Migreeni on hyvänlaatuinen, äkillisen ja toistuvan päänsäryn aiheuttava sairaus. Osan migreenistä aiheuttavat ulkoiset tekijät, osa johtuu perimästä. Perussyytä ei tunneta. Valtaosalla potilaista migreenioireet alkavat 30 ikävuoteen mennessä, osalla jo lapsuusiästä lähtien. Sen oirekuva ja kohtausten taajuus vaihtelevat yksilöllisesti paljon. Joillakin ihmisillä migreenikohtauksia on vain tasaisen harvoin ja pahimmillaan kohtaukset voivat olla miltei jokapäiväisiä. Samaten kohtausten kestossa on vaihtelua muutamasta tunnista muutamaan päivään.

Migreenikohtaus voi syntyä täysin ilman ennakoivaa syytä tai tekijää, mutta yleensä se liittyy elimistön erilaisiin rasitustilanteisiin kuten stressiin ja henkiseen paineeseen. Kohtausta ennakoivana oireena voi esiintyä ärtymystä, väsymystä, makean himoa, pahoinvointia ja oksentelua. Puhutaan myös migreenikohtauksen ennakkotuntemuksesta eli aurasta. Normaali hoitamaton migreenikohtaus kestää 4-72h ja lääkityksellä hoidettuna kohtaus voidaan rajata parhaimmillaan muutamaan tuntiin. Sen aikana ihminen tuntee itsensä huonovointiseksi, kärsii päänsärystä, voimattomuudesta, oksentelusta ja jopa halvausoireista. Oireiden taustalla on voitu todentaa aivovaltimoiden supistelua. Myös veriverihiutaleissa on havaittu kasautumistaipumista.

Parhaiten migreenikohtaus voidaan hoitaa levolla hämärässä huoneessa, jossa erilaiset valo-ja ääni ärsykkeet puuttuvat. Mitä nopeammin lääkettä otetaan migreenin kohtaukseen, sitä nopeammin sillä on mahdollisuus helpottaa oloa. Tavallisten särkylääkkeiden lisäksi migreenin täsmälääkkeet ovat nopeiten migreenikohtausta hoitavia lääkkeitä. Jos migreenikohtaukset toistuvat tiheästi, olisi hyvä miettiä ennaltaehkäisevää migreenilääkitystä, tavallisimmin sydänlääkkeinä käytettäviä b-salpaajia, joilla on ilmeisesti verisuonen seinämän supistelua estävää ja tasaavaa merkitystä.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät migreenissä kokemat oireet ovat olleet päänsärky, näköhäiriöt, pahoinvointi ja oksentelu, pidempiaikainen väsymys, huimaus, niskakipu sekä kalpeus iholla. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin 16 muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet kipulääkkeet ja migreenin täsmälääkkeet. Myös seitsemää muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

4_s

Pikku Myy
14. lokakuuta

Para Tabs tarpaksi suurella annoksella 1g, auttaa useimmiten kivun alkaessa. En voi lääke alergian takia käyttää muita särkylääkkeitä.

2_s

f32-70
15. lokakuuta

Minäkin turvaudun yleensä tulehduskipulääkkeisiin, Burana ja Ibusal ovat toimineet ehkäpä parhaiten. Täsmä- eikä estolääkkeet eivät puolestaan ole minua auttaneet, ja niiden sivuvaikutukset (mm. huimaus) ovat tehneet olon vain tukalammaksi.

13_s

TriDoc
21. lokakuuta

Tavallisilla tulehduskipulääkkeillä voi pärjätä aivan hyvin, vaikka potilaiden kokemusten mukaan täsmälääkkeiden vaikutusaika on nopeampi. Erot voivat olla kuitenkin yksilöllisiä. Tavallisten tulehduskipulääkeiden hinta on myös vain murto-osa täsmälääkityksen vastaavasta.

4_s

Pikku Myy
21. lokakuuta

Olen samaa mieltä. Onneksi kaikki päänsäryt eivät ole tai pääse yltymään migreeniksi.On tosi mukava kuulla toistenkin kommentteja asiasta. Kiitos!

2_s

kristiina
6. marraskuuta

itselläni on todettu migreeni n. ala-aste ikäisenä. Sain silloin joitain todella vahjoja migreeni lääkkeitä,mutta äitini kehotti aina ennemmin ottamaan tavan buranaa kuin niitä todella vahvoja lääkkeitä,sillä olin niin nuorikin.Migreeni kohtauksia ei ole tullut kuin muutama koko elämän aikana,mutta joskus päänsäryt ovat olleet todella kovia.Joten olen tähän päivään saakka (18.v)ottanut aina päänsärkyyn vain buranaa 400g tai 500g:sia yleensä yhden,mutta tarpeen ollen myös toisen jos ei ole kipu hellittänyt.Ovat toimineet kyllä hyvin.

1_s

Anonyymi
20. marraskuuta

Minulla sanottiin olleen ensin mikreeni,mutta sitten neuroloki sanoi sen olevan jännityspäänsärkyä.Mutta usein se vaivaa kuitenkin oli mitä oli.Minä syön estolääkitystä,mutta eivät oikein auta(propal).Otan yleensä tavallisia särkylääkkeitä (ibusal,burana,)mutta eivä tahdo auttaa jos ei heti ota kun tuntuu särky alkavan.

