Myooma on hyvänlaatuinen kohdun omasta lihassolukosta syntynyt tiivistynyt kasvain, joka ei muutu pahanlaatuiseksi, mutta voi suurentuessaan aiheuttaa erilaisia toiminnallisia oireita. Yleisimpiä oireita ovat myoomien aiheuttamat vuotohäiriöt, painontunne alavatsalla ja harvemmin kipuilu, joskin usein myoomat ovat myös täysin oireettomia. Pahimmillaan suuret myoomat aiheuttavat painontunnetta jopa suoliston puolella ja virtsaelimissä, mikä vaatii korjaavaa hoitoa.

Pieni myooma on gynekologisen tutkimuksen avulla paljastuva harmiton sivulöydös, mutta voi suurentuessaan aiheuttaa oireiden lisääntymistä. Tämä voi johtaa lopulta kohdunpoiston tarpeellisuuteen. Yleensä myoomalla ei kuitenkaan ole merkittävää syytä lapsettomuudessa ja myoomien kasvu ajoittuu hedelmällisen iän varttuneemmalle puolelle. Raskauden aikana myös myooma voi kasvaa mutta palautuu yleensä ennalleen raskauden jälkeen. Myoomien leikkaushoito voi olla joko osittaista tai täydellistä sisältäen myös kohdunpoiston. Myomia voidaan poistaa myös kohdunsisäisellä tähystysleikkauksella.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät myoomassa kokemat oireet ovat olleet epäsäännölliset kuukautiset, alavatsakipu naisella, painon tunne alavatsalla sekä runsaat kuukautiset. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin yhtä muuta oiretta.

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset