Nivelrikko on yleisin nivelten kulumaa aiheuttava itsenäinen rappeutumissairaus ja se syntyy ikääntymisen myötä miltei kaikille. Sitä esiintyy 50 ikävuoden jälkeen miltei joka toisella ihmisellä ja se voi olla alkuvaiheessa täysin oireeton. Oireiden ilmenemisestä ja niiden voimakkuudesta riippuu, voidaanko nivelrikkoa pitää yksilön kohdalla sairautena vai ikään liittyvänä normaalina rappeuma- ja nivelen kulumailmiönä. Nivelrikkotaipumuksella on jossain määrin suvullinen taipumus periytyä. Sitä voidaan jossain määrin ehkäistä lapsuus-ja nuoruusajan oikealla ja riittävällä liikunnalla, jossa nivelten rakenteet ja eritoten niveltä ympäröivät pehmytkudokset ja lihakset kehittyvät nivelen liikettä tukemaan. Nuoruusiässä nivelten suurempi elastisuus sallii kovankin kuormituksen vaihtelun, mutta poikkeuksen muodostavat erilaiset suurienergiset vammat, esimerkiksi niveleen ulottuvat murtumat, joilla on taipumus nopeuttaa nivelensisäisten kulumamuutosten syntyä. Myös ylipaino voi jäykistää niveltä ympäröiviä rakenteita normaalia nopeammin. Kaikkia mekanismeja ei vielä täysin tunneta.

Nivelrikon ensimmäiset rappeutumismuutokset kudostasolla syntyvät pian 20 ikävuoden jälkeen. Muutokset syntyvät kokonaisvaltaisesti sekä nivelrustossa, sitä ympäröivässä luukudoksessa sekä nivelkapselissa. Nuorena alkavat muutokset ovat niin lieviä, etteivät ne tule fyysisinä oireina yleensä esille. Ikääntymisen myötä niveltä ympäröivä nivelkapseli jäykistyy ja paksuuntuu lieväasteisen nivelen kapselinsisäisen ärsytyksen ja tulehduksen seurauksena, mikä johtaa koko nivelen elastisuuden vähenemiseen, nivelen kuormittumiseen ja alkaviin kulumamuutoksiin nivelruston pinnalla. Nivelruston kiiltävä ja sileä pinta voi muuttua kuoppaiseksi ja pinnaltaan karheaksi ja epätasaiseksi. Nivelrikolle altistavia tekijöitä ovat nivelen käyttämättömyys, erilaiset korkea-energiset vammat, ylipaino sekä nivelen vääränlainen kuormittuminen. Normaali nivelen käyttäminen ja kuormitus ei aiheuta nivelen kulumaa vaan estää sitä!

Tyypillisiä nivelrikon oireita ovat nivelten liikutteluarkuus ja yösärky. Diagnoosi asetetaan useimmin avoterveydenhuollon vastaanotolla potilaan kertomien oireiden, tilakuvan sekä radiologisen kuvauksen perusteella, jossa on osoitettavissa kuvattujen nivelpintojen kulumamuutoksia. Nivelrikolle ominaiset paikalliset tulehdukselliset muutokset kudoksissa eivät tule esille elimistön tulehdusta osoittavissa tulehduskokeissa! Nivelrikon perushoitoon kuuluu säännöllinen nivelen liikuttaminen. Säännöllinen kuormittamaton, nivelen liikelaajuutta harjoittava liikunta auttaa sairaan nivelen kuntoutushoidossa. Se ehkäisee kuluneen nivelen ympärille syntyviä kudosrakenteiden ja nivelkapselin jäykistymiä sekä luuston haurastumista. Nivelrikon kivun hoidossa voidaan käyttää säännöllistä tulehduskipulääkitystä, sekä nivelen liikkuvuutta parantavia erilaisia apuhoitoja ja fysioterapiaa. Vaikeissa tilanteissa voidaan joutua niveltä säästäviin leikkauksiin sekä tekonivelleikkauksiin.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät nivelrikossa kokemat oireet ovat olleet nivelkipu, nivelen turpoaminen, kipeä olkapää, väsymys, lonkkakipu sekä selkäkipu. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin 12 muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet kipulääkkeet, liikunta, glukosamiini ja hieronta. Myös 17 muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

2_s

f64-74
16. lokakuuta

nivelkipujen lievittäjänä avantouinti(kylmähoito) toimii tosi hyvin. Vaatii kuitenkin säännöllisyyttä, vähintään 2-3 x viikossa.

2_s

n63-202
9. marraskuuta

Hei!

