Korkea kolesteroli on keskeinen sydän-ja verisuonitautien riskitekijä. Kolesterolipartikkelit jaetaan ”huonoihin” ja ”hyviin” niiden verisuonille aiheuttamien vaikutusten perusteella. ”Huonolla” kolesterolilla tarkoitetaan kokonaiskolesterolia sekä triglyseridiä ja ”hyvällä” HDL-kolesterolia. Kolesterolilajien pitoisuuksien suhteesta lasketaan LDL-kolesteroli-indeksi, jonka hyvä viitearvo on nykyään 3 tai sen alle. Eläinkunnan LDL-kolesterolitaso vaihtelee kädellisillä 0.7-1.8 välillä. Viime vuosina verisuonisairauksiin kohdistuvan tutkimuksen seurauksena kolesterolien viitearvot ovat tiukentuneet, koska on todettu yhä selkeämpi yhteys kohonneiden kolesteroliarvojen ja sydän-ja verisuonitautien välillä.

Huonot kolesterilipartikkelit (kokonaiskolesteroli, triglyseridi) muodostavat verisuonen sileän ja liukkaan sisäpinnan alle kolesterolimöykkyjä ja kumpuja, jolloin verisuonen läpimitta siltä kohtaa kapenee. Kun verisuoniputki kapenee riittävästi, voi ahtaumakohtaan syntyä puristuneen virtauksen johdosta hyytymä, joka johtaa suonen tukkeutumiseen. Laihduttaminen vähentää ihonalaisen rasvan vähenemisen lisäksi myös jonkin verran verisuonten alle kehittyviä möykkyjä varsinkin, mitä tuoreempia ne ovat. On siis mahdollista, että painon keventämisellä voi olla edullisia vaikutuksia myös todetun sepelvaltimotaudin kehitykseen.

Käytännön lääkärin kannalta olisi tärkeää löytää nimenomaan potilaat, joiden riskitaso on sairastumiselle muita korkeampi. Jos muut verisuonisairauksien riskitekijät ovat vähäisemmät, on todennäköistä, että korkeahkosta kolesterolitasosta huolimatta sairastumisriski on pienempi. Koholla olevaa kolesterolia arvioitaessa selvitetään sukutaustaa, onko vanhemmilla tai sisaruksilla merkkejä sydänsairauksista, jotka olisivat voineet syntyä osin korkean kolesterolin vaikutuksesta. Elintavat, ylipaino, ravinto (varsinkin eläinrasvan saanti) sekä tupakointi ovat keskeisessä asemassa sydänsairauksien riskejä arvioitaessa. On hyvä muistaa että korkea kolesterolitaso ei ole sairaus vaan yleinen riskitekijä, jonka vähentämisen tärkeyttä olisi hyvä harkita lääkärin suorittaman yksilöllisen tutkimuksen ja arvion perusteella.

Keskustelu

2_s

susanna58
16. helmikuuta

Onko kukaan käyttänyt punariisivalmisteita? Jos, niin onko vaikuttanut kolesteroliin?

10_s

Pohjantikka
16. marraskuuta

Ei sopinut minulle. Laihduin hyvin lyhyessä ajassa muutaman kilon, ja ennen kaikkea tulin niin väsyneeksi ettei normaalielämästä tahtonut tulla mitään. Oli lopetetava nopeasti enkä saanut näkyviin vaikutusta kolesteroliin.

2_s

susanna58
30. marraskuuta

Minä käytin punariisiä muutaman kuukauden, tosin vain puoli annosta ja kolesteroli laski, mutta en uskaltanut jatkaa, kun pelkäsin mitä muuta se voi saada aikaan mm. maksalle. Tällä hetkellä juon yhden Benecolin päivässä, kohta pitäisi mennä mittauttamaan kolesteroli. Katsotaan olisiko siitä apua.

10_s

Pohjantikka
30. marraskuuta

Tulin kokeilleeksi tällaistakin: Ostin luontaistuotekaupasta mustaherukan siemenistä tehtyä öljyä kapseleina. Tuotenimi oli Ribesin. Kolesterolini putosi ilman sivuvaikutuksia 6,2:een. Sittemmin en ole tuotetta käyttänyt, muta koleserolini on yhä 6,x hiukan vaihdellen. Sain paljon käytetystä Lipitorista aikanaan niin paljon haittoja, että tämä tila ei riitä sen kuvaamiseen.

11_s

Tarja-2705
30. marraskuuta

No minulla kolestroli arvot koholla, 7.2 kokonaiskolestroli, hyvä oli 0.8 ja paha 5.4. No olen oottanut lääkärin soittoa, kun pitäis aloittaa lääkitys, mutta soittoa ei vaan kuulu. Nyt aamulla virtsanäytteen vein, kun epäilen virtsatulehdusta, siinäkin leukosyytit koholla. ( kävin kissani avojaloin ulkoo muutama päivä sitten) no muuta ei tarvinnut.

4_s

Helena
2. joulukuuta

Ihme on tapahtunut, minulle epäilijälle ja lääkkeiden vastustajalle. Aloitin lääkityksen korkeaan kolesteroliin, joka ei ollut moneen moneen vuoteen alle 6, vaikka mitä teki. Nyt se on hiukan yli 4:n ja lääkitys on ollut vasta 4 viikkoa. Ensimmäinen lääke teki lihaskipuja, mutta tämä ei mitään sivuvaikutuksia.

11_s

Tarja-2705
2. joulukuuta

Minäkin sain eilen kolestrolilääkityksen atovastin nimistä 20 mg, eilen vasta aloitin, saa nähä miten toimii, kahden k päästä kontrolli, mutta hyvä puoli, että sain ton tupakan myös pois, nyt oon jo ollut 2 viikkoa ja 3 päivää.. No minä en tiedä tekeekö lihaskipuja, kun minulla on niitä jatkuvaan.

4_s

Helena
2. joulukuuta

Hyvä, jos sait lopetettua tupakoinnin. Itsellänikin on lihaskipuja, mutta Pravacol...vai mikä se olikaan moninkertaisti kivut ja ne olivat kummallakin puolella kehoa, kun normaalit kivut rajoittuvat vasemmalle puolelle, mitä nyt kulumakivut oikeaan käteen. No, tuo Simvastatin ei tunnu missään muualla kuin tuossa kolesterolissa ja hyvä niin. Minulle määrättiin 4vk:n kuluttua aloituksesta kontrollikokeet ja kolesterolit olivat tippuneet todella tramaattisesti. Jatketaan näin, tsemppiä sinulle! t. Helena

1_s

Anonyymi
3. tammikuuta

Keltä vaan kysyisin:
Olisi mielenkiintoista tietää laajemminkin tietää, mistä kolesterolilääkkeistä teille
-ei ole tullut haittavaikutuksia
-on tullut haittavaikutuksia (ja minkälaisia ?)

Täällä näyttää tähän asti olevan vain Simvastatin, joka on ok (yhdelle ihmiselle, mutta kuitenkin)

Pohjantikalta kysyisin paljonko oli kolesteroliarvosi ennen Ribesinin syömistä ?

1_s

Anonyymi
3. tammikuuta

Hei!
Onko tosiaan niin että punariisi voi aiheuttaa noita maksa ongelmia?
Minulle terveydenhoitaja kehoitti niitä syömään kun kolesterolini on 6,8.
Olen ottanut muutaman tabletin jo useana päivänä, kirjoitelkaahn kokemuksia siitä.

1_s

Anonyymi
4. tammikuuta

Tietoa punariisistä löytyy mm. täältä:
http://www.sydan.fi/lehtiarkisto

laita hakuun hakusanaksi punariisi

1_s

Anonyymi
4. tammikuuta

En ota kantaa punariisiin, tutkikaa asiaa, netissä on paljon tietoa, ja tehkää johtopäätöksenne itse, mutta terveyskeskuksen ravitsemusterapeutin taso oli alkeellista naistenlehtitasoa, kun kävin kerran.

1_s

Anonyymi
4. tammikuuta

Tutkimusta ei paljon taida olla punariisistä, ainakaan suomeksi, kriittistä tietoa löytyy aika vähän.
Olen lukenut, että se voi vaurioittaa maksaa ja munuaisia ja lihaksia.
Joku lääkäri toivottavasti ottaa kantaa asiaan, koska punariisi tuntuu nyt olevan seuraavaksi leviävä "buumi".

1_s

Anonyymi
4. tammikuuta

Lisää lukemista punariisistä:

http://www.ravintoajaterveys.kotisivukone.com/58

1_s

Anonyymi
4. tammikuuta

Aukeisko tällä punariisisivu:

http://ravintojaterveys.kotisivukone.com/58

1_s

Anonyymi
4. tammikuuta

Jälkimmäinen sivu aukesi ja olipa aika mielenkiintoista tietoa pohdiskeltavaksi, ne haittavaikutukset.
Alatteko syömään punariisiä lukemanne jälkeen ?
Itse pohdin vielä.

1_s

Anonyymi
4. tammikuuta

Niinpä niin, ihan kaikille punariisi ei taida sopia ?
Tai ainakin jotain riskejä on olemassa.
Koululääketieteen edustajat eivät näihin asioihin halua vastata, koska hehän ovat lääketehtaitten osakkaita.
He kannattavat lääketehtaitten kolesterolilääkkeitä.

Kukahan joskus puhkaisi kuplan, mistä kolesteroli aiheutuu ?
Joku lääkärikin on yrittänyt, mutta ne mollataan maan rakoon.

Kolesteroli ei aiheudu syömästämme lihasta, rasvasta ja voista.
Sitä harhakäsitystä ylläpitävät suomalaiset lääkärit ja sillä harhaluulolla tulee 50% lääketehtaitten tuloksista=rahoista.

1_s

Anonyymi
4. tammikuuta

Samaa mieltä olen edellisen kirjoittajan kanssa.
Jättäkää ruoasta liiat hiilihydraatit pois, ei aamulla kuutta leipäpalaa ja päälle puuroa, ei kapallista perunaa päivässä, ei pullaa, ei karkkia, ei limsaa, ei sipsejä yms.
Syökää lihaa/kalaa ja vihanneksia ja aamulla ruisleipä ja oikeaa voita ja vitamiinia marjoista, kyllä tulee kolesterolit kuntoon ihan luonnonmenetelmällä, ilman särkyjä ja muita sivuvaikutuksia ja piristyy muutenkin superkuntoon !

11_s

Rituli
12. tammikuuta

Lääkärini tänään puhui tuosta kolesterolista,joka on n.5.6-6.4 välillä pyörinyt jo kauan,en ole vielä suostunut lääkkeeseen.Arvot otetaan n.2viikon kuluttua seuraavan kerran,ja sitten pitäis päättää se lääkitys.Mielestäni syön oikeastaan hyvinkin terveellisesti,johon kuuluu kaurapuuroa pehmeät rasvat,öljyt,ruisleipä, vihannekset,hedelmät,mar jat,vähä rasvaiset lihat ja rasvaiset kalat ym...terveellistä.Kertokaa onko joku saanut tämän tapaisella ruokavaliolla arvot laskemaan.Liikuntaakin olen yrittänyt lisätä.Luontais lääkkeitä tähän en oikein uskalla kokeilla,kun on noita muitakin lääkkeitä.Pahe minulla on tuo pulla,jonka kyllä yritän leipoa vähillä rasvoilla ja sokereilla.Karkit olen yrittänyt vähentää aika vähiin..

4_s

Helena
14. tammikuuta

Hei Rituli. Minä yritin aikani laskea kolesterolia ruokavaliolla, mutta...vaikka se alkuun putosikin, mutta jäi kuitenkin roikkumaan 6:n pintaan. No, vihdoin suostuin lääkitykseen. Pravacol, vai mikähän se oli teki kovat lihaskivut ja lopetin sen kahden viikon kuluttua. Vaihdoin sitten tilalle Simvastatinin ja muutaman viikon käytön jälkeen arvo oli tippunut jo hieman yli 4:n. Tuosta lääkkeestä ei ole ollut sivu-eikä yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Jos päädyt lääkitykseen, suosittelen kokeilemaan, jospa se laskisi sinunkin arvojasi, ilman sivuvaikutuksia. Nautitaan ihanista ilmoista...kevättä odotellen. t. Helena

11_s

Rituli
14. tammikuuta

Kiitos Helena ! Minusta on hienoa että joku vastaa,kun täällä kyselee jotain asiaa,vaikka se ei aina oliskaan niin kovin tärkeää.Olen oivaltanut tämän toiminnan sellaiseksi,että kun täällä meillä on saman kaltaisia sairauksia,mutta samanlaiset hoidot eivät kaikille auta,olemmehan jokainen omia yksilöitä,mutta aina jokainen vastaus,jo henkisesti antaa paljon,siitä huomaa että välitämme toisemme terveydestä.Minä kerran kyselin jotain,enkä saanut yhtään vastausta,silloin tuntui siltä että olenkohan ainut ,täällä jolla on tämä asia näin....Katson nuo seuraavat arvot ja sitten teen päätöksen lääkkeen suhteen! Haleja sinulle Helena :)

11_s

Rituli
9. helmikuuta

Hei Helena ! Tänään lääkärini soitteli ,kokeiden tuloksia jotka otettiin pari viikkoa sitten,kaikki muut oli ok..mutta se kolesteroli 6.7 ,näyttää siltä että ruokavaliolla en saa sitä alemmaksi ,joten suostuin vihdoin kokeilemaan lääkitystä,hän ehdotti että kokeillaan Simavastinia jota yleensä ensin kokeillaan,sinullahan on myös se lääkkeenä.Onko se aiheuttanut myöhemminkään sinulle sivuvaikutuksia,käytätkö sitä edelleen ? Onko muilla kokemuksia tästä lääkkeestä jo on olisi kiinnostavaa kuulla niistä. Terkuin Rituli !

6_s

Elisa
9. helmikuuta

Rituli, minä olin juuri samoissa kolesteroliarvoissa sinun kanssasi, olisin saanut lääkityksen, mutta anelin "armonaikaa" puoli vuotta, lupasin sinä aikana saada ruokavaliolla ja lisäämällä liikuntaa arvot laskemaan. Se onnistui, enkä siis tarvinnut lääkitystä. Niin että tuosta Simavastinista minulla ei ole kokemusta, mutta ruokavalion muuttamisesta on. Seuraavan kontrollin piti olla tällä viikolla, mutta siirtyi kahdella viikolla, saa nähdä, miten sitten käy.

