Noidannuoli eli latinalaiselta nimeltään lumbago on äkillinen ja voimakasoireinen selkäsairaus, joka on sairaudenkulultaan hyvänlaatuinen, eikä yleensä ennakoi tai merkitse muuta vakavaa selkäsairautta. Se syntyy selän välilevyn ja nikamarakenteen välisestä joustoliikkeestä selkäydinkanavaan päin, jonka vuoksi elimistö ei-tahdonalaisena lihasten vastareaktiona pyrkii estämään selkäydinkanavaan kohdistuvan vaurion lisäämällä selkää tukevien lihasten jännitystä ja vakauttamalla siten tilannetta.

Noidannuoli on yleensä vaaraton esiintyen nuorilla ja aikuisillakin. Oireiden voimakkuudesta johtuen se voi aiheuttaa huolta. Tyypillistä on nostoliikkeessä tai aamulla sängystä noustessa selän äkillinen kiputuntemus, jonka jälkeen selkää ei kärsi taivuttaa tai liikuttaa. Yleensä noidannuoleen ei liity alaraajoihin säteilevää kipua vaan selän taivuttelun ja liikuttelun jäykkyys. Noidannuolikohtauksen saanut huomaa lanneselän vääntymisen sivusuunnassa, ja jännittyneet selkeälihakset vetävät lannerankaa keskiviivasta vinoon asentoon vaikeuttaen liikkumista.

Yleisen lääketieteellisen kokemuksen mukaan noidannuoli paranee levolla 5-10 vuorokaudessa, eikä siihen ole nopeuttavaa hoitoa. Lihasjäykkyys hellittää tasaisesti viikon kuluessa oireiden alusta. Lihaksia rentouttavista ja särkylääkkeistä voi olla helpotusta, mutta paraneminen ei silti nopeudu. Noidannuoli voi joskus toistua ja se voi liittyä joskun skolioosiin, mutta selän lihasten venyttelyllä sitä voi hiukan ennaltaehkäistä. Toistuvatkaan noidannuolet eivät yleensä merkitse vakavaa selkäsairautta.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät noidannuolessa kokemat oireet ovat olleet selkäkipu, lihasjäykkyys- jähmeys sekä fasettilukko-oireet. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet lepo, vuodelepo, kipulääkkeet, itsehoitokipulääkkeet, luurankolihasten spasmien hoitolääkkeet ja vahvat kipulääkkeet. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
6. huhtikuuta

Noidannuolikipu oli niin paha, että meni taju!

1_s

Anonyymi
28. huhtikuuta

Kyllä kipu oli kova.että piti ääneen karjaista!

8_s

Henu82
28. huhtikuuta

Muistan itsekin kokemuksesta kuinka ikäviä ja kovia ne on ollut.Onneksi niitä ei oo ollut pitkään aikaan.