Tosiaan avanto uinti on auttanut, mutta en ole varma kumpi on parempi kylmäuinti vai saunan kanssa uiminen? Harrastan kumpaakin uintia, joskus tuntuu että kylmä on pahasta.

2_s

f64-74
9. marraskuuta

Yleensä käyn itse pelkästään avannossa ilman saunaa. Sen havainnon olen tehnyt, että avannossa ei kannata olla liian pitkään. Jos ehtii tulla "jälkivilu", se tuntuu heti jomotuksena nivelissä.

13_s

TriDoc
9. marraskuuta

Avantouinti ilmeisesti elvyttää elimistön omaa endorfiinituotantoa ja näin vaikutus lienee osittain samantyyppistä, mitä esimerkiksi tavoitellaan kortisonivalmisteilla. Elimistön endorfiinituotantoa käytetään hyväksi myös nivelreuman hoidossa erityisissä kylmähuoneissa. Ilmeisesti tällä on vaikutusta myös yösärkyyn. Luulen, että on yksilöllisen kokeilun kautta opeteltava käykö uimassa saunan kanssa vai ilman. Kylmähoidon lisäksi kannattaa muistaa kulumasta huolimatta nivelen toistuva liikuttelu ja venytys, jotta lihakset nivelen ympärillä säilyvät tukevina eivätkä surkastu!

2_s

n63-202
10. marraskuuta

Kiitos neuvosta, tulee ehkä liian pitkään uitua n 25 vetoa, alan lyhentämään uintiaikaa. Joskus olen mennyt heti perään vielä pari kolme vetoa vielä, hieno olo tulee mutta sorminivelet eivät taida tykätä?

2_s

1950
15. marraskuuta

Minulle tehtiin oikeaan polveen tekonivelleikkaus ( proteesi ), onnistu oikein hyvin. Kahden viikon kuluttua samanlainen leikkaus tehdään vasempaan polveen. Minulla se on geneettistä ja urheilusta johtuvaa ( hölkkä, korkeushyppy nuorena, aeropic, juoksu..). Suosittelen, vaikka alkuun pelkäsinkin leikkausta, olisi pitänyt vaan aiemmin uskoa lääkäreitä ja lähteä vaikka yksityiseen operaatioon.

13_s

TriDoc
16. marraskuuta

Kiitos hyvästä ja ajatuksia herättävästä mielipiteestä! Tekonivelleikkausta harkittaessa leikkaava ortopedi joutuu punnnitsemaan kaikki potilaalle koituvat hyödyt ja haitat. Itse en niitä yksityiskohtaisesti tunne, mutta joitain yleisperiaatteita kuitenkin.Yleensä pyritään siirtämään tekonivelleikkausta mahdollisimman myöhäiseen vaiheeseen, koska proteesin kestoikä on rajallinen, mutta onneksi on kasvanut huomattavasti aiemmasta. Tätä tosiasiaa joudutaan vertaamaan potilaan elämän laatuun, ja huomaamme kuinka hankalista ja yksilöllisistä asioista on kysymys. Vain ortopedi itse kokemuksensa perusteella pystyy asian ratkaisemaan. Joitain yleistyksiä on varmaankin olemassa, mutta ratkaisu on muuten yksilöllinen, siis leikkavan kirurgin/ortopedin ja potilaan välinen.

1_s

Anonyymi
20. marraskuuta

Ei8 sitä niinvaan mennä tekonivelleikkaukseen ainakaan pääkaupunkiseudulla.Ja yksityinen maksaa noin 20000e mene siinä sitten

1_s

Anonyymi
30. marraskuuta

Muistathan että on hoitotakuu max 6kk. Ja aina voi soittaa jonohoitajalle jos tilanne muuttuu huonommaksi. Jos hintataso pääkaupungissa noin korkea , kannattaa matkustaa kyllä johonkiin toiseen kaupunkiin..säästää puolet helpolla. Mutta muista kuitenkin vaatia laatua jos menet yksityissektorille ja valitse lääkäri joka tekee päivittäin tekonivelleikkauksia (ei pelkkiä tähystyksiä!). Vain harjoitus tekee mestarin ortopedeistäkin huippukoulutuksen lisäksi. Leikkaukset siis hyvä keskittää isoihin yksiköihin ja isoihin yksityissairaaloihin. Varaosat ja osaaminen pitää olla huippulaatua! Myös potilaan jatkohoito pitää olla hyvin suunniteltua!

