Malaria-loinen on ihmiskunnan suurimpia kuolleisuutta ja sairastavuutta aiheuttava sairaus varsinkin lämpimissä ja trooppisissa maissa. Malaria-loinen kuuluu itiöläimiin, jotka leviävät hyttysten välityksellä. Malariaa esiintyy tropiikissa enemmän sisämaassa ja maaseudulla, jossa riittävät kosteikkoalueet tarjoavat hyttysille ja loisille lisääntymismahdollisuuden. Tartunnan kannalta hämärässä ja yöllä liikkuvat hyttyset toimivat taudin levittäjinä. Päästyään ihmisen verenkiertoon loinen kulkeutuu ensin maksaan ja sitten punasolujen sisälle aiheuttaen lopulta punasolun hajoamisen. Malarialoinen lisääntyy sykleittäin, jossa tietyssä vaiheessa suuri määrä punasoluja hajoaa aiheuttaen tyypillisen malariakohtauksen. Siihen kuuluu vilutusta, sekavuutta, kuumeilua ja hikoilua. Malarian tunnistus voidaan tehdä verestä otettavasta pisaravalmisteesta.

Malariatartunnan estoon käytetään useaa lääkeainetta, joiden antama suoja ei välttämättä ole täydellinen resistentin malarian lisääntymisen myötä. Ehkäisevän malarialääkityksen kombinaatiot vaihtelevat jonkin verran maittain. Malarian estoon käytetyillä lääkeaineilla on lisäksi yksilöllisiä sivuvaikutuksia, mutta yleensä turistin viikkoja kestävällä lääkehoidolla on harvoin voimakkaita sivuvaikutuksia. Ehkäisevä malarialääkitys vähentää huomattavasti sairastumisriskiä malariaan.

Myös Suomessa on esiintynyt malariaa 1800-luvulla lähinnä rannikkoseudulla sekä 1944 vuonna muutaman tuhannen ihmisen sairastumisena. Tämän jälkeen kaikki Suomessa todetut vuosittaiset malariatapaukset (n. 30/v) ovat olleet turismiperäisiä. Tropiikin matkalta Suomeen kuumeisena palatessa on otettava huomioon malarian tai muu hoitoa vaativa trooppisen sairauden mahdollisuus, jolloin on syytä hakeutua heti sairaalapäivystykseen arvioitavaksi. Trooppisten tautien hoito on Suomessa keskitetty Auroran sairaalaan Helsingissä.

Malaria oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Sekavuustila 1
Stub Kouristelu 1
96_rs Kuume 1
104_rs Pyörtyminen 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
26. maaliskuuta

Hei! Tietääkö kukaan malarialääkkeestä nimeltä lariam sivuvaikutuksista. Lueskelin ohjeita, joissa varoitettiin hermostollisista sivuvaikutuksista. Mitä ne voivat olla? Onko omakohtaisia kokemuksia lariamin nauttimisesta. Käsittääkseni sitä pitää ottaa ehkäisymielessä kerran viikossa, sinänsä aika harvoin.

13_s

TriDoc
27. maaliskuuta

Kaikilla malarialääkkeillä on sivuvaikutuksensa. Lariamia käytetään 250mg annoksella kerran viikossa otettuna ehkäisynä malarianestoon, jossa se on melko tehokas. Osalle ihmisistä sillä saattaa olla lieviä neurologisia sivuvaikutuksia ja osallejopa se saattaa altistaa mielialahäiriöille. Lariamin käyttöä tulisi käytännössä välttää tai tarkasti harkita, jos on sairastanut vakavaa mielenterveyden sairautta, koska se saattaa jossakin määrin altistaa mielen tasapainon vaihtelulle. Muuten se sopii lääkkeenä käytettäväksi kuten muutkin vastaavat. Onneksi sivuvaikutusten määrä on kokonaiskäyttäjiin melko vähäinen, mutta on hyvä tiedostaa lääkkeen mahdolliset haitat.

1_s

Anonyymi
19. toukokuuta

Hei, olen lähdössä Tansaniaan parin viikon päästä ja Lariam-lääkitys alkoi eilen. Jos malaria voi itää kuukausia ja vuosiakin, minua huolestuttaa myöhemmäksi ajaksi toivottu raskaus. Voiko malariatartunnan todeta jo itämisvaiheessa? Vai vasta silloin, kun tauti on päällä? Jos voi jo itämisvaiheessa, haluaisin oman mielenrauhani takia tietää ennen raskauden yrittämistä, etten ole saanut tartuntaa. Kiitoksia!

13_s

TriDoc
19. toukokuuta

Malarian estäminen perustuu toisaalta hyttysen piston mahdollisuuden vähentämiseen erilaisin toimenpitein (suihkeet,nukkuminen malariaverkon sisällä tai ilmastoidussa huoneessa, suojaavien vaatteiden käyttö iltaisin) sekä ennaltaehkäisevään lääkitykseen. Jos noudattaa molempia ohjeita huolella, on tartunnan mahdollisuus pieni. Tauti itää tavallisesti muutaman viikon ja joskus useita kuukausia ennen puhkeamistaan. Käytännössä tartunnan sattuessa oireet tulevat siis muutaman viikon kuluessa, joskus muutaman kuukauden kuluessa. Pitäisin myöhempää sairastumismahdollisuutta hyvin epätodennäköisenä, jos huolehtii ennaltaehkäisystä, eikä oireita synny muutaman kuukauden sisällä. Sairauden toteaminen tapahtuu punasolujen mikroskooppitutkimuksessa, joka on taudin tärkeimpiä varmistuskeinoja oireiden esiintymiseen liittyen. Rutiininomaista varmistamista en pitäisi järkevänä, koska sairauden mahdollisuus on niin pieni.

1_s

Anonyymi
19. toukokuuta

Kiitos nopeasta vastauksesta! Ei kun verkkokauppaan (konkreettiseen siis :))

Aiheen terveysarvot

2_m

Hemoglobiini

Hemoglobiini eli verenpuna on punasolujen sisällä oleva peptideistä koostuva proteiinikimppu, joka sisältää myös runsaasti rautaa. Hemoglobiini antaa verelle myös sen punaisen värin. Hemoglobiinin ...
9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...

Aiheen kysymykset