Laktoosi-intoleranssi ei ole allerginen sairaus, vaan johtuu maitosokeria pilkkovan laktaasi-entsyymin puutteesta ohutsuolessa, jonka vuoksi kaikkien laktoosia sisältävien maitotuotteiden nauttiminen aiheuttaa intoleranssille ominaisia suolisto-oireita. Näistä ilmavaivat ovat laktoosi-intoleranssille tyypillisiä. Pilkkoutumaton maitosokeri kulkeutuu ohutsuolesta paksusuoleen, jossa bakteerit hajoittavat maitosokeria epätäydellisesti kaasuiksi aiheuttaen ilmavaivat. Suomessa laktoosi-intoleranssia on joka kahdeksannella ihmisellä.

Oireena laktoosi-intoleranssissa esiintyy ilmavaivoja, vatsan turvotusta, närästystä ja huonovointisuutta. Sairauden diagnoosiin voidaan päästä nauttimalla koeolosuhteissa maitosokeripitoista juomaa ja seuraamalla sen imeytymistä verensokerimäärityksin (laktoosin imeytymiskoe).

Imeytymishäiriö on kuitenkin niin yleinen, että se voidaan todeta itse jättämällä maitotuotteet muutamaksi viikoksi pois seuraten oireita. Jos oireet helpottavat, kyse on todennäköisesti laktoosi-intoleranssista. Laktoosi-intolerantikon ruokailua voi myös helpottaa lisäämällä ruoka-aineisiin laktoosia pilkkovaa entsyymiä, jota on yleisesti myynnissä.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät laktoosi-intoleranssissa kokemat oireet ovat olleet vatsan turvotus, ilmavaivat, vatsakipu sekä ripuli. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin kolmea muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet vähälaktoosinen ruokavalio ja ruoka-aineen välttäminen. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Laktoosi-intoleranssi oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Vatsan turvotus 29
Stub Ilmavaivat 27
Stub Vatsakipu 27
91_rs Ripuli 21
163_rs Pahoinvointi ja oksentelu 10
Näytä kaikki

Laktoosi-intoleranssi hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Vähälaktoosinen ruokavalio 26
Stub Ruoka-aineen välttäminen 20

Keskustelu

6_s

Elisa
26. huhtikuuta

Olen allerginen maidolle ja maitotuotteille syntymästäni saakka. Oksensin lähes kaiken maidon pois ihan imeväisestä alkaen.
En ole edes varma, onko se laktoosi-intoleranssia, vaan maitoallergiaa. Maitoa en ole edes kokeillut n. viisi vuotiaasta lähtien, jolloin veljeni narrasivat minua juomaan lasillinen 50 pennistä, kaikki tuli muutamassa minuutissa ylös, piimä on kokonaan maistamatta.
JOgurtin syönnin aloitin raskauteni aikana, se ei aiheuta oireita, myös juustoa syön päivittäin vähäisen määrän.

1_s

Anonyymi
21. heinäkuuta

En ite söisi vaikka löisivät sitten prkl kaatuis keitto kyllä sen hyyppärin päälle ja sitten lähtisen koulusta pois. Jos joku kysyy miksi sanoisin vatsaan sattuu, sillä syyllä varmaan saisi myös lintsattu laillisesti kun vatsa kipee ja oksentais kaiken veke. Ei nyt kipeetä lasta pitetä koulussa edes 70luvulla.

6_s

Elisa
23. heinäkuuta

Ei pidetty kipeää lasta koulussa edes -50 luvulla, lapsi siis minä, vain oksensin makarooni-, riisivellin pois ja oli taas pirteä kuin peipponen, eihän siinä sairaana oltu. Silloin edes kukaan tiennyt, että johtuu maidosta. Eikä silloin muuten tiedetty sitäkään, mitä lintsaaminen on, sitä sanaa ei tainnut olla olemassakaan, saatika että joku sitä olisi harrastanut.

6_s

vestibular
24. tammikuuta

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan vhh-ruokavaliota. Olen itse parantunut laktoosistani kokonaan tohtori Antti Heikkilän Pellinki/vhh-dietillä - siis viljat pois ja vähähiilihydraattista ravitsevaa luomuruokaa!