Niskojen venähdys syntyy useimmiten peräänajotyyppisessä kolaritilanteessa, jossa takana oleva auto törmää edessä olevaan seisovaan autoon. Sen seurauksena voi syntyä ns whipflash-mekanismilla niskojen venähdysoireisto, joka aiheutuu niskojen äkillisestä suoristumisesta ja taivutuksesta eteenpäin. On arvioitu riittävän voimakkaan törmäyksen aiheuttavan niskojen pehmytosien venähdysvamman, jonka paraneminen saattaa kestää useita viikkoja.

Niskojen venähdysvamma on yleensä lievä, eikä siihen liity silloin kaularangan rtg-tutkimuksella tai magneettikuvauksessa merkittäviä kudosvaurioita lukuun ottamatta pehmytosaturvotusta. Alkuvaiheessa niskojen tukemiseksi ja kivun hoitona voidaan käyttää tukikauluria, mutta pidempiaikaisen käytön hyödyllisyydestä mielipiteet vaihtelevat.Yleensä pysyviä vaurioita ei niskojen venähdyksestä jää ja toipuminen vammasta vie yleensä 2-5 viikkoa.

Niskojen venähdys oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Hartiakipu 1
193_rs Niskakipu 1

Niskojen venähdys hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Kipulääkkeet 1
Stub Itsehoitokipulääkkeet 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
27. maaliskuuta

Minulla todettiin niskojen retkahdus autolla peräänajon jälkeen. Minut vietiin ambulanssilla terveyskeskukseeen, jossa lääkäri tutki minut ja kaulastani otettiin röntkenkuva. Siinä ei ollut mitään murtumia. sain tukikaulurin, jota pidin kaksi viikkoa, jonka jälkeen pystyin päätä jo kääntelemään paremmin. Onnettomuudesta on vuosi ja olen nykyään oireeton. Ainoaztaan saunan jälkeen niskassa voi olla jotain vihlomista. Onko muilla ollut yhtä vakavia onnettomuuskai niskojen kanssa?

Aiheen kysymykset