Syfiliksen eli kupan itämisaika sen tartunnasta on noin 3-4 viikkoa. Kuppatauti on alkuvaiheessaan yleensä vähäoireinen, eikä aiheuta pientä haavaumaa ja nivustaipeiden imusolmukkeiden suurenemista lukuun ottamatta muita oireita. Alkuvaiheen muutokset syntyvät 3-6 viikon kuluessa tartuntakohtaan ja paranevat yleensä aluksi itsestään. Toisessa vaiheessa kuukausien kuluttua epämääräisiä kuumeoireita voi esiintyä päänsäryn kera, mutta myös nämä oireet häviävät itsestään. Ennen antibioottihoitojen aikakautta infektio saattoi jatkaa kehittymistään elimistössä sen jälkeen vuosia ja vuosikymmeniä aiheuttaen yleistulehduksen ja sairaudelle ominaisia elinmuutoksia, mm. verisuonissa ja aivoissa. Nykyisin kuppatautia esiintyy Suomessa melko vähän, mutta tartunnat ovat lisääntymään päin. Tartunnat leviävät useissa tapauksissa miesten välisessä seksissä.

Tartunnan syntyessä molemmat partnerit tulee hoitaa samanaikaisesti riippumatta oireista ja tartunnan saaneella on vastuu ilmoittamisesta kaikille mahdollisille partnereilleen. Ilmoittamismenettely epäilyksenalaisille on tärkeä mieltää kaikkien osapuolten kesken vastuulliseksi kansalaistoiminnaksi.

Kuppa oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
13_rs Ihottuma 1
96_rs Kuume 1
Stub Ihon haavauma 1

Kuppa hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Bakteerilääkkeet 1

Keskustelu

1_s

Hoitonetti.fi
10. toukokuuta

9.5.2009 julkaistussa Helsingin Sanomien koko sivun artikkelissa on kootusti tietoa tämänhetkisestä sukupuolitautitilanteesta Uudenmaan läänissä sekä pääkaupunkiseudulla. Vuonna 2008 rekisteröityjä klamydia-infektioita todettiin maassamme 13 900 tapausta ja kuppatauteja 215. HIV-tartuntojen määrä on 200 tapausta vuosittain, samoin tippurin kohdalla 200 kpl. Tänä vuonna kuppatautia on löydetty pääkaupunkiseudulla 39 ihmisellä. Klamydia-infektiot hallitsevat määrällisesti sukupuolitautitilastoja 1342 tapauksella pääkaupunkiseudulla. Tätä nykyä kuppa-tartunnat leviävät erityisesti miesten välisessä sukupuoliyhdynnässä. Itämisaika on 3-4 viikkoa tartunnastaan jona aikana tartuntakohtaan syntyy yleensä kivuton haavauma. Myöhemmin kuppa saattaa levitä pahaksi yleistulehduksesksi aiheuttaen pahimmissa tapauksissa keskushermosto-oireita. Helsingin sanomien saaman tiedon mukaan sukupuolitautien testeihin pääsy ei ole julkisella terveydenhuollossa toiminut täysin tarkoituksenmukaisesti. Terveyden-ja hyvinvoinnin laitos on antanut tästä sen vuoksi täsmentäviä ohjeita, joiden mukaan käytännössä kaikilta halukkailta tulee sukupuolitautikokeet määrittää ilmaiseksi ja mahdolllisimman nopeasti. Myös sukupuolitautia koskeva hoito (antibioottihoito) on terveyskeskuksesta määrättynä täysin ilmainen asiakkaalleen! Perinteisesti sukupuolitautitapaukset nousevat keväisin varsinkin nuorten ihmisten keskuudessa lisääntyneen kanssakäymisen seurauksena.

Aiheen kysymykset