Nilkkanivel on elimistön kestävimpiä niveliä, johon nivelrikko kehittyy yleensä harvemmin. Syynä nilkan nivelrikkoon voi olla vamma, murtuma tai tulehduksellinen sairaus. Löysä nilkka ja toistuvat nilkan nyrjähdykset voivat myös altistaa kulumalle.

Oireena nilkkanivelen kulumassa on tyypillisesti kipu ja kävelynaikainen tai sen jälkeinen arkuus. Hoitoperiaatteet ovat samat kuin muissakin kulumissa. Kipu- ja tulehdusta poistavilla lääkkeillä on saatavissa yleensä vain rajallinen teho, mutta usein vaivan kanssa voi pärjätä. Diagnoosi tehdään ylenssä potilaan kertomien oireiden, tilakuvan sekä nilkan rtg-tutkimuksen perusteella. Vaikka nilkkanivelrikko on myös jossain määrin tulehduksellinen sairaus, ei sitä voida todeta yleisten elimistön tulehdusta mittaavien kokeiden perusteella.

Kivulias nilkkanivel on mahdollista jäykistää, jonka jälkeen myös kivut hellittävät. Terveessäkin nilkkanivelessä liikkuvuus on kävellessä vähäinen, joten kävely jäykistämisen jälkeenkin sujuu melko normaalisti. Voi kuitenkin olla, että juoksu ei nilkan jäykistämisen myötä enää onnistu entiseen tapaan Jäykistysleikkauksesta päätöksen tekee aina hoidon suorittava kirurgi sairauden tilakuvan ja potilaan kanssa yhdessä.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät nilkan nivelrikossa kokemat oireet ovat olleet nilkkakipu, nivelen ympärillä oleva kipu ja turvotus, nivelen liikearkuus sekä pitkittynyt kipu. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet liikunta, kipulääkkeet, vahvat kipulääkkeet, allasterapia, hieronta, kylmähoidot, tens ja sähköärsytyshoidot. Myös kahdeksaa muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen terveysarvot

3_m

Paino

Ihmisen painoa mitataan vakiintuneesti länsimaisessa mittajärjestelmässä kilogrammoina. Suomalaisessa neuvolajärjestelmässä paino-pituuskäyrää käytetään lasten kasvun ja kehityksen työkaluina arvio...

Aiheen kysymykset