Sukupuolitauti on sairaus, joka tarttuu yleensä sukupuoliyhteyden välityksellä. Niitä ovat klamydia-bakteerin aiheuttama infektio, gonorrea eli tippuri, syfilis eli kuppatauti sekä visvasyylä. Sukupuolitautien esiintyvyys sekä niiden oireet vaihtelevat huomattavasti toisistaan. Leviämisvaaran vuoksi yhteiskunta myös pyrkii hoitamaan uudet infektiot mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Sen takia useimpiin terveyskeskuksiin on järjestetty sukupuolitautia epäileville mahdollisimman nopea ja vaivaton tutkimuksiin ja hoitoonpääsy. Jokaisena arkipäivänä saa yleensä pikaisen asian selvittelyn hakeutuessaan omaan pääterveyskeskukseen tai soittaessaan sinne. Sukupuolitautien tutkimus sekä lääkehoito ovat potilaalle täysin ilmaisia terveyskeskuksessa asioidessa.

Klamydia on sukupuolitautina yleisin varsinkin nuorten ja aktiivisten ihmisten keskuudessa. Se tarttuu suojaamattoman yhdynnän välityksellä ja keskimäärin viikko tartunnan saamisesta koetaan ensimmäiset epämääräiset oireet. Miehillä esiintyy harmaata vuotoa virtsaputkesta ja ummehtunut haju virtsaputken suulla sekä lievää tuntemusta virtsaputkessa, mutta ei välttämättä varsinaista kirvelyä. 50% miehistä ovat täysin oireettomia. Naisilla kolme neljästä tapauksesta ovat täysin oireettomia. Heillä vähäiset oireet rajoittuvat virtsan kirvelyn lisäksi valkovuotoon ja alavatsakipuun. Varsinkin naisilla niukkoja oireita ei aina tulkita selvittelyn arvoisiksi. Sairaus hoidetaan antibiooteilla.

Nykyään virtsasta otettava näyte paljastaa välittömästi infektion ja hoito tapahtuu antibiooteilla. Molemmat partnerit tulee hoitaa samanaikaisesti riippumatta oireista ja tartunnan saaneella on vastuu ilmoittamisesta kaikille mahdollisille partnereilleen. Ilmoittamismenettely epäilyksenalaisille on tärkeä mieltää kaikkien osapuolten kesken vastuulliseksi kansalaistoiminnaksi, koska vahinko ei yleensä ole tule ”kello kaulassa” eikä ole tarkoituksellinen. Varsinkin naisilla hoidon laiminlyönti voi aiheuttaa myöhemmin munanjohtimiin kiinnikkeitä, munarakkulatulehduksen ja altistaa mm. lapsettomuudelle sekä kohdun ulkopuolisille raskauksille.

Klamydia oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Kirvely virtsatessa 1

Klamydia hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Bakteerilääkkeet 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
27. maaliskuuta

Minulla klamydian aiheuttama sukupuolitauti oli vähäoireinen. Ilmeisesti viikon päästä tartunnasta minun piti alkaa pestä "pojan" päätä, koska siinä oli hieman tympeä haju ja satunnaisesti pientä kirvelyn tuntemusta, mutta ei mitään muuta. Tauti todettiin terveyskeskuksessa virtsatestillä ja sain samalla ilmaisen lääkityksen. Jälkioireita minulla ei ole ollut. En aio hankkia sitä enää uudelleen, vaan käytän nykyisin vähänkin päästä kondomia. Se estää moisen uusimisen. onko muilla ollut yhtä vähäiset oireet täxssä taudissa?

1_s

Anonyymi
5. toukokuuta

Olen seurustellut keski-ikäisen miehen kanssa kolme kuukautta. (Ainut kumppani minulla.)Kuukausi sitten kävin testeissä epämääräisen valkovuodon ja alavatsakipujen sekä tihentyneen virsaamistarpeen takia. Klamydiatesti näytti positiivista. Kumppani kävi testeissä myös, mutta väittää testin olleen negatiivinen. Voiko hänen (siis miehen)testi tosiaankin olla negatiivinen? Eikö olisi syytä hoitaa kuitenkin molemmat yhtäaikaa?

13_s

TriDoc
5. toukokuuta

Klamydia voi tarttua vain sukupuoliyhteydessä. Käytännössä muuta tartuntareittiä ei ole. Pelkään, että tosiasioiden tunnustaminen voi joskus olla hankalaa näissä asioissa. Ehdottomasti olisi hoidettava molemmat yhtä aikaa, koska muuten tautia ei välttämättä saada hoidetuksi. Terveeseen parisuhteeseen kuuluu omien vastuiden tunnustaminen ja kumppanin terveydestä huolehtiminen.

1_s

Anonyymi
6. toukokuuta

Kiitos! Vastaus saa mielen huojentumaan, koska itse ajattelen vastuun itsestä ja toisesta ja ennekaikkea terveyden vaalimisen olevan erittäin tärkeä. Ja se tärkeä luottamus ja omien tekojen seuraamusten hoitaminen. Valitettavasti vain harvat miehet käyvät testeissä ja hoitavat itsensä kuntoon.

1_s

Hoitonetti.fi
10. toukokuuta

9.5.2009 julkaistussa Helsingin Sanomien koko sivun artikkelissa on kootusti tietoa tämänhetkisestä sukupuolitautitilanteesta Uudenmaan läänissä sekä pääkaupunkiseudulla. Vuonna 2008 rekisteröityjä klamydia-infektioita todettiin maassamme 13 900 tapausta ja kuppatauteja 215. HIV-tartuntojen määrä on 200 tapausta vuosittain, samoin tippurin kohdalla 200 kpl. Tänä vuonna klamydiaa on löydetty pääkaupunkiseudulla 1342 ihmisellä ja kuppaa 39 tapauksessa. Klamydia-infektiot siis hallitsevat sukupuolitautitilastoja. Helsingin sanomien saaman tiedon mukaan sukupuolitautien testeihin pääsy ei ole julkisella terveydenhuollossa toiminut täysin tarkoituksenmukaisesti. Terveyden-ja hyvinvoinnin laitos on antanut tästä sen vuoksi täsmentäviä ohjeita, joiden mukaan käytännössä kaikilta halukkailta tulee sukupuolitautikokeet määrittää ilmaiseksi ja mahdolllisimman nopeasti. Myös sukupuolitautia koskeva hoito (antibioottihoito) on terveyskeskuksesta määrättynä täysin ilmainen asiakkaalleen! Perinteisesti sukupuolitautitapaukset nousevat keväisin varsinkin nuorten ihmisten keskuudessa lisääntyneen kanssakäymisen seurauksena.

1_s

Anonyymi
14. toukokuuta

Moi! Kauanko aikaa taytyy odottaa suojaamattomasta yhdynnästä että voi mennä testeihin eli näkyykö tartunta esim. 3 päivän päästä testeissä?

13_s

TriDoc
14. toukokuuta

Klamydian itamisaika tartunnasta on normaalisti 1-2 viikkoa, joten testaus alle viikko tartunnasta voi aiheuttaa epavarmuutta maarityksessa. Testaus 1-2 viikko tartunnasta osoittaa varmemmin tartunnan. Sukupuolitautiepaily mahdollistaa joustavan ja ilmaisen vastaanoton ja naytteenoton ilman jonotusta myos julkisella puolella.

2_s

f29-2581
14. heinäkuuta

voiko klamydian hoitoon tarkoitettu lääke, aiheuttaa oireita suun limakalvolle nimenomaan kieleen?

2_s

f29-2581
14. heinäkuuta

voiko klamydian hoitoon tarkoitettu lääke aiheuttaa suun limakalvolle oireita nimenomaan kieleen?

