Ihon Melanooma syntyy ihon väriainetta (melamiinia) tuottavista soluista, jotka muuttuvat sairauden puhjetessa pahanlaatuisiksi. Puolessa tapauksista se saa alkunsa luomesta, joka saattaa kasvaa, hilseillä tai muuttaa väriään tummemmaksi. Varhainen toteaminen on tärkeää, koska melanooma kehittää edetessään imusuonistoa pitkin etäpesäkkeitä eri puolille kehoa, kuten maksaan, aivoihin, luustoon ja keuhkoihin.

Paikallinen ihon pinnalla oleva rajoittunut melanooma on helppo poistaa ja siitä paranee tällöin täydellisesti. Ihon melanooma on lisääntynyt viimeisten vuosikymmenten aikana ja sen puhkeamisella on yhteys auringonottoon, ihon "palamiseen" toistuvasti varsinkin nuoruusiässä.

Melanooma oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
14_rs Kutina 1
Stub Luomen värin muutos 1
Stub Luomen koon muutos 1

Melanooma hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Ihomelanooman leikkaushoito 2
57_rs Auringonoton välttäminen 1

Keskustelu

1_s

Hoitonetti.fi
2. kesäkuuta

Suomen syöpärekisterin tilastojen mukaan ihomelanooma lisääntynee 50% vuodesta 2002 vuoteen 2015 mennessä. Asiasta uutisoi myös mediuutiset tämänaamuiessa verkkojulkaisuussaan. Erityisessä riskiryhmässä ovat suojautumattomat miehet, mutta myös naisilla pahanlaatuisten ihokasvaimien lisääntyminen on tosiasia. Tilanteen vuoksi on esitetty auringon liialliselta säteilyltä suojautumista lapsuudesta lähtien. Eritoten ihon polttaminen lapsuusiässä lisää ihosyövän riskiä aikuisiällä. Keskipäivän auringonottoa tulisi välttää ja muutoinkin välttää auringossa oleskelua pelkän rusketuksen tavoittelun takia. Ihminen saa riittävän määrän auringon valoa normaalisti ulkosalla oleskellessa, eikä varsinainen auringonotto ole siten tarpeellista sinänsä tärkeän auringonavlon saamiseksi.

Aiheen kysymykset