Kondromalasia, eli suomeksi polven rustonpehmentymätauti, on kipuoireita aiheuttava polvilumpion sisäpinnan rustonpehmenemisestä syntyvä oireisto, joka on luonteeltaan hyvänlaatuinen tila. Kysymys on lähinnä viivästyneestä polvilumpion ruston kypsymisestä ja tilanne korjaantuu yleensä polven kolmeenkymmeneen ikävuoteen mennessä. Kypsymishäiriöstä johtuen polvilumpion sisempi rustopinta hankaa reisiluun etuosan uraan, mikä aiheuttaa pehmeällä rustopinnalla rutinaa ja samalla kivun tuntemusta. Myös pitkään istuessa polvilumpion seudulla voi syntyä epämiellyttävänä koettavaa paineen tunnetta.

Oireisto on yleinen varsinkin niillä nuorilla, joilla esiintyy erilaisia polven ja säären rakenteen virheasentoja (länkisääret, pihtipolvet) tai toistuvia polvilumpion sijoiltaanmenoja. Oireena kondromalasiassa voi esiintyä rasituskipua polven etuosassa kyykistyessä, hyppiessä tai ponnistaessa. Kysymys on lähinnä yksilöllisestä hyvänlaatuisesta polvilumpion sisäpinnan luutumishäiriöstä, joka todetaan usein polvinivelen etuosan erilaisten pitkittyneiden rasitusoireiden vuoksi suoritetuissa tähystystutkimuksessa. Sinänsä tähystystutkimuksesta ei ole kondromalasian hoidossa hyötyä potilaalle muuten, kuin että se varmistaa polvikivun alkuperän. Yleensä kylmähoito ja rasituksen välttäminen helpottavat oireita.

Polven kondromalasia on yleinen nuorilla rasituksellisen polvikivun syynä ja se tulee esiin varsinkin varusmiespalvelusta suorittavilla nuorilla aiheuttaen liikunnan suorittamisessa hankaluuksia. Parantavaa välitöntä hoitoa vaivaan ei ole, mutta oireita voidaan vähentää säännöllisellä polven alueen lihaskunnon parantamisella.

Kondromalasia oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
69_rs Polvikipu 1
Stub Pitkittynyt kipu 1
Stub Puutuminen 1
Stub Nivelen liikearkuus 1

Kondromalasia hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1
682_rs Kylmähoidot 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset