Mortonin oireyhtymäksi kutsutaan jalkapöydänluiden 3-4 välissä kulkevan hermon ahtautumista jalkapöydänluiden välisessä kanavassa. Sen synty voi liittyä jalkapöydänluiden väliseen ahtaaseen rakenteeseen, vääränlaisiin ahtaisiin jalkineisiin tai poikkeukselliseen kuormitukseen. Myös jalkojen turvotus tai kilpirauhasen vajaatoiminta voi olla oireiden taustalla.

Oireena yleensä esiintyy ahtautuneella alueella kipua, lievää turvotusta ja särkyä, mikä estää jopa pahimmassa tapauksessa jalkaterällä varaamisen. Vastaanotolla tavataan tyypillisesti jalkaterässä melko rauhallinen tilanne ulospäin, mutta oikeille jäljille päästään potilaan esille tuoman intensiivisen kiputilan pohjalta. Jalkaterän hermonjohtotutkimus (ENMG) paljastaa hermopatin aiheuttamat hidastuneet hermoimpulssijohtumiset ja paksuuntunut hermokudos näkyy myös magneettikuvissa.

Sairaus on melko helppo todeta oireiden perusteella ja hoito perustuu joko jalkaterän turvotuksen ja kuormituksen vähentämiseen, joko fysikaalisen hoidon tai kortisoni-injektion avulla jolloin lieväasteinen pinnetila laukeaa tai leikkaukseen, jolla pinnetilassa oleva hermojohto vapautetaan. Leikkaus aiheuttaa pysyvän tuntopuutoksen kolmannen ja neljännen varpaan välisellä ihoalueella, mutta yleensä muutos ei haittaa normaalielämää.

Mortonin kipuoireyhtymä oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Jalkapöydän kipu 2
Stub Pitkittynyt kipu 1

Keskustelu

9_s

f46-223
10. marraskuuta

Itselläni hermopaksunnokset molemmissa päkiöissä(vas.kaksi, oikea yksi). Molemmat päkiät on kerran piikitetty kortisonilla ja apu oli todella lyhytaikainen, muutama viikko. Lepo, venyttely ja pohjalliset ovat ainoat keinot, joilla tuskainen hermokipu pysyy aisoissa. Myös kotona on käytettävä pehmeitä tossuja kovalla lattialla kävellessä. Toivoisinkin kuulevani kokemuksia leikkaushoidosta, mikä on ollut hyöty sekä kuinka pitkä toipumisaika ollut ym.

1_s

Hoitonetti.fi
13. marraskuuta

Hei!
Jos tarkoitat nimenomaan mortonin oireyhtymää, jossa syntyy hermojen pinnetila, on leikkaushoidolla todennäköisesti oireitasi hyvin helpottava vaikutus. leikkauksessa tehdään jalkapöydänluiden väliin lisää tilaa halkaisemalla niitä yhdistäviä kalvoja, jolloin hermopuristus helpottuu. tarkempi kuvaus leikkaushoidosta on vielä luvassa lähiaikoina.

1_s

Anonyymi
27. helmikuuta

Heippa!
Miten ultraääni sopii tähän vaivaan? Yllätyin kun löysin itselleni sopivat oireet täältä. Työpaikan fysioterapeutti ei keksinyt muuta kuin tulehduskipulääkkeen ja kylmän hoidoksi. Auttaako hieronta vai pahentaako se tilannetta?

13_s

TriDoc
27. helmikuuta

Ultraääntä voi kokeilla, mutta pitäisin esimerkiksi kylmähoitoa suositeltavampana mortonin metatarsalgian kivun hoitoon. Kylmällä kodosturvotus yleensä helpottaa, mikä parantaa osaltaan verenkiertoa ja vähentää ärsytystä. Säännöllinen kylmähoito olisi ensisijainen valintani. Hieronnan vaikutukset voivat jäädä puutteellisiksi, koska syy on rakenteellinen eikä suoraan lihasjännityksestä johtuva.

1_s

Anonyymi
2. maaliskuuta

Heippa taas!
Toden totta, tulehduskipulääke ja kylmä auttavat. Kolme päivää olen hoitanyt nyt näin. Töissä ollessa käytin vielä lisäksi ideal-sidettä, eikä se ainakaan pahentanut vaivaa. Kiitos vastauksesta. Olen hyvin tyytyväinen ja toivottavasti paranemaan päin, vai onko vaivani ikuinen?

13_s

TriDoc
2. maaliskuuta

Yleensä kannattaa kokeilla paikallishoidoilla ensin. Jos hoidoista huolimatta tilanne pahenee, jää harkittavaksi kirurgin vastaanotolla, olisiko leikkauksesta hyötyä kivuliaan hermopatin hoidossa. Sivuvaikutuksena jalkaterään jää kapeä tunnoton alue 3-4 varpaan väliin. Se on usein kuitenkin siedettävä hinta kroonisesta kivusta vapautumisessa. Leikkaukseen kannattaa olla kuitenkin selkeät perusteet, minkä voi arvioida operoiva kirurgi.

1_s

Anonyymi
3. maaliskuuta

Mulle määrättiin golfpallon pyöritystä jalkapohjan alla. Se auttoi ja jotenkin vapautti hermopinteen.

9_s

f46-223
6. maaliskuuta

Hei kaikille! Olen nyt kärsinyt jalkavaivoista lähes kaksi vuotta ja täytyy valitettavasti todeta, että kyllä tämä on loppuelämän oravanpyörä. Molemmista päkiöistä piti avata kolme väliä, jotta särky ja kipu helpottaa, siirrettiin syksyyn ja nyt jo kaduttaa. Lisäksi kun on vielä jänne- ja nivelkipuja. Ja ehdottomasti KYLMÄÄ kipeille jäsenille, tekee tosi hyvää iltasella. Piti vielä sanoa, että omissa päkiöissä särky iltaisin vaan pahenee, jos venyttelee. Ehkä se pitäisikin tehdä aamulla :) Nilkat ja jalkaterät tosi vaikea saada kuntoon, kun kävelläkin pitäis.

9_s

f46-223
6. maaliskuuta

..ja vielä "lääkityksestä"..Buranaa en viitsi edes enää syödä, panacodia on hätävaralla, jos uni ei ota tullakseen. Syön vahvaa b-vitamiinivalmistetta (b-active) ja olen siitä saanut apua hermokipuihin.

1_s

Anonyymi
17. huhtikuuta

Jalkaterän kivut ajoittain sietämättömät ja jalkaterän puutuminen. Lisfrancin nivelen murtuman jälkitila, edessä todennäköisesti luudutus, onko kokemuksia?

Aiheen kysymykset