1_s

Hoitonetti.fi
3. joulukuuta

Migreeniä ja jännityspäänsärkyä voi joskus olla vaikea erotella toisistaan. Käyttämäsi lääke propral on B-salpaaja, jota käytetään migreenin eston lisäksi vapinan hoitoon. Se tehoaa huonommin jännityspäänsärkyyn, johon normaali särkylääke voi olla taas sopiva. Jännityspäänsäryn parasta hoitoa on oireiden tunnistaminen ja yhdistäminen päänsärkyä edeltävään tilanteeseen ja miettiä, mitä voisi tehdä toisin, jotta välttäisi jännityspäänsäryn.Jännityspäänsärky, toisin kuin migreeni voi olla paremmin hallittavissa ja estettävissä. Tosin migreenikin vähenee, jos on tasapainossa, ei stressiä, nukkuu, syö ja liikkuu riittävästi!

3_s

f30-1515
5. joulukuuta

Itselläni on hyväksi todettu 800-1000 mg Buranaa (sen tietää itse vähän että tarviiko enemmän) ja sitten 15-45 min nukkumaan/lepäämään. Kamalinta on jos ei ole lääkettä saatavilla ja särky pääsee migreeniksi saakka, silloin särkyä voi olla viikkokin ja pahimmillaan lamauttaa täysin.

2_s

ankkastukki
6. joulukuuta

Tas tänään tuli aurallinen migreeni, oletan että se on migreeniä.
Tämä oli jo 5.s kerta syksystä 2005 lähtien. Kun oli ollut pari kohatsuat, k'vin neurologilla. En saanut mitään lääkettä, koska varsinaisesti ei ole päänsärkyä, vaan näkökenttäpuutos ja sahalaitakuviot. Tänään kesti 20 min. Varmaan täytyy mennä uudestaan lääkärinn.

13_s

TriDoc
6. joulukuuta

Migreenin täsmälääkkeet, joita yläpuolella on hoitovalikoimassa esiteltävänä voivat joskus "varmistaa diagnoosin". Jos migreeni on diagnosoitu ja täsmälääke äkilliseen kohtaukseen todella auttaa, on se lopullinen varmistus migreenin puolesta. Jos kysymys on muusta päänsäryn aiheuttajasta, ei täsmälääke välttämättä sitten auta kohtauksen hoitoon. Olisi tietysti hyvä, että täsmälääkettä otetaan vasta diagnoosin selvittyä, mutta sitten sen toimiessa voi olla asiasta aika varmalla pohjalla. Tältä osin muiden lääkkeiden vaikuttavuus on epävarmempi.

6_s

upana
7. joulukuuta

Minä pääsin eroon migreenistä erikoishermoratahieronnalla! kun kuulin eka kerran mitään koko sanahirviön- erikoishermoratahieronta- niin vähän epäilin. Mutta mitä sitä ei kokeilis jotta pääsis eroon säkyistä. Ja onneksi uskalsin kokeilla, nyt olen käynyt 5 kertaa erikoishermoratahierojalla, ja pari kertaa on migreeni "yrittänyt" tulla, mutta ei ole tullut kuitenkaa :-). AIvan IHANAA !!!

1_s

Anonyymi
25. joulukuuta

Itelläni on ollut migreeni kuukauden sisään jo neljä kertaa. Siitä olen huomannut että se on migreeni, eikä tavallinen päänsärky kun tavallinen särkylääke ei auta. Aina on pakko ottaa kolmiomigreenilääkettä migreenikohtaukseen, muu ei auta.

1_s

Anonyymi
11. tammikuuta

Hei mulla ollut 11-vuotiaasta asti aurallinen mikreeni,ei särkyä.Sahanteriä vilisee 20 min.sitten helpottaa ja näkö palautuu.Joskus tosi kiusallista ,kun tulee esim.työssä.Välillä on parikin kertaa päivässä,toisinaan muutaman kerran viikossa. Lääkettä en tarvitse kun ei särkyä.Silloin nuorena ei kukaan aikuisista osannut sanoa mikä mulla on. 16-v.menin silmälääkärille ja sain taittovikaan rillit(toisen silmän)Pidin pari vuotta. Nyt olen jo 56v.ja vaiva jatkuu.Nuorena n.23v-30v oli jopa oireeton aika. Olen ollut iloinen,kun ei särkyä,mutta eihän näköhäiriöt silti mukavia ole.Joskus nyk,lisäksi näen valopalloja.Tutkittu ei ole sen paremmin.Pitäisiköhän?

1_s

Anonyymi
12. tammikuuta

Mihin ihmeeseen tarvitsisit lääkettä jos mitään särkyä ei ole????? Pelkkään auraan vai?
Minulla on ollut liki 30v ajan migreeni 2-6 kertaa kuukaudessa, särky niin kova että saa oksentamaan ja pahimmillaan tajunta hämärtyy, etenkin jos ei ehdi saada täsmälääkettä ajoissa (särky saattaa alkaa esim yöllä nukkumisen aikana). Pahimpia särkyjä sitten katkaistaan/hoidetaan sairaalassa tiputuksessa kun muu hoito/lääkkeet ei auta.
Kerran-pari vuodessa esiintyvään näköhäiriöön en edes kehtaisi pyytää mitään lääkkeitä!

2_s

ankkastukki
12. tammikuuta

En ollut menossa hakemaan lääkettä, kirjoitin vain, etten saanut mitään lääkettä, ( sorry sun migreenistäs )vaan halusin saada selville diagnoosin, onko se todella migreeni vai jotain muuta. Varmaankin vain stressin aiheuttamaa minun tapauksessani.

1_s

Anonyymi
18. tammikuuta

migreenini alkaa ilman ennakko varoitusta äkillisellä ja voimakkaalla huimauksella johon liittyy silmien "vetämistä"kieroon
ja näkökenttä on sekaisin huimaus on niin kova ,ettei voi pitää silmiä auki, istuenkin huimaa onkohan tää edes migreeni?

13_s

TriDoc
18. tammikuuta

Hei! Kuvauksesi perusteella ei migreeni ole välttämättä ensisijainen sairaus oireittesi taustalla. Kehoittaisin, että otat yhteyttä omaan lääkäriisi vielä keskustellaksesi tilanteestasi. Esimerkiksi hyvänlaatuisessa kiertohuimauksessa voi esiintyä kuvaamiasi oireita, mutta ne ovat senlaatuisia, että luotettava selvittely vaatii fyysistä lääkärikontaktia ja arviointia tilakuvasi perusteella!

7_s

Emppu-82
19. helmikuuta

Hei! Ihanaa, migreenistä kärsiviä kohtalotovereita. :) Mulla migreeni on auratonta: alkaa usein silmien valonarkuudella ja tosi painavalla väsymyksellä. Sitten tulee pahoinvointia ja päätä alkaa särkemään toispuoleisesti. Jos migreeni tulee kunnolla päälle, niin mulla ei siihen auta edes 1000 mg (tai enemmän) ibuprofeenia, vaan ainoastaan kohtauslääke Zomig Rapimelt. Se kurja puoli em. lääkkeessä, että siitä tulee inhottavia sivuvaikutuksia, eikä kyseistä lääkettä "pieneen" särkyyn ota (leukoja pistelee, kurkussa tuntuu pala, kasvot on kosketusarat vuorokauden lääkkeen otosta). Kokeilin syksyllä muuta migreenilääkettä (Migard), mutta siitä ei ollut mitään apua. Lääke ei auttanut yhtään ja teki entistä huonomman olon. Migreeninestolääkitystä en ole kuitenkaan tarvinnut, sillä migreeniä tulee max 2 x /kk, välillä voi olla jopa pari kuukautta ilman migreeniä. Sen oon huomannut, että mulla migreenin laukaisee kuukautiskierto. :/

1_s

Anonyymi
19. helmikuuta

Mullakin on auraton migreeni. Muutaman kerran tosin on näkökenttä kaventunut roimasti ja silmissä näkynyt sellainen sahalaita näkökentän reunoilla. Kerran onnistuin kehittelemään sellaisen keltaisen läntin näkökentän keskelle niin siinä olikin kiva kävellä huoneesta toiseen etsimään lääkkeitä kun ei eteensä nähnyt.
Itse olen saanut lääkäriltä Pronaxenia jonka vaikuttava aine on naprometin, sitä sitten nappaillaan kun kohtaus alkaa. Yleensä paranee tabletilla ja unella. Ehdotonta on kyllä olla pimeässä ja hiljaisessa paikassa. Valo särkee ihan hulluna päähän ja äänet tuntuu räjäyttävän pään.
Minullakin on usein migreeniä kuukautisten aikana. Ei oo helppoo kyllä kun oksettaa, särkee päähän ja vatsa kramppaa ihan hulluna.

1_s

Anonyymi
20. helmikuuta

Mulla taas on pahemman luokan aurallinen migreeni. Migreeni alkaa pahoilla näköhäiriöillä, joita voi kestää jopa tunnin, hillitön huimaus ja paha olo seuraa siitä, minkä takia en voi ottaa mitään lääkettä suun kautta, koska se tulee heti takasin ylös. Hillitön toispuoleinen kipu voi kestää joskus jopa päiviä ja samaan aikaan puutuu oikea käsi, jalka ja oikea puoli kasvoista, leuka ja kieli. Tosi kivan tuntuista. Tiputukseen en oo sentään vielä joutunu, mutta on seki ollu lähellä kun on lääkkeitä koittanu napsia toisen perän ja mikään ei auta. Lähdin sitten neurologille ja tutkittiin tarkoin, että ei vaan ole mitään aivovammaa ja määräs sitten Imigrania injektiona, koska suun kautta ei voi ottaa mitään. Hillittömän kalliikshan se tuli, mutta tuntuu toimivan ainakin sen verran että voi jatkaa työssäkäyntiä.
Hyvänä hoitomuotona kanssa on etenkin talviaikaan se, että pistää huoneen aivan pimeäksi, menee nukkumaan ja avaa ikkunat. Ai miten ihanalta tuntuukaan se kylmä talvi-ilma kun pää tuntuu räjähtävän hetkenä minä hyvänsä. Talvi on muuten vaan niin petollista aikaa kun häikäsevä hanki voi saada semmosen kohtauksen aikaan, että ei mitään rajaa.
Useamman kerran joutunu lähtemään kotiin kesken työpäivää kun ei pysty keskittymään mihinkään muuhun kun kipuun. Ja tuntu tosi kivalta kerran kun jouduin lähtemään kotiin bussilla, koska lääkkeen jälkeen ei saa ajaa ja kun se bussi hyppi ja pomppi siellä tiellä nii oli kyllä sairaalareissu lähellä.
Nyt vaan pelottaa se, että lapsetkin saa äidiltä migreenin perintönä, itsellä alko ensimmäiset oireet jo ennen kouluikää ja se on ehdottomasti tullu kyllä perintönä useammassa polvessa.

1_s

Anonyymi
29. maaliskuuta

Mulla on myös ollu auratonta migreeniä ehkä n. 11-12 vuotiaasta ja nyt viime kesänä sain siihen oikeat lääkkeet kun ibuprofeiini ei enään tepsinyt. Olen siis 17 nykyään. Mulle määrättiin sumatriptania ja hyvä lääke on ollut, aina on tehonnut n. tunnin sisällä. Mullaki muuten ollu ennakko-oireina just toi haju juttu et kaikki hajut ärsyttää kauheesti ja silmät rasittuu helpommin. Onneks mulla harvoin kyllä on niin pahaa migreeniä että oksentaisin tai että se kestäis monta päivää..

