Synnytin- ja lantionelinten laskeumat ovat yleisempiä naisilla, jotka ovat synnyttäneet ja ne saavat usein alkunsa synnytyksen jälkitilanteista. Käytännössä lantionpohjan tukirakenteissa tapahtuu erilaisista syistä venymistä, mikä altistaa lantionsisäiset rakenteet laskeumille.

Yleensä synnytyksen jälkeen löystyneet sidekudosrakenteet palautuvat ennalleen, mutta poikkeama tässä tai piilevä lantion rakenteellinen poikkeavuus voi olla syynä lantion rakenteiden ei tarkoituksenmukaiseen laskeutumiseen ja venymiseen. Varsinkin raskauden jälkeen liian nopea lantion rasittaminen voi johtaa laskeuman syntyyn. Lantion rakenteiden venyminen voi myös syntyä liian raskaasta nostotyöstä tai esimerkiksi suolistoperäisen ummetuksen vuoksi välittömästi raskauden jälkeen.

Lantion elinten laskeumat voivat tulla ilmi monella eri tavalla. Kohdunkaulan ja emättimen yläosan siteiden löystyessä syntyy usein kohdun laskeuma. Oireena voi esiintyä alkuvaiheessa pelkkää painon tunnetta alavatsalla, mutta tilanne voi pahentua aiheuttaen ajoittain myös yhdyntävaikeuksia. Kohdun laskeuma voidaan todeta perusteellisessa gynekologisessa tarkastuksessa oireisiin yhdistämällä.

Hoito on alkuvaiheessa konservatiivinen, jos laskeuma on vähäinen ja oireet ovat hallinnassa. Ensiarvoisen tärkeitä ovat lantion lihaskunnon parantaminen varsinkin nuorilla, vielä synnytystä suunnittelevilla naisilla joilla kohdunlaskeuma on todettu. Lieväasteisen kohdunlaskeuman korjautuminen lihaskuntoa parantamalla on mahdollista. Erilaisia emätintukia on myös käytetty hoitona estämään kohdun laskeutumista. Voimakasasteinen kohdunlaskeuma on mahdollista korjata kohdun poistolla. Nuoremmilla raskauksia vielä suunnittelevilla naisilla kohdunkannattimien erilaisia leikkaustekniikoita on menestyksellisesti kehitetty kohdunlaskeuman parantamiseksi.

Kohdun laskeuma oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Kivulias yhdyntä 1
Stub Painon tunne alavatsalla 1

Kohdun laskeuma hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Kohdun laskeuman leikkaushoito 2

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset