Kroonistunuttta kurkunpään tulehdusta esiintyy yleensä ihmisillä, jotka ovat sairastaneet yhden tai useampia äkillisiä kurkunpääntulehduksia ja rasittaneet ääntään niiden aikana. Toistuvaa ja kroonistuvaa kurkunpääntulehdusta aiheuttavia tekijöitä ovat raskas tupakointi ja runsas alkoholin käyttö. Runsas tupakointi aikaansaa liitännäissairautena kroonisen ahtauttavan keuhkosairauden sekä hampaiden reikiintymisen, jotka liittyvät kroonisen kurkunpään sivulöydöksiin. Myös happaman mahansisällön ylöstulo saattaa pahoissa tapauksissa aiheuttaa jopa äänihuulten tulehduksen kroonistumista.

Sairauden oireena on kroonisempi äänen käheytyminen, ja lisäksi siihen liittyy äänihuulten paksuuntumia, turpoamista ja niiden päällä olevaa vaaleaa katetta (leukoplakia) ja suoranaisia kyhmyjä. Kyhmyjen tarkka tutkiminen on tarpeen, koska joskus ne voivat olla alkuna pahanlaatuiselle äänihuulten alueiden kasvulle. Tupakoivalla ihmisellä krooniset äänenkäheysoireet liitettynä edellä mainittuihin äänihuulimuutoksiin kertovat pitkälle kehittyneestä tulehduksesta ja ne vaativat toistuvaa ja säännöllistä korvalääkärin seurantaa. Korvalääkärin johdolla suoritetut kontrollit keskittyvät tarkkailemaan peili-ja tähystystutkimuksilla äänihuulten ulkomuotoa, mahdollisia poikkeavia syöpää edeltäviä solumuutoksia ja niiden epäilynä joskus ottamaan äänihuulen reunasta pieni koepala/ poistamaan osa tai koko toinen äänihuuli muutosten pahanlaatuisen muutosriskin takia.

Kroonisen kurkunpään tulehduksen tärkein ennaltaehkäisevä sekä hoitava tekijä on haitallisten elintapojen parantaminen, tupakoinnin ja alkoholinkäytön lopettaminen. Harvemmin muutokset ovat syntyneet väärästä äänenmuodostuksesta, esimerkiksi opettajilla, jolloin oikean äänenmuodostuksen opettelu on tärkeää. Kroonistunut äänihuulen todettu tulehdusta seurataan korva-nenä-kurkkutautien erikoislääkärin seurannassa yleensä 1-2 kertaa vuodessa äänihuulten ja kurkunseudun muutoksia seuraten.

Krooninen kurkunpään tulehdus oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Äänen käheys 2

Krooninen kurkunpään tulehdus hoidot Information

Ei tietoa

Keskustelu

1_s

Anonyymi
22. marraskuuta

minulla on ollut vuosia matala ääni,(olen nainen) joskus leikattu äänihuulet. nyt tuli äkillisesti hengenahdistusta. lääkäri epäili kurkunpääntulehdusta,voiko äänihuulet turvota niin paljon että tuntuu kurkussa kuin siellä olisi pala joka ei mene alas.

13_s

TriDoc
22. marraskuuta

Krooninen äänihuulitulehdus ja yhtäaikaisesti palantunne kurkussa ovat yleisellä tasolla selvitystä vaativa ongelma. Äänihuulet ovat niitä ympäröivien lihasten liikuttamia jännemäisiä rakenteita ja voivat yleensä turvota rajallisesti kroonisessa äänihuulitulehduksessa. Selkeästi yleisin kroonisen tulehduksen aiheuttaja on tupakointi. Äänihuulen tulehduksen osoituksena ääni mm. käheytyy. Krooninen äänihuulitulehdus vaatii säännöllistä lääkärin seurantaa ja tarkastusta, koska alttius äänihuulen pahanlaatuisille muutoksille on kasvanut. Kurkussa on muitakin rakenteita, joiden turvotus saattaa aiheuttaa palan tunteen. Usein myös tilanteita, joissa palan tunne kurkkuun syntyy ilman fyysistä syytä, mm. ahdistukseen, jännittyneisyyteen ja paniikkioireeseen liittyen.
Koska palantunne kurkussa on yleinen oire edellä syntyvistä, melko erilaisista lähtökohdista liittyen, on oireiden yksilöllinen selvittely tarpeellista. Kroonisen tulehduksellisen äänihuulitulehduksen taustan omaavan henkilön seuranta varsinkin uusien oireien syntyessä vaatii toistuvaa korvalääkärin tarkastusta tulehdusten ja pahanlaatuisten muutosten poissulkemiseksi.

1_s

Anonyymi
27. helmikuuta

heips. mulla on ollut vuosia ns kuivaa yskää joskus enemmän joskus vähemmän ja itse olen ajatellut sen olevan allergista ja astmaan liittyvää. rykimisen takia ääni on usein käheä. monesti jo vuosia on kurkunpään vieressä suurentunut imusolmuke,mikä joskus kasvaa joskus taas ei juurikaan tunnu mutta esim kylmästä tms rasituksesta turpoaa. onko muilla astmaatikoilla tai allergikoilla samoja oireita?

1_s

Anonyymi
28. helmikuuta

Hei,

Minulla on myös refluksitauti ja vaikeus on nimenomaan se, etten aina pysty erottamaan, milloin kyseessä on tulehdus ja milloin vatsahapot ärsyttävät kurkkua!

