Laskimoperäinen säärihaava on yleisimpiä dermatologisia ongelmia keski-ikäisillä ja iäkkäämmillä ihmisillä Suomessa. Muutamalla prosentilla väestöstä on säärihaava ja sen synty perustuu valtaosassa tapauksista alaraajojen laskimoperäiseen verenkiertohäiriöön. Yleisemmässä laskimoperäisessä säärihaavassa laskimoverenvirtausta säätelevien syvien laskimoläppien toiminta pettää, ja kohonnut laskimoiden paine vaikuttaa ihon kapillaareihin täyttävästi. Syntynyt turvotus myötävaikuttaa säären ihon rakenteen pettämiseen ja tulehdukseen, jossa krooninen säärihaavauma pääsee kehittymään.

Laskimoperäisen säärihaavan hoidossa paikalliskäsittelyllä on keskeinen merkitys, mutta hoito vaatii pitkäjänteisyyttä ja kurinalaisuutta hoidon kestäessä joskus vuosiakin. Myös yleiskunnosta ja liikunnasta huolehtiminen on säärihaavan hoidolle hyväksi. Vanhuksilla säärihaavojen hoito vaatii usein säännöllistä kotisairaanhoidon apua, mutta nuoremmat ja omatoimiset ihmiset pystyvät usein itse opastettuna osallistumaan hoitoon rutiininomaisissa säärihaavojen hoidoissa.

Laskimoperäinen säärihaava oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Mustelmat 1
Stub Alaraajojen turvotus 1
136_rs Ihon tai limakalvon punoitus 1
Stub Ihon haavauma 1

Laskimoperäinen säärihaava hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

10_s

Pertti
27. marraskuuta

SÄÄRIHAAVA

Kokeile seuraavaa hoitotapaa ja parantele listaa kokemuksiisi perustuen, jotta siitä olisi mahdollisimman paljon hyötyä muillekin:

1. Käytä IntraSite Gel –nimistä geeliä tai vastaavaa (siis sellaista, jonka yhteydessä ei tarvitse käyttää suolavesisidosta) haavan kuivatukseen. Sivele sitä haavaan sekä illalla että aamulla.
2. Suihkuta haava puhtaaksi joka ilta panemalla jalka WC-pönttöön ja laskemalla Bide-suihkusta niin lämmintä vettä haavan päälle niin kovalla teholla, kuin haava ilman kipuja kestää.
3. Pane alkuvaiheessa kohdassa 1 mainitun geelin päälle apteekista saatavaa ja henkilökunnan neuvomaa kiiltävää sidosta hiukan haavaa suurempi pala (ei suurempi).
4. Pane kohdassa 3 mainitun kiiltävän sidoksen päälle ruokakaupasta saatavia pyöreitä vanulappuja. Kiinnitä vanulaput tavallisella, valkoisella huokoisella ihoteipillä (kaksi teippiä ristiin). Vaihda joka kerta teippiristikon paikkaa ihon säästämiseksi.
5. Nuku alkuvaiheessa sukka jalassa. Se varmistaa, että kohdassa 4 mainitut vanulaput pysyvät paikallaan. Jos iho haavan ympärillä pyrkii menemään huonoksi, sen voi kauttaaltaan voidella tavallisella, keskirasvaisella perusvoiteella niin kauan, kun käytät jalassa sukkaa. Voiteen päälle laitetut teipit tarttuvat ihoon automaattisesti, kun voide on imeytynyt ihoon.
6. Kun haava on sen verran lakannut vuotamasta, että se ei enää pahemmin pyri tarttumaan siteisiin, voi kohdassa 3 mainitun kiiltävän sidoksen käytön lopettaa. Tällöin kohdassa 4 mainitut vanulaput on kuitenkin aina pantava haavan päälle ”kudospuoli” haavaan päin tartunnan minimoimiseksi. Tässä yhteydessä voi lopettaa myös ihoteippien käytön. Vanulaput pysyvät nyt paikallaan hyvin pelkän sukan avulla.
7. Kun haava on kuivunut tai melkein kuivunut, ala voidella sitä aamuin illoin Mesitran- haavavoiteella. Sitä saa apteekeista tilaamalla, ellei hyllyllä ole. Älä osta isompaa kuin 20 g:n tuubi. Enempää tuskin tarvitset. Älä jätä missään vaiheessa haavaa ilman voidetta. Siitä saat vain pelkkiä ikävyyksiä.
8. Jos panet vuoteen jalkopäähän aluslakanan päälle pyyhkeen, ja nukut jalkojen alapää ilman peittoa, voit öisin jättää vanulaput pois.
9. Todennäköisesti säärihaava on pelkällä ihovoiteella voideltavassa olevassa kunnossa, ennen kuin kuukausi on kulunut Mesistran- voiteen käytön aloittamisesta. Ts. haavan kohdalla on enää vain huonoa ihoa.
10. Älä käytä kotona ollessasi edes aamutossuja. Ole sukkasillaan tai paljain jaloin. Ihosi ei säärihaavan aikana pidä mistään. Jos säärihaava on nilkassa, talvella voi liikkua oikeastaan vain pitämällä talvikengän vetoketjun auki ja ajamalla autoa. Sulan maan aikana voi varsin hyvin kävellä käyttämällä esim. Vagabondin jalkineita tai vastaavia, joissa kannan voi astua kantapään alle. Tällöin jalkine on takaa ja sivulta auki, eikä hankaa säärihaavaa. Auton rattiin siirryttäessä nostetaan vain kannat ylös, jolloin ajo sujuu aivan normaalisti.
11. Liikunnan harrastaminen, esim. pelkkä kävely, on säärihaavan ja ihon paranemisen kannalta ehdottoman suositeltavaa, koska se parantaa verenkiertoa jaloissa.
12. Jos syystä tai toisesta ei voi harrastaa liikuntaa, niin esim. 100 mg/vrk Primaspan- nimistä lääkettä (aspiriinia) pienentää ainakin jossain määrin verisuonitukos- eli ns. veritulppariskiä.
13. Vältä turhaa seisomista ja istumista. Veri kiertää jaloissa paremmin sohvalla maaten, ja hyvä verenkierto on säärihaavan ja sen ympärillä olevan ihon paras paranemisen edellytys.
14. Älä vaurioita haavan ympärillä olevaa ihoa säärihoidon aikana tarpeettomasti. Siitä voi saada säärihaavaa paljon pitempiaikaisen ongelman.
15. Yritä löytää lääkäri, joka ymmärtää, mistä säärihaava todennäköisesti johtuu, ja mitä asioita on siis tarpeen tutkia, ja lääkäri, joka osaa hoitaa sekä säärihaavoja että niiden ympärillä olevaa ihoa. (Minun löytämäni parhaat lääkärit olivat yleisen sairaalan yksityisessä lääkärikeskuksessa
iltavastaanottoa pitävä verisuonikirurgi ja yleisen ihotautisairaalan samoin yksityisessä lääkärikeskuksessa iltavastaanottoa pitävä lääkäri. Parhaan hoitohenkilökunnan joukkoon minun osaltani kuuluu ehdottomasti myös koko erään yleisen sairaalan verisuonipoliklinikan henkilökunta.)
16. Jos yrität hoitaa itse vaurioitunutta ihoa, käytä voidetta, jonka ihon kosteana pitävä ominaisuus on riittävän hyvä. Oleellista on, että iho ei pääse kuivumaan. Kuivuus vaurioittaa ihoa. Esim. keskirasvainen Novalan- perusvoide oli hyvä (muiden, myöhäisempien kokemusteni perusteella kokeilisin nyt myös Locobase Repair- voidetta, mutta tätä vasta siinä vaiheessa, kun voisin jättää ihoteipit pois).
17. Suihkuta iho puhtaaksi joka ilta ja sivele iholle voidetta sekä illalla että aamulla.
18. Jos iholla on rikkonaisia tai kosketusarkoja kohtia, käytä niissä kohdissa sukan alla
ruokakaupasta saatavia vanulappuja. Ne pysyvät sukan alla paikallaan ilman teippejä. Yöllä voit pitää ko. kohdat paljaana, jos nukut jalkojen alaosa ilman peitettä pyyheliina aluslakanan päällä. Jos iho on suhteellisen ehjä, ihovoiteen päälle voi vetää sukan ilman vanulappuja.
19. Jos epäilet, että tulehtuneen ihon paranemista estävät iholle pesiytyneet bakteerit ja/tai
hiivasienet, niin apteekista saa ilman reseptiäkin antiseptista hydrokortisoniemulsiovoidetta, jota
voi jaksoittain lyhytaikaisesti käyttää, esim. Sibicort- emulsiovoide. Huom. käyttöohjeet!
20. Jos iho on pahasti tulehtunut ja kosketusarka, on ehdottomasti syytä kääntyä lääkärin puoleen. Tarvitset kohdassa 19 mainitun voiteen lisäksi antibioottikuurin. Tulehduksen huonolla hoidolla voi olla erittäin vakavat seuraukset.

1_s

Hoitonetti.fi
28. marraskuuta

Tässä on yksityiskohtainen selostus ilmeisen omakohtaisesta kokemuksesta säärihaavan hoidossa. Yksityiskohtaisena selosteena siinä varmaankin löytyy monta merkille pantavaa seikkaa, joita voi pohtia.Hoitokokemus on kuitenkin aina henkilökohtainen,eikä välttämättä sellaisenaan sovellu yleisesti sovellettavaksi.

13_s

TriDoc
29. marraskuuta

Pertin Kuvaus oli ansiokas ja yksityiskohtainen. Hoidon säännöllinen noudattaminen ja haavan puhdistus etenkin nousi myönteisenä asiana kokemuksissa esille. Millaisia hoitokokemuksia ja neuvoja vielä muilla olisi edelliseen lisäyksenä? Miten nopeasti säärihaava on saatu hoidettua?

10_s

Pertti
17. tammikuuta

Siinä toivossa, että tästä olisi hyötyä joillekin toisillekin, kerron, millaista oli elämäni toisen säärihaavan hoito.
Minulle ilmestyi nilkkaan vain nuppineulan pään kokoinen reikä neljä vuotta sitten tulleen ja kauan sitten parantuneen säärihaavan, siis nyt sen arven viereen. Eihän tuollaista osaisi ottaa oikein vakavissaankaan, mutta siinä oli selvät säärihaavan oireet: haava tuotti jatkuvaa kipua ja se ja sen ympärillä oleva iho oli varsin laajalta alueelta hyvin kosketusarka. Varsikenkien käyttö oli hiukan kivulloista, mutta pakkasten takia ei tavallisilla kävelykengilläkään toimeen tullut. Kävely kenkien sivuilla olevat vetoketjut auki helpotti tilannetta.
Haava oli niin pieni, että haavan kuivattaminen aluksi IntraSite- geelillä tuntui tarpeettomalta, joten siirryin suoraan Mesitran- haavavoiteen käyttöön. Jos en käynyt suihkussa, suihkutin haavan ja sen ympäristön joka aamu puhtaaksi bide- suihkulla WC- pöntössä. Joka aamu ja ilta panin haavaan Mesitran- voidetta. Voiteen päälle asetin aina pyöreän vanutyynyn, joita saa ostaa ruokakaupasta pitkinä paketteina. Iltaisin kiinnitin vanutyynyn ristiin asetetuilla kahdella huokoisella ihoteipillä, jotta se pysyisi paikallaan ilman sukkaa. Päivällä teippejä ei tarvittu, koska sukka piti vanutyynyn paikallaan. Sen lisäksi, että vanutyyny suojasi haavaa karhealta sukalta, se myös antoi varsin hyvän suojan varsikengän varren aiheuttamaa hankausta vastaan.
Säärihaava on aina säärihaava, joten ei se ensimmäisen Mesitran- voitelun jälkeisenä päivänä tietysti vielä ummessa ollut. Kivut ja haavan ja sen ympärillä olevan ihon kosketusarkuus pienenivät kuitenkin oleellisesti muutamassa päivässä, ja kivut loppuivat sitten kokonaan, mutta kesti noin viikon, ennen kuin haavan olemassaolo oli hyvin kyseenalainen. Jos ihossa vielä oli reikä, niin se oli enää neulanpiston kokoinen.
Ilmeisesti olisin päässyt koko säärihaavaongelmasta pelkällä säikähdyksellä, mutta juuri tuolloin jouduin ottamaan miniän kaksi vilkasta koiraa toistaiseksi jatkuvaan, ympärivuorokautiseen hoitoon. Iho jo häipyneen säärihaavan lähellä ei kestänyt 3 – 4 reipasta koirien ulkoilutuslenkkiä päivässä varsikengät jalassa, vaikka kävely sinänsä jalkojen verenkiertoa edistävänä on säärihaavan paranemisen kannalta hyvin tärkeää. Yksi reipas ulkoilulenkki olisi kuitenkin hyvin riittänyt. Kenkien varret hankasivat sen verran ihoa vanutyynystä huolimatta, että jo umpeen mennyt säärihaava kasvoi taas isommaksi, ja minulle ilmestyi nilkkaan sen alapuolelle kaksi uutta pientä säärihaavan poikasta. Toinen niistä oli jo niin alhaalla, että kävelykengän reunakin hankasi sitä. Jatkoin säärihaavojen hoitoa samalla tavalla kuin olin ensimmäisen ilmestyttyä aloittanutkin. Sen verran lähellä toisiaan säärihaavat olivat, että ne mahtuivat yhden voitelualueen ja yhden vanutyynyn alle.
Kun iho säärihaavojen ympärillä liiallisesta kävelystä johtuvan kenkien hankauksen takia kävi hyvin ärtyneeksi, voitelin sen kahtena peräkkäisenä iltana antseptisellä Sibicort- kortisonivoiteella ja nukuin sukka jalassa. Muuten voide olisi mennyt lakanoihin, eikä säärihaavojen päälle laitettu vanutyynykään olisi pysynyt huokoisilla haavateipeillä heti paikallaan. Niitä ei sitten noina iltoina tarvittukaan.
Kun kennelharrastus loppui, haavat ja niiden ympärillä oleva iho alkoivat parantua nopeasti. Tasan kahden viikon kuluttua ensimmäisen säärihaavan ilmestymisestä saatoin lopettaa Mesistran- voiteen käytön. Arvet kolmesta säärihaavasta olivat näkyvissä, ja ko. kohdat olivat vielä hiukan kosketusarkoja, mutta ei niitä enää säärihaavoina voinut pitää. Nyt voitelin säärihaavojen kohdatkin Locobase Repair- perusvoiteella, jolla olin estänyt haavojen ympärillä olevan ihon liiallisen kuivumisen jo kauan ennen säärihaavojen ilmestymistä. (Sinänsähän perusvoiteilla ei tee varsinaisten säärihaavojen hoidossa yhtään mitään.)
Säärihaavani tulivat hoidetuiksi vuosia vanhalla, aikaisemman säärihaavan hoidosta yli jääneellä Mesistran- voiteen lopulla, jota jäi vielä ylikin. Näitä säärihaavoja varten tilaamani 20 g tuubi jäikin sitten kokonaan avaamatta.
Jos tästä kertomuksesta jotakin voisi oppia, niin se on se, että kun säärihaava ilmestyy, hoito on aloitettava välittömästi. Mitä pienempänä säärihaavan hoito aloitetaan, sitä nopeammin haavan saa paranemaan. Ongelmana tietysti on se, että henkilö elämänsä ensimmäisen säärihaavan saadessaan kai harvemmin heti tietää, mikä se on. Näin oli ainakin minun kohdallani.

1_s

Anonyymi
19. kesäkuuta

Te joilla on ollut tai on säärihaava...niin kertokaa miten toimitte, kun haava rupeaa paranemaan ja tulee kova kutina haava-alueelle. Olen syönyt jo 4 antibioottikuuria ja nyt haava on alkanut kutista niin et meinaa lähtee järki päästä, "kun ei saa raapia" Antakaa pian jotain vinkkiä, ennenku sekoan päästäni. Kivut ja kirvelyn viel kestää, ku voi ottaa jotain kipulääkettä, mut kutinaan ei ole mitään apua....se vie yöunetkin......AUTTAKAA....

10_s

Pertti
25. kesäkuuta

Kokeile haavakohtaan Locobase REPAIR perusvoidetta. Minulla se auttaa hyvin monenlaiseen kutinaan. Valitettavasti en voi olla varma, että se auttaisi sinun tapauksessasi. (Jos nyt ei kovin raapiakaan saa, niin kai sormella sopivan voimakkaasti hankaamalla voisi aina hetkellisesti asiaa auttaa, jos ei muu auta. Niin paljon ei tietysti pidä voimaa käyttää, että säärihaava uudelleen aukeaisi.)

2_s

Hoitonetti
1. heinäkuuta

Haavan paranemisen yhteydessä tulevaa Ihon kutinaoiretta voi hoitaa hydroksitsiinihydrokloridi (Atarax) tableteilla: alkuun 25 mg ennen nukkumaan menoa, jatkossa tarvittaessa 25 mg 3?4 kertaa vuorokaudessa, jos lääke väsyttää liikaa päivällä, voi päiväannoksen korvata jollakin väsyttämättömällä valmisteella esim. akrivastiini ( Benadryl) tai ebastiini (Kestine), Kestine 10 mg tabletteja saa apteekista ilman reseptiä. Joskus kivun hoitoon tarkoitettu kylmäpakkaus helpottaa kutinaa, koska kutina on lievää kipua. Kannattaa sitäkin kokeilla.

10_s

Pertti
28. heinäkuuta

Pieni täydennys viestiini 25.06.10:

Yllä oleva Hoitonetin ohje on varmaan lääketieteellisesti hyvä. Minulla on ollut kuitenkin kaksi kertaa säärihaava. Näitä olen hoitanut pelkästään Locobase REPAIR perusvoiteella sen jälkeen, kun haavat ovat menneet umpeen. Voihan kaikki tietysti johtua muustakin, mutta minulla ei ole ollut minkäänlaisia kutinaongelmia. Haavat eivät ole kutisseet paranemisvaiheessa kertaakaan.

Aiheen kysymykset