Tyriä syntyy eri puolilla elimistöä. Yleisin aiheuttaja on tukikudosten synnynnäinen rakenteellinen heikkous, jossa tukikudos periksi antaessaan ja venyessään muodostaa tytärportin, jonka myötäisesti ontelomainen tyrä voi muodostua. Nivustyrä voi olla vain venyneen tukikudoksen muodostama umpipussi, tai sitten tyrän muodostaneen vatsaontelon paineen mukana tyräpussiin voi luiskahtaa ontelon elimiä. Tyräpussiin joutuessaan elinten verenkierto voi salpautua ahtaamman tyräportin aiheuttaman kiristyksen vuoksi, mikä käytännössä johtaa kivuliaaseen lihaskouristukseen ja lopulta verenkierron estyessä tyräpussiin joutuneiden elinten kuolioon. Osaksi tämän vuoksi eri puolilla elimistöä esiintyviä tyriä korjataan leikkauksella. Nivustyrä aiheuttaa lisäksi selkeää haittaa ja kipua esimerkiksi ruumiillisessa työssä, etenkin ponnistustilanteessa, jolloin vaiva usein saa alkunsa.

Nivustyrässä nivustaipeessa sijaitseva nivuskanavan seinämä voi venyttyä ja aiheuttaa vatsaontelon seinämän luiskahtamisen nivuskanavaan. Tyrä voi suurentuessaan ulottua aina kivespussiin saakka, jolloin nivustyrä on leikkauksella viimeistään hoidettava. Oireena nivustyrässä on ponnistuksessa syntyvä nivusseudun kipu ja pullistuma, joka helpottaa levossa tai makuulla. Nykyisin leikkauksella pyritään lujittamaan vatsanpohjassa tyräportin seutu niin, että paine nivuskanavaan hellittää.

Nivusseudun tyrät ovat melko yleisiä ja osa niistä syntyy perinnöllisen taipumuksen perusteella. Nivustyrää harvinaisempi on ns reisityrä, joka pyritään hoitamaan aina leikkaamalla kureutumisvaaran takia. Aiemmin nivusseudun tyrissä käytettiin hoitona tyrävöitä, ja niitä voidaan käyttää edelleen, joskin yleiskunnon salliessa tyrien hoito tapahtuu yhä useammin kirurgisesti.

Nivustyrä oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Alavatsakipu naisella 2
Stub Alavatsakipu miehellä 1

Nivustyrä hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Vatsan alueen tyrien leikkaushoito 2

Keskustelu

1_s

Anonyymi
20. huhtikuuta

Tyrä-kö??? Minulla tuntui kovaa kipua vasemmalla enemmänkin tuolla kyöjessä, kuin selvästi alavatsalla. Mietin itse, että voisiko kyseessä olla jonkinlainen tyrä?? Aloitin hoitoalan työt kuukausi sitten ja siellä juuri ennen kuin tuo kipu tuli, olin hoitamassa erästä erittäin spastista asiakasta, joita hoidetaan kahdestaan työparin kanssa. Asiakas on isokokoinen ja raskaasti liikuteltava ja kun hänen jalkojaan joutuu koukistamaan niin se jos mikä on kovan työn takana, ekalla kerralla ei edes onnistu. Kipu sittemmin hävisi kun olin hissukseen, eikä minulla ollut tuota asiakasta hodiettavana. Nyt hoidin tätä taas viikonlopun ja viime yönä kääntäessäni kylkeä vuoteessa, tuntui kyljessä taas sma halvetinmoinen vihlova kipu. Eli osaisiko joku kertoa, kellä on tyrä ollut, että millaiset oireet yleensä ovat. Kiitos paljon!

1_s

Anonyymi
19. toukokuuta

Kuulostaa ihan tyrältä kyllä..
itellä oli samoja oireita ja tyrähän se oli!
Paineen tuntua, vihlovaa ja jomottavaa kipua..
yskästäessä/ponnistaessa kipeä!(kaikilla ei)
riippuu tyrästä!

1_s

Anonyymi
9. kesäkuuta

entäs nämä oireet:Mahan "murinat" tuntuu aivan toispuoleisesti ja ihan pinnassa alavatsasan ja nivusten kohdalla vasemmalla puolen...

tyräkö

1_s

Anonyymi
12. kesäkuuta

"entäs nämä oireet:Mahan "murinat" tuntuu aivan toispuoleisesti ja ihan pinnassa alavatsasan ja nivusten kohdalla vasemmalla puolen... "

Ei itellä ainakaan tuollaista ollut..
Tuo tuntuisi enemmänkin suolen/ilman liikkeen aiheuttamana!?
Patti pitäisi tuntua jos tyrä on..