1_s

Anonyymi
6. huhtikuuta

Hei.Kärsin 10 migreenistä,joka tuli n.3-4 kertaa kuukaudessa.Sitten vaivoin sain varattua ajan akupunktioon,ja uskokaa tai älkää 3 kertaa hoitoja,ja migreeniä ei ole ollut vuoteen!

1_s

Anonyymi
6. huhtikuuta

siis kärsin 10 VUOTTA, piti lukea :)

4_s

Elsinoe
26. huhtikuuta

Minulla on ollut aurallista migreeniä noin 10-vuotiaasta. Samoin äidilläni, tädeilläni, serkuillani jne.Onneksi kärsin migreenistä harvoin, noin 2 kertaa vuodessa ja nopeasti otettu ibuprofeeni auttaa. Minun migreenissäni ei päääkipu oikeastaan ole "pääasia" vaan enemmän rasittavat sivuoireet, kuten oikean puolen raajojen puutuminen, puheen takelteleminen (sanat unohtuvat)ja oksentamminen. Joskus oksennusvaihe jää päälle 2-3 päiväksi.
Migreenin laukaisevat kirkkaat valot ja kevät on siinä mielessä vaarallista aikaa.

1_s

Anonyymi
7. toukokuuta

Kuinka usein pitäisi käydä neurologilla tarkistuttamassa. Kätevää kun tk:ssa aina uusivat reseptin -jo 10 vuotta on mennyt niin ettei ole tarvinnut uusimiseen lääkärissä käydä... pitäisikö käydä jos ei muuten tunnu olevan asiaa ja lääke toimii?? vai jatkanko tähän malliin - käyn jos tilanteessa/oireissa tulee muutoksia.

13_s

TriDoc
7. toukokuuta

Kokenut yleislääkäri on taitava tekemään migreenidiagnoosin ja samalla harkitsee tarvittavia lisätutkimuksia potilaalleen. Jos sairaudenkuva on migreenille tyypillinen ja helpottaa hoidoksi määrätyllä lääkityksellä, varmistaa tämä yleensä diagnoosin. Kokeneelle yleislääkärille kehittyy vuosien mittaan sellainen käytännön taitotaso, että hän kykenee ottamaan kokonaisvaltaisen vastuun potilaan terveydestä. Se on tärkeää käytännön hoidossa. Tällä en halua syrjiä erikoislääkäriä, jonka tehtävänä on yleensä oman kapeamman erikoisalansä syvempi tunteminen. Tämän vuoksi potilaalle olisi edullista "piipahtaa" välillä erikoislääkärillä, mutta palata sitten yleislääkärin hoitoon, varsinkin jos tarvitsee säännöllistä seurantaa. Lisätietona vielä migreenistä, että sen "täsmälääkkeet" eli triptaanit sammuttaessaan migreenikohtauksen varmistavat samalla diagnoosin, koska ne eivät auta mihinkään muuhun sairauteen.

4_s

kuutamo
13. toukokuuta

Aktivoituuko teidän migreeninne näin keväällä? Mulla pitkiä kohtauksia,niin ihanaa kun kesä tulee, mutta valo ja kevään kylmä tuuli ärsyttää mun migreenin vaurioittamaa päätä. Onnekseni Relert auttaa, vaikkakin tekee "huumeisen" olon, ihottumaa taitaa rikkoa vatsan limakalvojakin..

1_s

Anonyymi
24. toukokuuta

Lääkäri epäillyt mulla migreeniä kun ei magnettikuvasta mitään löytynyt. Pää ei särje kuin harvoin ja ihan vähän ja välillä tuntuu vain hermosäryltä. pää tuntuu puutuneelta ja kasvojen vasen puoli puutuu usein. muutaman kerran myös koko vartalon vasen puoli ollut puuduksissa. ajattelu ja muistaminen tuntuu vaikealta ja on oksettanut jo kaksi kuukautta, että ruokahalua ei ole. onko kellään samanlaisia migreenin oireita?

1_s

Anonyymi
24. toukokuuta

tämä kaikki tullu nyt yhtäkkiä keväällä ja lisääntyy vaa päiväpäivältä :s.

4_s

kuutamo
24. toukokuuta

Juuri noin myös minä sain migreenidiagnoosin, kun mangneettikuvassa ei näkynyt mitään poikkeavaa. Muutamia päiviä ennen migreeniä tulee ärtyisyyttä, levottomuutta ja aineenvaihdunta jumittuu, pahoinvointia ja valoherkkyyttä kunnes alkaa "jurmuttaa" oikealla puolella päätä ja niskassa,joskus lavassa asti. Kestää sitten päivästä kolmeen päivään, mutta aina vielä tulee välillä enemmän kivuttomia päiviä kuin kipupäiviä. Jonkun kohtauksen aikana jouduin ottamaan lääkkeen jokaiselle vuorokaudelle, nyt kun on tullut ikää, on vähän helpottanut...toivoa on..
Olethan käynyt oikein neurologilla?

1_s

Anonyymi
24. toukokuuta

neurologilla on tullu käytyä. eikä ne juuri muuta ole migreenin lisäksi keksineet. ystävä piirissä kun on migreeniä niin olen kuullut heillä olevan vain kovaa pääsärkyä ja kun ei itsellä ole muuta kuin paineen tunnetta yms huimauksia, ei itse migreeniksi uskoisi, mutta helpottavaa kuulla et monenlaistahan sitä on.

1_s

Anonyymi
24. toukokuuta

Ajattelin kysyä, kuuluuko muiden migreenioireisiin kovaa päänsärkyä, puhekyvyn menetystä 5-30 minuttin tajuttomuutta ja raajojen halvaus sekä voimakkaita näköoireita (useimmiten kirkkaita täpliä)? Jos jollain on samanlaista migreeniä, niin onko sille annettu oikeen kunnon diagnoosi. Itse olen juossut kohta 2 vuotta neurologilta toiselle ja olen saanut jos jonkin moista palautetta: ensin se oli tavallinen aurallinen migreeni, sitten basilaarimigreeni ja loppuen lopuksi harvinaninen synkopaalinen migreeni. tai jos sinullekkin on dignosoitu synkopaalinen migreeni vastaavatko oireesi äsken kuvaamiani?

1_s

Anonyymi
24. toukokuuta

Omat oireet: ESIOIREET --------- -Kummankin puolen ohimoiden tykyttävä päänsärky, joka pahenee parin päivän ajan lopulta migreenikohtauksena -Tykytys tuntuu myös niskassa -Puristava/paineen tunne niskassa KOHTAUS ------- -Kohina korvissa, päänsärky loppuu hetkeksi -> näkö sumenee -Puheen ja ajatuksen takertelu. (huomattavasti helpompi silti ajatella kuin sanoa asioita ääneen) -Tasapainoaisti kärsii, vaikea pukea esim. vaatteita jalkaan yhdellä jalalla seisten ym. -Tykyttävä päänsärky muuttuu tasaiseksi "epämääräiseksi" päänsäryksi.

4_s

kuutamo
24. toukokuuta

Vielä jäi kertomatta mikä vahvisti myös migreenidiagnoosin; terveyskeskuslääkäri sanoi, migreenin täsmälääkkeet auttavat vain migreeniin ei muihin kipuihin. Kokemuksesta voin sanoa että auttaa myös pahoinvointiin...

1_s

Anonyymi
9. kesäkuuta

Moi, onko kukaan muu saanut kalsiumsalpaajia migreenin estoon beettasalpaajat on mun kohdalla kokeiltu, ne laski sykettä liikaa, ne oli kyllä tosi hyvä vaihtoehto niinkauan kun niitä saattoi syödä mutta jalkasäryt vei sen ilon,nyt migreeni on palannut ja saan tänään kalsiumsalpaaja reseptin, olisi kiva tietää onko kenelläkään kokemuksia asiasta ?

1_s

Hoitonetti.fi
18. kesäkuuta

Amerikkalaisessa HEADACHE- lääkärilehdessä on julkaistu tutkimus akupunktion käytöstä äkillisen migreenikohtauksen hoidosta. Akupunktiota on perinteisesti käytetty migreenin hoitoon Kiinassa vuosisatojen ajan. Nyt tehdyssä tutkimuksessa saatiin näyttöä akupunktion lievittävästä vaikutuksesta äkillisen migreenikohtauksen hoidossa.

Koe tehtiin 175 migreenipotilaille jotka jaettiin kolmeen eri ryhmään. Oikeata akupunktiota käytetyllä ryhmällä tulokset äkillisen migreenikohtauksen ja migreenin estossa olivat parhaimmat, kuin muilla, joilla akupunktiota annettiin hoidollisesti ei tehokkaalla tavalla.

Tulos puoltaa akupunktion lievittävää vaikutusta migreenin hoidossa. On kuitenkin huomattava, ettei nyt vertailtu tehoa esimerkiksi länsimaisiin lääkkeisiin vaan tarkasteltiin akupunktion vaikuttavauutta yleisesti. Kiinan terveydenhoitojärjestelmässä eittämättä akupunktiolla on vahva asema perinteidensä vuoksi, mitä taas meillä Euroopassa samalla tavalla ole esimerkiksi oikean akupunktiotekniikan suhteen. Meilläkin on kuitenkin lääkäreitä, jotka halitsevat tämäntyyppisiä tekniikoita, joskin Kiinassa traditio on koulutuksessa pidemmällä.

3_s

HateMe
18. kesäkuuta

Akupunktiossa käyneenä voin sanoa, että migreenikohtaukset ainakin minulla vähenivät olemattomiin pariksi kuukaudeksi. En tiedä oliko sattumaan vai ei, mutta siihen asti oli ollut kohtauksia useampia kertoja kuukauden sisään. Moni muukin tuttuni joka on akupunkitossa käynyt on todennut samaa.
Eli en yhtään ihmettelisi jos akupunktiota tutkittaisiin vielä lisää, voisi sen "saloja" aueta hyötykäyttöön enemmänkin.

Ja neuloja pelkäävänä ihmisenä selvisin siitä, menin jopa useita kertoja uudestaan joten voin sanoa, ettei se satu. (Minulla sattui vain niihin kohtiin jossa lihas oli krampissa, jota tässäkin alunperin hoidettiin eikä migreeniä.)

1_s

Anonyymi
7. elokuuta

Olisi ihan kiva tietää, minkälaista tuo "oikenalainen akupunktio" oli, jos muut sai vääränlaista "hoidollisesti ei tehokkaalla tavalla" akupunktiota. Jos siis menen nyt Suomessa jollekin puoskarille akupunktiohoitoon, niin onko se oikeanlaista? Ja kuka täällä Suomessa tietää, mitä on oikea akupunktio?

Uskoo ken tahtoo!

13_s

TriDoc
7. elokuuta

Akupunktiohoidon vaikuttavuus on lääketieteellisesti selviö, eikä kysymys ole ns. uskomushoidosta ainakaan kun on kysymys akupuntion lihasjännitystä ja siten myös migreenin hoitoa. Tosin hoidon tehon vaihtelua eri potilailla voi esiintyä niinkuin kaikessa hoidossa yleensä on. "Oikeanlainen akupunktio" oli varmaankin normaaliin tapaan annnettavaa akuhoitoa ja "väärä akuhoito" todennäköisesti täysin sattumanvaraisesti paikannettuja ärsytyspisteitä, joissa vaikutusta ei samalla tavalla tule esille.
Suomalaiset lääkärit taitavat melko hyvin perusakupunktiohoidon tekniikan. Akupunktiohoidon tarjonnassa on sitten lääkärikohtaisesti varmaankin eroja. Peruslääkärin toimenkuvaan liittyy niin paljon muutakin, että jo pelkästään aikaresurssit hoidon tarjoamiselle muodostanevat merkittävimmän esteen.Tiedustelemalla ja selvittämällä omasta kaupungista tarjontaa voivat kokeilunhaluiset saada hoitoon tuntumaa.

2_s

f36-3220
7. helmikuuta

Olen sairastanut hormonaalista migreeniä useamman vuoden. Kohtaukset ovat pahentuneet ja tulevat useammin. Neurologi suositteli hormonihoitoa. Onko kokemuksia?

1_s

Anonyymi
22. helmikuuta

Onko muilla ollut migreenikohtauksen aikana puhekyvyn katoamista ja muistin katoamista?

Itselläni oli tälläinen kohtaus viime keväänä loppuraskaudessa. Kaikki alkoi näköhairiöllä (sahalaitaa) n. 30 min, puutumista suun alueella, siitä muistin katoaminen (en muistanut mieheni nimeä ym.)n. 10 min ja siitä puhekyvyn katoaminen joka kesti n. 10 min. Päänsärkyä ei ollut eikä pahoinvointia.
Magneettikuvissa kävin ja siellä ei ollut mitään mikä selittäisi asian. Jotenkin tunnen että asia jäi auki, ja kaipaisin kommentteja siitä että onko muilla ollut tuota muistin katoamista.
Puheen tuottamisen vaikeuksia ilmeisesti on monilla.

Ennen raskautta kärsein aurattomasta migreenistä kuukautisten yhteydessä.

1_s

Anonyymi
26. helmikuuta

Mulla ei oo sentään varsinaista muistin katoomista, mutta jotenkin en tajua mistään mitään. Siis että en osaa laittaa vessaan valoja tai muista, mistä kannen saa auki, enkä osaa ite ottaa lääkkeitä. En oo ikinä ajatellu, muistanko puolison nimee. En ainakaan ymmärrä puhetta tai kirjotusta, enkä osaa ite puhua.Mulla on toistaseks selvittämätön migreeni, joka liittyy vahvasti asentohuimaukseen. Tosi rajut oireet, mutta kohtaus kestää yleensä vaan n. vuorokauden, ja niitä on yleensä muutama vuodessa. On toispuoleista puutumista kasvoja ja kurkkua myöten, huimausta, päänsärky, pahoinvointi, toisesta silmästä häviää näkö ja sitä rataa. Alkanu joskus n. 13-vuotiaana. Sain vasta lähetteet Taysiin ja musta tehtiin tutkimuspotilas, koska tää on jotenki vissiin hämärä migreenitapaus. Kohtauslääkkeenä auttaa Maxalt, jos vaan ehdin sen ottaa siinä vartin aikana, ennenkun järki sumenee.

1_s

Anonyymi
2. maaliskuuta

Hei! Mulla migreeni liittyy hormonivaihteluihin + stressiin. Sain kohtauslääkkeeksi Migard 2,5 mg, kun kerroin migreenin vähentyneen luonnon estrogeenilla :) Ostin noin vuosi sitten vaihdevuosioireisiin Ainterol Pueraria Mirifica ravintolisää, mutta kun v-vuosioireet hävisivät jätin kapselit ottamatta. Nyt syksyllä aloitin uudelleen ja samaan aikaan kun ostin ubikinonia apteekista (farmaseutti kertoi että on käypä hoito-suosituksessa migreenin hoitoon). Kun Pueraria M. loppui alkoi migreeni uudelleen eikä ubikinonkaan (+Atacand+Triptyl) auttaneet. Koska kapseleita ei enää saa EU:sta, tilasin sitä Thaimaasta (www.ainterol.com, jenkkifirma) - kolme purkkia, 300 kapselia n. 40 $. Joutuihan tuon tullista hakemaan. Jesses mikä helpotus. Migreeni talttui lähes kokonaan - tällä ravintolisällä siis pysyy ainakin minun migreenini hallinnassa. Ihme ja helpotus.Kannattaa kokeilla luonnon estrogeeneja. Niitä ovat myös esim. soija.

1_s

Anonyymi
22. maaliskuuta

onko joku joutunut käyttämään migreenikierteen katkaisuun dexametason kortisonia? auttoiko se, millaisia sivuoireita ja miten selvisit niistä ? Janita, jos migreenisi on paha, kannattaa neurologin kanssa neuvotella estelääkityksestä. täsmistä vaikea sanoa, mikä on hyvä, se on yksilöllistä, mutta eivätkö käyttämäsi ole auttaneet?

1_s

Anonyymi
1. huhtikuuta

Suosittelen osteopatiaa, ja erityisesti kraniaalista ostepatiaa.

1_s

Anonyymi
8. huhtikuuta

Onko täälä ketään, joka sairastaa asentohuimauksesta johtuvaa migreeniä? En meinaa löytää huimaukseen liittyvästä migreenistä mitään lisätietoo ja neurologi tietää vielä vähemmän kun minä. Kohtauslääkkeenä onneks auttaa maxalt ja kohtaukset pysyy aika hyvin poissa kokonaan, jos teen joka päivä asentohoidot kunnolla.