13_s

TriDoc
30. marraskuuta

Nykyisin tekonivelleikkaukseen hakeutuva joutuu valitsemaan kunnallisen sairaalan tai ýksityisen sairaalan väliltä. Kunnallisessa sairaalassa suora maksuosuus potilaalle on hyvin pieni verrattuna yksityiseen sairaalaan. Luonnollisesti kustannamme kaikki kunnallista osuutta verorahoituksella. Meillähän oli pitkään aika toimiva kunnallisten sairaaloiden erikoismaksuluokkajärjestelmä, jossa leikkaava lääkäri pystyi ottamaan sairaalaan ns. omia potilaitaan joustavasti. Kustannukset jäivät siitä potilalle vain murto-osaan siitä mitä leikkaukset maksavat nykyisin yksityisellä sektorilla eivätkä lääkärin palkkiot olleet sitä mitä julkisuudessa puhuttiin. Erikoismaksuluokan hyviä puolia oli hyvä lääkärin ja potilaan välinen hoitosuhde ja jatkuvuus, joka jatkui leikkauspöydälle potilaalle kohtuullisin kustannuksin. Järjestelmää kritisoitiin epätasa-arvoisena ja hoitojonojen ohitusten perusteella. Osittain näin varmasti olikin, jos tiukasti katsotaan. Tietystikään järjestelmän lopettamisella ei terveydellinen tasa-arvorttomuus edelleenkään poistu. Äänekkäimmät ohittelevat edelleen jonossa ja osaa leikkauksista joudutaan kiirehtimään muiden ohi. Vaikka meillä on nyt 6kk hoitotakuu, on mielestäni varsinkin työikäisten ihmisten pääsy julkiseen sairaalaan vaikeutunut, juuri tästä erikoismaksuluokan lopetuksesta johtuen. Potilaalla on yhä vaikeampi valita puhtaasti yksityisen sektorin ja julkisen väliltä, kun joustavuus on vähentynyt.Tällä en halua arvostella päättäjiä, mutta haluan tuoda asioita esille sellaisina kuin ne aktiivisesti potilastyössä toimivana lääkärinä näen.

1_s

Anonyymi
1. joulukuuta

Monilla onneksi hoitokuluvakuutus..mutta muistavatko kaikki edes käyttää sitä. Vakuutusyhtiöltä pitää muistaa kysyä oman vakuutuksen ehtoja..Oman vakuutuksen turvin saa valita parhaan hoitopaikan ja niitä on monilla paikkakunnilla.

1_s

Anonyymi
2. joulukuuta

Kilpailutus tullut moniin kuntiin valittaessa kunnan hoitopaikkoja sairaille , että toteutuisi hoitotakuu. Taisi olla vuosi sitten kun Kaarina-Piikkiö-Paimio-Sauvo kilpailuttivat kaihi ja tekonivelleikkaukset. Kun valittiin sairaille hoitopaikka-ei ollut mukavaa lukea: Laatu vaikutti 20% ja hinta 80% Varmaan samantapaisia päätöksiä muuallakin-otin vain tämän esimerkiksi , tämä tuoreessa muistissani! Pitänee jo muuttaessa miettiä miten kunta hoitaa jos sairastuu . Vai pitääkö valita aina uusi kunta jos joutuu mielestään kunnan pelinappulaksi sairastuessaan. Muista kuitenkin-hoitotakuu alkaa aina uudelleen alusta jos muutat eri sairaanhoitopiirin aluelle!! (Tautihan voi vaikka parantua muuttaessa!!!?) Olen kuullut tulossa olevan ehkä muutoksen , voisimme itse valita hoitopaikan asuimmepa missä vaan..

13_s

TriDoc
2. joulukuuta

Kunnilla on tosiaan haasteita tervydenhuollossakin edessään. Pitäisi olla osto-osaamista, mutta miten toimia jos ei sitä ole. Edes lääkäreillä ei ole samaa vaadittavaa osto-osaamista toiselle erikoisalalle! Tämä tosiasia on terveydenhuollon kentässä todettu jo jonkin aikaa. Siinä mielessä kilpailuttaminen toimii terveydenhuollon kentässä välillä huonosti, että normaalin talouselämän kilpailuttamisen mukaiset arvot eivät välttämättä toteudu kaikilla terveydenhuollon alueella johtuen alan erityispiirteistä.(miten kilpailuttaa moniulotteinen hoitotapahtuma esimerkiksi?) Toki on hyvä että pyrittäisiin kustannustehokkuuteen, koska siten saataisiin mahdollisimman paljon hyvää mahdollisimman monille!

10_s

Nivelnoomi
10. joulukuuta

2viikkoa jouluun!! Muistathan hoitaa myös itseäsi ...Turha hössötys pois! Kaupasta saa valmiina ihan yhtä hyvää kuin itsekin tehtynä..hieman omia mausteita ja saat sen itsetekemäsi leiman..Ja uudenvuodenlupauksia ei kannata tehdä , ellet myös sitoudu niihin!! Minä lupaan liikkua enemmän ja syödä vähemmän. Teidän tuellanne sen uskon onnistuvan!Nivelet liikkumaan ja mieli virkeäksi!

10_s

Nivelnoomi
10. joulukuuta

Mikäli asut Turun seudulla-tuleppa kertomaan polvikokemuksiasi neuvolaamme myös muille. Löydät tiedot googlettamalla Turun Seudun Nivelyhdistys ry

10_s

Nivelnoomi
4. tammikuuta

Nivelneuvola Turussa jatkaa taas toimintaansa jouluajan jälkeen aktiivisesti. 5.1 kloo 10-14 toimistossa voit mitata verenpaineesi ja hypähtää puntarille max 200kg ja kaikki maksutta. Endoproteesihoitaja (niveliin perehtynyt sairaanhoitaja tai fysioterapeutti) joka maanantai tavattavissa maksutta klo 17-19 ANinkaistenk.16, Turku Toimisto avoinna joka arkipv klo 10-14 , vertaistukea,internet mahdollisuus ja lehtiä luettavissa kohtaamispaikassamme! Turun Seudun Nivelyhdistys ry 0505939003

10_s

Nivelnoomi
14. tammikuuta

Nivelneuvola muuttaa 1.4 .2009 naapuritaloon nykypaikalta eli Turku Aninkaistenkatu 14 ovisummeri . Neuvola ihan maksuton tiedonvälityspaikka. Tervetuloa!Emme ole sentään kilpailija hoitonetille...Hoitonetti kun avautuu vaikka olohuoneeseesi!!Turun Seudun Nivelyhdistys ry valistaa tänään 450 miestä ja aiheena tottakait nivelrikko..paikkana Kupittaan urheiluhalli!! Kaikki miehet yli 65v eli "parhain nivelrikkoikä" Ja vielä ortopedi Petri Virolaisen luento Liedossa klo 15 Vauhtia piisaa-liike on lääle-muistathan 0505939003

1_s

Anonyymi
20. tammikuuta

Onko saatu maksusitoumusta Heinolan Reumasairaalaan (nivelrikko), tekonivel leikkaus polveen sekä peukalon tyvinivelen tekonivel-leikkaus myös näihin? Miten asiassa on edettävä, jotta saisi maksusitoumuksen ?

10_s

Nivelnoomi
20. tammikuuta

Maksusitomuksen antaa aina paikallinen terveyskeskus tai sairaala. Nykyisin aika pihejä ollaan lähettämään. Tekonivelleikkauksia tehdään joka sairaanhoitopiirissä. Peukalon tekoniveltaitajia vähän koko maassa.. Kysyppä siis omasta hoitopaikastasi!!

1_s

Anonyymi
22. huhtikuuta

Tiedustelen lääkäriltä, miksi ei yli 75 vuotiaalle voisi laittaa lonkan nivelrikkoon hoidoksi ns. pinnoitetta, kun on kuulemma vika vain lonkkaluun kuppiosassa? Lääkärin mielestä ainoa syy oli, että olen liian vanha. En mennyt silloin, kun ajattelin, että on sääli luopua terveestä reisiluun päästä. On myös selkäleikkaus suunnittella synnynnäisen skolioosin ja selkäanomalioiden vuoksi. Olisin toivonut vähän kevyempää hoitoa lonkkaan nähden.

4_s

Helena
20. toukokuuta

Luin saamastani uudesta B-todistuksesta, että sorminivelissäni on Heberdenin kyhmyjä. Sormet ovat kipeät ja kipu ei oikein ota poistuakseen. käytän kyllä muutenkin Para-tabs:a olkapääsärkyyn. Paraneekohan sormeni ja mikä mahtaa olla aika, jona on paranemista odotettavissa?

13_s

TriDoc
20. toukokuuta

Heberdenin kymyillä tarkoitetaan sormien kärkinivelten eli sormien uloimpien nivelten paksuuntumia ja kyhmyjä. Kyhmyt ovat yleensä osa /liittyvät yleensä sorminivelten kulumaan ja ensin kyhmyt ovat yleensä pehmeämpiä ja aristavia ja myöhemmin kovettuessaan ne muuttuvat oireettomiksi. Sormienkin nivelrikkoon liittyy siis tulehduksellisia muutoksia, kuten tässä sormien ulompien nivelten kapselin paksuuntuessa ja tulehtuessa ja lopulta siis syntyneiden "pehmeiden" kyhmyjen korvautuessa "kovalla" luukudoksella. Heberdenin kyhmyt ovat myös naisilla myös miehiä yleisempiä. Uskoisin kyhmyjen muuttumisen kivuttomiksi vievän aikaa kuukausia, koska kysymys on osan nivelkapselin korvautumisesta luisella kudoksella.

