Punkin välityksellä tarttuvat sairaudet ovat olleet viime vuosina lisääntyneen mielenkiinnon kohteena maassamme. Kumlingen tauti on näistä harvinaisempi virusperäinen, pääasiallisesti punkkien välityksellä leviävä sairaus yleisemmän bakteeriperäisen borrelioosin ohella. Vähemmän tunnettuja sairauksia ovat pääasiassa hyttysen, mutta joskus punkinkin levittämä jänisrutto sekä erlichioosi (Ks myös aivokuume)

Kumlingen tauti on viruksen aiheuttama aivokudoksen infektio, joita tavataan vain muutama kymmenen tapausta vuosittain. Varsinaista tautia syntyy vain osaa tartunnoista. Valtaosa on tavattu niistä Ahvenanmaalla sekä Turun saaristossa loppukesäisin sekä alkusyksystä. Sairaudenkuva on Kumlingen taudissa kuitenkin rajumpi, kuin valtaosalla bakteerin aiheuttamia borrelioositartuntoja, joita rekisteröidään vuosittain vajaa 2000 kappaletta. Noin viikon kuluttua Kumlingen viruksen (TBE-virus) ensitartunnasta seuraa yleensä flunssankaltainen lievä kuumevaihe, joka menee ensiksi ohi. Muutaman viikon kuluttua syntyy uusi kuumevaihe, johon liittyy yleensä voimakkaampia neurologisia oireita ( päänsärkyä, niskajäykkyyttä, lihaskipua, tajunnantason vaihtelua ja halvauksia). Ihminen, jolla esiintyy aivokuumeeseen viittavia oireita, kuuluu sairaalaselvitysten ja -hoidon piiriin jossa myös diagnoosi voidaan todeta verinäytteestä todettavista vasta-aineista. Toipuminen voi olla pitkäaikaista ja osalle sairastuneista jää pysyviä muutoksia infektion jäljiltä.

Kumlingen tauti on viime vuosina lisääntynyt punkkien lisääntymisen myötä. Silti esiintyvyys ihmisillä on mm. Ruotsin etelärannikolla ja Baltiassa noin kaksinkertainen maahamme verrattuna. Ilmaston lämpiämisen myötä olisi ennustettavissa punkkikannan lisääntyvän nykyisestään maassamme. Osa Kumlingen taudista saattaa levitä myös hyttysten puremien välityksellä sekä pastöroimattomasta maidosta!. Sitä on tavattu yhä enemmän Helsingin edustan saarista (Isosaari), Perämereltä, Suomen kaakkoisrannikolta sekä Lappeenrannasta Saimaan rannalta. Punkkienkefaliitin eli punkkiaivokuumeen varalle on nykyisin olemassa tehokas rokotus. Ahvenanmaalla yli 7 vuotiaat ovat vuodesta 2006 saaneet ilmaisen rokotuksen halutessaan punkkiaivokuumetta vastaan.

Kumlingen tauti oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
8_rs Halvaus 1
96_rs Kuume 1
Stub Niskajäykkyys 1
1_rs Päänsärky 1

Kumlingen tauti hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
13_rs Vuodelepo 1
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1
Stub TitoVac 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset