Löysä nilkkanivel on tavallinen nuortenkin ihmisten vaiva. Se voi syntyä kahdella tavalla, joko rakenteellisesta nilkan löysyydestä johtuen tai toistuvien nilkan vammojen, nyrjähdysten tai vääntymien perusteella.

Oireena nilkassa on kävellessä tai juostessa kipua ja epävarmuuden tunnetta. Liikunnassa nilkka herkästi nyrjähtelee tai muljahtelee aiheuttaen vaihtelevasti nilkan arkuutta ja turvotusta. Usein tilanne kroonistuu, eikä nilkan lihaskunnon parantamisella voida nilkan heikkoutta estää.

Nilkan löysyys voidaan todeta yleislääkärin/kirurgin/ ortopedin tutkimuksen perusteella ja hoitona voidaan kokeilla erilaisia nilkan tukia, lihasten vahvistamista tai hankalimmissa tapauksissa nilkan kiristysleikkausta. Aikaisemmin pohkeen peroneus-lihaksen jännettä hyväksikäyttäen tuettiin nilkka ulkosyrjältään jännesiirteen avulla saaden yleensä hyvin tukeva ratkaisu nilkan osalta. Valitettavasti tämä Evansin plastiana tunnettu leikkausmenetelmä on aiheuttanut kroonisia kiputiloja sekä jännetulehduksia sivuoireina, joten siitä on yleisesti luovuttu. Nykyisin katkenneet nivelsiteet pyritään ompelemaan yhteen muilla keinoin hyväksikäyttäen evansin plastiakokemuksia saaden tukevampi ratkaisu aikaan. Leikkauspäätöksen tekee operoiva kirurgi Potilaan tilakuvan perusteella.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät löysässä nilkassa kokemat oireet ovat olleet nivelen ympärillä oleva kipu, nilkkakipu sekä pitkittynyt kipu. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet liikunta, kylmähoidot, kipulääkkeet, vahvat kipulääkkeet, nilkan tähystystutkimus tai leikkaus, nilkan nivelsiteiden leikkaus tai kiristysleikkaus, mikrovirtahoito ja sähköärsytyshoidot. Myös kahta muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

6_s

kirmar
16. kesäkuuta

Hermovaurion johdosta oikea nilkkani OLI RIIPPUNILKKA, ei siis pelkästään löysä. Lihaskuntoharjoituksilla olen saanut nilkkani kuntoumaan niin hyvin etten enää tarvitse ihnoittavaa tukea jossa oli jouset pitämässä nilkkaa oikeassa asennossa.

11_s

SOBA
3. maaliskuuta

Hyppäsin n. 2 kk sitten sängyltä alas ja nilkka nyrjähti siinä samassa ja kuului KOVA POKSAHDUS nilkasta, se ei tosiaan ollut siis mitään naksahdus vaan kunnon räjähdys... sen jälken kova kipu ja nilkka tuntui siltä että kehräsluu vetäytyy alaspäin kun nilkkaa painaan kantapäällä lattiaa vasten.. myös nilkkaan tuli mustelma painaessa tuntui kipua ja en vieläkään pysty pyörittämään nilkkaa ja jalkojen päällä istuminen sattuu sekä joskus kun astun normaalisti jalalle. (outoa...) MIETIN SIIS VIELÄKIN ETTÄ MIKSI NILKASTA KUULUI NIIN KOVA POKSAHDUS, OSAAKO KUKAAN SELVENTÄÄ? :)

Aiheen kysymykset