13_s

TriDoc
20. toukokuuta

Käsinivelten hoittamiseksi nivelten säännöllinen ja riittävä liikuttelu ehkäisee nivelten kovettumia sekä pienentää jo syntyneistä kovettumista syntyneitä jäykistymiä. Nivelrikon yleisenä hoitona käytetään tulehduskipulääkkeitä sekä eräitä erikoisvalmisteita, joilla saattaa olla nivelrikkoa lievittävää ja estävää vaikutusta. Fysikaalisena hoitona sormien kärkiniveliin on kokeiltu lämpöhoitoja parafiinihauteiden muodossa, jolla tavoitellaan hiljaista tulehdusta rauhoittavaa vaikutusta. Käytännön lääkärinä uskon eniten säännöllisen sormijumpan ja riittävän tulehdusta vähentävän särkylääkityksen lievittävään apuun.

4_s

Helena
20. toukokuuta

Kiitos vastauksista. Hyvää Helatorstaita.

1_s

Anonyymi
21. kesäkuuta

Sellainen pieni kysymys nivelistä... Olkapään nivel pitää outoa kolinaa. Kättä ei tarvitse paljoakaan käännellä ja nivel kolisee äänekkäästi. Vaiva on kehittynyt kuukausien mittaan pikkuhiljaa. Lisäksi kaikki nivelet varpaista niskaan ovat alkaneet naksumaan lähi kuukausina, ja rintakehästä on alkanut kuulumaan ihmeellistä rahinaa olkapäitä pyöritettäessä joka suoraan sanottuna vähän hirvittää. Kipua eikä turvotusta ole ollut. Voisiko tälläisen taustalla olla jotain, mikä vaatisi jatkotutkimuksia?

Mainittakaan, että lisäksi viimeisen puolen vuoden aikana on ollut paljon erilaisia neurologisia oireita ja erinäisiä kipuja. Lihasnykäyksiä, elohiiriä, pieniä puutumisia, lyhytkestoisia kohtalaisen mietoja kipuja ympäri kehoa jne. Hyvin vaihteleva oirekuva. Voivatko nämä neurologiset oireet ja nivelet liittyä yhteen? Voisiko borrelioosi aiheuttaa tämän kaltaisen oirekuvan?

13_s

TriDoc
21. kesäkuuta

Suuri osa nivelten naksumisista on hyvänlaatuista, nivelkapselin ja niveltä ympäröivistä rakenteistakin johtuvaa. Nivelen rutina liikuteltaessa on usein merkki nivelen kulumasta tai niveltä ympäröivän pehmytosan tulehduksen jälkeisestä kiinnikkeisyydestä tai jäätyneestä nivelestä. Tämäntyyppiset niveloireet voivat hyvin syntyä itsenäisesti ylävartalon lihaskunnon ja pehmytkudosten ikääntyessä ja jäykistyessä.
Neurologisten oireiden vuoksi voisi olla hyvä käydä lääkärin vastaanotolla, mutta pidän suoraan niiden yhteyttä esimerkiksi borrelioosiin epätodennäköisenä. Taustalta saattais löytyä tavallisempia selittäviä tekijöitä, jotka ehkä tulisi käydä läpi ensiksi.
Lääketiede perustuu monesti tavallisimpien oireen- tai taudinaiheuttajien poissulkemiseen niiden yleisyysjärjestyksessä. Oireiden yleinen vakavuus ja haitta potilaalle osaltaan viitoittaa tietä, kuinka pitkälle poissulkuselvittelyä on järkevää tehdä.

1_s

Anonyymi
21. kesäkuuta

Kiitos tästä nopeasta vastauksesta! Mitäköhän nämä tavallisemmat syyt voisivat olla? Olen asian tiimoilta käynyt lääkärillä, jossa otettiin mm. verikokeet, josta katottiin mm. kilpirauhas-, maksa-, B-12-vitamiini-, verensokeri-, verenkuva-, borrelia sekä liuta muita. Arvot normaalit ja passitti neurologille, johon minulla aika muutaman kuukauden päästä. Magnessiumialisää olen kokeillut myös. Ehkä pitäisi lopettaa asian turha vatvominen ja odotella rauhassa tutkimuksia.