4_s

Eva
9. helmikuuta

Heippa Rituli.
Minäkin sain Simvasatatin 10 mg kolesteroliin. Elokuussa kol oli 6,7, silloin sain puhutta lääkärin kanssa että yritän ensin ruokavaliolla ja terveysvaikutteisella juomalla(BENECOL). Vähensin suklaansyöntiä ja vähensin rasvojen syöntiä. Ja kappas vaan, kol oli nyt 7.7. Että silleen .
Viisi päivää olen syönyt nyt lääkettä, en ole vielä huomannut muuta kuin ehkä päänsärkyä on muutamana pvnä ollut. Liekö syy lääkkeessä, saattaa olla myös lähestyvä flunssa. No, yritettävä on kuitenkin. Kontrolli kuukauden päästä.

1_s

Anonyymi
9. helmikuuta

Hei tytöt! Minäkin söin ensin apteekin statiineja pari viikkoa, mutta lopetin hurjien reisilihaskipujen vuoksi. Jouduin ihan ottamaan särkylääkettä. Sitten popsin luontaistuotekaupan punariisiä, ja taas sain lihassärkyä reisiin, en ihan niin kovia. Lopetin riisitkin. En tiedä, mitä tehdä nyt, kolesteroliarvo on noin 8. Mikä ihme tuota kolesterolia kohottaa, kun syönkin suht. terveellisesti! Kuka tietää?

terkuin Anu

6_s

Elisa
9. helmikuuta

Taitaa siihen vaikuttaa perinnölliset tekejätkin, muistan jostain lukeneeni, vai sanoiko lääkärini sen minulle, en ole varma.

11_s

Rituli
9. helmikuuta

Kyllä minulle on lääkäri sanonut,että perintötekijöillä on vaikutusta,minäkin olen pitkittänyt jo kauan tuota lääkkeen aloittamista,olen jos miten ruokavalioita koittanut on ollut Benecolit jos muut,mutta ei.Nyt lääkärini sanoi että jos tulee kovia lihassärkyjä lopetat lääkkeen,minulla on niitä muutenkin kun on kulumia,täytyy vaan sitten seurata lisääntyykö ne.Lääkäri sanoi,että jos jotain tulee kolesterolista aiheutuvaa,kun ei ole hoidettu niin sitten sanotaan,että miksi ei ole arvoja hoidettu kuntoon.Onhan se tämäkin asia kuten moni muukin,niin henkilökohtaista eikä sitä kaikilla saada millään konstilla,arvoja alas.Tiedäppäs sitten miten olis hyvä.Jos on muuten perus terve,niin kai se silloin ei niin haittaa nuo arvotkaan.

11_s

Rituli
9. helmikuuta

Vielä tuohon edelliseen minulle lääkäri sanoi,että tällä Simavastinilla aina ensin kokeillaan,kun lääkitystä aloitetaan,kysyin punariisistä mutta hän ei ollut kovin innokas siihen,mutta antoi kyllä minun valita.

6_s

Elisa
9. helmikuuta

Tietysti lääkitys tulee aloittaa, jos mikään muu ei auta. Tähän mennessä minulla on ollut tuuria, saa nähdä sitten tästä eteenpäin. Muuten, se levite jota minulle suositeltiin ja jota olen siitä asti käyttänyt on Becel pro activ.

6_s

Elisa
9. helmikuuta

Unohdin vielä, mieheni jolla on kolesterolilääkitys, käyttää levitteenä Benecolia, minä taas ilman lääkitystä Becel pro activia. Molemmilla lääkärin suosituksesta.

4_s

Helena
9. helmikuuta

Moikka. Simvastatiinista ei ole tullut mitään sivuvaikutuksia (saan niitä herkästi vaikka mistä)Kolesteroli laski nopeasti hyviin lukemiin. Jatkan mielelläni lääkitystä. Ruokavaliolla en saanut arvoja laskemaan. Onneksi lääke on halpa, eikä rasita liikaa kukkaroa. Suosittelen kokeilemaan, jospa se sinullekin sopisi.

4_s

Helena
9. helmikuuta

Minähän kokeilin ensin toista kolesterolilääkettä, mutta muutaman päivän kuluttua tuli kovat lihaskivut..siis kuluma ym. kivut moninkertaistuivat, kun lopetin lääkkeen kivut hävisivät (muuttuivat "normaaliksi" päivittäisiksi, kokoaikaisiksi kivuiksi). Sitten aloitin Simvastatinin ja oo pysyi tavallisena. Kyllä sen eron huomaa, jos lääke ei käy.

11_s

Rituli
9. helmikuuta

Kyllä aion nyt aloittaa lääkityksen,hain päivällä lääkkeen apteekista,ja tosiaankin lääke oli tosi halpa,ja jos tästä nyt avun saan noihin lukemiin ilman sivuoireita ,niin täytyy olla kiitollinen.Kiitos teille kaikille jotka otitte kantaa,tähän asiaan,kerron sitten auttoiko tämä lääke !

4_s

Helena
9. helmikuuta

Toivottavasti lääke sopii sinulle ja saat kolesterolisi laskemaan.

10_s

Bea
10. helmikuuta

Tästä kolesterolin luvuista ollaan kovastikin eri mieltä. On lääkäriryhmä jotka ovat sitä mieltä, ettei tuohon kokonaiskolesteroliin ole niin tuiottamista vaan tulisi katsoa Triglyseriini arvot ja HDL. Triglyseridit ovat veren tärkeimpiä rasvaa kuljettavia hiukkasia
Triglyjen tulisi olla ehdottomasti alle 2!

