Levottomien jalkojen ( Restless legs syndrome) aiheuttavaa tekijää ei aiemmin tunnettu riittävän hyvin ja oireyhtymää pidettiinkin osana muiden hermostollisten ja jopa henkisten häiriöiden lisäoireita. Kyseessä on kuitenkin itsenäinen hermostollinen oireyhtymä, jossa keskeisenä oireena esille tulee alaraajojen levottomuus ja niiden epämiellyttävät tuntemukset. Nämä säärissä, pohkeissa ja jalkaterissä esille tulevat oireet vaihtelevat yksilöllisesti, mutta yhteistä niille on alaraajatuntemusten epämiellyttävyys. Omakohtaiset kokemukset vaihtelevat syvästä epämiellyttävästä kivuntunteesta aina jalkojen pinnalliseen hermostuneisuuteen, kutisevaan tai tylpän jäytävään tunteeseen. Vaivat ilmaantuvat useinmiten levossa, pidemmän istumisen tai makuulla menon yhteydessä ja on siten tyypillinen tuntemus nukkumaan mennessä sekä unen aikana. Oireiden ilmaantuminen voi pakottaa sitä potevan jaloittelemaan jopa keskellä yötä, mikä saattaa väliaikaisesti helpottaa oireita. Myös kylmä-kuumakäsittelyllä on yritetty oireita lievittää.

Levottomia jalkoja potevilla on kyetty todentamaan unenaikaisia jaksoittaisia jalkojen liikehäiriöitä. Taustalla on vähäasteisia dopamiiniaineenvaihdunnan muutoksia aivotasolla, joihin sitten liittyy raajojen liiketoiminnan häiriöitä. Dopamiini on keskeinen aivojen välittäjäaine sen aineenvaihdunnassa. Usein oireyhtymälle tyypilliset oireet ilmaantuvat vasta 30 ikävuoden jälkeen, mutta niitä voi esiintyä myös lapsilla. Aivotason nykyaikaisissa kuvantamistutkimuksissa nämä häiriöt ovat nykyään selkeästi todennettavissa. Varsinaisesti vastaanotolla tehtävissä hermostollisissa tutkimuksissa ei välttämättä todeta mitään sairauteen viittaavaa, jos mukana ei ole levottomien jalkojen lisäksi muuta sairautta, kuten alaraajojen polyneuropatiaa eli hermosairautta.

Vähäoireisena levottomat jalat -oireisto on hyvänlaatuinen ilmiö, joka haittaa elämää ainoastaan sen kiusallisuuden (unen keskeytyminen, alaraajojen hermostuneisuus) ja mahdollisesti syntyneen univajeen kautta. Tyypilisimmissä tapauksissa oireyhtymä on luotettavasti tunnistettavissa perusterveydenhuollossa, jossa pitkään jatkunut potilas-lääkärisuhde parantaa oireyhtymän tunnistamista. Hankalissa tapauksissa henkilö saattaa hyötyä neurologin konsultaatiosta ja mahdollisesti dopamiini- tai rauta-aineenvaihduntaan liittyvän lääkityksen käytöstä. Samoja lääkeaineita käytetään suurempina annoksina mm. Parkinsonin taudin hoitoon. Levottomat jalat oireyhtymä ei kuitenkaan liity muutoin Parkinsonin tautiin vaan on erillinen, itsenäinen oireisto.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät levottomissa jaloissa kokemat oireet ovat olleet raajojen hermostuneisuus sekä raajojen kylmyysoireet. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin kahta muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet parkinsonin taudin lääkkeet ja vahvat kipulääkkeet. Myös yhtä muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Levottomat jalat oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Raajojen hermostuneisuus 10
Stub Raajojen kylmyysoireet 5
Stub Lihaksen supistelu ja nykinä 4
Stub Heijastekipu 3

Levottomat jalat hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Parkinsonin taudin lääkkeet 4
Stub Vahvat kipulääkkeet 2
Stub Epilepsialääkkeet 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
24. marraskuuta

