Lanneselän kuluma on yleinen lanneselän rappeuman aiheuttava oireisto. Kulumasta johtuvat oireet yleensä vaihtelevat. Osalla ihmisiä kulumaan ei liity minkäänlaisia oireita, osalla taas oireet voivat olla hyvinkin invalidisoivia. Oireiden tasosta riippuu, onko kyseessä sairaus vai vain ikään liittyvä fysiologinen muutos, nivelen kuluma.

Lanneselän kulumasta johtuvat oireet yleistyvät 30 vuotiaista lähtien. Lannerangassa kulumaoireet voidaan tuntea herkempänä selän väsyvyytenä, rasituskipuna ja pitkään istuessa paineen tunteena lanneselässä. Siihen liittyy usein myös selän välilevyjen rappeuman aiheuttama madaltuminen ja selän hermojuurten pinneoireet.

Lanneselän kuluman hoito perustuu selän lihaskuntoa, liikkuvuutta ja notkeutta parantaviin harjoitteisiin sekä kipua ja tulehdusta vähentäviin lääkehoitoihin. Kivun hoito antaa mahdollisuuden lisäharjoitteluun ja lihaskunnon vahvistamiseen, millä voidaan tehokkaasti vaikuttaa oireisiin.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät lannerangan rappeumassa kokemat oireet ovat olleet selkäkipu, nivelen liikearkuus, puutuminen, hermokipu sekä lonkkakipu. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin yhdeksää muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet liikunta, kipulääkkeet, hieronta, allasterapia ja osteopatia. Myös 12 muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

m54-160
6. marraskuuta

Kysymys: Tietääkö kukaan, miten särkylääkkeitä tulisi syödä, että ne vaikuttaisivat? Pitääkö särkylääkkeitä ottaa säännöllisesti kuurina vai voiko ottaa vain sillloin kun kipua tuntuu?

13_s

TriDoc
6. marraskuuta

Särkylääkkeitä voi ottaa ja käytännössä nautitaan tilanteissa, jossa kipu tai särky yllättää ja niitä voidaan hyvin käyttää pelkkänä oireenmukaisena ja tilannekohtaisena lievittävänä lääkityksenä. Pitkittyneissä kipu-ja tulehdustiloissa säännöllisesti otettuna särkylääkkeestä tosin voi olla enemmän hyötyä tulehduksen vähentämisessä kuuriluontoisesti nautittuna, esimerkiksi 7-10 pvän kuurina samaan tapaan kuin antibioottikin, mutta antibiootin kaltaista kuuriluontoista TARVETTA tähän ei ole samalla tavoin. Tällaisi kroonisia kiputiloja ovat erilaiset jännetulehdukset, jänteen kiinnittymiskohdan tulehdukset ja muut tuki-ja liikuntaelimistön tulehdukselliset kiputilat. Samoin leikkauksenjälkeiseen kovaan kipuun kuuriluontoisesti nautitusta kipulääkityksestä on yleensä apua ja se estää myös pahoinvointia. Sivuvaikutuksena on muistettava vatsan ärsyyntyminen, joka voi olla este tällaiselle kuuriluontoiselle käytölle.

9_s

reporanka
24. kesäkuuta

Ai täältähän tämmöinen paikka löytyikin.

Olisin kiinnostunut kuulemaan muiden lannerankavikaisten olosta. Oletteko työelämässä? Millä oireilla olette päässeet eläkkeelle? Mkäon olo ollut eläkkeelle päästyä? Kauanko nämä aktiiviset kipujaksot kestää? Helpottaako tämä kipu enää ollenkaan. Tämä on täällä jo ihan epätoivoinen......

6_s

Elisa
25. kesäkuuta

Minä olen vielä työelämässä, mutta osa-aikaeläkkeellä. Sain työpöydän, jota voin nostaa ja laskea sen mukaa, missä asennossa työskentely on helpointa. Yleensä työskentelen seisten n. puoli päivää, lopun ajan istun satulaistuimessa.

