Välikorvantulehduksia syntyy kaikenikäisille, mutta yleisimpiä ne ovat erityisesti 0,5-2 -vuotiailla lapsilla. Vastasyntyneellä äidiltä saadut elimistön vasta-aineet antavat suojaa virusinfektioilta ensimmäisen kuuden elinkuukauden aikana syntymästä lähtien. Tämän jälkeen vauvaikäinen alkaa kehittää omaa vastustuskykyään luontaisen sairastelun kautta ja samanaikaisesti alle vuoden ikäisillä lapsilla kuvaan mukaan tulee ryhmämuotoiseen päivähoitoon siirtyminen lisäten infektioiden mahdollisuutta ja määrää.

Yleensä kahden ikävuoden jälkeen korvatulehdustaipumus hellittää korvakäytävien kasvun ja sen myötä paremman ilmastoitumisen ja korvien tuuletuksen seurauksena. Korvatulehduksen aiheuttaa usein bakteeri seurauksena pitkittyneelle ylähengitystieinfektiolle. Siinä limakalvojen turvotus ja limaneritys vähentävät korvatorven ilmastointikykyä, mikä edistää nenänielun bakteereiden leviämistä. Bakteerin aiheuttamassa korvatulehduksessa tärykalvo on usein rajusti punoitteleva, pinkeä ja kipeä. Tila vaatii lääkärin arvion perusteella tärykalvon puhkaisun eli parasenteesin, jotta märkäerite saadaan välikorvasta pois. Jos korvatulehdus on rauhallisempi ja vähäoireisempi, voidaan lääkärin harkinnan perusteella harkita tulehduksen hoitamista antibiootilla, joka rauhoittaa tilanteen.

Merkittävimmät korvatulehduksia edistävät tekijät ovat suurimmillaan varsinkin kriittisessä 0.5-2 vuoden iässä päivähoidon, sosiaalinen kanssakäymisen lisääntymisen, korvien anatomisen kehityksen sekä kehittymässä olevan vastustuskyvyn vuoksi, jossa hengitystietulehduksia ja niiden jälkitautina syntyviä korvatulehduksia syntyy paljon. Korvatulehdukset voivat myös kroonistua. Toistuvassa korvatulehduskierteessä olevat lapset ovat alttiita sairastumaan ns. liimakorvatautiin, jossa tärykalvo kalvona pikkuhiljaa surkastuu kroonisen tulehduksen paineessa.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät korvatulehduksessa kokemat oireet ovat olleet vuoto korvasta, korvien lukkiutuminen, kuulon heikkeneminen, nenän tukkoisuus, korvakipu sekä kurkkukipu.

Korvatulehdus hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Tärykalvon puhkaisuhoito 2
Stub Bakteerilääkkeet 1

Keskustelu

1_s

Hoitonetti.fi
5. elokuuta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska on pahoillaan siitä, että ensi vuoden valtionvarainministeriön laatimaan talouspudjettiin ei ole varattu määrärahaa pneumokokkirokotteelle. Pneumokokki aiheuttaa vuosittain varsinkin lapsille erilaisia hoitoja vaativia ylähengitystietulehduksia (korvatulehdukset, keuhkokuume), jotka saattavat vaatia mm. sairaalahoitoja. Kustannukset kaikille annettavasta pneumokokkirokotteesta ovat vuositasolla noin 9 miljoonaa euroa.
On laskettu, että rokottamalla voitaisiin säästyä n 160 sairaalahoitoa vaativalta infektiolta sekä 9000 korvatulehdukselta vuosittain. Jos päätös pysyy voimassa, näyttää siltä, että jokainen sitä tarvitseva hankkii rokotteen yksityisesti. Tämän pelätään aiheuttavan kansallisen rokotusohjelman murenemista. Suomessa on tähän saakka ollut melko kattava kansallinen erikoisasiantuntijoiden suosituksesta toteutettu rokotusohjelma.

8_s

Piippo
14. lokakuuta

Minulla on nyt jo 1 vuoden ja 4 kk:n ajan tutkittu yskän ja poskionteloiden limakalvoturvotuksen syitä. Puolen vuoden astmalääkitys lopetettiin, kun todettiin, ettei lääkkeistä ollut apua. Lisätutkimukset vahvistivat, että vaiva ei ole keuhkoperäinen.Viimeisin vaiva alkoi viikko sitten vierailutani 3 vrk hometiloissa. (En silti tiedä onko homeella mitään tekemistä tautini kanssa). Kurkku alkoi kipeytyä ja korva meni tukkoon. Yhtenä iltana korvakipu yltyi niin valtavksi, etteivät särkylääkkeetkään auttaneet. Ja sitten päässä alkoikin suhista ja pöristä = tärykalvo puhkesi. Koko yön korva vuoti verta ja verensekaista märkää. Ja nyt märkäinen vuoto on jatkunut jo pari päivää.Korvalääkäri suurensi aukkoa tärykalvoon, jotta märkä pääsee valumaan pois. Ja lääkekuurinkin taas sain, koska myös poskiontelot näyttivät niin tulehtuneilta. (En mielellään söisi antibiooteja, mutta ensimmäisenä sairasteluvuonna niitä määrättiin 5 kuuria ja nyt alkoi tämän syksyn eka). Punkteerauksia ei ole nyt puoleen vuoteen tehty, kun niistä ei tuntunut lopulta olevan mitään hyötyä. (Viime talvena 5 kertaa kokeiltiin sitäkin hoitoa).Kuinkahan kauan tämä vuoto yleensäkestää ja onko toiveita, että joskus taas kuulee normaalisti? Nyt vasen korva humisee ja oma ääni kaikuu tosi kovana päässä, mutta muuten kuulokyky on alentunut.Onko muilla kokemuksia - tai Hoitonetin lääkäreillä vastauksia?

13_s

TriDoc
14. lokakuuta

Kroonisen ylähengitysteiden limakalvojen tulehdustaipumus voi syntyä esimerkiksi yliherkkyyden tai muuten herkän reagointitavan seurauksena ympäristön ärsykkeille (pöly, hiukkaset). Ärsytys voi tuntua eri puolilla ylähengitysteiden limakalvolla kuten nenän, nielun, nenän sivuonteloiden sekä korvan limakalvolla saakka, ja limakalvot ovat myös suorassa ilmayhteydessä toisiinsa. Täten toispuolinen poskionteloärsytys voi esimerkiksi aiheuttaa liman valumisen johdosta kurkun ärsytystä joka voi edellen ärsytyksen levitessä johtaa välikorvaan ulottuvan ilmastoivan kanavan tukkeutumiseen limakalvoturvotuksen seurauksena ja siten altistaa korvatulehdukselle. Esimerkiksi angiinan jälkitautina voi syntyä korvatulehdus.

Jos välikorvatulehdus on hyvin äkäinen ja tärkykalvo pinkeä sekä märkäerutteen täyttämä, on hyvää hoitoa tehdä tärykalvolle reikä, jonka kautta märkäerite saadaan vapautettua välikorvasta. Mukaan liitetään yleensä antibioottihoito. Näillä ilmastoivilla toimenpiteillä on usein toipumista edistävä vaikutus. Tulehduksen toipumisvaiheessakin esiintyy joskus korvan soimista tai suhinaa ennen "korvan aukeamista". Jos oire jää kuitenkin päälle, kannattaisi asiaa tarkistuttaa uudelleen, ettei tulehdus ole muuten pahenemassa.

Kertomuksesi perusteella syntyy kuva ylähengitysteittesi limakalvon kroonisluonteisesta tulehduksesta, jonka katkaisemiseksi on koetettu monia peräkkäisiä antibioottihoitoja. Tämäntyyppisessä tilanteessa mahdollisimman pitkän tulehdusvapaan jakson ( 2-6kk) saavuttaminen olisi tärkeää, koska silloin tulehtunut ja muutenkin turvonnut limakalvo saisi levätä ja aikaa parantua. Tilanteen saavuttaminen on toinen juttu, mutta tähän pyritään hoidon avulla, joskus nopeammin, joskus hitaammin. Tässä keskeisimpiä tekijöitä asiassa. Kroonistunut tilanne voi vaatia toistuvia käyntejä ja jopa korvalääkärillä tarkastuksia. Onko muilla minkälaisia kokemuksia ?

1_s

Fortuzen
12. joulukuuta

Voiko korvatulehduksella ja tinnityksellä olla jotain yhteyttä toisiinsa.
Viikko ennen syyslomaa korvaan alkoi sattua hirveästi, kipu katosi ja korvassa alkoi kuulua hirmu kimeä/korkea ääni. Se haittasi keskittymistä hirveasti. Kävin terkkarilla ja hän sanoi, että korva vähän punainen, joten se oli voinut olla tulehtunut. Äänen kovuus pieneni, mutta sitä ääntä kuuluu yhä , muttei häiritsevästi, paitsi hiljaisuudessa.

13_s

TriDoc
13. joulukuuta

Korvatulehduksella tarkoitetaan usein välikorvatulehdusta, joka paranee hyvin joko antibioottihoidolla tai vain levolla. Antibioottihoidon aikakautena välikorvantulehduksen erilaiset komplikaatiot, kuten tulehduksen leviäminen sisäkorvan puolelle, on nykyisin hyvin harvinaista.
Tinnitus eli korvien soiminen taas syntyy joko sisäkorvaperäisen vaurion (meluvamma) tai/siten yleisemmin simpukan alueen rappeutumismuutosten seurauksena.
Näillä kahdella sairaudella ei siis yleensä ole mitään yhteyttä sinänsä. Kysymys on kohdallasi todennäköisemmin näiden kahden sairauden ajallisesti samasta ilmenemisestä. ( Kysymys on ikäänkuin samatyyppisestä asiasta, kun auton jarrut reistaavat pakkasilmalla ja samalla ovet eivät tahdo pysyä kiinni vanhuuttaan.)

Aiheen kysymykset