Elintason ja -olojen nousu teollistuneissa länsimaissa ei ole kaikilla tavoilla hyödyttänyt ihmisten terveydentilaa ja terveyskäyttäytymistä, vaikka terveydenhuollon taso on kiistatta kohonnut. Nykyisiin terveysongelmiin ja terveyden edistämiseen on tarjolla enemmän tietoa kuin koskaan aiemmin. Siitä huolimatta hyvinvoinnin parantuminen on johtanut osalla väestöä länsimaisen hiilihydraattipitoisen ruokavalion ja vähentyneen liikunnan kautta uusiin perus- ja kansanterveyttä uhkaaviin ongelmiin, ylipainoon ja siitä johtuviin liitännäissairauksiin.

Metabolinen oireyhtymä on neljän eri oiretilan yhdistelmä, joka yhdessä kuvaa terveydellisiä muutoksia elinmuutosten paineissa. Metabolisen oireyhtymän keskeisiä nimittäjiä ovat ylipaino, koholla oleva verenpaine, koholla olevat kolesteroliarvot sekä sokeriaineenvaihdunnan häiriö. Osalla ihmisillä taipumus osaksi periytyy. Yleensä metabolisesta oireyhtymästä kärsivän ihmisen ruokavaliossa ongelmana on jo useamman vuoden tai vuosikymmenen ajan ollut liian suuri energiamäärä, joka on varastoitunut rasvakudoksena vatsan seudulle omenavatsan tyyppisesti. Painon ja kehon rasvapitoisuuden lisääntyessä myös veren rasva-arvot ja verenpaine alkavat pikkuhiljaa kohota. Viimeisenä nousee verensokeri ylipainon aiheuttaman insuliiniresistenssin takia. Keho muodostaa insuliinia vastaan vasta-aineita, jonka vuoksi se ei pääse hyödyntämään verensokeria lihaksen tarvitsemana vaan jää verenkiertoon aiheuttaen verensokerin kohoamisen.

Oireyhtymän kriteerit täyttävä tai useamman niistä omaavan olisi kokonaisvaltaisesti keskityttävä oikeisiin elintapamuutoksiin pysyvien terveystottumusten aikaansaamiseksi. Tämä ei kuitenkaan ole helppo tehtävä nyky-yhteiskunnassa, koska se käytännössä tarkoittaisi kuluttajien valtavirrasta poikkeamista. Ennen "hyvinvointiyhteiskunnan" syntyä meillä ei ollut niin suuria ylipaino-ongelmista johtuvia sairauksia. Terveyskäyttäytyminen on vahvasti sidoksissa vallitsevaan kulttuuriin ja kaupalliseen markkinointiin, joiden suhteen terveelle kansanterveydelliselle ohjauspolitiikalle olisi aiempaa suurempi tarve.

Keskustelu

1_s

Hoitonetti.fi
4. marraskuuta

Viimeaikaisten Suomalaisten tutkimustulosten mukaan suomalaisten ravintotottumukset ovat kehittyneet edulliseen suuntaan. Naisten ravintotottyumukset ovat kuitenkin miehiä edellä edelleen. Erityisesti rasvojen ja suolan vähentämisessä on onnistuttu, mutta hyvien rasvojen tunnistamisessa lienee edelleen puutteita. Miten muut jäsenet ovat tilanteensa kokeneet. Onko informaatio maassamme riittävä oikeiden ravintotottumusten saavuttamiseksi? Onko kellään hyvää vinkkiä oikeiden rasvojen valitsemiseksi ruokapöytään? Löytyykö kaupoista valikoimia?

2_s

f64-74
4. marraskuuta

Informaatiota kyllä löytyy, jos on halua ja kykyä sitä hakea. Käytettävän rasvan valitseminen maalaisjärkeä käyttäen ei liene vaikeaa; mitä juoksevampi rasva, sitä parempi. Kotona ruokaa laittaessasi tiedät, minkä verran sitä rasvaa tulikaan leivälle tai ruuan valmistukseen käytettyä. Piilorasvat sen sijaan ovat salakavalia, vaatii todella suurta viitseliäisyyttä tutkia tuoteselosteita. Pakkauksen päällä oleva rasvaprosentti esimerkiksi ei kerro laadusta mitään. Paras lopputulos olisi, jos voisi itse kokata ja leipoa, tietysti niillä pehmeillä tai juoksevilla rasvoilla.

1_s

Hoitonetti.fi
4. marraskuuta

Monissa maissa, esimerkiksi Aasian maissa kovat eläinrasvat ja naudanliha koetaan epäterveellisinä. Suositaan enemmän merenantimia, siipikarjaa ja kasvispitoista ruokavaliota. Meillä eläinrasva on vielä lihan ohella edustettuna voissa ym. Periaatteessa suomalaisessa ruokavaliossa on kuitenkin monta terveellistä vaihtoehtoa. Hoitonetin asiantuntijat tunnistivat pikagallupin perusteella ehkä eniten unohdetut suomalaiset tuotteet, keitot. Hernekeitto, kesäkeitto, kaalikeitto, kalakeitto. tomaattikeitto, kasviskeitto,lihakeitto, ja venäläisittäin Borch-keitto ovat kevyen ruokavalion noudattajalle tumman ruisleivän kera parasta, mitä keittiömme voi tarjota.

1_s

m54-160
6. marraskuuta

Kannattaako verenepainelääkkeitä aloittaa syömään? Joutuuko sitten nauttimaan niitä koko loppuikänsä jos kerran aloittaa? Minua mietityttää, aiheuttaako lääkityksen aloittaminen sitten kroonisen tarpeen? Yrittäisinkö liikunan avulla ensin?

