Suomessa käytössä olevilla lääkeaineilla on monia yleisiä ja yksilöllisiä sivuvaikutuksia, jotka eivät kuulu varsinaisen lääkehoidon tavoitteiden piiriin. Tyypillisin niistä on antibiootin aiheuttama vatsan löysyys. Se ei kuitenkaan vielä viittaa varsinaiseen elimistön yliherkkyyteen vaan on lääkkeeseen kuuluva ei-toivottu sivuvaikutus.

Yliherkkyys lääkeaineelle syntyy herkistymisen kautta ja tällöin pienikin annos herkistävää lääkeainetta voi aiheuttaa vakavankin allergisen reaktion, johon liittyy shokin ja ihon turvotuksen piirteitä sekä hengenahdistusta. Yleisimpiä lääkeyliherkkyyden muotoja on penisilliiniyliherkkyys, jossa 5 % ihmisistä ristireagoi samalla myös sen johdoksille kuten kefalosporiinille. Toinen merkittävä lääkeyliherkkyyttä aiheuttava antibiootti on sulfonamidit, joiden sulfrengas voi aiheuttaa yliherkkyysreagoinnin myös sulfonyyliureaa-sisältäville diabetesläääkkeille. Molemmilla antibiooteilla syntyy mm. ihon punoitusta sivuvaikutuksena, mikä on yleinen lääkeyliherkkyyden oiremuoto.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät lääkeyliherkkyydessä kokemat oireet ovat olleet hengenahdistus, ihon tai limakalvon punoitus sekä ihon turvotus. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin yhtä muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet lääkkeen käytön välttäminen, väsyttämättömät antihistamiinit ja kortikoidivalmisteet. Myös kahta muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
13. helmikuuta

Mistä johtuu että asperin cardiosta tulee valtava yskä, astmayskäksi sitä kuvailisin. Miksi ei kerrota että asperin cardio ei sovi astmaatikoille. Sydänlääkärin ohjeenmukaisesti söin asperinia.

1_s

Anonyymi
4. helmikuuta

Sain keuhkoputkentulehdukseen Amoxinia ja kahdeksantena päivänä nousi nokkosihottuma ja jo ennen sitäkin tunsin että leposyke on tosi nopea. Normaalistikin se on ollut n.79 mutta nyt se on 100-115.
Kävin lääkärissä ja sain Xyzalia ja Prednisolonia eli antihistamiinia ja kortisonia. Tänään otin ekat lääkkeet. Nokkosihottumaa on edelleen ja leposyke huolestuttaa. Edelleen 115. Olen 43 v ja syön e-pillereitä vielä, vaikka on sanottu että pitäis vaihtaa kierukkaan. Se onkin pian suunnitelmissa. Verenpaine on suht normaali (nytkin). Aikoinaan mulla oli raskausajan diabetes 2 kertaa, tosin verensokeri on juuri sallitun rajoissa, eli ei ole diabetesta ainakaan vielä.
Mutta metabolisen oireyhtymän riskitekijät on. Noissa antihistamiinissa ja kortisonissa on kuitenkin oireena nokkosihottuma ja sydämentykytys, joita niiden pitäisi hillitä. Uskaltaako niitä siis syödä ja miten kauan tuota leposykkeen nopeutta voi katella. Alkoi antibiootin puolivälissä (10pv), jonka siis lopetin 8.päivänä.

13_s

TriDoc
4. helmikuuta

Kertomuksesi perusteella keuhkoputkentulehduksen hoitoon tarkoitetusta penisilliiniantibioottijohdoksesta eli amoksisilliinista syntyi nokkos-eli yliherkkyysihottumaa, johon ilmeisesti liittyy myös sydänoireita nopean leposykkeen muodossa. Tällaista yliherkkyysperäistä tilaa pyritään hoitamaan erilaisilla allergia-ja kortikoidivalmisteilla, joita jo yksilöitkin. Tällaisen allergistyyppisen tilan taustalla on usein infektiotakin, joka vielä entisestään herkistää elimistön kudoksia, tässä tapauksessa ihoa yliherkkyystyyppiselle reagoinnille.
Käyttäisin itse tilanteessasi lääkärin määräämiä elimistön yliherkkyyttä vähentäviä ja hoitavia valmisteita hänen antamiensa ohjeiden mukaan seuraten samalla leposykkeen käyttäytymistä. Mm. kortikoidien käyttö yliherkkyystilan hoidossa voi aiheuttaa tuota leposykkeen nousua, pahoinvointia ja korvien soimista, mikä helpottaa kortikoidien käytön loputtua. Tulehduksen vielä jyllätessä taustalla voi toipuminen olla hidastakin ja tilanteen kontrollointi tapahtuu oman kokemasi toipumisen ja tarvearviosi mukaan.

Aiheen terveysarvot

7_m

Leposyke

Sydämen työvaiheen aiheuttama valtimonsisäisen verenpaineen kohoaminen voidaan mitata eri puolilta kehoa kulkevista valtimohaaroista tunnustelemalla niitä sormin. Tällöin aistitaan suonensisäisen v...

Aiheen kysymykset