Myyräkuume on virustauti, joka tarttuu ilmateitse kuivuneiden myyrien ulosteiden ja virtsan välityksellä. Käytännössä tartunta voi syntyä syksyisin perunannostotöissä, kellaria siivotessa tai halkoliiteriä kuntoon laittaessa. Myyriä virus ei vahingoita.

Ihmisellä esiintyvät myyräkuumeen oireet voivat olla hyvin erilaisia. Valtaosa ihmisistä sairastaa myyräkuumeen tietämättään lievänä flunssan kaltaisena tautina. Oireet voivat olla osittain samat kuin tavallisessa ylähengitystieinfektiossa. Mukana voi olla lihassärkyä, näköhäiriöitä sekä virtsantulon heikkenemistä. Vaikea-asteisia oireilevia ihmisiä joudutaan joskus ottamaan sairaalahoitoon.

Ennuste myyräkuumeessa sen vakavasta sairaudenkulusta huolimatta on hyvä. Pysyviä vaurioita esimerkiksi munuaisiin ei jää eikä kuolleisuutta sairauteen juuri esiinny. Sairaus kestää joskus pidempään kuin tavallinen flunssa, mikä johtaa asian lisäselvittelyyn.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät myyräkuumessa kokemat oireet ovat olleet väsymys, pahoinvointi ja oksentelu, huimaus, ruokahalun väheneminen, yskä, silmien arkuus ja kipu, nuha sekä pitkittynyt kuumeilu. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin neljää muuta oiretta.

Myyräkuume hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
13_rs Vuodelepo 2

Keskustelu

13_s

TriDoc
26. lokakuuta

Hyvä Hoitonetin asiakas! Myyräkannnat ovat parina viime vuotena nousseet ennätyssuuriksi, joten odotettavissa on myyräkannan kasvun perusteella myös selkeästi lisääntynyttä myyräkuumeen aiheuttamaa infektoitumista. Tyypillinen sairastumisaika on juuri loppusyksy, jolloin ihmiset tekevät viimeiset piharakennusten, kellareiden ja varastojen talvikunnostustöitä, joiden yhteydessä ilman kautta leviävät viruspartikkelit leviävät hengitysteitä pitkin elimistöön. Tänä syksynä kunnostustöissä tulisi noudattaa varovaisuutta ehkäistäessä infektion leviämistä. Sairaus ei tartu toiseen ihmiseen vaan ainastaan myyrästä ihmiseen kuivan ulosteen välityksellä.

7_s

M2O
6. marraskuuta

Tämäpä onkin ajankohtaista tietoa

1_s

Hoitonetti.fi
21. joulukuuta

Hyvä hoitonetin asiakas! 2 kuukautta sitten kerrottu myyräkantojen suureneminen on aiheuttanut ennätyssuuren sairauspiikin suomalaisessa myyräkuumeen sairastavuudessa. Tähän mennessä 2700 ihmistä on sairastunut myyräkuumeeseen maassamme. Sairastamispiikin arvioidaan ajoittuvan vuodenvaihteen 2008/2009 seutuun. Kaikissa puukasojen käsittelyssä tulee olla varovainen välttämällä myyrien ulosteiden ja virtsanpartikkeleiden seassa olevien viruspartikkeleiden leviämistä. Myyräkanta on eritoten Etelä-ja Keski-Suomessa tänä vuonna erityisen vahva!

1_s

Anonyymi
23. joulukuuta

KAUHEA TAUTI, EN SOISI KELLEKÄÄN. KESTI N. 2,5 VIIKKOA. NYT JÄLKITAUTINA VERENPAINE OIREILEE. MUUTEN OK.

1_s

Anonyymi
29. huhtikuuta

Miten voi varoa, ettei saa myyräkuumetta, jos talven jälkeen menee mökille ja tarvitsee puita saunan ja mökinlämmitykseen liiteristään? Myös muissa ulkorakennuksissa lienee vieruksia., jos myyrät käyneet paikkoja tutkimassa. Miten voisi suojautua, kuinka kauan virus elää ulkotiloissa?

1_s

Hoitonetti.fi
8. toukokuuta

Kaikki puuukasojen pöllyttäminen ja pölyn saattaminen hengitysilmaan lisää riskiä hengittää kuivunutta metsähiiren virtsanpölyä joka sisältää viruspartikkeleita. Käytännössä kaikki siivoaminen ja puuliiterin järjesteleminen tulisi jättää vähemmälle tai ainakin käyttää suusuojainta. Viime vuosi oli myyräkuumeen suhteen ennätysvuosi. Sairastumispiikki ajoittui perinteisesti joulukuulle. Yleisesti kovin sairastamisaika on loppusyksy/ alkuvuosi. Kaikkiaan 3200 ihmistä sai myyräkuumeen kaudella 2008 ja 5% tästä eli 160 ihmistä joutui munuaisten vajaatoiminnan vuoksi dialyysihoitoon, mikä on kokonaissairastajien suhteen neljänneksen enemmän kuin muina vuosina. Viruskaan ei elä loputtomiin ja kesäaikaan tartuntojen määrä on selvästi vähäisempi.

Aiheen terveysarvot

9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...

Aiheen kysymykset