Kyhmyruusu ei ole itsenäinen sairaus vaan säärten etuosiin syntyvä läiskittäinen punoitteleva ihottuma jonkin muun perussairauden synnyttämänä. Tällaisia tiloja voivat olla erilaiset reumaattiset sairaudet, tulehdukselliset suolistosairaudet tuberkuloosi tai sarkoidoosi sekä erilaiset infektiot, jotka voivat aiheuttaa läiskittäisen tulehduksen säärten etupinnoilla. Läiskät ovat punoittelevia yleensä 2 kuukauden ajan, jonka jälkeen ne pikkuhiljaa vaalenevat tai tummuvat jääden useiksi kuukausiksi paikoilleen ja tunnistettaviksi.

Säärten etuosan läiskien ilmaantuminen on selvityksen aihe yleislääkärin vastaanotolla. Selkeää sairautta ei tutkimuksista huolimatta aina pystytä oireen taustalla todentamaan. Taustalla voivat olla lukuisat virusinfektiot, joiden normaali paranemistaipumus on hyvä. Sarkoidoosi ja tuberkuloosi ovat harvinaisempia syitä taustalla, mutta ne olisi tärkeää saada tässä vaiheessa selville. Chronin taudissa ja joskus haavaisessa paksunsuolen tulehduksessakin kyhmyruusua esiintyy usein. Kyhmyruusun selvittelemiseksi yleisimpiä kokeita ovat keuhkojen rtg-tutkimus, yskösnäytteet sekä tulehduskokeet, joiden perusteella krooniset tulehdukset ja vakavat infektiosairaudet yleensä voidaan poissulkea.

Kyhmyruusun hoito on käytännössä yleistilan ja terveyden seurantaa asianmukaisesti suoritettujen tutkimusten jälkeen, jos tulokset ovat merkittävien kroonisten sairauksien suhteen jääneet kielteisiksi. Tällöin kyseessä on ollut todennäköisesti syy, jonka oma paranemistaipumus on hyvä, ja potilas voi suhtautua oireeseensa rauhallisesti, koska se paranee ajan kanssa.

Kyhmyruusu oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
136_rs Ihon tai limakalvon punoitus 1

Kyhmyruusu hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä