Myasthenia gravis on hermo-lihasliitoksen surkastumasairaus, jonka syntytapa johtuu elimistön omien vasta-aineiden aiheuttamasta hermo-lihasliitoksen toiminnan häiriöstä ja tuhosta. Sairaus voi ilmetä pelkästään silmäoireena, mutta yleensä sitä esiintyy koko kehon lihaksistossa. Epäillään, että elimistön vasta-aineiden synnyllä on perinnöllistä selitystä ja valtaosalla potilaista esiintyy kateenkorvan liikakasvua.

Myastenian oireita ovat lihasten väsyminen ja heikkous. Joskus puhe voi muuttua epäselväksi ja saattaa esiintyä kasvojen ilmeettömyyttä. Oireet alkavat yleensä yli 20 vuotiailla naisilla ja hieman vanhemmilla miehillä. Sairauden diagnosoiminen on tärkeätä paitsi hoidon, myös vältettävien lääkeaineiden suhteen, jotka saattavat pahentaa mystenian oireita. Myastenian diagnosointi ja hoito kuuluvat neurologian erikoislääkärin osaamisalueeseen. Yleensä kateenkorvan leikkaus parantaa valtaosalla myastenian oireita ja usein saavutetaan oireeton tila hoidon ansioista. Joskus hoidossa käytetään myös kortisonihoitoja sekä elimistön vastustuskykyä alentavia lääkeaineita.

Myastenian ennuste on usein hyvä, ja sitä voidaan parantaa aktiivisella kuntoutuksella sekä lääkehoidolla. Tavallisin lääkehoidossa käytetty lääkeaine on pyridostigmiini, jonka vaikutus alkaa 30 minuutissa ja kestää keskimäärin 4-5 tuntia. Lieväasteisilla myasteniapotilailla ei ole vaikeuksia selvitä työelämässä, mutta mitä ruumiillisempi työ on sitä vaikeampi tilanne voi olla työkyvyn säilymisen suhteen ikääntymisen lisätessä oireilua.

Myastenia gravis hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Suolen toimintaan vaikuttavat lääkkeet 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset