Lisäaineita käytetään kaikkialla maailmassa ruokien maun, säilyvyyden ja houkuttelevuuden vuoksi. Lisäaineet sinänsä ovat muita ruoka-aineita harvinaisempia yliherkkyyden aiheuttajia. Ruoka-ja lisäaineet voivat kuitenkin aikaansaada yliherkkyysreaktioita, tärkeimpänä allerginen shokki ja astman pahentuminen. Jos tällainen epäily herää, olisi syytä hakeutua allergioita hoitavan lääkärin vastaanotolle. Hänen harkittavakseen jää muiden, yleisempien ruoka-aineiden ja mausteiden yliherkkyyden selvittäminen.

Perinteinen välitöntä yliherkkyyttä määrittävä menetelmä on ihon prick-testaus, johon on saatavissa erityisiä ruoka-ainesarjoja. Usein osaava allergologi pystyy jo esitietojen perusteella valitsemaan oikean tutkimus- ja hoitolinjan.

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen terveysarvot

7_m

Leposyke

Sydämen työvaiheen aiheuttama valtimonsisäisen verenpaineen kohoaminen voidaan mitata eri puolilta kehoa kulkevista valtimohaaroista tunnustelemalla niitä sormin. Tällöin aistitaan suonensisäisen v...

Aiheen kysymykset