Urtikaria eli nokkosihottuma kuuluu tavallisimpiin yliherkkyysihottumiin. Se syntyy usein infektioon liittyen tai varsinkin lapsille allergisoivia ruoka-aineita, kuten kanamunaa, pähkinöitä kalaa, mansikoita tai äyriäisiä nautittaessa. Iholle syntyy tällöin äkillisiä punoittavia ja kutisevia paukamia, jotka yleensä häviävät vuorokauden kuluessa. Lisäoireina voi olla huulten kutinaa, turvotustaipumusta sekä kasvojen ja kämmenien turvotusoireita.

Urtikaria- reaktiosta on monilla ihmisillä ainutkertaisia kokemuksia, mutta se voi harvemmin toistua tai muuttua krooniseksi. Tällöin tarvitaan selvittäviä lisätutkimuksia. Pelkät ihon urtikariaoireet usein häviävät itsestään, mutta tila voi joskus kehittyä henkeä uhkaavaksi, jos syntyy hengitystieoireita tai verenpaineen laskua (anafylaktinen reaktio). Tila vaatii tällöin äkillistä lääkärin hoitoa.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät nokkosihottumassa kokemat oireet ovat olleet kutina, ihon turvotus sekä ihon tai limakalvon punoitus. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin kahta muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet väsyttämättömät antihistamiinit, muut ahdistuneisuuden hoitolääkkeet ja ruoka-aineen välttäminen. Myös neljää muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

2_s

Lettu
27. lokakuuta

Itsellä oli Urticaria noin viiden kuukauden ajan viime talvena, alkaen lokakuun alussa. Välillä olin täysin likillä ja kuumehorkassa, välillä kasvot olivat kuin pakanamaan kartta jne. Puhti oli pois ja olo alamaissa. Joulukuussa löysin keskustelupalstoilta ohjeen välttää histamiinipitoisia ruokia. Ja aloitin ankaran dieetin välttäen niitä, mm. punaviiniä ja suklaata. Oireet helpottuivat. Muutaman kerran kuitenkin sorruin esim. äyriäisiin ja sain tosi pahan raktion. Joskus helmikuun lopulla kuitenkinsitten tajusin, että Urticaria oli jättänyt minut. Ja hiljalleen aloin syödä kiellettyjä aineita ilman, että se on tullut takaisin. Lääkärini sanoi sitten, että joitain ihmisiä se on kyllä auttanut. Mutta eipä vihjannut siitä minulle mitään. Piti löytää tieto itse.

13_s

TriDoc
27. lokakuuta

Mukava kuulla, että tilanteesi on korjautunut näin hyvin! Kaltaisesi urticarian kokemukset ovat tärkeitä välittää myös muille. Urtikaria on mielenkiintoinen aihe, jossa omakohtaisesti koetulla tiedolla on merkitystä. Aihe on lääketieteellisesti ottaen hankala ja hoitoaskeleet välillä hieman haparoivia. Syynä siihen on oireiden aiheuttajan moninaisuus ja yksilöllisyys. Tämän vuoksi yleistävää hoitolinjaa on lääkärin vaikea joskus asettaa. Onko muilla kokemuksia vastaavista tilanteista.

12_s

TUULA74
5. huhtikuuta

Tyttäreni ollessaan noin 4-vuotias sai riisuutuessaan yhtäkkiä sellaisia sormenpään kokoisia punaisia, vähän koholla olevia läiskiä. Säikähdin ensin, mutta ne hävisivät noin tunnissa. Seuraavan kerran niitä tuli seuraavana päivänä: huomasin ne kun neiti heräsi päiväunilta, mutta nekin hävisivät itsestään noin tunnissa. Lääkärin kanssa keskustellessamme päättelimme, että ne olivat tulleen ihon lämpötilan vaihtelusta ja nenätipoista,joita olin tuolloin antanut tytölle, kun oli nuhan takia niin tukkoinen. En enää antanut nenätippoja ja läiskien tuleminen riisuttaessa loppui. Merkillistä ! Olen kokeillut samoja nenätippoja neidille nyt isompana (9 v.) ja enää ei tullut reaktiota. Itse sain urtikarian antibiootti kuurin loputtu ja se siis johtui tuosta antibiootista. Punaista, hieman kohollaan olevaa kutiavaa ihoa oli eniten jaloissa, mutta myös muualla ympäri kehoa. Sain allergia lääkettä ja menihän se lopulta ohi (n. 10 p.).

