Kolera on saastuneen juomaveden ja ruoan sisältämän bakteerin, vibrio choleran aiheuttama suolistoinfektio, joka suolistoon joutuessaan erittää suolistomyrkkyjä (enterotoksiineja), mikä johtaa hyvin voimakkaaseen ripulointiin, suoliston verenvuotoon ja kuivumiseen ilman riittävää hoitoa. Suolistoon päästessään oireilu alkaa yleensä 2-5 päivän kuluessa hyvin rajuna oireina. On raportoitu hyväkuntoisen aikuisen menehtyneen sairauteen tunneissa. Toisaalta sairaus voi olla täysin oireeton osalla sairastuneista.

Sairautta on pisimpään esiintynyt Intiassa Gangesin alueella, josta se on vuosikymmenien kuluessa levinnyt ympäri maailmaa muualle maailmaan lähinnä trooppisille alueille. Kolera-epidemiat ovat yleensä yhteydessä huonoihin hygieniaolosuhteisiin, saniteettitilojen ja huonolaatuisen riittämättömän juomaveden saantiin. Se leviää hyvin tehokkaasti kolmansien maiden köyhillä alueilla epidemioina erilaisten tulvien ja luonnonkatastrofien yhteydessä.

Kolera ei tartu ihmisestä toiseen. Sen parasta estoa ovat puhtaan juomaveden ja ravinto-olosuhteiden parantaminen, joskin suun kautta annettavaa kolera-rokotetta on kokeiltu sairauden hoitoon. Tropiikin matkalta Suomeen kuumeisena palatessa on otettava huomioon malarian tai muu hoitoa vaativa trooppisen sairauden mahdollisuus, jolloin on syytä hakeutua heti sairaalapäivystykseen arvioitavaksi. Trooppisten tautien hoito on Suomessa keskitetty Auroran sairaalaan Helsingissä.

Kolera oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
91_rs Ripuli 1
96_rs Kuume 1
Stub Ulosteen veri 1
163_rs Pahoinvointi ja oksentelu 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen terveysarvot

9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...

Aiheen kysymykset