Lonkkanivel on ihmisen voimakkaimpia niveliä muodostaen syvälle lantioon nivelkapselia ympäröivän kuppimaisen rakenteen. Lonkan kuluma on ilmeisesti jossain määrin perinnöllistä ja sidoksissa erilaisiin onnettomuudessa saatuihin vammoihin, luunmurtumiin sekä erilaisiin tulehduksiin. Kaikki kantavat nivelet kestävät niille suunniteltua oikeanlaista rasitusta ja kuormitusta erinomaisesti, mutta poikkeavat suurienergiset iskut ja kolaukset (onnettomuus) voivat aiheuttaa niveliin pysyviä vaurioita.

Ensimmäiset oireet liittyvät yleensä rasitukseen tai yöllisiin kiputuntemuksin kulumanpuoleisessa nivustaipeessa. Pakarakipu harvoin liittyy lonkan kulumaan. Kuluma voidaan todeta lonkan rtg-tutkimuksella, jossa ensimmäiset muutokset syntyvät lonkkanivelen yläosiin lonkkamaljan reunalle, joka menettää rtg-kuvissa terävyytensä. Sairauden edetessä lonkan ympärille voi syntyä kalkkeutumia ja "luupiikkejä".

Sairauden toteamisen jälkeen alaraajoja kuormittavaa ja varsinkin jalkoihin iskeytyvää liikuntaa on hyvä välttää. Pyöräily, uinti, kävely ja hiihto sopivat erinomaisesti ollen tärkeää lonkan liikkuvuuden ylläpitämiseksi kulumasta huolimatta. Kipua- ja tulehdusta poistavat lääkkeet tukevat liikuntaa ja painonhallintaa. Vaikeassa tapauksessa voidaan joutua harkitsemaan leikkaushoitoa.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät lonkan nivelrikkossa kokemat oireet ovat olleet lonkkakipu sekä nivelen liikearkuus. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin kolmea muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet kipulääkkeet, hieronta, vahvat kipulääkkeet, kylmähoidot, allasterapia ja lonkan tekonivelleikkaus yleisperiaattein kuvattuna. Myös seitsemää muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
29. marraskuuta

Lonkkapotilas Seppo kertoilee toipumisestaan lonkkaleikkauksestaan 10.12 klo 14-15 Nivelneuvolassa Aninkaistenk.16 , katutaso 20100 Turku. Samassa paikassa joka maanantaiklo 17-19 maksuton endoproteesihoitajan vastaanotto.Paikalla aina sairaanhoitaja tai fysioterapeutti joilla myös endoproteesihoitajan koulutus. Hoitajilla myös viimeisin tieto TYKS sairaanhoitopiirin hoitosuosituksista. Palvelun tarjoaa Turun Seudun Nivelyhdistys ry

13_s

TriDoc
29. marraskuuta

Turun seudun nivelyhdistys tekee arvokasta työtä! Sana kiertämään Turussa ja Seppoa kuulemaan 10.12.2008!

10_s

Nivelnoomi
27. helmikuuta

Radio Yle1 / Todellisia tarinoita:

Keskiviikkona 11.03.2009 klo 12.35 ja uusintana sunnuntaina 15.03.2009 klo 23.10


KALLIS NIVEL

Nivelrikko on ilkeä kumppani: se saapuu hiipien, iskee kipuna yllättäen, jäytää lopulta jatkuvana särkynä ja invalidisoi kantajansa pikku hiljaa. Viime kädessä auttaa vain tekonivelleikkaus, mutta ortopedin diagnoosia ja leikkaukseen pääsyä joutuu odottamaan yhä luvattoman kauan. Dokumentissa toimittaja Airi Leppänen ja viisi kanssakärsijää kertovat tarinansa lonkka-artroosin sairastumisesta ja siitä miten leikkaus ja toipuminen tuovat elämään aivan uutta laatua.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Airi Leppänen
Äänisuunnittelija: Kai Rantala
Tuottaja: Hannu Karisto


Kallis nivel-radiodokumentin voi kuunella myös Yle Areenalta kuukauden ajan ensilähetyksestä (www.yle.fi/Yle Areena /Todellisia tarinoita).

1_s

Anonyymi
1. maaliskuuta

Taustatietoa: 62 v. diabetes II > 20 v., insuliinihoito, jatkuva seuranta, neuropatiaa. Pienisoluinen keuhkokarsinooma 3 v.s., leikkaushoito (vas.ylälohko pois) + raskas solusalpaajahoito + ennaltaehkäisevästi aivojen sädetystä. Ei metastaaseja, selvinnyt, OK. Tupakointi jäi pois, samoin tuurijuoppous! Keuhkoahtaumaa. Ongelmat: Oik. nivuksessa noin keskellä paikallisesti ollut kävelykipuja jo ennen em leikkausta mutta em. tapahtumien jälkeen kivut voimistuneet kävellessä ym. liikkeissä alkaen olla jo huolestuttavaa. Kävely jää hyvin vähäiseksi, autolla joka paikkaan. Kontrollien yhteydessä tehty joukko perustutkimuksia mutta mitään ei löydetty, myös neurologilla käyty. Kävely hyvin vaikean näköistä ja huomiota kiinnittää askeleen lyhentyminen. Mitä tutkimuksia voisi ajatella? Minkä alan erikoislääkäri olisi sopivin? Aivoperäisyys? Vai täytyykö vaan tyytyä tilanteeseen? Omaisten hermot jo kireällä. Ongelma:

13_s

TriDoc
1. maaliskuuta

Nivusseudussa edessä tuntuva kipu viittaa yleensä lonkan nivelkapseliperäiseen tai nivelensisäiseen syyhyn. Yleensä lonkkakuluma oireilee tämäntyyppisellä kivulla. Syöpänä pienisoluinen keuhkokarsinooma on herkkä leviämään ja tavallisimmat leviämispaikat ovat maksa, luusto, lisämunuaiset sekä keskushermosto. Kerroitte että perustutkimuksia on jo tehty ja ilmeisesti nissä ei ole todettu poikkeavia löydöksiä ongelmanne taustalla? Hoitopaikkana lienee keskussairaalan syöpätautiosasto, keuhko-osasto? Ongelmanne on laaja-alainen eikä siihen voi tässä yhteydessä antaa muuta kuin vaatimattomia ehdotuksia. Mieleen tulevia syitä olisivat tuki-ja liikuntaelinperäisten syiden selvittely (lonkkakuluma, hermon pinnetila), syövän mahdollinen etäpesäke (luusto?, keskushermosto?) tai diabeteksen pohjalta syntynyt syy (neuropatia?).Koska ongelma tuntuu vain pahenevan ja sivuaa montaa erikoisalaa, kannattaisiko harkita keskussairaalanne kipuklinikan konsultaatiota, jossa on mahdollisuus selvitellä ongelmaa monen eri erikoislääkärin voimin kokonaisuutena. Asiasta voisi keskustella omalääkärin kanssa ja miettiä lähetettä kipuklinikkaan tässä hankassa ongelmassa, joka vaatisi yhteenvetoa usean eri erikoisalan yhteistyönä.

1_s

Anonyymi
7. huhtikuuta

Ikäni 56v. Nivelrikkoa ollut 14v. särkyä ja kipua(lepösärkyä 5v) Lääkkeenä Glukosamiinia ja särkylääkkeitä 3v. Vas.nivusen kipu välillä sietämätön. On kuvattu röngen ja magneettikuvat, todettu kystia lonkkakaaren etureunassa. Hoitona särkylääkkeet. Eikö todella ennen lonkan tekonivelleikkausta voi tehdä sen asian hyväksi mitään, kun ei meinaa housujaan jalkaan saada(välillä vähän parempi). Apua jaksanko vielä 5-10v. kipuiluni kanssa. Särkylääkkepötkönäkö kuljen.

2_s

rusina
29. toukokuuta

Minulla on 5 vuotta sitten asennettu lonkkanivel. Nyt tuntuu, että se on vähän löystynyt. Saman puolen polvi on jotenkin 'letku' ja taipuu sisäänpäin. Olen jumpannut koko ajan säännöllisesti, ihan samoin kuin ennen tekoniveltä. Pitäisikö nivel tarkistaa, että onko siinä tapahtunut jotakin muutosta. Joissakin venytyksissä tuntuu lonkasta 'lumpsahduksen' ääni. Liikun lähes päivittäin, kävely, pyöräily, uinti, jumppa vaihdellen. Ri muita tauteja.

2_s

rusina
29. toukokuuta

Tuli kirjoitusvirhe. Ei muita tauteja piti sanomani.

10_s

Nivelnoomi
29. toukokuuta

laitoin sinulle yksityisviestin..

1_s

Anonyymi
24. elokuuta

Minulla on todettu 5 nikaman kohdalla nivelrikko.Oireena on ollut

hankala peräsuolikipu ja kipua vasemman jalan puolella aivan var-

paisiin saakka. Myös jaloissa on ollut tuntohäiriöitä, niitä paleltaa ja

varpaita kouristelee. Onkohan kellään tälläisiä oireita, varsinkin kun

se kohdistuu istumalihaksiin ja peräsuoleen? Olen kärsinyt näistä

vaivoista jo kohta 10 vuotta ja etsinyt paljon lääkäreiltä apua mutta

sitä en ole saanut. Lääkkeistä vähän apua.

Aiheen terveysarvot

3_m

Paino

Ihmisen painoa mitataan vakiintuneesti länsimaisessa mittajärjestelmässä kilogrammoina. Suomalaisessa neuvolajärjestelmässä paino-pituuskäyrää käytetään lasten kasvun ja kehityksen työkaluina arvio...

Aiheen kysymykset