1_s

Anonyymi
9. huhtikuuta

....jatkuu
>>>>>>>>>Mihin ovat kadonneet hyvät/tarpeelliset maitohappobakteerit:
Ennen vanhaan juotiin vasta lypsettyä lehmän maitoa, jossa oli tärkeimmät maitohappobakteerit. Eikä silloin sairasteltu niin valtavasti kuin nykyisin, ei ollut allergioita, eikä ollut vatsa, eli suolisto sekaisin, jne.
- Olette varmaankin kuulleet tämän mystisen lauseen, jonka on esittänyt laktoosi-intoleranssia tai migreeniä sairastava henkilö: "Kun käyn hakemassa suoraan maatilalta lehmän maitoa niin voin juoda sitä ongelmitta, mutta kun ostan kaupasta meijeriltä tullutta maitoa, niin laktoosi- ja migreeni-ongelmat alkavat heti". >>>>>>>>>>Eli syy mm laktoosi-intoleranssi- ja migreeni-ongelmiin on aitohappobakteereiden puutteessa!<<<<<<<<
jatkuu.........

http://personal.inet.fi/koti/haistahome/Kadonneiden_mh-bakteereiden_arvoitus.html

1_s

Anonyymi
10. huhtikuuta

Hei
Voiko minulla olla auramigreeniä. Minulla tulee välillä sellaisia oireita että minulle tulee huono olo, pyöryttää, näkö huononee, tv ym ärsyttää silmiä, näen todella outoja ja ahdistavia unia ja käsistäni menee kohti päätä " sähkö impulsseja". Nämä oireet jatkuvat n yhdestä päivästä max tähän asti, viikkoon. Auttakaa! Migreenikö?

1_s

Anonyymi
29. elokuuta

Päänsärytön migreeni ???
Minulla on miltei päivittäin huimausta, väsymystä, silmissä vilisee kirkkaita palloja tai tulee tuollainen alue jossa on "strobovalo", oksettaa, olen ärtynyt ja joskus raajat tuntuvat todella raskaulta... Mutta ei koskaan päänsärkyä !
Olen tästä kärsinyt jo monta vuotta, mutta vasta nyt kuulin, että migreeniä voi olla päänsäryttömänäkin. Voisiko ratkaisu olla näin yksinkertainen ?

Onko kenelläkään samanlaista ? Auttaako siihen estolääkitys?
Lääkärille tästä on nyt pakko mennä kun elämä alkaa olla aika rajoittunutta.

6_s

pukto
1. syyskuuta

Hei !

Onko kukaan kokeillu hoitona migreenissä akupunktiota ?
Kertokaa kokemuksia auttoiko vai pahensiko ?

4_s

Birke
1. syyskuuta

Hei pukto! Olen joskus ottanut 15 kerran akupunktiohoidot migreeniin, mutta apua siitä oli vain hetkeksi. Aina hoidon jälkeen jokunen päivä meni ilman päänsärkyjä. Eikä hoito helpottanut tai parantanut migreeniäni, ehkä mun ois sitten pitänyt jatkaa sitä pysyvästi. Mutta olen kyllä kuullut tapauksia, joilla akupunktiosta olisi ollut apua. Jotta kannattaa kokeilla.

1_s

Anonyymi
21. syyskuuta

Onko kellään koekemusta jatkuvasta migreenista jota poden. Ongelma on enemmänkin kirkkauden/valon sieto ja näönmenetykset kuin särky. Millainen lääkitys tähän voisi sopia ?

8_s

Henu82
29. syyskuuta

http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/article129066.ece

http://www.ts.fi/online/kotimaa/162298.html

http://www.biomedicum.fi/index.php?page=629&lang=1

Uutta tutkimustulosta migreenistä.Onko tämä migreeniköille ajan kanssa helpotus ja löytyy uusi tehokkaampi täsmälääke?Vai tuottaako tämä vaan lisää murhetta?Mielenkiintoisia juttuja ainakin.

1_s

Tyrvis
9. lokakuuta

Tämähän tässä on pahinta. Länsimaisen lääketieteen lääkäri on sama kuin lääketeollisuuden myyntitykki. He puhuvat vain lääkkeistä - kokeile tätä ja sitä ja tota jne... ei mitään muuta keinoa edes käy mielessäkään.

Haluaisin eroon migreenistä, alituisesta jokapäiväisestä päänsärystä, inhottavasta särkylääkkeiden syönnistä..... siitä helvetin inhottavasta migreenistä. Valitettavasti lääkärikunta on täysin ulkona siitä miten migreeni poistetaan tai parannetaan.

2_s

Hoitonetti
2. joulukuuta

Migreenin estolääkkeiden tarkkaa vaikutustapaa migreenin estossa ei usein tiedetä. Migreenin estolääkkeet on ensin kehitetty muita sairauksia varten, mutta sitten niillä on huomattu olevan myös migreeniä estävää vaikutusta. Jos on joitakin muita sairauksia, ne on hyvä huomioida lääkkeen valinnassa. Tällainen on esimerkiksi verenpainetauti, jolloin hyvä valinta on beetasalpaaja. Migreenin estolääkityksessä suositellaan yleensä yhtä lääkettä, mutta joskus joudutaan yhdistämään toinen lääke mukaan ennen kuin kohtaukset loppuvat. Beetasalpaaja ei avaa verisuonia, sen tarkkaa vaikutusta ei tiedetä.

8_s

Henu82
2. joulukuuta

Minulla on tähän asti pidetty yhtä estolääkettä ja se ei ole niin sujunut.Nyt minulle laittoi kaksinkertaisen estolääkityksen neurologi ja sanoi,että nyt on otettava härkää sarvista.Minulla on opiskeluista poissaoloja niin paljon,että se halutaan katkaista.Ja muutenkin pienentää kohtausmääriä eikä se ole pienillä määrillä onnistunut estolääkityksessä ja triptaaneja on mennyt sen vuoksi paljon.

3_s

f35-3912
2. tammikuuta

Mulla ollut migreeniä lapsesta saakka. & perheen jäsenestä 5:llä on migreeniä, minulla, isällä, äitillä + 2 sisaruksella. nuorin säästyi tältä. mulla pahin kaikista 5:stä. Kulkee suvussa äidin puolella sukua. Ensimmäiset kohtauslääkitykset sain 25-vuotiaana, vaikka hakeuduin lääkärin vastaanotolle useita kertoja jo yläasteikäisenä migreenikohtausten takia. Tuolloin sain ohjeeksi ottaa tulehdukipulääkkeitä, joilla ei ollut mitään tehoa migreeniin, eli ei auttanut kuin kärsiä. Sanottiin, että ei ole mahdollista, että sairastan migreeniä. Olin kuulemma liian nuori siihen.
2 vuotta olen opiskelupaikkakunnalla yrittänyt saada apua migreeniin, johon vasta nyt sain ekat estolääkityksetkin kokeiluun. nyt 26 vuotiaana migreeni on pahennutunut aika pahaksi, jonka takia olen joutunut usein ambulanssillakin sairaalaan tiputukseen.Muutamia kertoja olen itse kävellyt ovista sisään viimeisen parin vuoden aikana.
Nyt 4 viikkoa oltu joulun aikana kotona ja toivuttu edellisestä reissusta sairaalassa. Propral purettu 2 viikon kokeilun jälkeen alas, veti verenpaineet liian alas. Nyt yritetään ajaa Topimaxia sisään. Olo on aika huono sivuvaikutusten takia mut toivottavasti tää lähtee tästä menemään. Kouluun pitäs viikon päästä lähteä taas.

8_s

Henu82
2. tammikuuta

Mulla on ollut migreenin kanssa myös pahoja ongelmia ja ei ole tullut ymmärrystä.Ei edes ensihoitajilta,joita kutsuttu mua katsomaan vaan jättäneet mua auttamatta ja sitten mennyt omilla kyydeillä sairaalaan,jossa hoito ollut vaikea saada.Mut kuitenkin saanut taistelulla.Kaksinkertainen estolääkitys nyt menossa Propralia ja Topimaxia.Saas nähdä miten käy,että laskeeko mulla verenpaineet liian alas se propral vai ei.Mut tuntuu tehoavan kohtauksiin tai nyt siltä näyttäs.Koulu alkaa mulla 10.1,joten täytyy vaan toivoa,että tää hyvä linja jatkuu mulla.Paljon stemppiä ja jaksamista!

3_s

f35-3912
4. tammikuuta

Hei ja kiitos vietistä. Olenkin monesti pohtinut miten toiset migreenipotilaat pärjäävät oman migreeninsä kanssa. Minulla kun ei ole muita kenen kanssa puhua kuin omat perheen jäsenet joilla siis aika lievät migreenit.
Toi on kamalaa, että et ole saanut hoitoa! Minä olen kyl saanut hoitoa vaihtelevasti mut tuntuu silti sille, että edelleenkään ei tiedetä miten migreenipotilaita tulis hoitaa. Mä olen maannu ensiapupolilla valoisassa, meluisassa paikassa jossa hoitajilla on ollut hajusteita ja eräskin hoitaja oli todella ilkeä minulle. Sanoi ihan suoraan, että ei sulla mitään migreeniä ole, että olen vaan kauhena kipuherkkä.
Eli kyllä sitä tietoa tarvittaisiin hoitohenkilökunnallekin lisää, luulen mä.

8_s

Henu82
4. tammikuuta

Mulle vittuili lääkärit siellä laitoksessa sitten ja nipisteli varpaista.Ja hoitajat räväytteli valoja päälle.Vieressä oli vielä koko yön levoton ja voihkiva mummo sekä kiljuva päälle.Kolmesta lääkäristä vaan ensimmäinen oli mulle ystävällinen ja kiukkuinen siitä,että ambulanssi jätti mua siviilien kuljetukseen.Mun kanssa voit vaihtaa migreenistä kuulumisia niin paljon kun haluat,mulla ei ees perheessä tahdota ymmärtää paitsi kaukana asuva serkkuni.=(

1_s

m51-4059
12. tammikuuta

Oletteko saanut apua E-epa kalaöljystä?
Itsellä väheni kohtausten määrät kuussa.

8_s

bisoprolol
17. helmikuuta

Migreeniä olen potenut teini-iästä asti.Viime kesänä aloitettiin estolääkitys (Bisoprololi ennapharma 5mg) kun kohtauksia oli 1-2x/vko.Pronaxen 500mg saan ottaa max. 2,5tbl/pvä tarvittaessa ja täsmälääkkeeksi on Almogran12,5mg.

Aiheen terveysarvot

15_m

Kipu

Kipu on ehkä yleisin lääketieteellinen oire, joka ohjaa potilaan hakemaan apua lääkärin vastaanotolta. Kipuoireen selvittely on monimuotoista johtuen kivun kokemuksen yksilöllisyydestä. Äkillisen ...
1_m

Verenpaine

Verenpaineella tarkoitetaan valtimon sisäistä painetta sydämen pumpatessa tuoretta hapekasta verta aorttaan ja edelleen valtimoiden kautta kudoksiin. Verenpaineessa erotetaan sydämen työvaiheen seu...

Aiheen kysymykset