Lihaksen ruhjevamma syntyy tavallisimmin erilaisissa liikenneonnettomuuksissa, putoamis-/kaatumistapaturmissa sekä urheillessa erilaisissa joukkuepeleissä. Tyypillisimmin lihakseen kohdistuu tällöin ulkoinen voima, joka aiheuttaa tavallisismmin lihaksessa painetta, repeämän ja verenpurkauman, joka parantuessaan täyttyy sidekudoksella ja myöhemmin muotoutuu uudelleen.

Tyypillisimpiä reisilihaksen ruhjevammoja syntyy esimerkiksi jalkapallossa tai jääkiekossa, jossa toisen pelaajan polvi tavallisimmin osuu reiden etuosaan aiheuttaen äkillisen ruhjeen. Seurauksena on kivulias lihassupistus ja mahdollinen lihaksensisäinen verenvuoto. Lievempänä vammasta käytetään nimitystä "puujalka" vamman aiheuttaman reiden lihaksensisäisen ruhjeen aiheuttaman kivun ja liikejäykkyyden vuoksi.

Äkillisen lihasruhjeen tai venähdyksen ensihoitona kylmä, koho ja kompressio ovat tehokkaita vaurion laajentumisen estämiseksi. Lihasvammassa repeämä voi olla lihaksen sisässä jonne syntyy verenvuodon seurauksena vuoto-ontelo, jonka ehkäisemiseksi tukevasta ideaalisiteestä on kylmähoidon ohella hyötyä vuodon rajoittajana. Kylmä supistaa vaurioituneita kudoksia ja ehkäisee verentungosta vaurioituneella alueella samoin kuin jalan kohoasento.Lihaksen ruhjevamma paranee yleisesi viikosta useampaan viikkoon riippuen, kuinka vakava-asteinen vamma on ollut.

Lihaksen ruhjevamma oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Pitkittynyt kipu 1
Stub Ihon turvotus 1

Lihaksen ruhjevamma hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
12_rs Lepo 1
Stub Kipulääkkeet 1
Stub Itsehoitokipulääkkeet 1
682_rs Kylmähoidot 1
Stub TENS 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
11. joulukuuta

siis olenko venähdyttänyt/revähdyttänyt jonkun lihaksen selässä,lavan kohdalta,kun tunnen aivan sietämätöntä kipua,jopa syvään hengittäminen sattuu ja äsken otin yhden vahvan kipulääkkeen(tradolan) ja eipä sekään auttanut,hiljaa istuen paikallaan on paras olla,pelottaa oikein yö,kun äsken meni 15 minuuttia,että pääsin sängystä ylös,mitäpä siis teen?

13_s

TriDoc
11. joulukuuta

Ilman tapaturmaa syntyvä äkillinen selän tai lavan seudun kipu, jopa hengittäessä paheneva jäytävä tai jäykistävä oire voi tyypillisimmin olla pehmytosaperäistä laatua, siis lihas-jännealueelta, nivelsiteistä tai luuliitoksista peräisin olevaa kipua. Tällainen kipu helpottaa yleensä särkylääkkeen ansiosta. Joskus selkä voi mennä oikein kunnolla jumiin tällaisen kivun ansiosta. Yleensä tämäntyyppiseen oireeseen auttaa vain aika ja olon tekeminen helpommaksi erilaisissa lepoasennoissa.
Toki tämäntyyppisen kivun taustalla voi olla muukin syy ja kivun aiheuttajasta epätietoinen saa siihen varmuuden ja avun lääkärin vastaanotolla tehtävän tutkimuksen perusteella.
Lihasten ja nivelten jumiutumistilanteissa myös erilaisita manipulaatiohoidoista saattaa olla hyötyä oireiston ja siihen liittyvän kivun laukaisemisessa.

Aiheen kysymykset