13_s

TriDoc
21. kesäkuuta

On hyvä, että asiaasi on kartoitettu laajalti ja varmistauduttu, ettei perustoiminnoissa ole todennettavissa häiriötä. Kun kaikki otetut kokeet ovat normaalitasolla, vähentää se aina vakavamman sairauden toteamisen riskiä vaikkei tarjoakaan suoraa selitystä ongelmalle. Kun asiaan vielä yhdistetään neurologin vastaanotto, täydentyy asian selvittely. Toivotaan, että asia etenee hyvässä myötätuulessa!

1_s

Anonyymi
24. kesäkuuta

ATK-kirjoittaja:Minulla on todettu scapulan repitaatio. Vaiva on ollut vuosia. On myöskin vähäinen skolioosi rintarangassa. Nyt viimeksi on todettu biceps bullei-lihaksessa revähtämä.Olen oikeakätinen ja oikea käteni kuormittuvat ja rasittuvat työssänikin.Kysyisin mistä tuo ko. vaiva mahtaa syntyä ja onko siihen mitään hoitoa. Kortisonia on laitettu olkapäähän ja lapaluun sivulle.

13_s

TriDoc
24. kesäkuuta

Scapulan krepitaatio on suomeksi lausuttuna ikäänkuin "lapaluun rutina", mikä syntyy ilmeisesti toistuvien lapaluuta ympäröivien pehmytosakudosten toistuvien aseptisten tulehdusten eli puhtaasti lihas- ärsytystilojen/tulehdusten pohjalta. Tilaa yleensä edeltää pitkäaikaisempi ylävartaloon kohdistuva staattinen rasitus ja lihaksen väsyminen, kipuilu ja hapensaannin häiriö lihaskudoksessa, joka purkautuu toistuvina ärsytystiloina ja tulehdusepisodeina. parasta tämänkaltaisen tilan estoa on ylävartalon mahdollisimman monipuolinen voimistelu ja lapaluun pyöritteleminen lihasjännitysten ja -kiinnikkeiden irrottamiseksi. Lapaluun mobilisoimiseksi on olemassa passiivisia venytysohjeita, joilla pahinta kiputilaa voi yrittää lievittää. Myös tulehdustilanteissa lapaluun ympärille injisoidusta kortikoidi-injektiosta saattaa olla hyötyä tulehduksen ja äkillisen kivun hoidossa.

Pidemmällä aikavälillä parasta hoitoa on kuitenkin yläkropan jumppaaminen. Esimerkiksi kuntonyrkkeily on lapaluita tehokkaasti liikkeelle saava laji ja yleensä tekee hyvää yläraajojen hyvinvoinnille. Kuvaamasi lapaluun kiinnikkeisyys on aika hankala tila ja vaatisi tämäntyyppistä toimintaa, jotta hankalasta kivusta ja vaivasta vapautuisi. Äkillisessä tilanteessa myös hieronnasta saattaa ola helpotusta.

1_s

anssi76
13. marraskuuta

Kyllä se tuo nivelrikko on aika hankala "kremppa". Juuri nuo kaikki oireet, kivut, arkuudet ovat olleet minulle tuttuja jo muutaman vuoden. Esim. vasemman käden sormia on pysty puristamaan nyrkkiin, niin kova on kipu nivelissä, tällä hetkellä vallankin nimettömän keskinivel, joka ei siedä mitään tärähdystä tai sivuvääntöä.
Hankalinta on tuo jatkuva särkylääkkeitten syönti. Otan iltaisin Burana600 ja mukana kapseli vatsan suojaksi. No, auttaahan se jonkin verran, mutta heräilen kyllä useita kertoja yössä koviin "vihlaisuihin" sormissa. Silloin tällöin otan myös puolikkaan Imovania, ja silloin nukun vähän paremmin. Mukava olisi kuulla sinulta tri. ja muiltakin kanssakärsijöiltä kokemuksia ja keinoja apuun. Onko esim. joku särkylääke tuntunut teistä paremmalta, kuin aikaisemmin käyttämänne ?

12_s

TUULIANNE
13. marraskuuta

Hei. Minulla ei ole kokemusta sormien nivelrikosta, mutta polvien kylläkin.mutta eräs työkaverini pääsi juuri osatyökyvyttömyyseläkkeelle sormien nivelrikon takia.Kun viime talvena minulla oli polven nivelrikko kipu pahimmillaan ennen leikkausta, jouduin kokeilemaan monen laisia kipulääkkeitä. Muistaakseni yksi oli Arxosia, (en muista ehkä nimen kirjoitusta oikein,)mutta se ainakin nosti minulla verenpainetta.Toib´von sinulle jaksamista kipujesi kanssa.

4_s

Helena
16. marraskuuta

Oma vinkkini sinulle. Kokeile yöksi vaikka ohuet puuvillahanskat. Minun kipuni helpottuvat lämmöllä. Paikallisesti voisi , päivällä kokeilla kylmäpakkaushoitoa. Kipuvoide voi auttaa paikallishoitona, niin lääke vaikuttaisi just siinä missä pitää. Vaikuttaako liian helpolta ratkaisulta...kokeile muutama yö.

4_s

Helena
16. marraskuuta

Arcoxia aiheutti minullekin verenpaineen nousua ja oli kamalan huono olo.

1_s

anssi76
16. marraskuuta

Hei, kiitos vinkistä ! En tosiaan ole kokeillut noita hanskoja, ilman muuta kokeilen heti ensi yönä. Kipuvoidetta olen kyllä käyttänyt, mutta se on siitä ikävää, että sitä joutuu pian yön aikana vaikka silmiin, johon sitä ei missään tapauksessa saisi joutua. Toki nämä hanskat estäisivät senkin ! Kipuvoide kyllä jonkun verran auttaa, mutta aamuyöllä kyllä ilkeät vihlaisut sormissa herättää. Kylmäpakkausta en ole kokeillut, - täytyypä koettaa sitäkin !

4_s

Helena
17. helmikuuta

Haluaisin kysyä lääkäriltä, kenen asintuntijan puoleen kääntyisin. Olen usean TULES-ongelmien vuoksi osatyökyvyttömyyseläkkeellä ja kuntoutustutkimus-sekä tk-lääkärin mukaan kokonaan työkyvytön, niinpä olen ollut sairauslomalla, vaikka Kela ei ole maksanut päivärahaa..olen sitten ollut työttömyyspäivärahalla. Olen anonut kokoaikaista työkyvyttömyyseläkettä, mutta se on hylätty. Eläkelaitos suositteli työkokeilua ja olen nyt ollut kolme viikkoa työkokeilussa, ensin tein kokopäiviä, eli 8 tuntia, mutta olin niin kipeä, että palautumiseen meni kaksi päivää, jolloin en pystynyt tekemään mitään. Nyt olen 5hx4 pv viikossa. Ongelmana on etten voi istua, vasen jalka puutuu, voimakas kipu joka voimistuu istuessa on nivustaipeessa+ lonkassa, vasemman reiden "päällä"ja ulkosyrjässä, pohkeen ulkosyrjässä, kantapäässä ja päkiässä, varpaat alkavat krampata illalla lepoasennossa. Vasen olkapää oli "jäässä" vuoden, välillä oli parempi, mutta nyt on tullut outo, erilainen kipu, joka hiipii voimistuen sietämättömäksi, Burana 600 helpottaa, jos ehdin ottamaan sen ennenkuin kipu vie mennessään. Loukkasin vasemman ranteen jo vuonna 2001, se "aukastii", korjattiin kulumamuutokset ja laitettiin kiinni, ei enää leikata. Sen vuoksi on käsi melkeimpä toimintakyvytön, sillä ei voi kantaa, pinsetti-ote ei pysy, kipuilee ja kipu nousee pitkin kättä kyynärpäähän..olkapäähän jne. Mistä saisin asiantuntujan lausunnon työkyvystäni. Olen hoitoalalla. Minulla on jo kielto osastotyöstä. Nyt olen terveyskeskuksessa, mutta istuminen, ompeleenpoistot ym. tuntuvat ylivoimaisille. Minulla ei ole enää rahaa mennä yksityiselle..omalääkäri kohauttelee hartioitaan. Minulla on voimat loppu. Käyn kipu-ja psykoterpiassa asioiden vuoksi. Nyt olisi apu tarpeen!!!

