Rakenteellisesti korvaelin jaetaan ulko-, väli- ja sisäkorvan alueeseen. Ulkokokorvaksi katsotaan korvalehti, ja ihon peittämä korvakäytävä aina tärykalvolle saakka. Korvakäytävän, eli "ulkokorvan" tulehdus voi syntyä monesta syystä ja aiheuttajasta. Korvakäytävän iho on ohuutensa vuoksi herkkä hankaukselle, joten pienikin naarmu korvakäytävässä provosoi helposti tulehduksen. Tämän vuoksi pumpulipuikkojen käyttö korvakäytävien puhdistuksessa ei ole suotavaa, vaan puhdistus tulisi tehdä huuhdellen tai korvaimulla. Myös erilaiset ihosairaudet, kuten psoriasis ja taliköhnäihottuma edesauttavat ulkokorvan tai korvakäytävän tulehduksen kehittymistä.

Korvakäytävän tulehdus esiintyy kroonisena tai äkillisenä, nopeasti paranevana vaivana erityisesti uimareilla ja kesäisin uintikauden aikana. Kosteuden vaikutuksesta korvavaha voi turvota ja näin helpottaa bakteeritulehduksen alkua. Korvakäytävän kastuminen vedellä lisää aina korvakäytävän tulehduksen riskiä. Parasta ennaltaehkäisyä on käyttää suihkussa suojaavia korvatulppia tai pumpulituppoja, jotka estävät veden pääsyn korvakäytävään hautumaan ja aiheuttamaan korvakäytävän ihon ärsytystä.

Vastoin yleistä luuloa korvakäytävätulehduksen ensisijainen hoito ei ole antibioottihoito vaan paikallishoito, toistuvat antiseptiset korvakäytävähuuhtelut. Fysiologista suolaliuosta sisältävään Huuhteeseen lisätään yleensä 25-40% spriitä antiseptisen vaikutuksen vahvistamiseksi. Terveydenhuollossa korvakäytävän huuhtelulla hoidetaan paljon korvien puhdistuksia ja tavan soisi lisääntyvän myös korvakäytävän tulehduksen hoidossa antibioottien sijaan. Korvakäytävän tulehduksen oikea hoito vaatii kuitenkin riittäviä toistuvia hoitoresursseja ja kärsivällisyyttä parantuakseen.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät korvakäytävän tulehduksessa kokemat oireet ovat olleet korvakipu, vuoto korvasta sekä korvien lukkiutuminen. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet korvakäytävän huuhtelu, bakteerilääkkeet, korvatulpat ja korvan kortikoidi ja antibioottivalmisteet. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Korvakäytävän tulehdus oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
16_rs Korvakipu 4
Stub Vuoto korvasta 3
32_rs Korvien lukkiutuminen 3

Korvakäytävän tulehdus hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Korvakäytävän huuhtelu 3
Stub Bakteerilääkkeet 2
1_rs Korvatulpat 2
Stub Korvan kortikoidi ja antibioottivalmisteet 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
29. joulukuuta

Hejj minulla on ollut korvakipua noin 7 päivää mitä tämä tarkoittaa ?

1_s

m85-2302
7. huhtikuuta

Niinpä! Minulla ei ole mitään otsikoihin liittyvää korvakipua vaan oikeassa korvannipukassa ja korvan takana on vaihtelevasti ihon karheutta ja vaihtelevasti finnin tapaisia näppylöitä. Asun porugalissa ja tulen kesäksi Suomeen-jossa tämä alkoi.Olen saanut täällä lääkäriltä salvsa Elocom 0,1%creme (Furuato de mometasona). Pitäisi käyttää 3 viikkoa ja sitten uudelleen lääkäriin. Pelkään syöpää niinkuin kaikki. Terveisin Tapsa kannanottoa odotellen

1_s

Anonyymi
4. kesäkuuta

Kaksi viikkoa sitten vasemman korvan kuulo heikkeni, korvassa kuului sateenropinaa muistuttavaa ääntä, joka vähitellen muuttui jatkuvaksi huminaksi. Parina ensimmäisenä päivänä oireiden alettua oli myös huimausta ja pahoinvoinnin tunnetta. Oireet alkoivat heti kovan saunomisen jälkeen. Korva on sittemin puhdistettu ja viikko sitten sain lääkäriltä Otiborin forte-tippoja, joita käytin viikon ilman mitään vaikutusta. Lääkäri sanoi korvan olevan siisti. Nyt kävin uudelleen (eri) lääkärissä, joka arveli, että voisi ehkä olla jotain tulehdusta ja määräsi Ciproxin Hydrocortisonia ylimalkaisesti korvaan katsottuaan ja juuri oireita kuuntelematta saati kyselemättä. Kuulo on edelleen alle puolet normaalista ja ääni särkyy niin, että puhetta on vaikea ymmärtää. Voimakas humina on jatkuvaa. Mitään kipua ei korvassa ole ollut koko aikana. Olen 74-vuotias, muuten terve mies.