Kuulin kansanradiosta levottomiin jalkavaivoihin saadun avun FRAMAL-nimisestä lääkkeestä. Mitä tuo lääke on? Saako sitä helposti levottomien jalkojen vaivaan? Onko lääkärit sitä mieltä, että tuo lääke auttaa levottomiin jalkoihin? Ja mitä mahdollisia sivuoireita lääkkeellä tiedetään olevan?
Vastauksia odottaen

13_s

TriDoc
24. marraskuuta

Olisiko kysymys TRAMAL- kipulääkkeestä. Se on kipua vähentävä lääke voimakkaaseen kipuun ja käytetään mm vaikeaan iskiakseen ja kulumiin. Vain lääkärin määrättävissä. Sivuvaikutukset ovat yksilöllisiä, mutta osalla ainakin pahoinvointi, väsymys ym. tarkaavaisuuden vähenemiseen liittyvät oireet. En suosittelisi tramalia välttämättä ensimmäisenä vaihtoehtona levottomiin jalkoihin. Jos levottomat jalat- oireesi ovat vahvat, ja tarvitset niihin lievitystä, suosittelisin vielä neurologian erikoislääkärin vastaanottoa hoidon tarpeen ja lääkevalinnan määrittämiseksi juuri oireillesi sopivana.

11_s

f83-330
27. marraskuuta

Kiitos TriDoc,lääkäri, radiossa kuulemani lääkkeen nimi on todennäköisesti
Tramal kuten arvelitte. Kiitos neuvoista.

9_s

f46-223
8. joulukuuta

Olen kuullut ettei tähän kiusalliseen vaivaan aina rohtoja löydy..Kärsin itse levottomista jaloista raskausaikana ja silloinen työterveyslekuri sanoi akupunktion olevan hyvä konsti. Itse sain akuhoitoa migreeniin (pysyi vuoden poissa) sekä jäykkään niskaan. Suosittelen, vaikka onkin potilaskohtaista kehen tehoaa. Jääkylmä suihkutus jalkaterille ennen nukkumaanmenoa auttaa unen saannissa, niin nivel-kuin hermosärkyynkin.

13_s

TriDoc
8. joulukuuta

Levottomat jalat oireyhtymä voi olla vaikea hoidettava. Toit esille hyvin mielenkiintoisen seikan jalkojen kylmähoitoon liittyen. Luulen, että tämä vanha hoitomuoto on särkylääkkeiden myötä vähentynyt. Jalkaterien ja säärienkin rasitusperäisissä kiputiloissa, nivelkivuissa voisi olla esimerkiksi yötä vasten hyvä laittaa tarrralla kiinnitettävä kylmägeelipussi pakastimesta suoraan nilkan/säären/polven ympärille, jossa sen kylmävaikutus kestää esimerkiksi n 30 minuuttia. En tiedä auttaisiko oireenmukaisena hoitona myös levottomiin jalkoihin? Kylmän kipua, ärsytystä ja jomotusta poistava vaikutus on kiistaton. Nykyisin löytyy hyviä pakastimeen laitettavia tarrallisia geelipuseeja, joita on kätevä käyttää! Hoito ei maksa paljon!

1_s

Anonyymi
4. maaliskuuta

Lieviin oireisiin voi kokeilla myös magnesium-lisää. Itselläni se toimii kohtuullisen hyvin ja sen avulla saan yöni nukuttua. Heti huomaa, jos päivittäinen magnesium-tabletti on jäänyt ottamatta.

1_s

Anonyymi
18. huhtikuuta

Minulla kylmä ensin tuntuu hyvälle jaloissa, mutta ei auta ja pidemmän päälle myös pahentaa. Lämpötilanvaihteluista ei ole ollut apua. Ainoa lievittävä kotikonsti on kietoa T-paita tai joku muu tiukka side polven yläpuolelle niin että se puristaa jalkaa. Toisena tuntoaistimuksena se auttaa vähän jos vaiva ei ole paha.

B-vitamiinista saan pientä apua, magnesiumista en. Rauta ei ole minulla vaivan syynä.

Käytin itse jonkin aikaa Tramalia jalkoihin ja 100 mg auttoi 3-4 vuorokautta. Eli omalla tavallaan ihan hyvä lääke, vaikka sainkin yleislääkärillä väärinkäyttäjän maineen kun erehdyin mainitsemaan että tuo voisi auttaa. Tramalin teho ei katoa, toisin kuin akinetonin tai kardopalin. Nyt käytössä on Requip depot ja auttaa hyvin.

6_s

Elisa
18. huhtikuuta

Minun levottomia jalkojani hoidetaan neurologin määräämillä SIRFOL 0,088 mg tableteilla, 1-2 tablettia iltaisin n. 2 tuntia ennen nukkumaan menoa.
On hyvin väsyttävä lääke, mutta auttaa oikeaan aikaan iltaisin otettuna.
Lääkehoidon alussa minulla oli päiväväsymystä, mutta se on hävinnyt ajan myötä kokonaan pois.
Ilman tätä lääkettä elämä oli hyvin tuskallista, jalkoja ei yksinkertaisesti voinut pitää hetkeäkään yhdessä paikkaa iltaisin sängyssä. Usein nukahdin vasta aamuyöstä.
Lisänä otan 1 magnesium talbetin iltaisin, myös se tuntuu auttavan.
Jalat ovat vieläkin levottomat pitkän työpäivän jälkeen junassa, mutta pääasia, eivät häiritse enää nukuhtamista iltaisin.
Vaiva on pahempi kesällä, kuumalla säällä, talvi ei ole niin vaikea.

1_s

Anonyymi
1. kesäkuuta

äidilläni on levottomatjalat ja ne periytyivät minullle. mutta minulla tämä sairaus ei ole ollenkaan paha.

6_s

Elisa
1. kesäkuuta

En tietääkseni ole perinyt vaivaa keneltäkään, mutta sairautena on välillä todella paha, ei aina, etenkin nyt kun on ollut näin lämmmintä, toissa iltana olin jo lähes hermoraunio, kun sain sitten nukuttua toisen Sifrolin ja lämpötila laskemisen jälkeen.

1_s

Anonyymi
19. kesäkuuta

Minulla oli vaiva jokunen vuosi sitten. Huomasein sen liittyvän iltakahvitteluuni. Apua sain siitä, että jätin kahvin. Ensiapuna kävin muutamaksi minuutiksi kippuraan jalkojeni päälle niin, että reidet olivat kiinni rinnassa. Lisäksi välillä auttoi se, että jätin jalkani polvia myöten ulos peitteistä. Joskus taas villasukat auttoivat. Kahvin, tupakan ja alkoholin välttäminen kuuluu olevan hyväksi.

6_s

Elisa
20. kesäkuuta

Kahvista minun vaivani ei johtua, en juo sitä kuin aamuisin. Tuota kippurassaoloa pitänee vielä kokeilla. Minulla on nyt Jalkis hoitovoidetta,joka tuntuu auttavan hyvin, mikäli iltaisin huomaan,etä Sifrol ei rupea vaikuttamaan kahden tunnin sisällä, sivelin voidetta molempiin sääriin, auttaa toistaisesti välittömästi.

1_s

Anonyymi
10. heinäkuuta

Minä olen kärsinyt levottomista jaloista vuosia. Sain neurologilta Rivatril 0,5 mg 1-2/vrk. Olen ottanut vain puoli tbl yöksi, joskus auttaa, joskus ei. Jos otan koko tbl, väsyttää seuraavana päivänä. Onko muilla kokemuksia tästä lääkkeestä?

6_s

Elisa
12. heinäkuuta

Ei valitettavast kokemusta Rivatril tableteista, itselläni on Sifrol,joka myös väsyttää kovasti, etenkin alussa, nyt väsymys on hieman helpottanut.

1_s

Anonyymi
10. lokakuuta

Olen kärsinyt levottomista jaloistani koko ikäni -välillä enemmän välillä vähemmän.Joskus en saa nukuttua ollenkaan.Sifrol auttaa, mutta tuntuu, että annosta pitää suurentaa.Äidilläni oli sama vaiva ja toinen tyttäristäni on saanut lievemmän version levottomista jaloita.