Joka päivä kävelen, kaikki portaat myös, en käytä liukuportaita tai hissejä ollenkaan. Lisäksi uin kerran viikossa.

Eli minua auttaa lannerankavikaani työasento ja liikunta. Kerran viikossa otan tulehduskipulääkkeen, se riittää. Mikäli kipu ei ole kovin kova, teen myös aamuisin vatsalihasliikkeet, mutta ihan joka aamu en nykyään enää siihen pysty.

Tulehduskipulääkettä kuurina en ole tarvinnut ottaa enää vuoteen.

9_s

reporanka
25. kesäkuuta

Minä olen nyt olkapäideni vuoksi sairaslomalla, mutta kun töissä olin, kokeilin tuota satulajakkaraa, kun fysiatrikin sitä suositteli, mutta minulle se ei sovi ollenkaan. Kipu vaan pahenee siinä istuessa. En myöskään pysty seisomaan kuin tovin; koko ajan joudun "täpistelemään" ja vaihtamaan asentoa. Myös silloin, kun selkä on parempi, en voi seistä paikallaan kun pienen hetken.

On minulla kyllä töissä kunnollinen tuoli, jolla voi toki tovin istua paikallaan. Ihan vasiten se minulle ostettiin noin vuosi sitten.

Paratabseja olen syönyt miltei jatkuvasti, vaikka vatsahan ei niistä tietty tykkää. Nyt aloitin sitten Triptyl 10 mg:n syönnin ja odottelen vaikutusta. Siis muutakin kuin tätä pökkeröistä oloa.

Muutaman tulehduskipulääkekuurin olen syönyt tässä keväällä myös.

Minä myös liikun. Muutaman kerran viikossa käyn kuntosalilla, koska pitää saada lihaskuntoa sekä oikeaan takareiteen, josta vajaa vuosi sitten katkesi kaksi lihasta kuin myös noihin käsiin. Oikea olkahan leikattiin toiseen kertaan huhtikuun lopulla ja vasen odottaa vielä tietoa, mitä tehdään revenneelle kiertäjäkalvosimelle.

Lisäksi sauvakävelen.Pyöräily ei tunnu hyvältä ja uintikin on jäänyt, kun en voi kunnolla uida, kun ei nuo kädet kunnolla liiku eikä selkäkään tykkää olla notkolla.

9_s

reporanka
12. heinäkuuta

3 viikkoa Triptylejä takana. Tokkuraisuus on helpottanut eikä enää tarvi mennä ihan niin aikaisin nukkumaan kuin alussa.

Kipuun Triptylit ei ole auttaneet, mutta uni on ehken vähän syvempää silloin kun nukun.

Pyöräilyä olen jälleen kokeillut ja pienet matkat onnistuu. Vesijuoksuakin tuossa lämpimillä harrastin muutamaan kertaan järvessä.

Meillä on täällä terveyskeskuksessa kesätauko eli siellä on vaan päivystys, mutta ajattelin, että kunhan taas omalääkäri palaa lomilta, menen kyllä apua hakemaan. Vai onko tähän apua saatavissa?

Nyt siis syön 1*Triptyl 10 mg/vrk ja 3*Paratabs/vrk. Lisänä on vielä semmoinen fysioterapeutilta lainaan saatu stimulaattori.

Aiheen terveysarvot

15_m

Kipu

Kipu on ehkä yleisin lääketieteellinen oire, joka ohjaa potilaan hakemaan apua lääkärin vastaanotolta. Kipuoireen selvittely on monimuotoista johtuen kivun kokemuksen yksilöllisyydestä. Äkillisen ...
3_m

Paino

Ihmisen painoa mitataan vakiintuneesti länsimaisessa mittajärjestelmässä kilogrammoina. Suomalaisessa neuvolajärjestelmässä paino-pituuskäyrää käytetään lasten kasvun ja kehityksen työkaluina arvio...

Aiheen kysymykset