Limapussit ovat vähemmän tunnettuja lihasten kitkaa vähentäviä elinosasia, joita voi hyvin verrata erilaisten koneiden kuulalaakereihin. Ne toimivat eri puolilla elimistöä paikoissa, joissa suurialainen -lihas aiheuttaa supistuessaan kitkaa ympäristön kanssa. Limapussi toimii lihaksen ja jänteen tyviosissa pehmusteena ja kitkatyynynä.

Urheiluvammojen ja -vaivojen lisääntyessä myös tieto limapussien merkityksestä kasvaa jatkuvasti. Tavallisimpia limapussin sijaintipaikkoja ovat polvi, kyynärpää, lonkan iso sarvennoinen sekä olkapää. Liiallinen ja yksipuolinen lihasten ja jänteiden fyysinen rasitus voi saada limapussit ärtymään ja tulehtumaan.

Tulehdukseen ei yleensä liity bakteerikasvua vaan se on "aseptinen" jolloin hoidoksi riittää yleensä rasittuneen jäsenen lepuuttaminen. Injektoitavasta kortisonihoidosta voi olla apua tällaisen limapussintulehduksen paranemisessa. Joskus mukana olevan ihorikon seurauksena myös limapussin tulehduksen voi aiheuttaa bakteeri. Tällöin infektio on hoidettavissa suun kautta otettavilla antibiooteilla.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät limapussintulehduksessa kokemat oireet ovat olleet nivelen ympärillä oleva kipu, lonkkakipu, kipeä olkapää, nilkkakipu, kyynärpään kipu sekä pitkittynyt kipu. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin kolmea muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet limapussintulehduksen injektiohoito, kylmähoidot, hieronta, mikrovirtahoito, itsehoitokipulääkkeet, vahvat kipulääkkeet ja kipulääkkeet. Myös kahta muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
25. huhtikuuta

Miten saisin apua ja tietoa sairaudestani.Alaselkäni kipeytyi viikko sitten ja sen jälkeen vasen jalka ei ottanut kunnolla päälleen.Reisi oli kauhean kipeä ja sain ambulanssikyydin suoraan Töölöön. Oli pareesioireita.
Otettiin magneetit perusteelliset, likvor, ei löytynyt syytä selästä.Reisi oli niin kipeä että olin sairaalassa viikon. Sain lyrica nimistä lääkettä,joka auttaa joksikin aikaa,mutta reittä särkee kovasti yhä. Kipu oli niin kovaa että alkuun sain jopa oxynormnimistä lääkettä ja suoneen. Mikä voi olla kun ei syytä löydetty? Sairaslomaa vain 2.5, jalkaterä ei ota kunnolla päälleen ja reiteen sattuu yhä.Molemmat jalat ovat jäykät. Myöskin pissantuloongelmia oli, oli osastolla kestokatetri, sekä vatsa ei ole toiminut kunnolla viikkoon. Sentään sain fysterapialähetteen.Olen sairastanut vauvana polion ja ollut halvautuneena kaksi kuukautta.Jälkiseuraamuksiako? Diagnoosiksi sain issiassyndrooman,vaikka sekään ei kai näkynyt magneetissa ja ortopedit pesivät kätensä kun ei ollut leikattavaa.

Aiheen kysymykset