2_s

f64-74
6. marraskuuta

Keitothan ovat tosi hyviä (ja helppoja/halpoja) ruokia. Kunhan muistaa keittää kevyesti vähärasvaisesta lihasta, eikä lorauta kermaa mauksi. Ja jos kevyesti syö, niin pitäisi muistaa vielä katsoa, mitä kerää sen ruisleivän päälle, siis sipaisu pehmeää voileipärasvaa ja vähärasvaista juustoa, kokolihaleikkelettä.. Juomaksi rasvatonta maitoa tai vettä. Jotain tuorettakin pitäisi ateriaan kuulua, että se olisi täysipainoinen, parhainta tietysti olisi käyttää kotimaisia marjoja, niitähän meillä on metsät pullollaan. Taitaa olla vain niin, että omatoiminen marjastaminen on keski-ikäisten harrastus, siinäpä olisi terveellinen ja hyödyllinen uusi harrastus ken ei sitä vielä ole kokeillut.

13_s

TriDoc
6. marraskuuta

Esille nostamasi kysymyksesi on ajankohtainen ja koskettaa useimpia verenpainelääkityksiä aloittelevia ihmisiä. Taustalla voi olla huoli onko lääkityksen aloittamisen jälkeen jotenkin sairaampi ja eri kategoriassa kuin ennen, jossa yrittää selvitä ilman lääkitystä muilla konstein, esimerkiksi liikunnana avulla. On totta, että lääkkeettömät hoidot, likunta, ruokavalio ja painon pudotus ovat ensisjaisia ja tärkeitä. Jos näistä huolimatta verenpaine pysyy koholla, olisi harkittava lääkärin johdolla lääkitystä. On tärketä muistaa, että verenpaine voidaan käsittää oireeksi, jonka hoitamisella ehkäistään varsinaista sairautta, verisuonitautia. Eli verenpainelääkityksen aloittamisen jälkeen ihminen on terveempi ja sillä ehkäistään oikeastaan aktiivisemmin varsinaista sairautta. Tällä en halua kuitenkaan vähentää muiden elintapojen korjaamisen merkitystä, jotka tulisivat olla ensisijaisia kaikessa hoidossa.

11_s

Ft-Marko
14. lokakuuta

Lääkitystä ei saa koskaan muuttaa ilman lääkärin lupaa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että jos pystyy elintapojaan muuttamaan ja tästä johtuen kehossa tapahtuu suuria muutoksia, kannattaa lääkityksestä keskustella lääkärin kanssa. Jos esimerkiksi paino tippuu kymmeniä prosentteja voi annostelutarpeessa tapahtua muutoksia. Korostan kuitenkin vielä, että lääkitystä ei omin päin saa mennä muuttamaan.

Kun tarpeellinen lääkitys on kunnossa, pitää aina lähteä myös siitä, että elintavat laitetaan kuntoon. Jos tähän ei itsenäisesti pysty, niin kunnallisia ja yksityisiä valmentajia/tukiryhmiä kannattaa käyttää.

Vaaralliset elintavat ovat ihan oikeasti vaarallisia ja niiden oikaisu on lääkehoidon ohella ensiarvoisen tärkeää, jotta toimintakyky säilyy.

Aiheen terveysarvot

13_m

Lihasmassa

Ihmiskehon lihakset koostuvat kolmenlaisista erilaisista lihastyypeistä. Tärkeimpiä tuki-ja liikuntaelinten sekä kehon hallinnan kannalta ovat poikkijuovaiset luurankolihakset, jotka tahdonalaisina...
3_m

Paino

Ihmisen painoa mitataan vakiintuneesti länsimaisessa mittajärjestelmässä kilogrammoina. Suomalaisessa neuvolajärjestelmässä paino-pituuskäyrää käytetään lasten kasvun ja kehityksen työkaluina arvio...
5_m

Painoindeksi

Painoa mitataan ns. painoindeksillä, jossa sitä verrataan pituuteen saaden vertailtavuutta pituuden ja painon suhteen. Normaalisti painoindeksi vaihtelee 20-25 välillä. Painoindeksi 20-18 viittaa ...
12_m

Rasvaprosentti

Kehon rasvaprosentti määrittää koko rasvasolujen määrän prosenttiosuudella kehon painosta. Se on painoindeksin ohella tärkeä mittari määrittämään rasvakudoksen paino-osuutta. Kehon rasvaprosentti ...
11_m

Silmänpaine

Silmämunan kammioneste muodostaa silmämunan etu- ja takakammioon yhtenäisen sisäisen paineen, jota syntyy kammionesteen erittyessä sarveiskalvon reuna-alueiden alaiselta sädekehältä silmämunan sis...
1_m

Verenpaine

Verenpaineella tarkoitetaan valtimon sisäistä painetta sydämen pumpatessa tuoretta hapekasta verta aorttaan ja edelleen valtimoiden kautta kudoksiin. Verenpaineessa erotetaan sydämen työvaiheen seu...
8_m

Verensokeri

Verensokerin tehtävänä on toimia ruoan sisältämän hiilihydraatin pilkkoutuessa suonensisäisenä energianviejänä elimistön kudoksiin. Verensokeri kohoaa elimistössä hiilihydraattipitoisen ruoan ja tä...
10_m

Vyötärönympärys

Vyötärönympärysmittaa käytetään osana ylipainon ja samalla ihonalaisen rasvakudoksen paksuuden osoittajana. Lisääntynyt rasvakudos lisää taipumusta saada metabolinen syndrooma. Varsinkin miehillä v...

Aiheen kysymykset