4_s

Eva
10. toukokuuta

Taas tuli auringosta urticaria, ensin kaula-ja niska-aukkoon ja nyt on levinnyt muuallekin, jopa reisiin ja mahan alueelle vaikka ne oli vatteiden peitossa. Liekö kaikki ihottuma auringon aiheuttamaa? Aiheuttaako terbinafin reagointia auringon valon kanssa,entä Hydac tai Bisoprolol? Tuskin ainakaan Formoterol tai AeroBec. Mites Zolt? Siinä lääkkeet joita otan säännöllisesti. Tosin aurinko on aiheuttanut ihottuman jo useina vuosina ensi säteillään. Tilanne on ollut silloin paikallisempi ja mennyt ohi ajallaan.

13_s

TriDoc
21. toukokuuta

Luoettelemistasi lääkehoidoista terbinafiinia käytetään yleisesti 3 kuukauden jaksoissa yleisimmin kynsisienen hoitoon. Urtikaria sivuoireena mainitaan lääkkeenkäytön tavallisena sivuvaikutuksena ja on mahdollista, että terbinafiini potentoi urtikariaa auringonaltistukseen liittyen. Pelätyin terbinafiinin sivuvaikutus on yleensä kahden ensimmäisen kuukauden aikana syntyvä maksan vajaatoiminta, johon liittyy maksa-arvojen nousu sekä huonovointisuus. Tällöin lääkitys on syytä keskeyttää. Urtikariataipumuksen vuoksi lääkitystä ei tarvitse keskeyttää, jos oireisto on ohimenevä. Koska lääkitys on määräaikainen (yl 3kk), voi auringonottoa lääkityksen aikana rajoittaa, jos epäilee urtikarian ja sienilääkityksen yhteyttä. Muidenkin luettelemisi lääkkeiden urtikariaa potentoiva mahdollisuus on olemassa, mutta ei tyypillinen tai tavallinen.Urtikarian syy jää usein epäselväksi, kun ihottuma paranee eikä välttämättä toistu. Koska kerroit saaneesi oireita aiempina vuosina, tuskin nykyisillä lääkkeilläsi on pääasiallista osuutta todennäköiseen auringon aiheuttamaan (itsenäiseen) urtikariaan, mutta on hyvä tietää myös lääkkeiden sivuvaikutuksista!

4_s

Eva
21. toukokuuta

Arvelen itsekin, että aurinkoihottumaa se on. Nyt jo iho on parempi, paikoitellen hieman kutittaa vielä. Vuosia on jo tullut samanlaista oiretta kaula-aukkoon ja käsivarsiin, täytyy ensikeväänä yrittää muistaa suojautua aiemmin ja käyttää vaatteiden lisäksi aurinkosuoja rasvaa. Kiitos vastauksesta.

1_s

Anonyymi
3. kesäkuuta

Minä olen kärsinyt urtikariasta lähinnä tropiikissa asuessani. Oireita sain ensimmäisen kerran vuonna 1993 Costa Ricassa uidessani viileävetisessä joessa ja toisen kerran kylmästä uima-altaasta. Molemmilla kerroilla iholle nousi punaisia turvonneita läikkiä ja toisella kerralla huimasi. Suomessa olen saanut joskus talvella lieviä oireita suojaamattomille alueille; ei kuitenkaan koskaan paljaalle iholle (esim. kasvoihin) vaan aina vaatteiden alla olevalle iholle. Nyt Brasiliassa asuessamme saan oireita vähän väliä varsinkin ilmastoiduissa tiloissa. Niiden vältteleminen on todella vaikeaa ja minulla onkin yleensä aina mukana sukat ja pitkähihainen pusero vaikkei niitä täällä Amazonasilla muuten normaalisti tarvita. Myös kylmät lattiat aiheuttavat kutinaa jalkapohjiin. Oireiden ilmaantumiseen riittää noin 20 asteen lämpötila (normaalisti lämpötila on täällä 30 kieppeillä vuoden ympäri), mikä on jotenkin jännää sillä olen kuitenkin asunut suurimman osan elämästäni Suomessa, jossa 20 astetta ei ole mitenkään kylmä ilma. Ja siis Suomessa kesällä en ole oireita normaalisti saanut.

Olenko ymmärtänyt oikein, että paras tapa on välttää oireiden aiheuttajia mutta antihistamiinia voi ottaa oireisiin? Pitäisikö käydä esim. ihotautilääkärillä vai voinko vain käydä apteekissa?

13_s

TriDoc
4. kesäkuuta

Mukava, että myös ulkomailla asuneet ulkosuomalaiset ovat löytäneet sivuston. Kysymyksessänne on ilmeisesti kylmäurtikaria-oireet. Asian selvittelemiseksi kannattaisi käydä paikallisella sairaalaklinikalla, joka selvittelee ihotauteja ja miettiä asiaa polikliinisessä tarkastuksessa. Asianne on selvittelyn arvoinen ja pitäisi miettiä toimintatapoja kylmäaltistuksen välttämseksi. Ihotautilääkärin selvitys on suositeltava tapauksessanne, vaikkkei se johtaisikaan suurempaan ratkaisuun.

1_s

Anonyymi
8. kesäkuuta

Kiitos vastauksesta! :) Asumme niin puskassa täällä Amazonasilla, ettei kovin paljon erikoislääkäreitä ole lähistöllä. Jonkun ihotautilääkärin varmaankin löydän... :)

13_s

TriDoc
8. kesäkuuta

Hei vielä! Lääkityksen suhteen Sinun kannattaa jo nyt käyttää antihistamiineja kylmäaltistustilanteessa, jos ne tuntuvat auttavan. Antihistamiinii estää turvotuksen ja punoituksen syntymistä vähentämällä kosketuskohdalla verisuonten läpäisevyyttä ja laajenemista. (Saattaisi olla hyvä jopa kaksin-nelinkertaistaa antihistamiinien suositusannos, ennenkuin kokeilee muita lääkityksiä, joita ovat suun kautta otettavat kortisonikuurit ja leukotrieenisalpaajat.)

Kuten aiemminkin suositin, kannattaisi asia vielä kiireettömästi tutkituttaa paikallisella ihotautilääkärillä seuraavan kerran kun paikallisen klinikan ohi matkaatte. Suomessa on diagnoosin varmentajana tapana tehdä ns jääpalatesti, jossa iho altistetaan kylmälle jääpalalle saaden reaktio iholla esiin. Ihotautilääkärin harkinnan mukaan saattaisi olla perusteltua tarkastaa ehkä muitakin laboratoriokokeita ja olisi turvallista suunnitella ja kontrolloida riittävä lääkehoito sekä mahdolliset kohtauslääkitykset kuntoon.

Olisikin mukava vielä kuulla yleisluontoisesti, miten asianne selvittely on edennyt siellä Amazonin varrella, josta riittäisi varmasti paljon muutakin mielenkiintoista kerrottavaa tänne kotosuomeen.

