen koitin syödä ja oksensin kaiken kiinteän ulos, nyt olen vain syönyt hedelmiä ja koittanut juoda. Olo on tosi heikko. Aamulla söin puuroa ja se tuli elimistön läpi 5 minuutissa kiinteänä. Lääkäri sanoi, että vatsatautia, mutta itse epäilen jotain muuta.

13_s

TriDoc
8. toukokuuta

Vatsatauti on meillä useimmin virustaudin aiheuttama. Tämäntyyppisiä oireita tavataan usein erilaisissa virustaudeissa, osin vatsaperäisissä, mutta myös muissa viruksen aiheuttamissa infektioissa. Toinen tätä tilaa muistuttava oireistojen aiheuttaja voisi olla ruokamyrkytys, jossa toksiinit suolessa voisivat periaatteessa aiheuttaa kuvaamiasi oireita. Ruokamyrkytyksen ja vatsataudin erottaminen toisistaan voi joskus olla aika hankalaa. Kumpaankaan ei auta muu kuin omahoitona lepo ja riittävä nesteen nauttiminen kuivuman ehkäisemiseksi. Vatsaa voi rauhoitella tarvittaessa lääkehiilellä tai muilla suolta kovettavilla valmisteilla. Toivottavasti tilasi kohenee nopeasti!

1_s

Anonyymi
1. kesäkuuta

Tuttavapiirissä on varsin vaihtelevat käytännöt oksennustaudin jäljiltä. Toinen ei halua nähdä oksennustautista lasta pariin viikkoon taudin paranemisen jälkeen toinen pitää etäisyyttä vain pari kolme päivää. Jos kyseessä _ei ole_ noroviruksen aiheuttama oksentelu vaan normaali oksennustauti, niin kuinka pitkään olisi hyvä vältellä kontaktia itse oksennustaudin sairastaneeseen? Entä kuinka pitkään vai tarviiko ollenkaan välttää taudinsaaneen perheenjäseniä jotka eivät ole sairastaneet tautia?

13_s

TriDoc
1. kesäkuuta

Perheen sisällä on aika hankala "eristää" ainakaan pienempiä perheenjäseniä eikä sellainen ole tarpeenkaan tavallisen oksennustaudin seurauksena. Normaalista hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen ja oksennuseritteiden huolellinen siivoaminen on riittävää ennaltaehkäisyä. Jos perheessä asuu useampia sukupolvia, omissa tiloissaan esimerkiksi vajaakuntoinen mummi tai pappa, voi olla järkevää rajoittaa läheistä kanssakäymistä oksennustautisen lapsen ja isovanhemman kanssa (haliminen, syliin otto).Samoissa tiloissa asuvilla mitkään muut temput tuskin auttavat hyvän hygienian lisäksi ja aika tavallista on, että oksennustauti ilmetessään tarttuu ainakin osaan perhettä, mutta ei välttämättä kaikkiin. Teoriassa voisi siis kuvitella kontaktien rajoittamisen helpottavan tartunta tilannetta, mutta käytännössä perheen sisällä liika eristäminen tuskin auttaa.

1_s

Anonyymi
2. kesäkuuta

Tarkoitin kontaktien välttämistä tautia sairastaneen perheen ja tautia sairastamattoman perheen välillä. En perheen sisäisiä kontakteja. Ilmaisin asiani ehkä vähän huonosti. Eli kuinka kauan minun tulee vältellä naapurin Hilkkaa jos hänen poikansa Pekka oksenteli eilen? -Nimet muutettu :)-

1_s

Hoitonetti.fi
2. kesäkuuta

Perheiden välillä voi/kannattaa kanssakäymistä välttää oireisessa vaiheessa eli niinä muutamina päivinä kun oireita esiintyy. Sen jälkeen en näe enää syytä rajoittaa kanssakäymistä. Toki kaikki kontaktit eivät muutenkaan johda sairastumiseen, mutta tähän asettaisin rajat oman kokemuksen perusteella.

