Tyriä syntyy eri puolilla elimistöä, yleisimmin tukikudosten synnynnäisen rakenteellisen heikkouden pohjalta, jossa tukikudos periksi antaessaan ja venyessään muodostaa samalla tyräportin, jonka myötäisesti ontelomainen tyrä voi muodostua. Tyrä voi olla vain venyneen tukikudoksen muodostama umpipussi, tai sitten tyrän muodostaneen ontelon paineen mukana tyräpussiin voi luiskahtaa ontelon elimiä. Tyräpussiin joutuessaan elinten verenkierto voi salpautua tyräportin aiheuttaman kiristyksen vuoksi, mikä käytännössä johtaa kivuliaaseen lihaskouristukseen ja lopulta verenkierron estyessä kuolioon. Osaksi tämän vuoksi eri puolilla elimistöä esiintyviä tyriä korjataan leikkauksella.

Napatyrä on nivustyrän ohella yleinen vatsan seudun tyrä, joka syntyy usein jo lapsena. Yli 1.5 cm läpimitaltaan olevat napatyrät voivat ylipainon seurauksena aiheuttaa myöhemmin vatsanpeitteiden esiinluiskahduksen ja jopa suolenkureutuman, jonka vuoksi leikkaus on aikuisiällä suositeltava vaihtoehto. Yleensä oireena on navan seudussa 2-3 cm läpimitaltaan oleva pullistuma, joka maatessa häviää, mutta ponnistuksessa pyrkii usein kasvamaan, jopa repeytymällä. Samoin kuin nivustyrässä, voimakasta ponnistelua olisi tässä vaiheessa vältettävä ja olisi syytä harkita hakeutumista omalle lääkärille napatyrän hoitamiseksi leikkauksella.

Napatyrä oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Vatsakipu 2

Napatyrä hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Vatsan alueen tyrien leikkaushoito 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
18. huhtikuuta

hei,valitin monta vuotta vatsakipua, ja ruuan nousemista takaisin. Närästys oli valtava. yksi lääkäri sitten otti asiakseen tutkia asiaa paremmin, ja tähystyksessä löytyi 6 cm napatyrä.

En vielä tiedä, miten vaivat helpottuvat; olen huomenna menossa leikkaukseen.

4_s

Eva
18. huhtikuuta

Onnea leikkaukseen, hyvä että vaivaan löytyi selitys.

1_s

Anonyymi
18. toukokuuta

Mulle tehtiin närästysleikkaus, mutta tyrää ei ollut!
Onnea leikkaukseen ja toivotaan, että helpottaa!!!

1_s

Anonyymi
18. toukokuuta

Tai ohan sut jo leikattu! :)
Miten meni??