13_s

TriDoc
14. heinäkuuta

Se ei ole todennäköistä. Klamydiaa hoidetaan siihen tehoavilla antibiooteilla, jotka niellään veden kera. Antibioottikapselien ympärillä on yleensä vielä suojaava kerros, jotta vaikuttava aine ei hajoaisi jo suussa.

1_s

Anonyymi
15. heinäkuuta

mitenkäs tehoaa klamydiaan ciprofloxacin tai dosyklin... Onko kokemuksia ja minkälainen annos määrä?

13_s

TriDoc
15. heinäkuuta

Ciprofloksasilliini on laajakirjoinen antibioottivalmiste, joka tehoaa myös klamydian hoitoon. Tyypilllisimmin klamydiainfektiota on hoidettu erytromysiinijohdoksilla sekä doksisykliinivalmisteella. Annosmäärät ja kuurien pituudet vaihtelevat hieman eri valmisteiden mukaan. Ääriesimerkkinä azithomysiinivalmiste (azithromycin/Zithromax), jolla infektio voidaan hoitaa neljällä 250mg tabletilla kerta-annoksena otettuna. Yleisimmin antibioottikuurit ovat n 10 pvän mittaisia kyseisen infektion hoidossa. Sukupuolitautien tutkimus, ja hoito lääkekustannuksineen on potilaalle ilmaista, kun resepti on terveyskeskuksesta määrätty.

1_s

Anonyymi
20. elokuuta

Moi,olin n.reilu viikko sitten suojaamattomassa yhdynnässä nuorien n.18v. virolaisten kundien kannssa.Olin tosi humalassa,en muista oliko kortsua.Ne pani mua myös peräaukkoon.Nyt on ollut pari päivää lievää virtsakirvelyä,tiheentynyttä virtsaamistarvetta, kutinaa limakalvoilla sekä peräaukolla,myös alavatsaoireita.Voiko klamydia tarttua myös peräsuoleen?Milloin kannattaisi mennä testeihin,että tulos olisi varma?Kiitos vastauksesta!

13_s

TriDoc
20. elokuuta

4-5 pvän kuluttua mahdollisesta tartunnasta testit todennäköisesti onnistuvat ihan hyvin. Hakeudu vaikka omaan terveyskeskukseen heti aamusta ja kerro sp-epäilystä. Turha mahdollista tartuntaa on jäädä pohtimaan ja viivytellä tutkimuksiin hakeutumisessa.

1_s

Anonyymi
23. huhtikuuta

Otin kerta-annoksen Zitromaxiz klamydiaan, vatsani meni sekaisin ja ulostin vatsan tyhjäksi... voiko olla mahdollista että lääkkeet tulivat saman tien ulos?

1_s

Anonyymi
28. toukokuuta

itse epäilin hiivatulehdusta mutta testeissä negatiivinen tulos, eli siis on kutinaa emättimen sisempien häpyhuulien kohdilla ja sisemmät häpyhuulet punoittavat hurjasti sekä on vähän oudon väristä rusehtavaa vuotoa, olen noin kuukauden verran kärsinyt näistä oireista ja kokeillut apteekin hiivavoiteita ja puikkojakin, voiko silti olla hiivatulehdus tai vaikuttaako joltain sukupuolitaudilta? joskus seksiä harrastaessa ilmestyy emättimen suulle haavauma. minulla oli n.6vkoa sitten antibioottikuuri mikä olisi voinut altistaa hiivalle.

1_s

Anonyymi
12. heinäkuuta

Kuinkahan varmoja nämä lääkitykset on jos on todettu klamydia ja saanut lääkkeet voiko niihin luottaa?

1_s

Anonyymi
30. heinäkuuta

Voiko klamydia aiheuttaa iho-oireita terskan ja esinahan alueella? Millaisia oireet tällöin ovat? Paranevatko ne samalla antibioottikuurilla kuin itse tauti vai tarvitaanko muuta hoitoa?

Aiheen kysymykset