Länsimaisten ihmisten elintason nousu ja sitä seuranneet terveyskäyttäytymisen muutokset eivät kaikilta osin ole kohentaneet ihmisten terveydentilaa. Vaikka ihmisten elinikä on pidentynyt osaksi parantuneen ravitsemuksen ansiosta, on meille sen myötä syntynyt uusia elämänlaatua heikentäviä terveysongelmia. Nykyiset terveysongelmat syntyvät vähäisen liikkumisen ja salakavalasti runsashiilihydraattipitoisen ruokavalion pohjalta lihavuusongelmina ja siihen liityvinä liitännäissairauksina. Tilanne on täysin uudenlainen varsinkin läntisessä maailmassa, jossa ruoan riittävä saatavuus ei enää ole muutamaan vuosikymmeneen ollut mikään ongelma. Olemme siirtyneet ruoan ylitarjontaan, jota on seurannut ylipainoisuuden kohtalokas lisääntyminen jatkaen edelleen kasvuaan. Lihavuuden syntytapa on yksinkertainen mutta salakavala, kuten kaikki tiedämme. Ihmisen oman kulutuksen ylittävä ravintomäärä sitoutuu pääasiallisesti ihonalaiseksi rasvakudokseksi, mikä sitten sukupuolesta riippuen leviää hieman eri tavoin tasaisesti koko keholle (naiset) tai pääosin vatsan seudulle (miehet).

Normaali paino ns. BMI-indeksillä mitattuna sijoittuu 20-25 välille. Tämän normaalivaihtelun ylärajan ylittää tänä päivänä puolet väestöstämme. BMI-indeksi välillä 25-30 kuvaa lievää ylipainoa ja yli 30 merkittävää lihavuutta. Tilanteesta riippuen yli 35 tai 40 BMI-tasoa voidaan pitää vakavana terveydellisenä ongelmana. Korkealla painoindeksillä on merkittävä yhteys lihavuuden liitännäissairauksiin, kuten vanhuusiän sokeritautiin, verenpaine- ja valtimotautiin, tuki- ja liikuntaelinvaivoihin sekä eräisiin sisätautisiin sairauksiin.

Ylipainon hoito perustuu pysyvän ja energiasisällöltään riittävän, mutta muuten kevyen, monipuolisen ruokavalion noudattamisen, riittävään liikuntaan sekä taustayhteisön tukeen ja esimerkkiin, mikä on tärkeätä oikeiden elintapojen noudattamisessa. Pysyvää laihtumista ei voida saavuttaa erilaisilla laihdutuskuureilla, vaan ainoastaan pysyvillä elintapojen muutoksilla, jotka syntyvät oikeanlaisen omaksutun ravitsemustiedon pohjalta käyttäytymisen muutoksina. Avainasemassa oikeiden ruokailutottumusten muokkaamisessa oman tiedonhankinnan ja sen soveltamisen lisäksi ovat päiväaikaan erilaiset koulu-, laitos- ja työpaikkaruokalat sekä muina aikoina perheenäidit ja -isät, jotka ovat vastuullisia perheen ruoanhankinnassa. Kaikissa ruokailutilanteissa tulisi ruokamäärän olla kohtuullinen välttäen suuria ruoka-annoksia ja ylensyöntiä. Terveellinen ruoka sisältää aina runsaasti kasviksia, kalaa ja kohtuudella hiilihydraatteja välttäen tyydyttyneitä eläinrasvoja, joita muutenkin saamme riittävästi. Amerikkalaistyylinen, runsaasti hiilihydraattia ja eläinrasvaa sisältävä pikaruokakulttuuri on osoittautunut ylipainon synnyssä merkittäväksi riskitekijäksi. Nuorten ihmisten ohjaaminen kohti monipuolisempaa ja terveellisempää ruokavaliota on koko kansakunnan kannalta tärkeää.

Warning

Hoitonetin käyttäjien useimmiten lihavuudessa kokema oire on ollut ylipaino. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin yhtä muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet liikunta, vähähiilihydraattinen ruokavalio ja vähärasvainen ruokavalio. Myös viittä muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Hoitonetti.fi
4. marraskuuta

Viimeaikaisten Suomalaisten tutkimustulosten mukaan suomalaisten ravintotottumukset ovat kehittyneet edulliseen suuntaan. Naisten ravintotottyumukset ovat kuitenkin miehiä edellä edelleen. Erityisesti rasvojen ja suolan vähentämisessä on onnistuttu, mutta hyvien rasvojen tunnistamisessa lienee edelleen puutteita. Miten muut jäsenet ovat tilanteensa kokeneet. Onko informaatio maassamme riittävä oikeiden ravintotottumusten saavuttamiseksi? Onko kellään hyvää vinkkiä oikeiden rasvojen valitsemiseksi ruokapöytään? Löytyykö kaupoista valikoimia?

1_s

Hoitonetti.fi
4. marraskuuta

Monissa maissa, esimerkiksi Aasian maissa kovat eläinrasvat ja naudanliha koetaan epäterveellisinä. Suositaan enemmän merenantimia, siipikarjaa ja kasvispitoista ruokavaliota. Meillä eläinrasva on vielä lihan ohella edustettuna voissa ym. Periaatteessa suomalaisessa ruokavaliossa on kuitenkin monta terveellistä vaihtoehtoa. Hoitonetin asiantuntijat tunnistivat pikagallupin perusteella ehkä eniten unohdetut suomalaiset tuotteet, keitot. Hernekeitto, kesäkeitto, kaalikeitto, kalakeitto. tomaattikeitto, kasviskeitto,lihakeitto, ja venäläisittäin Borch-keitto ovat kevyen ruokavalion noudattajalle tumman ruisleivän kera parasta, mitä keittiömme voi tarjota. Mitä muita hoikentavia suomalaisia eineksiä tunnette?

1_s

Hoitonetti.fi
10. helmikuuta

Euroopan komission päätöksellä laihdutuslääke nimeltään orlistaatti (kauppanimi xenical) on kelpuutettu tavalliseen käsikauppaan. Se tulee kauppoihin nimellä ALLI. Orlistaatti vaikuttaa estävästi suolessa olevien rasvojen imeytymiseen elimistöön,jolloin yli 30% ravintorasvasta tulee ulosteen mukana pois. Lääkettä otetaan ennen kahta pääruokailua, jolloin suurin vaikutus on mahdollinen. Orlistaatin haittavaikutuksena voi olla rasvaperäinen ripuli, jos lääkityksen ohella nauttii liian rasvaisia ruokia. Käytännössä ruokavalion keventäminen on välttämätöntä lääkityksen aikana, jos haluaa välttyä em suolisto-ongelmilta. Laihdutuslääke voi olla hyvä lisä, jos muuten on motivoitunut terveelliseen ruokavalioon. Kriitikot pelkäävät lääkehoidon tarjoavan oikotien laihtumiseen tärkeämmän asian eli elintapojen muutoksen kustannuksella. Lääkitys tullee käsikauppaan loppukeväästä 2009.

10_s

f73-1944
11. helmikuuta

Hei! Xenicalista ei ollut minulle hyötyä, koska ateriat eivät ole suurin ongelmani, vaan yösyönti ja kipujen takia "lohtusyöminen". Onko kellään kokemuksia leikkauksesta, missä ohutsuolta lyhennetään ja mahalaukkua pienennetään?

11_s

Vähänonnellinen
28. helmikuuta

Olen huomannut aivan tavallisen kaurapuuron aamulla tasaavan ravinnontarvetta päivän mittaan. Aamulla kaurapuuro desistä kaurahiutaleita, mukana hedelmäsosetta ja hedelmiä ja kuppi kahvia vie nälän ja hitaana hiilihydraattina antaa pitkäksi aikaa kylläisyyden tunteen. Kun sitten lounaaksi joskun klo 13 aikoihin nauttii terveellisen aterian, hedelmiä ja vähärasvaista ruokaa, niin tasapaino sokeriaineenvaihdunnassa jatkuu. Pientä liikuntaa, kävelyä vaikka "shoppailun" merkeissä, maisemapyöräilyä tai muuta ja sitten iltapalalle, isoja syömisiä ei enää illalla kaipaa. Näin olen laihtunut ihan huomaamatta muutamia kiloja sen kummemmin ajattelematta laihtumista. Sopisi varmaan muillekin.

12_s

TUULA74
15. maaliskuuta

Olen kyllä huomannut myös kaurapuuron tehon. Mulla kyllä auttaa myös 4-viljan puuro. Valitettavasti vaikutus ei ole noin dramaattinen kuin sulla, mutta jos syön puuron aamulla , kunnon lounaan ja vähän kevyemmän päivällisen, niin tuloksena on ettei illalla ole nälkä. Minun ongelma on nyt toinen: Olen kipeänä ja en pysty liikkumaan. Siis oikein mihinkään. En pysty kunnolla kävelemään ja tästä on tullut turhautuminen ja siitä seuraa mulla lohtusyömistä... Ja myös kun ei ole oikein tekemistä niin sitä tulee syötyä. Halu olisi lähteä kävelylle tai hiihtämään, mutta kun ei jalat kunnolla kanna ! Huomenna erikoislääkärille, jos siellä selviäisi vihdoin jotain...

1_s

Hoitonetti.fi
11. huhtikuuta

Ylipainon syihin pureutumisessa on parasta-aikaa New Yorkissa kiistelty koskien sokeripitoisten virvoitusjuomien verottamista. Verotuksella ja sen kohdistamisella lihottaviin elintarvikkeisiin voitaisiin kerätä varoja paikalliseen kansanterveystyöhön ja samalla vähentää lihottavien sokerijuomien kulutusta. Miten näette, voitaisiinko ihmisiä lihottavien tuotteiden verottamisella edistää ihmisten terveyttä ja vähentää ylipainosta johtuvia haittoja? Olisiko meillä Suomessa asialle käyttöä?

1_s

Anonyymi
14. huhtikuuta

mulla on ongelmana iltasyönti vuoteessa ennen nukkumista ! Onko kikkoja saada pois tämä ikävä / turha piirre <<<<<<<<+

7_s

siskolikka
15. huhtikuuta

Samalla tavalla sain myös kiloni kuriin, kun pienensin annoskokoja ja iltamussutus jäi vähemmälle. Piristävää!

4_s

äiti76
13. toukokuuta

Mä olisin tosi onnellinen kun työltä ja lasten hoidolta liikenisi aikaa harrastaa liikuntaa.
Onneksi työni on sellaista että askelmittarilla saan helposti 8000- 12000 askelta sekä fyysinen työn laatu lisää kulutusta.
Mulla on aina pillerit tehny sen etten saa painoa alas, olin pari vuotta ilman pillereitä niin puolessa vuodessa sain 8 kiloa pois... ja nyt kaikki takasin tullu.

Uskon siihen että ne joilla on epäsäännöllinen työ tai nukkuvat huonosti ovat "lihavampi".
Mulla on aina ollut ongelmia unen kanssa ja kun olen yliväsynyt niin tahti vaan kiihtyy.

Nyt en enää tiedä onko tämä väsymyksen tunne krooninen vai onko taustalla jotain muuta.
Tietenkin pienet lapset valvottavat öitä ja tulee nukuttua huonosti, mutta kun tuntuu ettei koskaan ole levännyt olo.
Tämä vaikuttaa jaksamiseen ja virkeyteen...

Oravanpyörä!

13_s

TriDoc
21. toukokuuta

Toit hyvin esille epäsäännöllisen työn ja univajeen yhteyden mahdollisen ylipainon syntymiseen. Erilaisissa selvityksissä on saatu viitteitä, että univajeesta tai epäsäännöllisestä vuorokausirytmistä kärsivillä/altistumisella (yövalvomisella) saattaa olla merkitystä ylipainon kertymiseen. Painon kontrolloimisessa ilmeisesti säännöllinen vuorokausirytmi mahdollistaa samalla paremmin säännöllisen ja kontrolloidumman ravinnon nauttimisen ja pitkä, virkistävä yöuni, ilmeisesti samalla vähentää ylimääräisen ravinnon tarvetta. Mikäli mahdollista, meidän tulisi pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin. Poikkeuksen muodostavat erilaisia vuorotöitä tekevät ihmiset. Sinänsä vuorotyössäkin voi menestyä oman terveyden kannalta aivan hyvin, mutta erilaiset riskit on hyvä tiedostaa hakeuduttaessa vuorotyöhön. On myös totta, että pienten lasten vanhemmat ja useinmiten äidit tahtovat tehdä "työtä vuorotta". Pienten lasten, työn ja vapaa-ajan yhdistäminen voi olla nykysuomessakin haastava yhtälö ja stressaava elämänvaihe!

