Kohdunkaulaksi sanotaan aluetta, joka sijaitsee emättimen pohjukassa ja muodostaa kohdunsuun. Alue on altis erilaisille sukupuolitaudeille sekä virusinfektioille, kuten papillomaviruksille, joiden on todettu olevan merkittävässä yhteydessä kohdunkaulan syöpään. Suomessa sairauden ilmaantuvuus on selvästi muuta maailmaa pienempi, osaksi valtakunnallisten joukkoseulontojen eli papa-tarkastusten vuoksi.

Syöpäriskiä lisäävät varhainen ja vaihtuva seksielämä, tupakointi ja ylipaino. Myös virustartunnat ovat keskeinen syntytekijä kohdunkaulan syövän synnyssä. Diagnoosi varmistuu sisätutkimuksen yhteydessä otettavalla solunäytteellä. Hoidossa käytetään usein leikkaushoitoa joka määräytyy levinneisyyden mukaan.

Kohdunkaulan syöpä oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Valkovuoto 2
Stub Virtsankarkailu naisilla 1
Stub Kivulias yhdyntä 1
Stub Poikkeava verinen vuoto 1

Kohdunkaulan syöpä hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Syövän sädehoito 2
Stub Solusalpaajahoito 2
Stub Syövän leikkaushoito 2

Keskustelu

11_s

Millavanilja
13. joulukuuta

onko pahanlaatuinen kasvain aina syöpä? Hei, kävin joukkoseulonnassa ja sain vastaukseksi luokan 3. Gynegologilla otettiin uudet näytteet ja keskustelimme että minun nuoruudessani (15v sitten) oireillut liuske(?)kondylooma taas oireilee. Olen käynyt papa kokeessa nuoruudestani asti vuoden välein koska emättimessäni on satunnaisesti näyttäytynyt hyvänlaatuinen kasvain/näppylä. Nyt Lääkärini soitti kertoi erehtyneensä kondyloomasta ja että minulta on löytetty iso pahanlaatuinen kasvain, muuta tietoa en puhelimessa voinut kysyä ympäristön takia. Eli nyt odotetaan kuukautiset ja 2 viikkoa tästä tiedosta minut leikataan tai oikeammin kasvain poistetaan käsittääkseni sähkösilmukalla. Pääsen kotiin samana päivänä ja seuraavan päivän saan vapaata koska saattaa ilmetä runsasta verenvuotoa. Kysymykseni siis kuuluu - onko pahanlaatuinen kasvain aina syöpä? Jos on niin minulle ei käsittääkseni anneta ennen leikkausta sädehoitoa tmv. Olen aivan pihalla - enkä oikeastaan tiedä mitä ajatella... tuntuu että lääkärin olisi tullut antaa tämä tieto kasvotusten. kyseleepi Millavanilja

13_s

TriDoc
13. joulukuuta

Hei! Yleisesti PAPA kokeen tarkoitus on paljastaa kohdunkaulasta määritettävien limanäytteiden muodossa tulehdukselliset ja pahanlaatuiseen kasvuun viittavat kohdunkaulaosan tilanteet. PAPA-luokat I ja II ovat normaleja, tosin luokassa II taustalla on usein hoitoa vaativa tulehdus, joka pyritään hoitamaan. Luokka III seuraa usein virustulehdusta( herpes, kondyloma) ja tila on varmistettava tällöin emätintähystyksessä otettavin koepaloin. Kun kerroit sähkösilmukasta, olisiko kyse nyt tästä toimenpiteestä. PAPA-kokeen perusteella sinänsä ei voi vielä tehdä diagnooseja, vaan se tehdään koepaloista tehtyjen patologin määritysten perusteella. Tosin PAPA luokka IV ja V viittaavat syöpään.PAPA-luokasta III pahanlaatuinen paikallinen solukasvumahdollisuus on olemassa. Olisiko tästä keskustelustanne kyse? Kun tilanne on kohdallasi näin epäselvä, olisi varmasti hyvä, että soittaisit vielä gynekologillesi, jos olet epävarma, koska 2 viikkoa on pitkä aika. Kun ja jos sinulta ei ole otettu vielä varsinaista koepalaa, ei voida puhua pahanlaatuisesta kasvaimesta, mutta asia vaatii toki jatkoselvitystä, mistä ilmeisesti on nyt kysymys. Epätietoisuus ei ole hyvä, auttaisiko tämä eteenpäin?

1_s

Hoitonetti.fi
14. joulukuuta

Hei! Hoitonettiin on tullut kysymys, joka sivuaa aihettasi ja siihen on myös vastattu. Se liitettiin keskustelun yläpuolelle kohtaan "aiheeseen liittyviin kysymyksiin" osioon.

2_s

f53-2349
26. huhtikuuta

hei ,minulle on papakokeessa tullut tulos luokka 3,sain lähetteen sairaalaan sähkösilmukkahoitoon ,sen tuloksen sain viime viikolla ,lääkäri puhui syövän esiasteesta,nyt olen ihan peloissani ,en tiedä kuinka vakavaa se on ,puolen vuoden päästä kontrolli.miten nyt toimitaan ;olen parisuhteessa ,voimmeko jatkaa yhdyntää ilman suojaa ,jos vaikka miesystäväni on oireeton kantaja ,saanko sen tartunnan häneltä aina uudestaan ,sairaalaläkäri kyllä sanoi ,että voi johtua nuorena sairastamastani kondyloomasta

13_s

TriDoc
26. huhtikuuta

Hei! Kertomasi perusteella kohdunkaulasi tutkimuksissa saatu tulos viittaa paikalliseen limakalvon solumuutokseen, joka on määritelty syövän esiasteeksi. Tilanteessasi, jossa solumuutos on ilmeisesti vähäisempi, riittää hoidoksi tilanteen seuranta ja uusintatutkimukset sitten 6 kuukauden kuluttua, jolloin nähdään, eteneekö muutos ylipäätään ja mihin suuntaa. Kohdunkaulan solukuvan muutokset syntyvät pidemmällä aikaa nuorempana alkaneista kohdunkaulaan syntyneistä virustulehduksista, jotka käynnistävät kohdunkaulan limakalvoa haurastuttavan prosessin tulehduksen toistuessa. Esimerkiksi herpes-virus jää pysyvästi elimistöön ja usein uusii. Aikuisella iällä vakituisessa suhteessa elävällä ei ole riskiä uusista tartunnoista, kunhan vältetään kanssakäymistä silminnähtävän alapään tulehdusepisodin aikana. Ymmärrän, että sana syöpä on peloittava, ja yleensä me kaikki olemme valmiita tekemään kaikkemme välttääksemme sen pahenemisen. Oletkin potilaana hoitanut tilannettasi erittäin hyvin ja olet asiantuntevassa seurannassa jossa lisäriskejä pystytään vähentämään tarvittaessa tehokkaillakin hoidoilla! Seuraa lääkärisi neuvoja ja ohjeita kontrollitarkastuksista.

1_s

Anonyymi
14. toukokuuta

Hei!
Pari vuotta sitten minulla todettiin (silmämääräisesti) kondylooma. Ulkosynnyttimissä muutama näppylä, ei kuitenkaan edes limakalvoilla asti. Sain jotain rasvaa näppylöihin, muutoin kondyloomaa ei hoidettu mitenkään.
Vuosi sitten Papa -kokeessa tuli luokka 2. Samalla löydettiin jonkin sortin emötintulehdus, johon sain hoidoksi emätinkapseleita.
Hoito ei ilmeisesti tepsinyt, koska nyt vuosi edellisestä käynnistä kävin jälleen Papa -kokeessa (odotan tuloksia). Samalla lääkäri totesi hajun ja uskalsi sen perusteella määrätä antibiootit emätintulehdukseen vaikka tuloksia ei ole vielä tullut. Ilmeisesti päätteli juuri hajun ja vuosi sitten todetun tulehduksen perusteella, että se sama riesa on edelleen.
Minulle kerrottin, että katsotaan nyt uudet Papan tuloksen ja pyritään pääsemään emätintulehduksesta eroon (kiusannut minua usein jo nuoruudesta lähtien, oireena aina sama kalanhaju).
Jos Papan luokka pahentunut, niin uusi Papa otetaan muutamien kuukausien kuluttua. Lääkäri kertoi, että tulehdus saattaa vaikuttaa Papan luokkaan ja sen vuoksi uusi kontrolli vähän ajan päästä. Jos edelleen luokkaa 2, niin kuulemma lähettää minut johonkin Mikro??? -juttuun.
Onkohan tämä Papan luokka nyt noussut tulehduksen takia vai pari vuotta sitten todetun kondylooman takia?
Itseä kovasti pelottaa jatkotoimenpiteet jos Papan luokka ei laske :|

13_s

TriDoc
21. toukokuuta

Papa-luokat I ja II ovat normaaleja tuloksia, jossa luokassa II taustalla yleisimmin on hoidettava emätintulehdus, kuten kertomasi perusteella epäiltiin. On aivan luonnollista ja tavallista, että erilaiset paikalliset tulehdusmuutokset aiheuttavat nousun myös papa-luokassa. Olet suomalaisittain tehokkaasti järjestetyn hoidon piirissä, jossa kiinnitetään huomiota aiheellisesti tilanteeseesi tavoitteena pitkäaikainen lisääntymisterveyden edistäminen. Sinun kannattaa luottaa lääkärisi ohjeisiin ja toimia ehdotetun hoidon mukaisesti, mikä saattaa tarvita ylimääräisiäkin kontrolleja/hoitoja, mutta samalla varmentaa hyvän lopputuloksen kannaltasi. Hyvää helatorstaita!

1_s

Anonyymi
25. toukokuuta

Hei!

Minulla on todettu papassa luokka 3, mutta en ole edes kuullut sähkösilmukkahoidosta. Minut määrättiin kolposkopiaan joka tehtiin nukutuksessa. kuitenkaan terveyskertomuksessa ei lue mitään nukutuksesta. tuli tuossa mieleen, että olinkohan raskaana silloin, kun ei ollut ollut menkkojakaan puoleen vuoteen kunnollisina ja etteivät vain olis tehneetkin nukutuksessa abortin mulle ? olis ollu 6 tai 7 kuukaus menossa.

1_s

Anonyymi
3. syyskuuta

Minulla todettiin papassa luokka 2, tarvitsenko jotain muuta jatkohoitoa/-toimenpiteitä kuin 6 kk päästä otettavan uuden papan?

1_s

Anonyymi
11. syyskuuta

Hei,

Minulla todettiin papassa papilloomavirusta ja olen menossa kolposkopiaan. Olen peloissani, sillä minulla on noin vuoden ajan ollut kirvelyä virtsatessa erityisesti yhdynnän jälkeen. Vaiva menee ohi mutta epämiellyttävä olo on jäänyt, enkä mielelläni harrasta enää yhdyntää. Myös muita vaivoja on ollut, kuten hiivaa ja epämääräisen inhottavaa tunnetta emättimessä, jota en osaa kuvailla.

Vuoden ajan minulla on myös ollut kipua ulostaessa ja ilmeisesti peräsuolen haavaumia. Vaiva on satunnainen enkä siksi ole osannut hakeutua hoitoon. Nyt viimeisen kuukauden aikana vaiva on ollut jatkuva. Hain apteekista AC3-comfort lääkettä pukamiin. Vaiva on helpottanut, mutta ulostaminen tekee silti kipeää ja tuntuu kuin suoli ei pääsisi tyhjenemään kunnolla, ikään kuin jotain jäisi tulematta. Ulostamisen jälkeen tuntuu kuin peräaukko olisi tulessa. Ulosteen mukana on tullut myös vähän verta. Sitä ei ole ollut paperissa mutta ulosteen mukana "raitoina".

Tällä viikolla huolestuin terveydentiladtani todella. Minulta on tullut valkovuodon mukana ajoittain verta. Veri näyttää erittäin ruskealta/ruosteiselta, ja sitä tulee ikään kuin klöntteinä valkovuodon mukana. Onneksi olen menossa kolposkopiaan viikon päästä.

Onko syytä huolestua? Voiko peräsuolen ja alapään vaivoilla olla yhteys toisiinsa?

Aiheen terveysarvot

15_m

Kipu

Kipu on ehkä yleisin lääketieteellinen oire, joka ohjaa potilaan hakemaan apua lääkärin vastaanotolta. Kipuoireen selvittely on monimuotoista johtuen kivun kokemuksen yksilöllisyydestä. Äkillisen ...

Aiheen kysymykset