Lue:
http://www.poliklinikka.f...

Itselläni kokonais kol on 7,8 ja HDL 1,9 ja Trigly 0,65. En syö Statiineja vaan aloitin Punariisin ja kookosöljyn (ei kookosrasvaa! ) syönnin. Odotan mielenkiinnolla kuinka mittaustulokset muuttuvat kun seuraavan kerran käyn mittaamassa.

Olen myös vähähiilarisen ruokavalion kannattaja vaikka se ei painoani olekaan paljoa laskenut. Kuitenkin paremmin kuin mikään muu laihari.

Tästä kirjoittavat;
http://www.anttiheikkila....
http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/

Kannattaa myös tutustua sivustoon; http://www.karppaus.info/

1_s

Anonyymi
10. helmikuuta

Hei Elisa, minäkin olen kuullut tuosta perinnöllisyydestä (en ole ylipainoinen) kolesteroliarvoissa! Jos on niin, vaikuttaako lääkitys sitten ollenkaan? Jos se on tyyppikysymys (se oli eka kerta kun kolesteroli yleensä multa mitattiin) ja mun tyypilläni se olisi luontaisesti kohonnut. Ruotsissa eivät lääkärit lähde heti hoitamaan lääkkeillä kohonneita arvoja, kuulemma. Siellä "normaaliarvot "ovat korkeammalla kuin täällä. Muuten, tuleeko korkeasta kolesterolista joitain oireita / vaivoja?

11_s

MIUKU
10. helmikuuta

Mä olen kuullut ihan posittivisia kommentteja tuosta punariisistä, toivottavasti auttaa myös sinulla :)

1_s

Anonyymi
11. helmikuuta

Babushka, olet onnellinen, kun kolesteroliarvosi ovat laskeneet, etkä ole saanut mitään sivuoireita lääkkeistä. Etkö alussakaan saanut mitään tuntemuksia? Itse en nyt tiedä, mitä tehdä. Aina kun muistan korkeat arvoni, ahdistaa. Mutta lääkkeet "ahdistavat" kipuina, kun niitä olen yrittänyt syödä. Voin olen nyt vaihtanut Becel pro activiin. Onko kellä kokemuksia Becelistä?terkuin Anu

11_s

Rituli
11. helmikuuta

Minulla on kokemusta noista benegol,broagtiv,ym...sekä beceliä käytän koko ajan.mutta eivät laskeneet arvoa,joten suostuin vihdoin lääkkeeseen Simavstitin,olen sen aloittanut vasta tällä viikolla.Jos on sukurasitetta niin,silloinhan se olisi hyvä saada hoidettua,vaikka ei sitä kaikilla saadakaan millään konsteilla alemmaksi,ehkä se ei ain ole kuitenkaan,niin paha asia kun jotkut lääkärit sen niin väittää,ahdistus ei kyllä saisi myös tulla matkaan.Toivon että saat parhaan mahdollisen ratkaisun asiaan,älä ota liian vakavasti.Terveiseni sinulle ja positiivisuutta,kyllä asiat menevät kuitenkin hyvin !

1_s

Anonyymi
11. helmikuuta

Kiitos Rituli! Kamalaa onkin ahdistua taudista, jota ei tiedä sairastavansa ja joka ei tunnu missään! Kun kolesterolit unohtaa, luulee olevansa terve. Ei kai näitä kolesteroleja ole vielä hirveän kauan edes mitattailtu ihmisiltä... Kerro sitten, tuliko oireita (mulla lihakset kipeytyi Simvastinista, etenkin reisilihakset, viikon-kahden päästä aloituksesta)!Anu

4_s

Helena
11. helmikuuta

Hei Anu. Minulla on kokemusta Becelistä, se ei yksin auttanut laskemaan kolesteroliani. Sinnittelin monta vuotta...en suostunut lääkkeisiin, mutta....Nyt katsoin parhaaksi, tai siis n.6kk sitten, aloittaa lääkityksen. Korkea kolesteroli ja varsinkin HDL:n ja LDL:n huono suhde (toinen "rasvoittaa" verisuonia ja toinen "puhdistaa") altistaa sydän-/aivoinfarktiin, kalkkeuttaa isoja ja pieniä valtimoita....ym. "jäynää", joka voi tulla pahimmillaan ilmi äkkikuoleman muodossa.Punariisistä olen kuullut, että se on aiheuttanut maksavaurioita, joten mikään ei ole avain "onneen".

1_s

Anonyymi
11. helmikuuta

Helena, etkö sitten saanut minkään valtakunnan sivuoireita? Ja sopiko heti eka lääkitys ja onko se Simvastatin (vai mikä se nyt olikaan)? Muuten, miksihän ne statiinit "menevät" juuri lihaksiin särkemään? Entä vaikuttaako psyyke mitenkään kolesterolia kohottavasti? Stressissähän nousee sokerit, verenpaineet jne.Anu

8_s

f63-44
12. helmikuuta

Becelillä, benegolilla ym. ei minun kolestroliarvoni ainakaan ole laskeneet. Onko kokemuksia punariisistä kenelläkään?