4_s

äiti76
22. toukokuuta

Valitettavasti itse en kuulu niihin vuorotyön tekijöihin vaan säännölisen päivätyön omaaviin. Ongelmana on yöunien pätkittäisyys sekä unen uudelleen saaminen kun lapset herättävät. Yritän syödä säännöllisesti ja kohtuullisesti.. Herään aamulla klo 5. Aamulla lähden töihin kahvilla, koska mulla ainakin tulee huono olo jos heti aamusta syön. Klo 8.30 juon töissä aamukahvin ja syön näkkileipää. Klo 11. syön päiväruuan klo 13 päiväkahvi ja näkkileipä klo. 17 iltaruoka... Klo 19 iltapala lasten kanssa... Sitten klo 22 nukkumaan.. Ensimmäinen lapsi herättää klo 1-2 ja toinen usein samaan syssyyn... Nuorempi voi juoda maidon vielä toisen kerran... Sitten taas herätys.. Ensimmäisellä lapsella oli koliikki, huusi 3.4kk, mutta poikkeuksellisesti ei yöllä... huuto alkoi aamulla klo 9 ja loppui 23-01... tyttö ei koskaan nukkunut eikä vieläkään kunnon päiväunia... Nuorempi oli tississä kiinni 4kk asti, yöllä alkoi kauhea huuto jos yritti irroittaa... Aloimme rakentamaan uutta taloa samoihin aikoihin kunaloin kuopusta odottamaan... ja rakentaminen kesti yli 1.5 vuotta, nyt olemme asuneet täällä 4kk... Toivon että olisi aikaa enemmän itselle ja ehkä aikaa harrastaa jotain... Asumme maalla, joten talvea varten pitää hankkia polttopuut jne. ja se on omasta ajasta pois. Aikansa kutakin, kaikki sanoo... ei se oikein lohduta kun ikääkin tulee koko ajan ja tuntuu että jos nyt ei ala jotain tekemään.. se sitten jää kokonaan!

1_s

Hoitonetti.fi
23. toukokuuta

EU komissio haluaa jakaa 90 miljoonaa euroa vuodessa nuorten kouluissa toteutettaviin hedelmävälipaloihin ja ruokailun tukemiseksi. Komissio on kiinnittänyt huomiota kouluruokailun yksipuolisuuteen ja kertoo samalla n 22 miljoonan lapsen euroopassa olevan ylipainoisia. Samaan aikaan Suomessa on kiinnitetty huomiota kouluruokailuun käytettäviin määrärahoihin, joiden vähyyden vuoksi pelätään kouluruokailun yksipuolistuvan liikaa. Juuri yksipuolinen ja halpa runsashiilihydraattipitoinen ruokavalio lihottaa ja antaa vääränlaista mallia nuorille tulevien ruokailutottumuksien omaksumisessa. Euroopan komissio on aiheellisesti yksipuolistuvasta ruokavaliosta huolissaan ja kokee kouluruokailuun panostamisella olevan myönteisiä vaikutuksia nuorten terveyteen samalla tasa-arvoistaen myös yhteiskuntaa. Mitä mieltä olette monipuolisen kouluruokailun puolustamisesta? Onko asiaan kiinnitetty liian vähän huomiota? Kohdennammeko verorahojamme oikein, jos emme kykene huolehtimaan nuortemme tasa-arvoisesta ja ravitsevasta ruokavaliosta? Mitä mieltä olette?

1_s

Hoitonetti.fi
28. toukokuuta

Suomalaiset johtavat lihavuustutkijat ovat huolissaan lihavuusleikkausten kohdentumisessa väärällä tavalla massojen hoidoksi, vaikka ne saattavatkin sopia yksilöllisessä tilanteessa lihavuusongelman ratkaisuksi. Asiaa on kommentoitu tänään 28.5.09 ilmestyneessä lääkärilehdessä: "Olen huolissani, että laihdutusleikkauksista ollaan tekemässä messiasta, joka ratkaisee koko lihavuusepidemian, lihavuustutkija, professori Aila Rissanen sanoo. Rissanen on HYKS:n lihavuustutkimusyksikön ja syömishäiriöyksikön lääkäri. "Laihdutusleikkauksille on valtava kysyntä. Moni lähete kirjoitetaan nimenomaan potilaan omasta toiveesta. Usko siihen, että laihdutusleikkaukset ratkaisevat ongelmat, on vahva. – Potilailla on usein epärealistinen toive, että leikkaus korjaa vuosien väärät ruokailutottumukset, HYKSin endokrinologian osastonylilääkäri Timo Sane pohtii." Helsingin seudulla tehdään Suomen Lääkärilehden mukaan tänä vuonna n 200-300 lihavuusleikkausta ja koko maassa n 600-700. Lihavuusleikkauksista ei vielä tiedetä riittävästi, jotta pystyttäisiin arvioimaan ihmisryhmää, jolle ne sopisivat parhaiten. On muistettava myös jokaiseen leikkaukseen sisältyvät riskit.

1_s

Hoitonetti.fi
15. kesäkuuta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemässä 2008 terveysselvityksen mukaan miehistä 56% ja naisista 44% oli ylipainoisia (BMI yli 25). Noin 15% miehistö BMI ylitti 30 ja vastaava osuus oli naisilla 16%:lla. Tulokset perustuivat suureen kyselytutkimukseen, jossa 15-64-vuotiaat suomalaiset ilmoittivat painonsa. Vastaajista joka kolmas oli yrittänyt vakavasti laihduttaa kyselyvuoden aikana. Ylipaino on yleisempää suhteellisesti muualla maassa kuin uudellamaalla. Ruokavalion suhteen ihmiset ilmoittavat keventäneensä ruokavaliotaan, mutta ylipainoisten osuus on edelleen kasvussa. Mistä tämä mahtaa johtua? Mitä toimenpiteitä tarvitaan, jotta kehitys saataisiin pysäytettyä? Löytyykö mistään viisasten kiveä?

6_s

Elisa
16. kesäkuuta

Aika vaikeaa on varmasti muuttaa kansan tottumuksia. Koko elämäntapa ruokailutottumuksineen pitäisi muuttua, se tuskin tapahtuu hetkessä.

Onkohan syynä tietty sukupolvi, joka ei enää osannut laittaa kunnon kotiruokaa, kaikki ostettiin valmiina. Nyt tämän sukupolven lapset eivät enää edes tiedä, mitä kotiruoka on, vaan ravitsevat itseään pizzoilla, hampurilaisílla juomana coca cola, lihottaahan se.

Sekä se ainainen kiire, ei ole enää aikaa valmistaa ruokaa itse.

Samoin liikunta, ihmiset kulkevat autolla harrastuksiin, kouluun, jokapaikkaan. Ennen eivät vanhemmat kuljettaneet lapsiaan, yksin piti toimia oli se sitten kouluun tai harrastuksiin pääseminen.

Kai nämä kaikki vaikuttavat yhdessä siihen, että kansa on nyt ylipainoinen.

4_s

Birke
17. kesäkuuta

Mieleeni on tullut sellainen ajatus lukiessani näitä kirjoituksia ihmisten lihavuuden lisääntymisestä, että voisiko syy löytyäkin niistä kevyt-tuotteista, jos se onkin vain nimi tuotteille, jotka lihottavat ihmisiä. Jos niihin on laitettu sellainen ainesosa, joka lihottaa ja sillä saadaan ihmiset ostamaan niitä uudelleen ja uudelleen. Itse olen ylipainoinen ja aloin myös käyttämään kevyt tuotteita 90-luvun alussa ensimmäisen painonvartija käynnin yhteydessä ja täytyy sanoa, että painoni ei ainakaan niillä ole laskenut. Jos olen joskus saanut painoani laskettua, niin vain sillä, että en kertakaikkiaan syönyt joitakin tuotteita.

11_s

Ft-Marko
8. lokakuuta

Lihavuus on varsin haastava yksilöllinen ja kansanterveydellinen ongelma.

Teorioita on monenlaisia, mutta kaikki tosiasiat puoltavat vahvasti sitä, että kyse liiasta energian saannista. On hyvä muistaa, että huomattavasti suurempi osa maailman ihmisistä kärsii aliravitsemuksesta, kuin ylipainosta. Jos olisi jokin ainesosa joka lihottaa ihmisiä, niin kyllähän sitä vietäisiin nälänhätäalueille ruoan sijaan.

Se vaikuttaako diet-tuotteiden syönti ruokahalun säätelyyn, on kovan tutkinnan alla. Onhan vähän outoa, että USA on diet- tuotteiden suurin kuluttaja, ollen samalla maailman lihavin kansa. Tietty dieetti-suklaallakin lihoo, kun sitä syö tarpeeksi.

Lihominen ja laihtuminen ovat suorassa suhteessa energian kulutukseen ja saantiin. Jokainen laihtuu, kun on käytössä oikeanlaista tietoa(siis ei hölynpölyä), tahtoa ja motivaatiota.

On myös hyvä muistaa, että jos ei saa tuloksia, niin valmentajan ottaminen ei ole mikään häpeä, vaan se on viisautta. Ylipainoisen laihtuessa vain muutaman kilonkin, sydän voi paremmin, nivelet kiittävät ja välttää lukuisia harmeja tulevaisuudessa.

11_s

Bella-Malla
9. lokakuuta

Totta on että jokainen laihtuu kun on tarvittava tieto ,tahto ja motivaatio. Näin kuudenkympin kypsässä iässä sitä oikeaa tietoa on, mutta motivaatio on pahasti hukassa, vaikka kyseessä on oma hyvinvointi. Tiedän tasan tarkkaan, että oloni olisi paljon mukavampi jo 5 kiloa kevyempänä, mutta silti vaan käyn yöllä jääkaapilla tekemässä voileivän (tai 2 ) kun uni ei tule ja valvon taas aamuyöhön. Ja hiukan ihmettelen minkäsortin valmentaja tässä muka auttaisi ja mistä sellasen tänne maalle köyhä eläkeläinen tempasis.

4_s

Birke
9. lokakuuta

Puhut Bella-Malla totta, jos sellaisen laihdutusvalmentajan saisi ilman tai edes halvalla, niin tottapa sellaisen kuka vain ylipainoinen ottaisi. Asustelen itsekin ns. kehäkolmosen ulkopuolella pienellä paikkakunnalla, eikä täällä mitään valmentajia ole saatavilla. Ja millä rahalla tosiaan köyhä eläkeläinen sellaisen hankkisi, itsekin olen sellainen. Mutta lihavuudesta vielä, itselläni on ollut kymmenen vuotta todella vaikeaa saada painoa alaspäin ja saman ajan olen syönyt myös tyroksiina kilpparin vajaatoimintaan, no nyt tänä kesänä kun lääkitystäni lisättiin (10 vuoden jälkeen) oireiden pahennettua, niin painoni laski kahden viikon sisällä kaksi kiloa, enkä milläänlailla laihduttanut. Ja nämä kilot ei ole tullut takaisin.

13_s

TriDoc
11. lokakuuta

Ylipainon hoito on miltei aina vaikeampaa, jos laihduttajalla on muita liitännäissairauksia, kuten mainitsemasi kilpirauhasen vajaatoiminta, vanhuusiän sokeritauti tai muu säännöllistä lääkehoitoa vaativa sairaus. Tällöin ruokavalion noudattamisessa on vaan oltava entistä tarkempi ja pystyttävä tuntemaan ja hallitsemaan useampaakin "terveysyhtälöä" yhtäaikaisesti.
Nykyään terveyskeskuksissa toimii lääkäreiden ohella ravitsemusterapeutteja tai ravitsemukseen perehtyneitä hoitajia,esimerkiksi diabeteshoitajia, joilla on erinomainen tietotaito käytännön keinoista ohjata ruokavaliota terveellisempään suuntaan. Kestävä kehitys lähtee oman tietouden lisäämisestä, jonka jälkeen se jalostuu pikkuhiljaa motivaatioksi ja tahdoksi. Sitten kun ollaan siinä vaiheessa, pystyy itse itseään vahtien jatkamaan pysyvän terveellisen ruokavalion tiellä.

11_s

Bella-Malla
11. lokakuuta

Mun ongelma on painon jojoilu ja tiedän että se on melkeinpä pahempaa kuin pelkkä ylipaino. Kun oikeesti päätän laihtua, se kyllä onnistuu. Mutta kuten olen kirjoittanut ainakin omalla sivullani, tämä viimeisin karmea painon lisäys tuli sisareni vaikean kuolemaan johtaneen sairauden myötä. Oli sydäntäsärkevää seurata rakkaan ihmisen toivotonta taistelua syöpää vastaan. Haimasyövästä ei juuri parannuta ja ennuste olikin alusta saakka huono. Siitä huolimatta sisko sinnitteli 14 kuukautta. Yritin parhaani mukaan auttaa ja olla tukena, mutta stressi näkyi ja tuntui sitten omassa elämässä niin, että ensin lakkasin syömästä melkein kokonaan ja paino putosi muutamassa viikossa ilman yrittämistä 8kg. Jossain vaiheessa rupesin sitten syömään suruuni enkä näytä osaavan lopettaa vieläkään vaikka nyt on jo pahin suru käsitelty. En ole ääneen kenellekään tunnustanut, että olen masentunut koska tunnen itseni yhtäkkiä kamalan vanhaksi ja ihmettelen mihin aika oikein kului. Ja montako vuotta muka vielä on edessä. Samaan aikaan on tiedotusväineissä ja eduskunnassakin käyty keskustelua vanhustenhoidon surkeasta tilasta. Toisaalta en kuitenkaan osaa oikein mieltää itseäni vanhukseksi, pahastun suunnattomasti jos minua sellaiseksi nimittää. Siis hyvin ristiriitaisia tuntoja mielessäni liikkuu. Omaa ongelmaani korostaa vielä se, että meillä ei lapsia ole, eikä juuri muutakaan lähisukua. Kunhan saan vähän ajatuksiani selvemmiksi niin eiköhän se painonpudotuskin taas onnistu.

On ihan mukava selvitelä asioita täällä netissä, mutta mihinkään terapiaan minua ei enää saa (on aikaisemmin koettu). Ja nykyisen, onneksi väliaikaisen diabeteshoitajan kanssa meillä ei kertakaikkiaan kemiat pelaa, eli siltä suunnalta en paljoa odota, tosin lääkitys nyt vaihdettiin siihen suuntaan kuin itse halusin, joten katsotaan nyt sitten.

Birkelle vielä, älä lannistu, kyllä paino putoaa kun sisukkaasti yrittää. Minä nyt olen tällanen yliherkkä, ailahtelevainen ja itsepäinen kaksosnainen, jonka mielialat ja mielipiteetkin vaihtuu tuhkatiheään.

Aiheen terveysarvot

13_m

Lihasmassa

Ihmiskehon lihakset koostuvat kolmenlaisista erilaisista lihastyypeistä. Tärkeimpiä tuki-ja liikuntaelinten sekä kehon hallinnan kannalta ovat poikkijuovaiset luurankolihakset, jotka tahdonalaisina...
3_m

Paino

Ihmisen painoa mitataan vakiintuneesti länsimaisessa mittajärjestelmässä kilogrammoina. Suomalaisessa neuvolajärjestelmässä paino-pituuskäyrää käytetään lasten kasvun ja kehityksen työkaluina arvio...
5_m

Painoindeksi

Painoa mitataan ns. painoindeksillä, jossa sitä verrataan pituuteen saaden vertailtavuutta pituuden ja painon suhteen. Normaalisti painoindeksi vaihtelee 20-25 välillä. Painoindeksi 20-18 viittaa ...
12_m

Rasvaprosentti

Kehon rasvaprosentti määrittää koko rasvasolujen määrän prosenttiosuudella kehon painosta. Se on painoindeksin ohella tärkeä mittari määrittämään rasvakudoksen paino-osuutta. Kehon rasvaprosentti ...
11_m

Silmänpaine

Silmämunan kammioneste muodostaa silmämunan etu- ja takakammioon yhtenäisen sisäisen paineen, jota syntyy kammionesteen erittyessä sarveiskalvon reuna-alueiden alaiselta sädekehältä silmämunan sis...
1_m

Verenpaine

Verenpaineella tarkoitetaan valtimon sisäistä painetta sydämen pumpatessa tuoretta hapekasta verta aorttaan ja edelleen valtimoiden kautta kudoksiin. Verenpaineessa erotetaan sydämen työvaiheen seu...
8_m

Verensokeri

Verensokerin tehtävänä on toimia ruoan sisältämän hiilihydraatin pilkkoutuessa suonensisäisenä energianviejänä elimistön kudoksiin. Verensokeri kohoaa elimistössä hiilihydraattipitoisen ruoan ja tä...
10_m

Vyötärönympärys

Vyötärönympärysmittaa käytetään osana ylipainon ja samalla ihonalaisen rasvakudoksen paksuuden osoittajana. Lisääntynyt rasvakudos lisää taipumusta saada metabolinen syndrooma. Varsinkin miehillä v...

Aiheen kysymykset