Jalkasilsan lisäksi sienen infektoima varpaankynsi on tavallinen sairaus varsinkin ikääntyneimmillä ihmisillä. Sen aiheuttaa tavallisimmin trichophytom rubrum-laji. Sieni voi olla vain yhden kynnen alueella tai sen alla paksuuntaen kynnen rakennetta tai sitten useammassa varpaan kynnessä. Sormien kynsissä infektio on harvinaisempi.

Infektoitunut kynsi on usein väriltään tummunut tai vaalentunut ja kynnen rakenne on hapristunut, halkeileva. Huolimatta kynsimuutoksen selkeästä ilmenemisestä sen erottaminen kynnen muista muutoksista on usein vaikeaa, eikä sitä tulisi hoitaa ilman kynnestä otettua sieniviljelynäytettä, joka samalla varmistaa diagnoosin. Potilaan tulisi varautua hoidon aloituksen viivästymiseen, sillä kynsisienen viljely kestää keskimäärin 6 viikkoa. Kynsissä voi olla usein erilaisia värimuutoksia ja pinnan epätasaisuutta, joiden syy liittyy kynnen kasvun häiriöön eikä sieni-infektioon.

Vielä 15 vuotta sitten kynsisienen hoito oli vaikeampaa johtuen lääkehoidon vaihtoehtojen vähäisyydestä. Tablettilääkehoidon yhteydessä vanhimmat kengät ja sukat tulisi samalla vaihtaa, ja paikallishoitoina kenkien sisäpinnoilla voi käyttää erilaisia sienipuutereita. Kynsimuutoksien hoitoon tärkeää yleisen terveyden kannalta, koska ne altistavat alaraajoja erilaisten infektioiden kehittymiselle.

Kynsisieni oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Kynsien halkeilu 2
Stub Kynsien paksuuntuminen 2

Kynsisieni hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Ihon sienitulehduslääkkeet 1
Stub Sienilääkkeet 1

Keskustelu

1_s

m63-73
16. lokakuuta

Sitkeä onpi pöpö eikä mitkään salvat tahdo auttaa. Mutta itse "kärsin" myös tiukoista varvasväleistä jotka eivät pysy kuivina vaan hikoavat /hiertyvät helposti ja ovat näin sienille "helppoa saalista". Paras apu tähän omasta mielestäni on wc-paperinpalasta tehty käärö joka varpaiden väliin taivutellaan. Illalla kun laittaa niin vuorokauden kestääpi ja varvasvälit kuivina pysyvät.

13_s

TriDoc
20. lokakuuta

Oletko kokeillut paperinpalojen lisäksi oheishoitona sienipuutereita, joista saattaisi olla apua "kuivattamaan" ahtaita varvasvälejä? Sienipuutereita voi levitellä kengän sisälle pohjiin ja sukkiin, josta ne leviävät jalkaterän päälle ja ehkäisevät samalla jalan hikoamista. Sienipuutereita voi käyttää myös miden hoitojen jälkeen jalkaträn yleishygieniaa parantavana.

4_s

Eva
3. toukokuuta

Kukas on käyttänyt kynsi- ja jalkasienen hoitoon Terbinafin 250mg tabletti kuuria? 12 viikkoa on tarkoitus ensihätään nauttia 1tbl/vrk:ssa. Onko mennyt sillä ohi, vai onko ollut tarvetta jatkaa lääkitystä. Itsellä oikean jalan vaiva, viljelyt tehty ja tauti sieneksi tutkittu.
Vielä ei ole sivuvaikutuksia ilmennyt, onko muilla kokemusta?
Toiveissa on saada vihdoin monen vuoden vaiva hoitumaan ja iho kuntoon, kynnetkin ois kiva saada sandaalikelpoisiksi!

1_s

Anonyymi
4. toukokuuta

Sain vuosi sitten kolmen kuukauden kynsisienihoidon. Ensimmäisenä kahtena kuukautena en huomannut mitään muutosta oikean jalan isossa varpaassa ja etuvarpaan kynnessä, jossa sieni kasvoi, mutta kolmantena kuukautena alkoi muutosta syntyä, niinkuin lääkärinikin ennusti. Kynsisienen häätäminen on hitaanlaista puuhaa. Ystävättäreni joutui omaan sieneensä nauttimaan sienilääkettä neljä kuukautta. Onko kellään ollut sienilääkitykseen liittyvää sivuvaikutuksia? meillä ei ainakaan yhtään mitään. Kolmen kuukauden hoito maksoi vain vajaa 50 euroa.

4_s

Eva
5. toukokuuta

Mun 3 kuukauden annos maksoi nyt vain n.15e.Taitaa viitehintajärjestelmä purra hintoihin samalla kun lääke puree tautiin!

1_s

Anonyymi
22. joulukuuta

Söin 3 kuukauden kuurin kynsisieneen. Näyttäisi tepsineen, mutta voiko lääke vaikuttaa yleiskuntoon? Olen nyt melkoisessa flunssakierteessä ja yleiskunto vaan laskee. Hiuksiakin lähtee tukoittain. Onko näillä jokin yhteys?

Aiheen kysymykset