1_s

Anonyymi
12. helmikuuta

Voi kun helpotti, Babushka! Lääkäri ahdistukoon vuorostaan, minä vedän lonkkaa ainakin viikonvaihteen yli. Ja jospa minä olisin kans yks toinen mummo, rasvamummo, jota ei arvot heilauttele. Noh, kaipa mun pitää pyytää jotain toista lääkettä tai ainakin mennä uuteen kontrolliin. En sure, ennenkuin numeroilla todistetaan jotain.

Mutta jos syynä on suklaa.... siitä en luovu.

Hyvää Ystävänpäivää kaikille!Anu

11_s

m84-340
5. huhtikuuta

Tervehdys, lukijat! Olen käyttänyt simvastatiiniä n. 15 v. Aluksi 10 mg, sitten 20 mg ja viimelopuksi kokeiltiin vielä 40 mg. Kolesteroliarvot putosivat n 8:sta lähelle 5. Kaikki muut arvot ovat hyviä. 40 mg:n jälkeen kipuoireet pahenivat. Käsivarsien lihaksia ja olkapäitä alkoi särkemään niin, että yöunet jäivät vähiin. Vatsa mourusi ja luulen, että oli myös hermostovaikutuksia. Lääkäri kehoitti lopettamaan vastatiinin käytön ja ottamaan Primaspania yhden päivässä. Olen lisäksi käynyt keukokuvassa ja rasituskoe on edessä. Lääkkeen lopettamisesta on vasta runsas viikko, mutta nyt ovat kivut poissa, olen nukkunut yöni hyvin eikä vatsakaan oireile. Seurataan tilannetta, jännittää!

11_s

Rituli
7. toukokuuta

Olen käyttänyt Simavastatiinia nyt n.3kk ja selkä,lonkka ja niskahartiat ovat kipuilleet,kyllä ehkä enemmän kuin normaalisti,joten olisikohan tuolla lääkkeellä syy siihen,vähän vaikea sanoa kohdallani ,kun ovat muutenkin olleet kivuliaat.Ensi viikolla otetaan verikoe,jolloin näkee ovatko arvot parantuneet.Olisin kiinnostunut tietämään,miten nuo kivut tuntuvat ,teillä joilla niitä on ollut,tämän lääkkeen käytösta!

4_s

Eva
7. toukokuuta

Mulla tuli Simvastatinista sellaisia kramppeja vasempaan etureiteen. Söin kk. ja sitten lopetin. Krampit vähentyi. Muita kipuja ei ollut. Nyt syön omalla määräyksellä soijalesitiiniä 1rkl päivässä sekoitettuna jugurttiin. Saa nähdä miten arvot reagoi.Ja lääkäri....

4_s

Eva
7. toukokuuta

Siis söin sitä Simvastatinia 4 kk. Arvot oli laskenut 7.7>5.3 (kokonais kol).

10_s

Pertti
8. toukokuuta

Kun yksi ja toinen on saanut kaikenlaisia lihasoireita ym. noista kolesterolilääkkeistä, niin suosittelisin lukemaan niiden tuoteselosteista mahdolliset haittavaikutukset. Joku meinaa kuolla jostakin kolesterolilääkkeestä vanhuuteen jo paljon ennen, kuin vanhuus on tullut. Niin paljon voi olla haittavaikutuksia. Yksi mahdollinen haittavaikutus joillakin kolesterolilääkkeillä on mm. lihasrappeutuminen. Jos selkä- ja sydänlihakset rappeutuvat, niin ongelmia alkaa olla selässä ja sydämessä. Joillakin jokin kolesterolilääke voi aiheuttaa kuukaudesta toiseen koko ajan jatkuvaa vatsakipua jne. Kolesterolilääkkeiden aiheuttamat ongelmat ovat hyvin henkilökohtaisia. Lääke, joka toisella aiheuttaa ongelmia, ei toisella aiheuta niitä ollenkaan. Jos jo muilla vastatiineilla ongelmia on ollut, kannattaisi lääkäriltä pyytää resepti atorvastatiinille. Onhan veren kolesteroli tietysti pyrittävä pitämään oikeissa rajoissa.

11_s

Rituli
14. toukokuuta

Kuulen tässä kuun lopulla kolesteroli arvoni,kun lääkäri soittaa tuloksesta nyt kun tulee 3.5kk käytöstä.Kyllä hän sanoi kun lääkkeen määräsi ,että jos tulee sivuoireita voi sen lopettaa ja tuoteselostetta kyllä olen lukenut toki,mutta kun on ennestäänkin noita lihas kipuja ,ollut monia vuosia ja ne kipuilee välillä enemmän ja välillä vähemmän,niin ei oikein pääse selvyyteen tuleeko kyseisestä lääkkeestä niitä myös.Olisikin helppo asia jos olisi ,jokin uusi sivuvaikutus jolla selviäisi paremmin nuo sivuvaikutukset.Yleensäkin tuo kolesteroli puhuttaa,niin paljon ettei oikein tiedä mihin uskoa.Minulla kun on tuo verenpainekin jatkuva,hoidossa kyllä.Ruokavaliolla olen pyrkinyt noudattamaan,terveellisyyttä myös tuohon asiaan.Kiitän sinua ja Evaa kannanotostanne jota arvostan suuresti ja teen päätökseni ehkä sitten ,kun lääkäri on soittanut tuloksesta.Lämmintä ja terveellistä jatkoa kaikille jotka kamppailemme omien,vaivojemme kera !

11_s

Rituli
1. kesäkuuta

Niinhän siinä minulle kävi,koe otettiin arvot romahti kunnolla alas,mutta lopetin myös lääkkeen,kun lihakseni kipuilivat mielestäni normaalia enemmän ja yöunet myös kärsivät siitä enemmän.Lääkärikin oli sitä mieltä,että arvot tippuivat liikaakin,ja eikä tuo lääke ollut minulle sopiva.Kerroin olevani aika tiukalla ruoka kuurilla myös,joten teimme lääkärin kanssa yhteis sopimuksen,että jatkan terveellisellä ruokavaliolla ja sitten syksyllä arvot katsotaan ja jatko myös. Yksi mielestäni hiukkasen ikävä juttu,kun tuo grillikausi aukesi lämmin kesä ym...mukavaa,mutta eiköhän tässä sopivia herkkuja löydy,kun käyttää mielikuvitusta..:) Herkullista kesää kaikille rasva arvojensa kanssa painiville !!!

1_s

Anonyymi
13. kesäkuuta

Hei!Joku kyseli punariisistä minulla se on toiminut erittäin hyvin,nyt arvot ovat huippuluokkaa.Tulkoon vielä sanotuksi sairaalan lääkäri puhui,että potilaat ovat kertoneet punariisin auttavan.Jospa koululääketiedekkin alkaisi uskoa luonnon menetelmiin.Että silleen....tervehtien Raili

5_s

f77-3387
13. kesäkuuta

heippa! punariisiä olisin itsekin valmis ollut kokeilemaan, mutta lääkäri totesi, kun arvoni ovat niin korkeat ei se auta.Joten mitä teen?

2_s

Hoitonetti
1. heinäkuuta

Ei tämä punariisi aivan uusi asia ole maailmalla, eikä meillä Suomessakaan. Punaiseksi värjättyä riisiä eli punariisiä on käytetty vuosisatoja Aasiassa ravintona ja lääkkeenä mm. edistämään sydämen ja verisuonten terveyttä. Punariisi sisältää statiineja ( kolesterolia laskeva aine) valmistustapansa vuoksi. Punaiseksi värjättyä riisiä on käytetty Aasiassa ruoan väri- ja säilöntäaineena. Suomessa on useita punariisiä sisältäviä ravintolisiä, joita myydään pääasiassa luontaistuotekaupoissa. Koska ainakin osa punariisivalmisteista sisältää noin 5-10 mg lovastatiinia suositetussa vuorokausiannoksessa, nämäkin valmisteet laskevat kolesterolipitoisuuksia veressä, ja niillä on samoja haittoja ja Yhteisvaikutuksia kuin kolesterolilääkkeillä. Etenkin aasialaisten valmisteiden koostumusta on hankala määritellä tarkasti. Punariisijauheet ja -uutteet saattavat sisältävää pieniä määriä mm. rasvahappoja ja kasvisteroleja. Jotkut myytävistä valmisteista sisältävät eri lääkekasveja, mm. orapihlajan hedelmää (fructus Crataegi) ja raparperin juurta (radix et rhizoma Rhei). Jotkin valmisteet voivat taas virheellisen valmistuksen vuoksi sisältää sitriniiniä, haitallista homemyrkkyä, jonka tiedetään vaurioittavan munuaisia. Varsinainen punariisi valmistetaan keitetystä riisistä sekoittamalla siihen hiivoja, jotka värjäävät riisin punaiseksi. Hiivoat puolestaan tuottavat monakoliineja, joilla on samanlainen rakenne kolesterolilääkkeen, lovastatiinin, kanssa. Punariisivalmisteiden koostumus ja statiinipitoisuus vaihtelee suuresti valmistuksen yksityiskohtien mukaan. Useimmat kaupalliset punariisijauhot ja -uutteet sisältävät alle prosentin tai ei ollenkaan lovastatiinia. Aasiassa ja Euroopassa myytävät punariisivalmisteet sisältävät yleensä 4-10 mg lovastatiinia vuorokausiannoksessa. Reseptilääkkeenä käytetyn lovastatiinin suositettu hoitoannos on 20-80 mg/vrk. Suomessa markkinoilla olevat valmisteet sisältävät yleensä punariisiä 500-600 mg kapselissa ja 1000-2500 mg suositetussa vuorokausiannoksessa. Kiinassa tehdyn laajan tutkimuksen yllättävän positiiviset tulokset, jossa vain 6 mg lovastatiinia sisältävä valmiste sai aikaan merkittäviä vaikutuksia vähentämällä sydäninfarkteja ja sydänperäisiä kuolemia. On herännyt joissakin piireissä epäilyjä tutkimuksen luotettavuudesta. Tuloksia on pyritty selittämään sillä, että punariisivalmisteet voivat lovastatiinin lisäksi sisältää muita monakoliineja, rasvahappoja, steroleja ja kasviuutteita, jotka saattavat voimistaa lovastatiinin vaikutuksia, jolloin veren kolesterolitasokin laskee. Punariisivalmisteilla on samoja haittoja kuin statiineilla: yleisimpiä haittoja ovat olleet lihaskivut, huimaus, pahoinvointi, vatsavaivat ja ripuli, mutta vakavia haittoja ei ole todettu. Punariisivalmisteetkin voivat aiheuttaa maksa- ja lihashaittoja kuten statiinit. Statiineja sisältävät punariisivalmisteet voivat voimistaa statiinien ja muiden kolesterolilääkkeiden haittavaikutuksia. Valmisteilla saattaa myös olla samoja yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa kuin statiinilääkkeillä. Maksan vajaatoimintaa sairastavien, lasten ja raskaana olevien naisten pitää välttää punariisiä sisältäviä valmisteita. Lääkkeiden ja elintarvikkeisiin kuuluvien ravintolisien valvonta eroavat toisistaan. Lääkkeitä saa myydä, kun valmistaja on tutkimuksissa selvittänyt tuotteen laadun, tehon ja turvallisuuden ja viranomainen on hyväksynyt valmistajan selvitykset. Ravintolisien myyminen ei edellytä valmistajaa selvittämään tuotteesta edellä esitettyjä asioita. Lääkärin ei tule suositella punariisivalmisteita kolesterolia alentavina lääkkeinä. Potilaan omaan harkintaan saa jäädä käyttääkö hän lääkettä vai ravintolisää.

4_s

Eva
15. lokakuuta

Lukakaapas tämäkin juttu:http://www.iltasano mat.fi/hyvaolo/terveys.as p?id=1749118

5_s

f77-3387
29. joulukuuta

kiitos, todella hyvin ja täydentävästi kerrottua asiaa punariisistä. olen juuri lopettanut crestorin popsimisen ja ajatellut kokeilla punariisiä, mutta empä tiedä nyt,toisaalta olen jo 68v nainen ja kuullut että ikäisilleni ei ole mitään hyötyä kolesterooli lääkityksestä siis ei kait siitä riisistäkään.haluaisin kuitenkin neuvoja asiasta.
HYVÄÄ UUTTA VUOTTA KAIKILLE

11_s

Rituli
29. joulukuuta

Minäkin käytin jokin aika sitten,kolesteroli lääkettä joka laski arvot alas,mutta aiheutti niin paljon lihaskipuja,että lääke lopetettiin ja lääkärinikin oli sitä mieltä,että yritän ruokavalion pitää terveellisenä ja olla ilman lääkettä,tuota punariisiäkin harkitsin mutta en sitten kuitenkaan alkanut sitäkään käyttää ja juuri tämän ikäni takia,sitten en alottanut lääkettä,koska olen myös kuullut ettei sitä tarvitsisikaan,mutta kai tämäkin on jokaisen oma päätös asiassa,mikä sitten on paras,onko siihenkään sitä aivan oikeaa tietoa edes olemassakaan,kun eivät tunnu alan ammattilaisetkaan olevan asiasta varmoja !

4_s

Eva
29. joulukuuta

Punariisistäkin saa sivuvaikutuksia, olen kuullut. En ole kokeillut kylläkään itse.

Aiheen terveysarvot

5_m

Painoindeksi

Painoa mitataan ns. painoindeksillä, jossa sitä verrataan pituuteen saaden vertailtavuutta pituuden ja painon suhteen. Normaalisti painoindeksi vaihtelee 20-25 välillä. Painoindeksi 20-18 viittaa ...
12_m

Rasvaprosentti

Kehon rasvaprosentti määrittää koko rasvasolujen määrän prosenttiosuudella kehon painosta. Se on painoindeksin ohella tärkeä mittari määrittämään rasvakudoksen paino-osuutta. Kehon rasvaprosentti ...
8_m

Verensokeri

Verensokerin tehtävänä on toimia ruoan sisältämän hiilihydraatin pilkkoutuessa suonensisäisenä energianviejänä elimistön kudoksiin. Verensokeri kohoaa elimistössä hiilihydraattipitoisen ruoan ja tä...
10_m

Vyötärönympärys

Vyötärönympärysmittaa käytetään osana ylipainon ja samalla ihonalaisen rasvakudoksen paksuuden osoittajana. Lisääntynyt rasvakudos lisää taipumusta saada metabolinen syndrooma. Varsinkin miehillä v...

Aiheen kysymykset