6_s

Elisa
11. lokakuuta

Mitä annostusta Sifrolista käytät? Itselläni on 0,088 mg yksi tabletti iltaisin, joskus harvoin, etenkin kesällä helteellä, joudun ottamaan puolikkaan lisää. Se annos kyllä riittää minulle. Nyt olen ollut sairaslomalla muiden vaivojen takia, eikä ole tarvinnut istua töissä, työmatkalla junassa, kuinka ollakaan, levottomat jalat eivät ole vaivanneet koko aikana ollenkaan. Tosin televisiota pystyn katsomaan, siis istumaan vain puoli tuntia kerrallaan, sitten pitää jaloitella.

11_s

Tarja-2705
11. lokakuuta

Minä en ole saanut minkäänlaista lääkettä levottomiin jalkoihin, kyllä aina suututtaa kun yöllä herään, no potkin kuulema unissanikin, ja sit herään kun kissan kynnet varpaissa kiinni, sit meen vessaan, ja suihkulla kylmää vettä jaloille, se minulla on auttanut. syön myös mangneusimia kalciposta, niistä on varmaan nyt olo helpottunut.

6_s

Elisa
11. lokakuuta

Kyllä, magnesium auttaa myös, itsekin otan yhden tabletin iltaisin. Moni on sanonut, että kylmä suihku jaloille auttaa, minulle se ei tehonnut.

1_s

Anonyymi
12. lokakuuta

Minulla tämä vaiva on ollut lapsesta asti. Nyt Sifrol apuna. Pääsin aikoinaan tutkimuspotilaaksi ja sitä kautta sain lääkkeet. Välillä tunne pysyy pois ja joskus se vaan tulee lääkkeestä huolimatta. Outoa on se että jalkapohjia kuumottaa aina kun oire tulee. Eli jotakin tekemistä viileällä ja kuumalla tämän kanssa on.

6_s

Elisa
12. lokakuuta

Pitää täysin paikkansa, myös minun jalkojani kuumottaa silloin ja kuten olen jo kertonutkin, kesähelteet ja kuumat yöt ovat pahimpia..eikös vain Sifrol autakin, vaikka se on todella väsyttävä lääke, sitä vain joutuu ottamaan.

1_s

Anonyymi
21. tammikuuta

ONko uusia kokemuksia /tietoja Rivatril -lääkkeestä. Sain reseptin 2 mg, eikä siitä kuulemma pitäisi tulla haittavaikutuksia.. ei edes alkoholin kanssa - näin sanoi lääkäri. Ajattelin aloittaa puolikkaalla tabletilla, eilen otin ensimmäisen puolikkaan ja kun aamulla heräsin, ihan säikähdin, että olin nukkunut niin hyvin (ja saanut unen päästä kiinni, se ei yleensä ole ollut helppoa). ONko kokemuksia ? Kannattaako aloittaa jatkuva syönti vai onko jotain varottavaa

11_s

Tarja-2705
21. tammikuuta

Minä sain ton lyrican taas vaihteen vuoksi kipulääkkeeksi, se on auttanut nukkumaan hyvin. Minulle lääkäri joskus ehdotti krampitonia, mutten uskaltanut niitä syödä.

6_s

f65-3184
21. tammikuuta

Sifrol on auttanut minullakin levottomiin jalkoihin, aiemmin en edes tiennyt että siihenkin löytyy lääke. Hyvä homma!

6_s

Elisa
21. tammikuuta

Todella hyvä homma. Minä olin jo täysin epätoivoinen, kun en edes saanut levottimilta jaloilta nukutuksi. Onneksi mainitsin asiasta työterveyslääkärilleni, joka ohjasi minut heti neurologille. Hän tunnisti sairauden ja määräsi Sifrolin. Käytin lääkettä useamman vuoden, viime syksynä vaikeassa elämäntilanteessa unohdin lääkkeen ja kuinka ollakaan, vaivaa ei enää ollutkaan. Nyt olen ilman Sifrolia, mutta kaapista sitä kyllä löytyy, mikäli vaiva palautuu, toivon hartaasti että ei tule takaisin.

1_s

Anonyymi
22. helmikuuta

Hmm.. Nuo kuumat ja kuumottavat jalkapohjat ovat kyllä mielestäni eri asia kuin levottomat jalat. Itselläni on jalkapohjat ja kämmenetkin melkein tulessa joka yö. Levottomat jalat on taas ollut joskus lapsena, ja se tuntuu kyllä ihan eriltä. Kuumiin jalkoihin laitan sukat, jotka kastelen läpimäriksi. Ärsyttää, kun lääkärit vaan väittää, että minulla on levottomat jalat. Kyllä minä erotan ihan selvästi, pitääkö jalkoja liikutella siksi, että ne löytävät jonkin viileämmän kohdan, vai onko liikuttelu sellaista pakollista, sisäistä "kutinaa" kuten levottomissa jaloissa.

1_s

Anonyymi
19. kesäkuuta

Minulla on ollut levottomat jalat teini-iästä asti, nyt olen 50 ja oireet ovat aivan halitsemattomat. Lääkkeenä on tällä hetkellä RequipDepot (Parkinssoon lääke) ja Rivatril, mutta välillä saan niin voimakkaita kohtauksia, että on mahdotonta olla mitenkään päin.Minulla on myös kilpirauhasen vajaatoiminta, migreeni. Eläkkeellä olen psykoottisen masennuksen vuoksi. Kaikkin vaivoihin on tietysti omat lääkkeensä, jotka saattavat voimistaa oireita.Olen kynyt useita kertoja neurologilla, tavallisista lääkäreistä puhumattakaan. Kukahan olisi niin rohkea, että uskaltaisi antaa kokeillatäälläkin mainittuja opiaatteja, esim. Tramalia ja ottaisi ongelman todellisen vaikeusasteen vakavasti?

1_s

m87-3538
12. syyskuuta

Varpaitani paleltaa usein, varsinkin ylhäällä ollessa , levossa ja liikkuessa ei niinkään. Voisiko tämä mitenkään liittyä "levottomiin jalkoihin"? Tämä tunne varpaissa aiheuttaa tahdosta riippumatonta varpaiden kipristelyä, joka on todella häiritsevää.

2_s

Hoitonetti
2. joulukuuta

Levottomilla jaloilla tarkoitetaan tavallisimmin alaraajojen epämiellyttävää tuntemusta, joka pakottaa liikuttelemaan jalkoja, koska aktiivinen liikuttelu helpottaa oiretta. Tuntemukset tuntuvat levossa ja ilmenevät aluksi nukkumaan mennessä, vaivan jatkuessa pidempään, oireet tulevat yhä aiemmin illalla. Vaiva helpottuu jalkoja liikuttaessa ja etenkin kävelemällä. Levottomat jalat- oire eroaa selvästi "suonenvedoista", joilla tarkoitetaan alaraajojen äkillisiä lihassupistuksia. Levottomat jalat -oireyhtymä alkaa yleensä yli 40-vuotiailla, ja yleistyy iän myötä. Nuoremmilla se voi liittyä raskauteen tai raudan puutteeseen.

Jotkin lääkeaineet (esimerkiksi pahoinvointilääkkeet sekä psykoosilääkkeet) voivat aiheuttaa kävelypakkoa eli akatisiaa, joka ei ole sama kuin levottomat jalat. Varpaiden palelua voi esiintyä erilaisissa verenkiertohäiriöissä ja joidenkin hermovaurioiden yhteydessä, esim. selän välilevytyrä. Jotkut lääkkeet voivat myös aiheuttaa palelua, samoin tupakointi. Etenkin tahdosta riippumattoman varpaiden kipristelyoireen vuoksi suosittelen teitä hakeutumaan lääkärin vastaanotolle.

2_s

f66-3814
22. joulukuuta

Hei olen käyttänyt monia vuosia Sifrolia levottomiin jalkoihin, voisiko lääke aiheuttaa pohjekipua, jotkut lääkkeet voivat sen tehdä.
Onko kellään käyttäjällä kokemuksia

2_s

f66-3814
22. joulukuuta

Hei vaan oletko käyttänyt Sifrolia vaivaan se on ainoa lääke joka minulla tehoaa. Olen kokeillut tramalia, mutta olotila oli aivan kauhea, ainoastaa Sifrol auttaa mulla.