1_s

Anonyymi
2. maaliskuuta

Minulla alkoi kurkkukipu noin puolitoista kuukautta sitten, parin päivän päästä meni vasen korva lukkoon. Välillä kurkkukipu hävisi mutta pari viikkoa sitten se paheni ja nyt on aamuisin tosi tukkoinen olo. Ääntä ei lähde oikein yhtään, tk-lääkäri määräsi puhekiellon. Lämpöä ei ole ollut. Tuntuu että kurkku on kuiva eikä helposti saa räkää yskittyä pois, kun jotain tulee niin räkä on yleensä kovaa. Olen tupakoinut sisällä noin 6 vuotta, yhteensä 10 vuotta. Koskaan aiemmin ei mitään vastaavaa oiretta ole ollut. Minulla on aika korvalääkärille vasta kuukauden päästä eli lähes 3kk ensioireiden jälkeen, onko silloin liian myöhäistä. Voisiko tohtori vastata, tupakoinnin lopettaminen veisi kyllä tässä elämäntilanteessa mielenterveyden. Sisällä tupakoiminen on varmasti se pahin, ulos tupakoimaan siirtyminen luulisi onnistuvan.

13_s

TriDoc
2. maaliskuuta

Pitkittyneen kurkkukivun ja siihen liittyvien tukkoisuusoireiden taustalla oleva tila voi johtua monesta syystä. Joskus tilan taustalla on vain "huonoa tuuria" eli flunssakierrettä, johon liittyy yleistilan alenemista ja infektioherkkyyttä. Joskus pitkittynyttä kurkkukipua voivat ruokkia erilaiset nenän sivuontelotulehdukset, joista poskiontelotulehdus on tavallisin ja yleisin. Pitkittyneet ylähengitystietulehdukset paranevat yleensä ajan kanssa itsestään, jopa ilman antibioottia ja ilmeistä on, että vaivaasi on jo selvitettykin avohuollon vastaanotolla. Jos vaivasi oireilee kovasti, kannattaisi tila kontrolloida vielä omalääkärin/terveyskeskuslääkärin vastaanotolla. Pitkittyneet ylähengitystieinfektiot ovat yleislääkärille yleisiä hoidettavia tapauksia, ja siten yleislääkärin vastaanotolta valtaosa potilaista saa myös riittävän avun vaivaansa. Vain murto-osassa pitkittyneitä ja lähinnä yleislääkärin määrittelemissä tilanteissa tarvitaan pitkälle erikoistunutta spesialistia, esimerkiksi korva-tai keuhkolääkäriä. Tietysti sinänsä mitään haittaa tilassasi ei ole, vaikka oletkin varannut spesialistille ajan.

7_s

Augusta
29. maaliskuuta

hei vaan!Viime viikon torstain alkoi hivittävä kurkkukipu alhaalla nielussa samalla yskä. Sattuu yötä päivää ihan kamalasti ja buranat ym. tulehduskipulääkkeet ei rauhoita juurikaan kipua.Pientä lämpöä on ollut koko ajan. Välillä limakalvot kurkussa ja nenässä ihan kuivat välillä tulee yskä ja lima puuskia. Miten tätä vois hoitaa?Aattelin mennä terveyskeskusääkärille jos sais jotain apua?Samlla tässä lisäksi on ollut migreenikohtauksia päällä jo 4 päivää.Sairastan kroonistunutta migreeniä. Aika neuvoton olo....

1_s

Anonyymi
11. toukokuuta

Ääni käheytyy, kurkusta alkaa tulla limaa, sitten ääni häipyy kokonaan. Ääni voi olla pois viikkoja. Näin tapahtuu vain, jos joudun hengittämään kalan, homeen tai hajusteiden tuoksua. Puhengelmat alkavat kolmen päivän kuluttua tuoksuista. Ongelma on nyt muuttunut krooniseksi, laulaminen ei enää onnistu koskaan. Lääkärit eivät ole pystyneet selvittämään syytä. Akuuttitilanteessa en ole koskaan päässyt tutkimuksiin, yleensä vasta parin tai kolmen kuukauden kuluttua, jolloin ääntä jo tulee. Syyksi epäillään gastrista refluksia, mutta voiko se esiintyä vain hajuihin liittyen?

1_s

Anonyymi
14. toukokuuta

Minulla on kurkku kipeänä nyt neljättä päivää, mutta ei "perinteisellä" tavalla eli ei niinkuin kurkku flunssan alkupäivinä kipeytyy ja tuntuu että olisi piikkejä kurkussa, vaan enemmänkin sitä vain "polttaa". Nyt tänä aamuna äänihuulet näyttäisivät vähän punoittavan, mutta muuten en ole erottanut että kurkku olisi ollut edes punainen. Muitakaan flunssan tms. oireita ei varsinaisesti ole, ehkä nenän takana tuntuu lievästi "tukkoiselta" ja korvia hiukan kutittaa mutta ei flunssamaisesti. Tämä on lisäksi jo 3. kerta tämän kevään aikana kun saan tällaisen oudon kurkkukivun, edellisillä kerroilla se on lähtenyt itsellään noin viikon sisällä pois. Mutta alkaa ärsyttää kun en tiedä mistä se johtuu, ja kuinka vakavasta "tilasta" on kyse, eli että onkohan esimerkiksi viisasta jatkaa liikunnan harrastamista ihan normaaliin tapaan vai onko siitä jotain haittaa?