13_s

TriDoc
4. kesäkuuta

Kertomanne oireet voivat liittyä korvakäytävän tulehdukseen, mutta ne voivat olla myös osa sisäkorvatyyppisiä oireita, jotka saattavat saada alkunsa monesta eri syystä, mm verisuoniperäisestä syystä. Myöhemmällä iällä tämäntyyppisiä kohtauksellisia korvaoireita, joihin liittyy kuulonlaskua ja huminaa,esiintyy enemmän kuin nuoremmilla ihmisillä. Ehdottaisin, että kävisitte tämän hankalan oireen vuoksi vielä korvatautien erikoislääkärillä, joka arvioisi korvatilannettanne, koska olette saaneet niin erilaisia arvioita korvatilanteestanne.

1_s

m63-2675
19. elokuuta

Kuinka kauan tulisi jatkaa Otiborin Forten hoitoa korvakäytävän tulehduksen yhteydessä?

13_s

TriDoc
19. elokuuta

Otiborin sisältää käsittääksen boorihappoa n 3% vahvuisena. Tämä laimea boorihappo on sopivan hapan niin, että se vähentää bakteerikasvulle suotuisia olosuhteita korvakäytävän iholla ja toimii ikäänkuin "perusvoiteen tavoin". Jos on taipumusta toistuvaan korvakäytävän tulehduksiin, voi otiborinia käyttää oireilun yhteydessä esim 1-2 viikon kuureina. Liuosta voi käyttää pidempiäkin aikoja, koska hoitovaikutus on korvakäytävän ihon yleistä toimintaa edistävä. Samalla kannatta huolehtia, että suihkussa käydessä suojaa korvat, koska korvakäytävien tulehduksia edistää veden pääsy korvaan ja sen varsinkin sen hautuminen korvakäytävässä pidempiä aikoja.

2_s

Mrs.Märkäkorva
30. elokuuta

Olen saanut vihdoin avun pitkään jatkuneeseen korvien vuotoon ja lukkiutumiseen. Oireet alkoivat vuonna -02 kylpyläreissun jälkeen. Ensin kutinalla ja korvakäytävän tukkeutumisella, viimeisinä vuosina mukaan tuli korvien vuotaminen ja kipuilu. Mikään antibiootti ei tuntunut auttavan ja huuhtelut antoivat vain tilapäistä helpotusta. Viimeisessä näytteenotossa löydettiin pseudonomas ja sain Ciproxin kuurin sekä Otiborin tippoja. Vihdoin tunsin että jotain tapahtui ja en voi uskoa vieläkään että korvani 1,5 kk jälkeen ovat ilman oireita (pienen pientä kutinaa vain). Mikä oudointa, pitkään jatkunut löysähkö vatsa jäi myös pois kuvioista. Pitänee koputtaa puuta, mutta toivotaan että tämä hyvä olo jatkuu.

1_s

Anonyymi
24. marraskuuta

vasemmasta alkoi flunssan yhteydessä kuulo heiketä.Korva tuntuu tukkoiselta.Kävin lääkärissä ja sanoivat että tärykalvosta näkyy vain pieni kapea sirppi.Kehotti käymään huuhtelussa tässä ennen joulua jos alkaa pahemmin vaivata.3 päivää lääkärissä käynnin jälkeen korva tukkeutui kunnolla ja välillä tuntuu huimausta.Tunne on aika pelottava kun ei kuule.Kauanko uskallan olla tämän vaivan kanssa?sain uuden ajan vasta 2 päivän päästä.Voiko tämä "tukos"vaikuttaa pysyvästi kuulooni?

13_s

TriDoc
24. marraskuuta

Korvakäytävän tulehdus, jossa käytävän seinämä on turvonnut, vaatii tiivistä toistuvaa hoitokontaktia hoitavaan yksikköönn, jotta tulehdus ja turvotus saadaan asettumaan. Kuuloon ei tulehduksella ja tukkoisuuden tunteella ole pysyvää vaikutusta ja kysymys on tulehtuneen korvakäytävän aiheuttamasta kuulonalenemasta ja huminasta/tukkoisuudesta. Jotta hoito onnistuisi, vaatii se kuitenkin toistuvia käyntejä ja hoidon toistamista (huuhtelu ym). Selkeä korvakäytävätulehdus vaatii poikkeuksellisen paljon ulkopuolista toistuvaa hoitotoimenpiteitä ja tarkastusta.

Aiheen kysymykset