1_s

anssi76
1. lokakuuta

No hei, kaikki nivelrikon ja reuman kivuista kärsivät ! Lukekaa tämä !
Olen aikaisemmin jo kertonutkin teille nivelrikon hankaluuksista ja kivuista. Bingo ! Nyt se apu löytyi. Tyttäreni kertoi erään ystävänsä nivelrikosta ja siitä miten kivut ovat nyt poissa. Avain on inkivääri. Olen käyttänyt sitä nyt kaksi vikkoa ja yhtään buranaa ei ole tarvinnut ottaa !!! Käytän sitä näin. Inkiväärin juuri (palanen) kuoritaan ja sen jälkeen se leikotaan oikein ohuiksi siivuiksi n. neljänneslitran kokoiseen kupposeen. Niitten päälle kaadetaan kuumaa vettä, (kuppi täyteen) sekotellaan ,niin että juuren siivuista aromit irtoaa veteen, - tehdään siis inkivääriteetä. Liemi on voimakasta, ja pitää olla, koska ihan laimea ei tehoa. Kun liemi on jäähtynyt, lippoan siitä päältä 5 -6 ruokalusikallista lientä juomalasiin ja täytän lasin omenamehulla, tai muulla tuoremehulla. Hunajaakin voi laittaa sekaan. Tällaisen juoman juon 2 kertaa päivässä, aamulla ja illansuussa toisen. Mitään vatsa, -tai muita oireita ei ole ollut ja kivut ovat poissa ! Kyllähän niitä kapseleita saa apteekista ja luontaisliikkeistä, mutta niisä on vaikuttavaa ainetta niin vähän, että niitä pitäisi napsia paljon. Hinta tällä omalla lääkkeellä on ehkä 10% valmisvaihtoehdosta. Kokeilkaa Hyvät Ystävät tätä, ja tulette hämmästymään !

11_s

muumimamma
1. lokakuuta

Kiitos Anssi, tuota tulen kyllä kokeilemaan, niin vakuuttavasti asian esitit.
Eikä ole kalliskaan ja luontaistuote vielä.

Aurinkoista syysviikonloppua Sinulle :)

6_s

Elisa
1. lokakuuta

Tuohan on hyvä, olen kyllä lukenut inkiväärin vaikutuksesta, mutta en ollut täysin vakuuttunut. Tuota minäkin kokeilen, ennemmin sitä, mitä kallista lääkettä, joka kyllä vei kivut peukalotyven nivelistäni, mutta aiheutti sen seitsemää sivuoiretta. Inkivääriä saa varmaankin joka kaupan vihannes/hedelmätiskiltä. Kiitos vinkistä.

11_s

Rituli
1. lokakuuta

Nyt täytyy kokeilla,olen kyllä lukenut juuri tuolla tavalla tehdystä inkivääristä,mutta on se vaan jäänyt kokeilematta,jonkin verran olen sitä mausteena käyttänyt,mutta nyt kai täytyy sitten kokeilla,muutenhan sitä ei tiedä,eikä noissa pillereissä kyllä ole riittävää vaikutusta ja tuleehan se tällä tavalla,myös edullisemmaksi ja vaikutus on parempi,kokeilen nyt koska Anssilla oli noin hyvää tietoa tästä..Kiitos vaan ja nyt sen kokeilun teenkin..:)

6_s

Elisa
1. lokakuuta

Kyllä vaan Rituli, kiitos anssin, tätä kokeilemme molemmat.

2_s

f57-3640
29. lokakuuta

arocisa ei sais käyttäää jos se lisää verenpaineen nousua.mulle lekuri sanoi noin..

11_s

Juska
29. lokakuuta

Mulle aloitettiin vain verenpainelääkitys, kun paineet nousi kipuilun ja Arcoxin takia.

2_s

Hoitonetti
2. joulukuuta

Etorikoksibia (Arcoxia) ei saa käyttää potilailla, joiden verenpaine on jatkuvasti yli 140/90 mmHg. Verenpaine tulisi tarkistaa ennen etorikoksibihoidon aloittamista, minkä jälkeen verenpainetta tulee seurata kahden viikon ajan ja sen jälkeenkin säännöllisesti. Etorikoksibia tulee käyttää vasta perusteellisen harkinnan jälkeen potilaille, joilla on merkittäviä sydän- ja verisuonitapahtumien riskitekijöitä (esim. kohonnut verenpaine, hyperlipidemia, diabetes mellitus, tupakointi). Lisäksi suositellaan käytettäväksi mahdollisimman pientä annosta ja lyhyitä hoitoaikoja.

Aiheen terveysarvot

15_m

Kipu

Kipu on ehkä yleisin lääketieteellinen oire, joka ohjaa potilaan hakemaan apua lääkärin vastaanotolta. Kipuoireen selvittely on monimuotoista johtuen kivun kokemuksen yksilöllisyydestä. Äkillisen ...
3_m

Paino

Ihmisen painoa mitataan vakiintuneesti länsimaisessa mittajärjestelmässä kilogrammoina. Suomalaisessa neuvolajärjestelmässä paino-pituuskäyrää käytetään lasten kasvun ja kehityksen työkaluina arvio...
5_m

Painoindeksi

Painoa mitataan ns. painoindeksillä, jossa sitä verrataan pituuteen saaden vertailtavuutta pituuden ja painon suhteen. Normaalisti painoindeksi vaihtelee 20-25 välillä. Painoindeksi 20-18 viittaa ...

Aiheen kysymykset