1_s

Anonyymi
4. kesäkuuta

Tyttärelläni6v alkoi viikko sitten oksentelu/ripuli,muutama päivä oli väliä ettei oksentanut ollenkaan mutta tänään taas illasta tuli ruoat ulos, olisiko syytä viedä lasta lääkäriin? vaiva on itselläni ollut vain pahanaolona/ripulina,alle 1v8kk ikäinen oksensi kaksi kertaa. Eli kysymykseni tähtää siihen että voiko mahatauti kestää pidempään kuin nuo arvioidut 1-3pv?

13_s

TriDoc
4. kesäkuuta

Tämäntyyppinen oireiden toistuminen muutaman päivän välein on tavallista vatsatautiin liittyen joka vaikuttaa vaivaavan koko perhettänne. Vatsatauti voi kestää useampiakin päiviä, jopa viikonkin ajan. Jos muuta hälyttävää ei lapsella ilmene, ei oireen toistuminen vielä myöhemmässä vaiheessa aiheuta erityisempää syytä selvittää tilannetta. Korostan kuitenkin, että vanhempien tulee toimia oman käsityksensä mukaisesti ja epätietoisuus lapsen terveystilanteesta on selkeä ja aina hyväksyttävä syy viedä lapsi terveydenhuollon arvioitavaksi.

1_s

Anonyymi
4. tammikuuta

Meillä on juuri nyt lähes samanlainen tilanne kuin tuolla "kirjautumattomalla käyttäjällä". Lapsi oksensi 5 kertaa n. 5 päivää sitten, lämpö nousi vasta oksentelujen jälkeen yli 39 asteen. Vieläkään ei meinaa syödä kunnolla. Eilen oli mummilassa pulauttanut suullisen verran puuroa & maitoa. Sanoo, että on kamala nälkä ja muutaman suupalan jälkeen onkin jo ihan täpötäynnä. Uloste löysähköä ja vaalean kellertävää (ennen on ollut aina kovemman puoleinen vatsa). Muu perhe ei ole sairastunut, nuorimmaisella lapsella vain löysä vatsa ollut. Pitäsikö minun olla huolissani?

13_s

TriDoc
4. tammikuuta

Vatsaoireisen lapsen hoito-ohjeet ovat sinänsä selkeät. Kirjoituksessasi ei sinänsä tullut esille sellaista joka ei sopisi tavalliseen virusperäiseenkin vatsatautiin eikä sinänsä herätä välitöntä huolta pahemmasta. Lasten viattomaltakin tuntuvan vatsaoireiden taustalla voi kuitenkin joskus olla vakavampikin sairaus. Tämän vuoksi haluaisin korostaa oireilevan lapsen ja vanhemman (äidin) välistä yhteyttä. Vanhempi usein havaitsee lapsen käytöksestä ja oireilusta sellaista joka herättää tarpeen selvitää asiaa lisää. Tällöin ns kotikonstit ovat käytetyt.
On ainoa ja oikea tapa käyttää vanhemmalle epävarmassa tilanteessa lasta lääkärillä. Käynnillä selvitetään lapsen kunto ja sairaudentila vanhemman saadessa prosessista palautetta. Lasten kanssa käyntejä lääkärillä syntyy aikuisia enemmän, mutta se on aivan luonnollista tilanteessa, jossa lapsi on kykenemätön tuomaan oireitaan itsenäisesti esille. Äidille huolta ja epävarmuutta synnyttävä lapsen sairaustilanne on aina hyvä selvittää.

1_s

Anonyymi
4. tammikuuta

Kiitos vastauksestasi. Tänään siis näin lapsen ulosteen, on oikeastaan lähemmäs kermanväristä ja kirveltää hurjasti kakatessa. Huomenna lähdemme lekurille varmuuden vuoksi. Ruoka ei oikein meinaa lapselle maittaa. Lapsi on siis 3-vuotias.

Aiheen terveysarvot

9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...

Aiheen kysymykset