Nielurisatulehduksen ja useimmiten nielun alueen streptokokkitulehduksen jatkuminen antibioottihoidosta huolimatta ei ole harvinaista. Koeolosuhteissa antibioottihoidon jälkeenkin streptokokkibakteeria on voitu eristää potilaiden nielusta ja infektio on siten jatkunut.

Nielurisatulehduksen kroonistumisen syynä ovat tulehdusten aiheuttama nielurisojen suureneminen ja arpeutuminen, jolloin antibioottihoito ei ole päässyt vaikuttamaan sairaaseen nielurisaan, jossa verenkierto on tulehtuneella ja arpeutuneella alueella puutteellista, eivätkä elimistön puolustussolut pääse riittävän lähelle kohdetta tuhotakseen sen lopullisesti.

Oireena kroonisessa nielurisatulehduksessa on sairauden tunne, kurkkukipu ja väsymys kroonistuneen tulehdustaudin tapaan.Mikäli nielurisatulehdukset jatkuvat tai toistuvat asianmukaisesta hoidosta huolimatta, on harkittava niiden poistoa. Poiston määrittelyssä on otettava huomioon siitä aiheutuvat hyödyt ja haitat. Turhaan nielurisoja ei kannata poistaa, koska ne toimivat mm.terveinä ollessaan nielun alueen "suodattimina" ja varsinkin kasvavilla niillä saattaa olla myös immunologista merkitystä. Poiston arvion suorittaa korva-nenä-kurkkutautien erikoislääkäri.

Krooninen nielurisatulehdus oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
148_rs Väsymys 2
34_rs Kurkkukipu 1
Stub Palelu 1
Stub Nielemiskipu 1
Stub Nenän tukkoisuus 1
Näytä kaikki

Krooninen nielurisatulehdus hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Bakteerilääkkeet 1
Stub Nielurisojen leikkaushoito 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
28. maaliskuuta

Olen 19-vuotias tupakoiva mies. Olen sairastanut vuosittain 1-2 angiinaan viimeisten 4 vuoden aikana. Minulla on välillä kurkkukipua ja nielurisani turpoilevat. Voiko minulla onlla tällainen krooninen nielurisatulehdus?

13_s

TriDoc
28. maaliskuuta

Kertomasi oireet viittaavat vielä epäsäännöllisesti toistuvaan kurkun alueen tulehdusoireiluun. Periaatteessa 1-2 angiinaakin eli nielurisatulehdusta vuosittain voi sopia iässäsi vielä normaaliin rajoihin. Kun angiinoita on vuosittain yli 4-5, voi niiden esiintymistiheys vaatia näyttöä omalla lääkärillä tai korvalääkärillä. Kun toit esille oireilun (nielurisojen turpoilu) myöskin tulehdusten väliaikana, saattaisi käynti lääkärillä näiden oireiden perusteella olla paikallaan. Krooniseen nielurisatulehdukseen viittavat turpoilevat, punoittelevat ja arpiset nielurisat. Arpisuus johtuu nielurisojen toistuvista ja pitkittyneistä tulehduksista. Myös olo on toistuvasti kipeä ja alavireinen, mikä johtuu jäytävästä tulehduspesäkkeestä nielurisoissa. Kroonisen nielurisatulehduksen kuva pystytään muodostamaan vastaanotolla, jossa potilasta haastattelemalla saadaan kuva yleistilasta, joka voidaan yhdistää kroonisen nielurisatulehduksen merkkeihin suun alueen tutkimusta suoritettaessa. Keskustele asiasta vielä oman lääkärisi kanssa näissä merkeissä! Hyvää kevättä!

1_s

Anonyymi
3. elokuuta

Olen 16-vuotias tyttö ja harrastan liikuntaa säännöllisesti. Olen viimeisten vuosien aikana huomennut, että kurkkuni tulee helposti kipeäksi ja olen miettinyt, että voiko urheilulla olla siihen jokin vaikutus. Tarkoitan, että kun harrastan raskasta urheilua niin olenko herkimmilläni tulemaan kipeäksi sen jälkeen?

13_s

TriDoc
4. elokuuta

Kuntoliikunnalla ei suoraan ole yleistä vastustuskykyä heikentävää vaikutusta,päinvastoin,eikä siten pitäisi vaikuttaa esim. vilustumisoireisiin. Huippu-urheilijoilla asia voi olla erikseen, jos liikutaan elimistön rasituksen äärirajoilla. Liikunnan vaikutuksesta lima irtoaa yleensä paremmin ja joskun nenäontelosta saattaa vuotaa liikunnan vaikutuksesta eritettä kurkkuun, joka voidaan aistia sitten kurkun kipeytymisenä. Sinänsä liman irtoaminen on vain terveellistä ja puhdistaa limakalvoja ja onteloita. Säännöllinen lenkkeily on lääkettäkin parempi nenän aukipitäjä. Sen huomaa usein hikilenkin jälkeen kun on niistänyt sieraimet tyhjäksi!

1_s

Anonyymi
27. lokakuuta

Olen 30-kymppinen mies ja olen 1,5 vuotta kärsinyt pahoista nielurisojen propuista (engl. stonsil stones). Pääsin nielurisaleikkauksella osasta niistä eroon, mutta loput aiheuttavat turvotessaan painetta korviin ja nielun yläosaan. Lääkäri sanoi että nielun kannattaa antaa parantua, mutta kärsin edelleen pahasta mausta suussa ja 2-3 kertaa päivässä nielua huuhdellessa tulee verta. Hankin lääkärin vinkistä nenäkannun ja sain sillä huuhdeltua verta ja proppuja pois nenäontelosta. Aiemmat lääkärit eivät edes uskoneet näitä vaivoja.

1_s

Anonyymi
6. heinäkuuta

Hei. Minulla on ollut sairaudentunnetta, kurkkukipuja ja väsymystä jo vuoden ajan. Verikokeissa leukosyytit olivat 3.0. Kolme kk sitten todettiin krooninen nielurisatulehdus. Risojen poisto kk sitten. Paranivat hyvin. Edelleen kuitenkin jatkunut tämä kamala sairaudentunne ja kuumeilu. Onko normaalia, miten kauan kestää kunnes se katoaa? Onko leukosyyttiarvoilla vaikutusta asiaan?

Aiheen terveysarvot

15_m

Kipu

Kipu on ehkä yleisin lääketieteellinen oire, joka ohjaa potilaan hakemaan apua lääkärin vastaanotolta. Kipuoireen selvittely on monimuotoista johtuen kivun kokemuksen yksilöllisyydestä. Äkillisen ...
9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...

Aiheen kysymykset