1_s

Anonyymi
18. kesäkuuta

Itselläni on oireillut ainoastaan kerran, pitkittyneen flunssan ja antibioottikuurin loputtua. Kaiketi osui kohdalleen iso joukko altistavia tekijöitä samaan aikaan, koska aiemmin en ollut ko. antibiootista saanut oireita. Onneksi lähti nopeasti pelkällä antihistamiinilla, merkki oli muistaakseni Kestine.

7_s

Bertta
6. elokuuta

Minulla on jatkuvasti urticaria-oireita, ollut jo kolmen vuoden ajan. Välillä olen aivan turvoksissa päästä varpaisiin ja joudun syömään antihistamiinia paljon (kortisonia jos todellakaan muu ei auta)..ja kutittaa kamalasti! Joskus taas voi olla kuukausi tai kaksikin ettei ole oirettakaan. Kaikenlaisia tutkimuksia on tehty pitkin näitä vuosia, mutta mitään syytä ei ole saatu selville.

13_s

TriDoc
6. elokuuta

Valitettavasti tilanteesi ei ole harvinainen. Sinulla on muitakin kohtalotovereita, joille on tehty kaikki sairaalatason tutkimukset, eikä selkeää syytä heilläkään ole saatu niiden perusteella selville. Ainoa asia,mikä saattaa auttaa tilanteeseen on aika. Osalla tilanne selkeästi helpottaa syystä tai toisesta. Onko kellään asiasta omakohtaisia kokemuksia?

1_s

Anonyymi
19. syyskuuta

Voiko cosaar comp aiheuttaa agnea rocasean Kaltaisia/nakoisia oireita kasvoille ?

13_s

TriDoc
19. syyskuuta

Cosaar comp kuuluu ns ATR-salpaajiin, jossa mukana on myös nesteenpoistolääke. Nämä ATR-salpaajat ovat paremmin siedettyjä kuin Läheiset ACE-estäjät. ACE-estäjillä esiintyy hyvin suurella osalla potilaista ärsytysyskää, kurkunkutinaa ja kutinaa myös kaulalla ja jopa kasvoilla. ATR-salpaajilla vaikutusta ei pitäisi esiintyä ainakaan siinä määrin mitä ACE-estäjällä. Yksilöllisiä sivuvaikutuksia kuitenkin saattaa esiintyä. Oireet eivät välttämättä siitä johdu, mutta mahdotonta se ei liene. Jatkoselvitykset on syytä tehdä lääkkeen määränneen lääkärisi kanssa.

1_s

Anonyymi
21. heinäkuuta

Toukokuussa 2010 pohkeet oli täynnä hyttysenpistoja joita kutitti ja joka johti raapimiseen. Apuna käytin hydrokortisonivoidetta 1% sekä myöhemmin 2,5%. Kutina ei loppunut, lääkärille soitto.
Touko-kesäkuun vaihteessa lääkäri määräsi Ataraxia sekä Elocon -voidetta. Käytin näitä ohjeiden mukaan. Heinäkuun alussa nousi jalkoihin punaisia kutiavia paukamia ja suurimmat olivat keskiosastaan todella kuumia. Jälleen lääkäriin kävi tieni ja hän totesi minulla olevan nokkoskuume. Lääkäri määräsi Kestine Lyo -pillereitä ja Celestoderm voidetta.
Olen nyt parisen viikkoa käyttänyt em. lääkkeitä, osa läiskistä on hävinnyt mutta uusia on tullut tilalle. Ja kutina jatkuu...
Helpotusta antaa "kuumimpina" kutinahetkinä levitän iholle kylmägeeliä sekä käytän ihan normaalia perusrasvaa.
Netistä olen lukenut todella paljon nokkosihottumasta ja toivon että tämä on vain tämän kesän vitsaus ja loppuisi nyt pian. Todennäköisesti olen herkistynyt sääskenpistoille, uusista pistoista tulee melko pian läiskää pureman ympärille.
Mikäli jollakulla olisi vielä kutinaan lievityskonsteja niin otan mielelläni niitä vastaan.

Aiheen kysymykset